Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne vredi ali to su tražene cene po oglasima (ovi od 55+ kvadrata). 2800-3200e. E sad budemo pametni jer cene samo mogu da rastu 10% godišnje i već si sledeće godine došao na kalkulaciju iz mog primera
Ne mogu se dobiti te cene za ovo sto si ti okacio, zato i kazem da ne vrede.
Jedan je na Ledinama, jedan je prizemlje sa kosinama, jedan je poslednji sprat, ovaj u bloku 45 maks vredi 165 hiljada.

Hocu reci da si prenaduvao svoj narativ, ovo su stanovi oko 150-160k u vrh glave.

Do skoro je ovako nešto bilo nezamislivo. Tj od dolaska Rusa. Cak i ove kršine su bile po 600e.

Ne moraju da padnu dalje kirije. Dovoljne su još dve godine po 10% rasta i obesmišljena je svaka kupovina.
Nemo` tako...sad ce @enfario da se javi, sta ti ima da kacis ovde oglase, vise veruje svojim ocima i zna da su krs stanovi koji su pre 2 godine bili 500 eur i sada 500 eur. Doduse ogradjuje se od ovih lux stanova za 2000 eur, tu su mozda pale cene, ne moze da tvrdi covek....

Ne mogu se dobiti te cene za ovo sto si ti okacio, zato i kazem da ne vrede.
Jedan je na Ledinama, jedan je prizemlje sa kosinama, jedan je poslednji sprat, ovaj u bloku 45 maks vredi 165 hiljada.

Hocu reci da si prenaduvao svoj narativ, ovo su stanovi oko 150-160k u vrh glave.
Ajde makar nemoj i ti kao ovi dežurni da spinuješ.
Rekao sam koliko maksimalno mogu da rastu cene u odnosu na rentu. Pogledaj prvi post. Nisam rekao da je to sada i ovog trenutka. Rekao sam da se bližimo tome i da će posle expa biti višak stanova na tržištu.

Rekao sam koliko maksimalno mogu da rastu cene u odnosu na rentu. Pogledaj prvi post.
Ne spinujem, ti si okacio ove stanove nadovezujuci se na ovu izjavu coveka iznad tebe:

Ne znam ko izdaje stan za 200k sa namestajem za 400e?
Ja samo kazem da ovo nisu stanovi od 200k koji se izdaju za 400e.
Stanovi od 200k se uglavnom krecu oko 500-600e, vise ako je novogradnja

Ne spinujem, ti si okacio ove stanove nadovezujuci se na ovu izjavu coveka iznad tebe:

Ja samo kazem da ovo nisu stanovi od 200k koji se izdaju za 400e.
Stanovi od 200k se uglavnom krecu oko 500-600e, vise ako je novogradnja
Malo spinuješ da budemo iskreni.
Za koliko se izdavao stan pre 2 godine koji sada vredi 200k i izdaje se za 500e. Pre dve godine je taj stan vredeo 20%+ manje a imao je veću ili istu cenu rente. Yes or no? 😁

Rekao sam koliko maksimalno mogu da rastu cene u odnosu na rentu. Pogledaj prvi post. Nisam rekao da je to sada i ovog trenutka. Rekao sam da se bližimo tome i da će posle expa biti višak stanova na tržištu.
Decko, ne mora da "bude visak stanova" da bi cene najma padale. Ja sam naveo primer stana koji sam pre 2 godine rentao za 900 eur u roku od 2 dana, sada mi je u mesec dana doslo njih nekoliko i ponudilo da uzme stan za 700 eur. Nije se u medjuvremenu desilo znacajno povecanje broja stanova, jednostavno druge stvari su u igri. Vise se ni Rusi ne ponasaju kao pijani milioneri i pokusavaju da dobiju sto vise za svoj novac, sto je u neku ruku i logicno.

Ne moraju da padnu dalje kirije. Dovoljne su još dve godine po 10% rasta i obesmišljena je svaka kupovina.
Logicno je da bude obesmiljena kupovina, ali i dalje kupuju kao da je rasprodaja. Nadam se da gresim, ali deluje mi da dosta ljudi sa viskom novca nije zainteresovana ni za kirije, nego samo da utopi visak para koji imaju i tako lancano kupuju. Nekima sedi i prazno, bez stanara. Bitno da pare nisu u slamarici vise i da se vidi beton i cigla.

Malo spinuješ da budemo iskreni.
Za koliko se izdavao stan pre 2 godine koji sada vredi 200k i izdaje se za 500e. Pre dve godine je taj stan vredeo 20%+ manje a imao je veću ili istu cenu rente. Yes or no? 😁
To nisam demantovao (da je odnos rente i cene bio bolji pre 2 godine), samo pricam o trenutnom vremenu i tvom primeru da nije tacan.
Ovi stanovi pre 2 godine su vrv mogli bolje da se izdaju, narod je lakse disao i imao vise kesa, sada ima manje raspolozivog kesa a vece cene stanova.

I ti i Analiticar i ja se slazemo da su rente pale a cene stanova ne, ne znam sto mislis da se ne slazemo

Logicno je da bude obesmiljena kupovina, ali i dalje kupuju kao da je rasprodaja. Nadam se da gresim, ali deluje mi da dosta ljudi sa viskom novca nije zainteresovana ni za kirije, nego samo da utopi visak para koji imaju i tako lancano kupuju. Nekima sedi i prazno, bez stanara. Bitno da pare nisu u slamarici vise i da se vidi beton i cigla.
Tu si u pravu. Ali nije mi jasna logika onih koji kupuju stanove za zivot u perifernim delovima grada po naduvanim cenama (Zemun gornji grad, starogradnja 3k+), kada mogu da rentaju stanove u centralnim delovima grada ili NBG po daleko povoljnijim cenama.

Tu si u pravu. Ali nije mi jasna logika onih koji kupuju stanove za zivot u perifernim delovima grada po naduvanim cenama (Zemun gornji grad 3k+), kada mogu da rentaju stanove u centralnim delovima grada ili NBG po daleko povoljnijim cenama.
Evo u Vojvodjanskoj (stara bezanija) neki projekat kazu cene OD 3600 + PDV, a u isto vreme vidimo onaj projekat na Dorcolu sa slicnom cenom, to mi je tek misterija.

Evo u Vojvodjanskoj (stara bezanija) neki projekat kazu cene OD 3600 + PDV, a u isto vreme vidimo onaj projekat na Dorcolu sa slicnom cenom, to mi je tek misterija.
Slazem se, potpuna budalastina. Sa druge strane imas i Pericinu skolu (@iv4n) koji bi, ukoliko se recimo preseli zbog posla u Beograd ili Berlin, kupio makar i podrum, ali samo da ne placa rentu. Imas takve mozgove koji i da im das extra stan za 500 EUR rente, smatraju da je tih 500 EUR baceno u reku...

Visokoinflatorno okruženje gde je špekulativna kupovina radi očuvanja vrednosti novca. Sa druge strane imamo porast kredita.
Stojim iza ovoga što pišem. Obratiti pažnju.
Rast od oko 600-700evra linearno u Srbiji je dovoljan da polomi tržište nekretnina uz nepromenjene kirije.
Pad inflacije lomi tržište nekretnina jer usporava špekulativna kupovina.
Pad SDI, kredita i doznaka lomi tržište nekretnina i našu ekonomiju.
Eto, to prognoziram. Rastu cene okvirno koliko sam naveo. Nakon toga može samo da nas spasi nova kovid štampa na globalnom nivou x3.
Ako bude globalna štampa oni koji kupuju danas ispašće pametni. Ako bude seka na steroidima biće magarci

Visokoinflatorno okruženje gde je špekulativna kupovina radi očuvanja vrednosti novca. Sa druge strane imamo porast kredita.
Stojim iza ovoga što pišem. Obratiti pažnju.
Rast od oko 600-700evra linearno u Srbiji je dovoljan da polomi tržište nekretnina uz nepromenjene kirije.
Pad inflacije lomi tržište nekretnina jer usporava špekulativna kupovina.
Pad SDI, kredita i doznaka lomi tržište nekretnina i našu ekonomiju.
Eto, to prognoziram. Rastu cene koliko sam naveo. Nakon toga može samo da nas spasi nova kovid štampa na globalnom nivou x3.
Ako bude globalna štampa oni koji kupuju danas ispašće pametni. Ako bude seka na steroidima biće magarci
Koliko rastu cene I u kom periodu? Izjasni se makar jednom egzaktno pa da imamo crno na belo.

Tu si u pravu. Ali nije mi jasna logika onih koji kupuju stanove za zivot u perifernim delovima grada po naduvanim cenama (Zemun gornji grad, starogradnja 3k+), kada mogu da rentaju stanove u centralnim delovima grada ili NBG po daleko povoljnijim cenama.
Kakvi ljudi, zasto ne placaju kiriju tebi nego pokusavaju da se skuce? Kako mogu da budu tako bezobrazni?

Kakvi ljudi, zasto ne placaju kiriju tebi nego pokusavaju da se skuce? Kako mogu da budu tako bezobrazni?
Lol, znači ovi pp Berlinu, Amsterdamu I slicnim gradovima gde 80% stanovništva nema nekretninu u vlasnistvu su budale. Zato cemo mi da plaćamo novogradnju u Vojvođanskoj 4k eur, da ne bismo rentali stanove u centeu NBG za 500 eur. Maestralna logika, nema sta!

Tesko da je to tako. Ovo sa Dorcola ova cena je verovstno za neke vece stanove u tipa prozemlju. A ovo stara Beaanija 3600 i pdv mi je bas nerealna i neproverena informacija

Nije to tako crno/bela prica.
Imas 40,000 EUR, mozes ili da spucas u beton i placas ratu i ostanes bez para ili da placas rentu i investiras pare u berzu i druge assete u pokusaju da napravis vecu vrednost nego sto je kupovina stana.

Realno ne dozivljavaju svi izdavanje stanova kao nesto strasno, niti su svi stanodavci katastrofa pa da sada kazes, ima tu normalnih ljudi dosta.
Kod nas samo vlada drugaciji mentalitet, gde je potrebno sto pre se skuciti i kupiti nekretninu da bi se "obezbedio" ili "uspeo" u zivotu, dok je na zapadu skroz normalno da imas ljude sa portfoliom od po 1 milion USD u berzi i rentaju neki apartman od 50m2.

Lol, znači ovi pp Berlinu, Amsterdamu I slicnim gradovima gde 80% stanovništva nema nekretninu u vlasnistvu su budale. Zato cemo mi da plaćamo novogradnju u Vojvođanskoj 4k eur, da ne bismo rentali stanove u centeu NBG za 500 eur. Maestralna logika, nema sta!
A ti nas uporedjujes sa Nemackom kako kad ti odgovara? Oni rentaju jer nije centralizovana drzava. Kod nas ti je stan u Beogradu sigurica jer je centralizacija najjaca. Onda je logicno da bolje da se iscimam da platim na periferiji svoj stan, nego da tebi placam stan na Dorcolu 900e. Uostalom, malopre si pricao o Zemunu Gornjem gradu, sad spominjes Vojvodjansku. I plus Zemun Gornji Grad starogradnja nije 3k, nego oko 2.5k. Novogradnja je 2.7k+.

Nije to tako crno/bela prica.
Imas 40,000 EUR, mozes ili da spucas u beton i placas ratu i ostanes bez para ili da placas rentu i investiras pare u berzu i druge assete u pokusaju da napravis vecu vrednost nego sto je kupovina stana.

Realno ne dozivljavaju svi izdavanje stanova kao nesto strasno, niti su svi stanodavci katastrofa pa da sada kazes, ima tu normalnih ljudi dosta.
Kod nas samo vlada drugaciji mentalitet, gde je potrebno sto pre se skuciti i kupiti nekretninu da bi se "obezbedio" ili "uspeo" u zivotu, dok je na zapadu skroz normalno da imas ljude sa portfoliom od po 1 milion USD u berzi i rentaju neki apartman od 50m2.
Ma da bre sve cu da investiram u asete dok me drndaju stanodavci jedan po jedan. Sto nisi ti sa 40k evra nastavio da placas rentu ili zivis u Batajnici i ulagao u berzu, nego si kupio stan? Bas su ti neke izjave dvolicne.

Vrh