Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako mi se kolega ne useli sada ću i ja staviti na oglase, 34m2 garsonjera, sredjena ok/moderno u starogradnji u centru grada 1min do pešačke zone centra peške za 400eur sa troskovima ili 350 + troskovi.
Ili postoji opcija na par meseci da dam drugaru za švaleraciju za 1000eur na 3 meseca 😉
Kako su troškovi za garsonjeru 50 eur? Meni je samo kablovska/internet više od toga. Struja 30 eur, održavanje 20 eur. Imam i infostan od 130 eur, ali to ne računam jer je određeno veličinom stana.

Kako su troškovi za garsonjeru 50 eur? Meni je samo kablovska/internet više od toga. Struja 30 eur, održavanje 20 eur. Imam i infostan od 130 eur, ali to ne računam jer je određeno veličinom stana.
Nema održavanja, informatika 40eur, struja 25, internet/kablovska 40-50eur neka je 100eur ukupno.
400eur ukupno prijatelju na duže, min 350eur + troškove bih stavio na oglase ako dodje dotle.

Poslednja izmena:
Broj ljudi koji sada u Srbiji sede na skromnoj gomilici od 100k i čekaju razvoj situacije mislim da je mali. Osim u kratkoj fazi između vezane prodaje i kupovine. Ko planira kupovinu uzima kredit i kupuje, ili prodaje i kupuje (možda opet uz kredit).
Preterao sam sa iznosom od 100k, takvih mozda i nema mnogo, ali mislim da solidan broj ljudi ima tipa 30k, 40k, 50k. I to nisu bogatasi, nego ljudi koji svakog meseca odvajaju od svoje plate, odricu se mnogo toga i stede, a iz nekog razloga nisu spremni da uzimaju kredit iz banke, recimo mozda im nije siguran posao i sl. Bukvalno grupacija ljudi koja je pokusala da nesto pozitivno promeni u svom zivotu, odrekne se nekih zadovoljstava da bi ustedeli za stan, oni su kaznjeni. Oni koji ne stede nista i koji zive od danas za sutra prakticno nisu ni osetili krizu. A oni koji ne znaju sta ce sa parama (jer im je vrednost imovine u assetima) su se samo jos vise obogatili. Inflacija je bukvalno mera koja sprecava ljude da isplivaju iz siromastva. Za vecinu ljude ima populisticke efekte jer ljudi misle da zaradjuju vise, a u praksi se samo najbogatiji jos vise obogate. Kod recesije su efekti malo drugaciji, tu bogati takodje dolaze do resursa, ali je sa populisticke strane losija.

Ali, ako se podaci iz onog nemačkog članka primene na naše tržište, to žnači da će stanovi koje neki sada kupuju za 70-80k, ne znam gde, npr. u prigradskim naseljima Niša, Kragujevca itd. u jednom momentu krenuti da osetno gube vrednost, nevezano da li će "pući balon". Jer i sa migrantima koji bi mogli da nasele te predele Srbije, teško da će sa politikom centralizacije tamo biti nekog razvitka.
Sto se tice migranata, situacija na jugu Srbije je takva da nema posla ni za Srbe ni za male pare, tako da ne verujem da ce biti ni za njih. AKo budu dolazili migranti, mislim da ce ih vise biti u Beogradu i drugim delovima zemlje gde su vece plate. Zar neko misli da ce migranti dolaziti u neke selendre gde nema posla? Ili ce doci u Beograd da rade dostavu, da voze autobuse i slicne poslove? Mogu ih jedino zaposliti u ovim fabrikama za motanje kablova, ali je pitanje kako bi se tu uklopili u kolektiv, jer administraciju sigurno ne mogu raditi, inzenjerske poslove i poslove kvaliteta takodje ne mogu raditi, tj. mogu raditi samo poslove na traci, a tu su plate vec ionako male, pa je pitanje da li se nekom isplati za taj ogranicen fond radnika da ih angazuje zbog eventualno 100 evra manjih plata uz ko zna koje rizike. Takodje to je jako problematicno jer dolazimo u situaciju da placamo subvencije stranim firmama da placaju strane radnike, osim ako ne nadju neke fore za zaobilazenje zakona. Mada u Boru koliko sam cuo Kinezi dovode svoje robijase da rade i bez plate. U svakom slucaju, cim se prica o dolasku migranata, zna se da od rasta plata vise nema nista, a kakve to socijalne (pored ekonomskih) posledica moze da izazove ne smem ni da zamislim. Evo vidim vec ih vodaju po mitinzima, verovatno su ucenjeni i placeni i sigurni glasovi za vladajucu partiju. U svakom slucaju, ekonomski i socijalno i demografski nam se crno pise.

Evo kod nas već krenula deflacija. Uvezla firmica Nepalke i rade za 65k. Prošle godine naše radnice radile za 80k. Ove godine i one rade za 65k. Smanjene zarade

Inflacija cena uz deflaciju plata. 🫤

I, evo, uzgred da pomenem i ja: "Ubi nas prejaki minimalac". 👹 Na one plate koje su bile "nešto iznad minimalca" je stimulisanjem zapošljavanja migranata sada primenjen 7-zip, max compression.

Preterao sam sa iznosom od 100k, takvih mozda i nema mnogo, ali mislim da solidan broj ljudi ima tipa 30k, 40k, 50k. I to nisu bogatasi, nego ljudi koji svakog meseca odvajaju od svoje plate, odricu se mnogo toga i stede, a iz nekog razloga nisu spremni da uzimaju kredit iz banke, recimo mozda im nije siguran posao i sl. Bukvalno grupacija ljudi koja je pokusala da nesto pozitivno promeni u svom zivotu, odrekne se nekih zadovoljstava da bi ustedeli za stan, oni su kaznjeni.
Čekaj druže, radiš neki "normalan" posao, odvajaš svakog meseca 500 eur sa strane, ne ideš na letovanje (osim možda za 100 eur Paraliu u predsezoni), ne izlaziš u grad, ne ideš u bioskop i očekuješ da zahvaljujući toj samodisciplini rešiš stambeno pitanje kao najveće životno pitanje (u ekonomskom smislu) bez uzimanja kredita?! Izvini, ali to što pišeš nema nikakvog smisla, svugde u svetu se ljudi oslanjaju na stambene kredite da se skuće, eventualno top 1% populacije raspolaže sa dovoljno cash flow-a, da moze uštedeti za stan za nekoliko godina.

Pa i ja mislim na Atinu :)

EDIT:

Neke prestizne lokacije u Atini
LokacijaCene (€/m²)
Kolonaki€4 500 – €6 000
Plaka / Istorijski centar€3 500 – €7 000
Koukaki (starogradnja)€2 500 – €3 500
Novi objekti (istorijski cen.)do €7 000
Južna predgrađa (spitogatos)~€4 000
Glyfada~€4 250
Vouliagmeni~€7 216
Severna predgrađa (Spitogatos)~€3 222
Marousi~€2 800
Palaio Psychiko€3 550 – €4 100
Što se Atine tiče znam da moj bivši šef je pre 2 godine kupio stan od 70tak kvadrata za 200k eura i da ga izdaje za 500 e mesečno nenamesten i bez režija. I nije menjao kiriju do dana današnjeg. ROI je mali i on to zna ali ga briga. Ovo mu je 4 stan u Atini. On na 1,5-2 godine kupi 1 stan. Važno mi je da ima neku vrednost i kad dođe da ga dočeka neki keš od renta. Na berzu neće jer je ulagao 2004-2008 na grčkoj berzi i sve pukao i rekao ni u ludilu više. Bolje da sam kupio zemlju u nedođiji imao bi neki vrednost a sad na ta ulaganja nema ništa. Inače je vice president u multinacionalnoj kompaniji ali samo u nekretnine ulaze.

Čekaj druže, radiš neki "normalan" posao, odvajaš svakog meseca 500 eur sa strane, ne ideš na letovanje (osim možda za 100 eur Paraliu u predsezoni), ne izlaziš u grad, ne ideš u bioskop i očekuješ da zahvaljujući toj samodisciplini rešiš stambeno pitanje kao najveće životno pitanje (u ekonomskom smislu) bez uzimanja kredita?! Izvini, ali to što pišeš nema nikakvog smisla, svugde u svetu se ljudi oslanjaju na stambene kredite da se skuće, eventualno top 1% populacije raspolaže sa dovoljno cash flow-a, da moze uštedeti za stan za nekoliko godina.
Ima takvih dosta, mislim da nismo svesni zbog svog okruženja i razmišljanja.
Imao sam u porodici takav slučaj.
Isto kao i za berzu, ima onih koji pričaju i razumeju se, ali realno mislim da je izuzetno mali broj njih koji aktivno ulažu u to.

Moji roditelji su tako skupili za stan. Radili su u propalim firmama, za minimalce, i za 15-20 godina skupili za stan od 30k evra koji su kupili pre 15 godina. Najveci deo novca je od plate (moj otac ima penziju 300 evra, pa racunaj kolika mu je bila plata), deo od prodaje nekih njiva na selu, gde smo dobili mozda 4k-5k evra i 4k-5k evra koji su dali baba i deda. I to su stedeli u vreme bombardovanja, privatizacija, nekad 50 evra mesecno, nekad 100, kako kad. Pa ti kasni plata godinu dana pa tuzis firmu i dobijes na sudu pa odjednom dobijes 2k-3k evra na ime zaostalih plata (tih 2k-3k evra je bilo tipa 10-ak plata), pa se skupi. Kredit nisu mogli da uzimaju jer su, iako sa fakultetom, imali nestabilne poslove i radili u losim firmama.

Moji roditelji su tako skupili za stan. Radili su u propalim firmama, za minimalce, i za 15-20 godina skupili za stan od 30k evra koji su kupili pre 15 godina. Najveci deo novca je od plate (moj otac ima penziju 300 evra, pa racunaj kolika mu je bila plata), deo od prodaje nekih njiva na selu, gde smo dobili mozda 4k-5k evra i 4k-5k evra koji su dali baba i deda. I to su stedeli u vreme bombardovanja, privatizacija, nekad 50 evra mesecno, nekad 100, kako kad. Pa ti kasni plata godinu dana pa tuzis firmu i dobijes na sudu pa odjednom dobijes 2k-3k evra na ime zaostalih plata (tih 2k-3k evra je bilo tipa 10-ak plata), pa se skupi. Kredit nisu mogli da uzimaju jer su, iako sa fakultetom, imali nestabilne poslove i radili u losim firmama.
Gde se nalazi stan kupljen za 30k eur 2010? Koliko vredi danas? Svaka čast tvojim roditeljima, ali to nije 2 godine, vec 20...teško da bi u današnjem trenutku neko ko ima par hiljada eur mogao tako agresivno da štedi tako dugo i da se lišava scega, a kamoli neko ko radi za minimalac.

Gde se nalazi stan kupljen za 30k eur 2010? Koliko vredi danas? Svaka čast tvojim roditeljima, ali to nije 2 godine, vec 20...teško da bi u današnjem trenutku neko ko ima par hiljada eur mogao tako agresivno da štedi tako dugo i da se lišava scega, a kamoli neko ko radi za minimalac.
Ja nisam rekao da je normalno da neko za 2 godine skupi za stan (to retko ko moze), ali kazem da mnogi ljudi tako stede, samo sto stede godinama. Pominjao sam i moju rodjaku koja trazi stan, ona isto tako stedi godinama. Poenta je da imas ekonomsku stabilnost i da mozes da za recimo 10-15 godina skupis za neki manji stan, a da ti inflacija ne pojede veci deo novca. Ok je da imas neku inflaciju, ali ne ovoliku koliku smo mi imali.
Stan je oko 55m2, kupljen je u izvornom stanju, i nakon toga je kompletno renoviran, ali i to renoviranje je trajalo nekoliko godina. Sad nisam siguran koliko vredi, znam da je slican stan u nasoj zgradi prodat za oko 75k eur prosle godine, ali po mom misljenju losija orijentacija, komplet za renoviranje i da je u toku renoviranje, a s obzirom da je prodat prosle godine kad su cene bile nize nego sad, verujem da stan sada vredi izmedju 80k i 90k. 80k bih verovatno mogao da dobijem u svakom trenutku, a kad bih prodavao (ne planiramo da prodajemo) krenuo bih mozda sa 90k, pa bih eventualno spustao ako nema kupaca. To je oko 1.500-1.600 e/m2. U novogradnji koja je mozda na 100m od te zgrade se upravo zavrsava jedna novogradnja, i tu su prodavani stanovi u izgradnji za 1.600-1.800 prosle godine. Sad je valjda ostao samo jedan od 100ak m2 za koji traze 1.800 e/m2. A na mozda 300-400m odatle (prema centru) vec ima novogradnji gde u izgradnji traze 2.100-2.300 e/m2, tako da mislim da je 1.500-.1600 e/m2 za renoviran stan na toj lokaciji (moglo bi da se kaze da je siri centar) vise nego realna cena.
Pa ti sad upravo napisa da su ipak 30% stana dobili drugim putem, a ne od plate.
Opet, bilo je mnogo odricanja i za tih preostalih 70%. Ali si barem znao da kad od plate kupis 50 evra da ce i za 10-ak godina kad kupujes stan da ima priblizno istu vrednost. Mislim, u to vreme se nije ni razmisljalo o tome, verovatno su i tad rasle cene nekretnine, ali sigurno po mnogo manjim stopama nego sada.

Poslednja izmena:
Ja nisam rekao da je normalno da neko za 2 godine skupi za stan (to retko ko moze), ali kazem da mnogi ljudi tako stede, samo sto stede godinama. Pominjao sam i moju rodjaku koja trazi stan, ona isto tako stedi godinama. Poenta je da imas ekonomsku stabilnost i da mozes da za recimo 10-15 godina skupis za neki manji stan, a da ti inflacija ne pojede veci deo novca. Ok je da imas neku inflaciju, ali ne ovoliku koliku smo mi imali.
Stan je oko 55m2, kupljen je u izvornom stanju, i nakon toga je kompletno renoviran, ali i to renoviranje je trajalo nekoliko godina. Sad nisam siguran koliko vredi, znam da je slican stan u nasoj zgradi prodat za oko 75k eur prosle godine, ali po mom misljenju losija orijentacija, komplet za renoviranje i da je u toku renoviranje, a s obzirom da je prodat prosle godine kad su cene bile nize nego sad, verujem da stan sada vredi izmedju 80k i 90k. 80k bih verovatno mogao da dobijem u svakom trenutku, a kad bih prodavao (ne planiramo da prodajemo) krenuo bih mozda sa 90k, pa bih eventualno spustao ako nema kupaca. To je oko 1.500-1.600 e/m2. U novogradnji koja je mozda na 100m od te zgrade se upravo zavrsava jedna novogradnja, i tu su prodavani stanovi u izgradnji za 1.600-1.800 prosle godine. Sad je valjda ostao samo jedan od 100ak m2 za koji traze 1.800 e/m2. A na mozda 300-400m odatle vec ima novogradnji gde u izgradnji traze 2.100-2.300 e/m2, tako da mislim da je 1.500-.1600 e/m2 za renoviran stan na toj lokaciji vise nego realna cena.

Opet, bilo je mnogo odricanja i za tih preostalih 70%. Ali si barem znao da kad od plate kupis 50 evra da ce i za 10-ak godina kad kupujes stan da ima priblizno istu vrednost. Mislim, u to vreme se nije ni razmisljalo o tome, verovatno su i tad rasle cene nekretnine, ali sigurno po mnogo manjim stopama nego sada. Ako ti cene nekretnina rastu
Stan je oko 55m2, kupljen je u izvornom stanju, i nakon toga je kompletno renoviran, ali i to renoviranje je trajalo nekoliko godina. Sad nisam siguran koliko vredi, znam da je slican stan u nasoj zgradi prodat za oko 75k eur prosle godine, ali po mom misljenju losija orijentacija, komplet za renoviranje i da je u toku renoviranje, a s obzirom da je prodat prosle godine kad su cene bile nize nego sad, verujem da stan sada vredi izmedju 80k i 90k. 80k bih verovatno mogao da dobijem u svakom trenutku, a kad bih prodavao (ne planiramo da prodajemo) krenuo bih mozda sa 90k, pa bih eventualno spustao ako nema kupaca. To je oko 1.500-1.600 e/m2. U novogradnji koja je mozda na 100m od te zgrade se upravo zavrsava jedna novogradnja, i tu su prodavani stanovi u izgradnji za 1.600-1.800 prosle godine. Sad je valjda ostao samo jedan od 100ak m2 za koji traze 1.800 e/m2. A na mozda 300-400m odatle vec ima novogradnji gde u izgradnji traze 2.100-2.300 e/m2, tako da mislim da je 1.500-.1600 e/m2 za renoviran stan na toj lokaciji (moglo bi da se kaze da je siri centar) vise nego realna cena.

Opet, bilo je mnogo odricanja i za tih preostalih 70%. Ali si barem znao da kad od plate kupis 50 evra da ce i za 10-ak godina kad kupujes stan da ima priblizno istu vrednost. Mislim, u to vreme se nije ni razmisljalo o tome, verovatno su i tad rasle cene nekretnine, ali sigurno po mnogo manjim stopama nego sada. Ako ti cene nekretnina rastu
Iskreno, ovaj tvoj post me rastužio jer nije varijanta "daj da se stisnemo par meseci", već je proces skupljanja novca, pa posle renoviranja trajao decenijama. Za sve to vreme nigde otići, nikakvo zadovoljstvo priuštiti, mislim da bih većini ljudi bukvalno preselo i taj cilj u vidu betona i cigle nikako ne moze nadomestiti potrošeno vreme i lišavanje od svega na tom putu.
Što se tiče tvoje rođake o kojoj si pisao, ona je lekar u Domu zdravlja, ima veoma stabilan posao i može da uzme kredit. Meni je neshvatljivo da se neko više boji kredita nego da sebi napravi robiju od života i da svesno živi na rubu egzistencije. Elementarna finansijska pismenost ukazuje da je bolje da uzmeš kredit inda tu ratu jede inflacija tokom perioda otplate, nego da držiš keš na gomili tokom 20 godina i da ga u tom periodu pojede inflacija.

Što se Atine tiče znam da moj bivši šef je pre 2 godine kupio stan od 70tak kvadrata za 200k eura i da ga izdaje za 500 e mesečno nenamesten i bez režija. I nije menjao kiriju do dana današnjeg. ROI je mali i on to zna ali ga briga. Ovo mu je 4 stan u Atini. On na 1,5-2 godine kupi 1 stan. Važno mi je da ima neku vrednost i kad dođe da ga dočeka neki keš od renta. Na berzu neće jer je ulagao 2004-2008 na grčkoj berzi i sve pukao i rekao ni u ludilu više. Bolje da sam kupio zemlju u nedođiji imao bi neki vrednost a sad na ta ulaganja nema ništa. Inače je vice president u multinacionalnoj kompaniji ali samo u nekretnine ulaze.
I ja bih tako, pola u stanove pola u zlatnike i sto bi rekao Sojic "...hocu Djole, al' nemam. Nemam Djole, zapalila me Suzi ..." :D

Ne razumem ovo najbolje.
Kako ispadne kuća duplo skuplja od ekvivalentnog stana.
Kad porediš ekvivalentne stvari, onda vidiš da je kuća daleko skuplja od ekvivalentnog stana. Naravno, ne možeš da porediš stan od 200 kvadrata u nekoj premium zgradi na premium lokaciji, i kuću od 600 kvadrata na Ledinama. Naravno da će u tom slučaju kuća biti jeftinija.

Uporedi npr stan od 300 kvadrata u BnV/West65 (ili bilo kojom drugom premium zgradom/lokacijom) sa kućom na Dedinju/Senjaku, i u suštini za to koliko te košta taj stan, ti na Dedinju/Senjaku jedva da možeš da kupiš kršten plac. A onda još barem toliko da napraviš nešto smisleno na tom placu.

Ali ok, ne mora da bude taj ekstrem... Uzmi npr stan od 80 kvadrata na Trošarini, što je npr nešto što kupuje srednji stalež, a onda uporedi koliko bi te koštao plac na nekoj lokaciji sličnog kvaliteta. Otprilike onoliko koliko te košta i taj stan. Ljudi generalno porede taj stan od npr 80 kvadrata, sa kućom u nekoj pripizdini gde imaš kilometar pešačenja do autobuske stanice, pa onda menjaš dva prevoza da stigneš do centra grada, i onda ispadne da je kuća jeftinija. Baš i nema neke logike.

Što se tiče tvoje rođake o kojoj si pisao, ona je lekar u Domu zdravlja, ima veoma stabilan posao i može da uzme kredit. Meni je neshvatljivo da se neko više boji kredita nego da sebi napravi robiju od života i da svesno živi na rubu egzistencije. Elementarna finansijska pismenost ukazuje da je bolje da uzmeš kredit inda tu ratu jede inflacija tokom perioda otplate, nego da držiš keš na gomili tokom 20 godina i da ga u tom periodu pojede inflacija.
Pa ko god ima drzavni posao a nije neki caci treba da cepa kredite. Da sam na budzetskoj sisi davao bih celu platu na ratu kredita sa osmehom :)

Iskreno, ovaj tvoj post me rastužio jer nije varijanta "daj da se stisnemo par meseci", već je proces skupljanja novca, pa posle renoviranja trajao decenijama. Za sve to vreme nigde otići, nikakvo zadovoljstvo priuštiti, mislim da bih većini ljudi bukvalno preselo i taj cilj u vidu betona i cigle nikako ne moze nadomestiti potrošeno vreme i lišavanje od svega na tom putu.
Pa ekonomska situacija jeste bila losa, ali ne toliko zbog stednje, nego zbog toga sto ne primas platu mesecima, pa moras da se stisnes. Srecom su bili zivi babe i dede, pa malo njihove penzije, malo selo, pa se nekako prezivi. Ova stednja se ustvari najvise skupila kad ti plata kasni godinu-dve dana, pa odjednom dobijes 3k-4k evra, i tako 3-4 puta. I onda kad ti stigne taj novac odjednom, ti ga odmah ustedis. Ok, deo se mozda iskoristi i za nesto sto je bitno i hitno. Ali poenta je da se nismo mi odricali nekih stvari zbog stednje, nego zbog toga sto jednostavno nismo imali. I sad, iako je situacija dosta bolja nego 90-tih, opet je mnogo toga drugog losije, a i imam osecaj da cemo opet ekonomski da puknemo, mozda ne da se vratimo u 90te, ali nisam bas optimistican po pitanju nase ekonomije narednih godina. I bas iz tog razloga smatram da treba ici iz zemlje. Na zapadu kolika god im kriza bila nikad nece biti lose kao sto je kod nas bilo 90-tih. Cak i ako bude nekad kod njih bilo kao kod nas 90-tih, onda ne smem da pomislm kakav bi kod nas zivot bio.
Mi porodicno imamo losa iskustva sa bankama, deda je izgubio puno novca (u vrednosti barem jednog stana) u banci 90-tih, plus SEKA koja je unela nepoverenje i nestabilnost, plus neki privatni razlozi i drugi troskovi, njen muz nije radio godinama. a posao mu je slabo placen, ona se u medjuvremenu jako pribliila penziji pa vise i ne moze da uzima stambeni.

Nisu ljudi glupi, ali nisu svi u poziciji da u svakom trenutku urade ono sto je ispravno. A i lako je pricati sta je ispravno kad gledas u proslost, lako je biti general posle bitke.

Tačno. S druge stranu su verovano ovako i razmišljani oni koji su pre SEKE uzeli kredite u stabilnim švajcarcima. 😬

Kako god da okreneš, rizik postoji. Evo i sada ko uzima stambeni kredit u EUR a prima platu u dinarima mora da se nada da ne presuše direkne investicije od kojih Srbija poprilično zavisi. Ako sklizne kurs, u problemima si.

Ako serijsko otvaranje rudnika u tom trenutku bude jedino rešenje da se spase kurs, taj neko onda mora da nosi majicu "KOPAĆEMO", iako je do juče "pumpao". 🫢

Pa ekonomska situacija jeste bila losa, ali ne toliko zbog stednje, nego zbog toga sto ne primas platu mesecima, pa moras da se stisnes. Srecom su bili zivi babe i dede, pa malo njihove penzije, malo selo, pa se nekako prezivi. Ova stednja se ustvari najvise skupila kad ti plata kasni godinu-dve dana, pa odjednom dobijes 3k-4k evra, i tako 3-4 puta. I onda kad ti stigne taj novac odjednom, ti ga odmah ustedis. Ok, deo se mozda iskoristi i za nesto sto je bitno i hitno. Ali poenta je da se nismo mi odricali nekih stvari zbog stednje, nego zbog toga sto jednostavno nismo imali. I bas iz tog razloga smatram da treba ici iz zemlje. Na zapadu kolika god im kriza bila nikad nece biti lose kao sto je kod nas bilo 90-tih. A ako bude nekad kod njih bilo kao kod nas 90-tih, onda ne smem da pomislm kakav bi kod nas zivot bio.

Mi porodicno imamo losa iskustva sa bankama, deda je izgubio puno novca (u vrednosti barem jednog stana) u banci 90-tih, plus SEKA koja je unela nepoverenje i nestabilnost, plus neki privatni razlozi i drugi troskovi, njen muz nije radio godinama. a posao mu je slabo placen, ona se u medjuvremenu jako pribliila penziji pa vise i ne moze da uzima stambeni.

Nisu ljudi glupi, ali nisu svi u poziciji da u svakom trenutku urade ono sto je ispravno. A i lako je pricati sta je ispravno kad gledas u proslost, lako je biti general posle bitke.
Pa ako tako gledaš razlika između Zapada i Srbije u ekonomskom smislu je nemerljivo manja danas nego što je bila tokom 90-ih i00-ih kada su tvoji roditelji skupljali za stan. Ako je argument da treba ići iz zemlje onda je to trebalo uraditi tada, a ne danas kada je Zapad u ozbiljnoj krizi na svim nivoima, a ti po sopstvenom priznanju, imaš veću platu na jugu Srbije nego što je prosečna plata u Nemačkoj.

Međutim, ovde govorim o ličnim uverenjima više nego o ekonomskim pokazateljima i kako oni utiču na život. Evo, zamisli da se recimo otvori neka dobra pozicija u BG i da dobijes ponudu da pređeš iz Niša ovde. Prvo što bi morao da uradiš je da iznajmiš stan. Cene jesu pale, ali bez 500 eur ne mozes naći bilo kakav normalan stan ovde. Ispravi mi ako grešim, ali mislim da bi se ti radije samozapalio, nego nekom zakupodavcu plaćao 500 eur svakog meseca. Onda je tu drugi problem, nestabilnost tržišta jer svako od nas može sa izgubi posao u nekom trenutku. Znači, čak i kada bi imao dobro
plaćen posao, ne bi uzimao kredit, jer jbg, imaš loša iskustva sa bankama. Znači opet ulaziš u istu matricu o kojoj si pisao i da imaš platu 4, 5 hiljada eur živiš u nekoj rupi i ostalo štekaš da bi kupio stan u kešu i tako godinama...u medjuvremenu imas decu, dešavaju se životne stvari a ti sve podredis ostvarenju tog dna od cigle i betona...

Tačno. S druge stranu su verovano ovako i razmišljani oni koji su pre SEKE uzeli kredite u stabilnim švajcarcima. 😬

Kako god da okreneš, rizik postoji. Evo i sada ko uzima stambeni kredit u EUR a prima platu u dinarima mora da se nada da ne presuše direkne investicije od kojih Srbija poprilično zavisi. Ako sklizne kurs, u problemima si.

Ako serijsko otvaranje rudnika u tom trenutku bude jedino rešenje da se spase kurs, taj neko onda mora da nosi majicu "KOPAĆEMO", iako je do juče "pumpao". 🫢
Ako sklizne kurs u problemima si svakako, stan će ti biti najmanja briga, kiriju ćeš morati da plaćaš svakako. Sad da li ti većina primanja ode na kiriju ili ratu jbg... stisneš se malo osim ako se nisi pružio više nego što si dugačak, što naši ljudi generalno vole.

Džo u vezi toga ima najispravnije razmišljanje, uzmi na max kredit pa otplaćuj prevremeno koliko imaš i možeš, kasnije ukoliko dodje do nepredvidjenih okolnosti će biti lakše. Mnogo bolje nego da se štedi 30god i na kraju ništa ne uštedi, a živeo si kao u zatvoru.

Naši ljudi se generalno plaše kredita, kao što se plaše bilo čega sem cigle. Jbg još nas drmaju 90te i "dok ne pipnem ne ulažem".

Vrh