Kao sto vi smatrate da je najbolje vreme za kupovinu stana bilo pre x godina, a sledece najbolje danas, tako i ja smatram da je najbolje vreme za odlazak u inostranstvo bilo pre X godina, a drugo najbolje danas.Pa ako tako gledaš razlika između Zapada i Srbije u ekonomskom smislu je nemerljivo manja danas nego što je bila tokom 90-ih i00-ih kada su tvoji roditelji skupljali za stan. Ako je argument da treba ići iz zemlje onda je to trebalo uraditi tada, a ne danas kada je Zapad u ozbiljnoj krizi na svim nivoima, a ti po sopstvenom priznanju, imaš veću platu na jugu Srbije nego što je prosečna plata u Nemačkoj.
Ja smatram da iz zemlje treba ici, i smatram da su i moji trebali da idu, ali oni su usli u brak 80-tih, tad je situacija bila daleko bolja nego i danas, ili su barem oni tad jako dobro ziveli pre nego sto je krenulo sra*e 90-tih. Mislim da su moji imali oko 1.000 ili 2.000 DEM platu, i otac i majka u jednom kratkom periodu, tad su skupili prvih nekoliko hiljada DEM stednje, koji su posle pretvoreni u evre. Verovatno je to bio razlog zasto nisu ni razmisljali o odlasku iz zemlje sto su do 1990-tih ziveli verovatno bolje nego 90% ljudi danas u Srbiji, ko je mogao da ocekuje sta ce se desavati 90-tih pa nadaje. Takodje, mislim da su razlozi i to sto su morali/hteli da vode racuna o svojim roditeljima, to sto kao pravnici bas i nisu mogli da idu (osim da rade nesto skroz van struke), a i iz nekih cudnih uverenja (npr. da na zapadu mozda ima para, ali nema zivota i sl), iako nikad tamo nisu bili, osim na ekskurzijama i kracim letovanjima. Jednostavno nikad nisu razmisljali o tome ni sekund. Ja sa druge strane bih otisao bez razmisljanja, jedino me koci to sto osecam odgovornost prema njima koji su sad penzioneri, inace bih vec sutra otisao.
Inace, ne znaci mi mnogo plata, ako nemam sistem.
Ako bih morao da idem za Bg, a ako nemam para da kupim stan, ja bih onda prodao ovaj koji imam i od toga kupio neki u koji mogu da zivim, makar periferija, makar i uz manji kredit. Ili bih neki kes koji imam za ucesce iskoristio da kupim bilo sta, samo da ne placam kiriju.Međutim, ovde govorim o ličnim uverenjima više nego o ekonomskim pokazateljima i kako oni utiču na život. Evo, zamisli da se recimo otvori neka dobra pozicija u BG i da dobijes ponudu da pređeš iz Niša ovde. Prvo što bi morao da uradiš je da iznajmiš stan. Cene jesu pale, ali bez 500 eur ne mozes naći bilo kakav normalan stan ovde. Ispravi mi ako grešim, ali mislim da bi se ti radije samozapalio, nego nekom zakupodavcu plaćao 500 eur svakog meseca. Onda je tu drugi problem, nestabilnost tržišta jer svako od nas može sa izgubi posao u nekom trenutku. Znači, čak i kada bi imao dobro
plaćen posao, ne bi uzimao kredit, jer jbg, imaš loša iskustva sa bankama. Znači opet ulaziš u istu matricu o kojoj si pisao i da imaš platu 4, 5 hiljada eur živiš u nekoj rupi i ostalo štekaš da bi kupio stan u kešu i tako godinama...u medjuvremenu imas decu, dešavaju se životne stvari a ti sve podredis ostvarenju tog dna od cigle i betona...
Isto vazi i za inostranstvo kad bih isao. Ok, tamo bih u pocetku verovatno i morao da placam stan neko vreme, ali cim bi se stvorili uslovi prodao bih ovo sto imam u Srbiji i kupio nesto tamo.
Nisam ja toliko protiv kredita, ali sam protiv placanja kirije. Ako moram da placam kiriju, onda sto manje i sto krace. Kupiti stan sto pre, makar i na kredit. Razlog zasto ne uzimam kredit su i nestabilnost posla koji imam. Iako dobro zaradjujem, svoj posao smatram jako nestabilnim, a iskreno razmisljam i o promeni karijere, iz razlicitih razloga, sto privatnih, sto poslovnih. Problem je u tome sto van IT-ja ti u Srbiji nemas neke dobro placene poslove, cak ni u Beogradu, osim zanata (koji mi nije u planu), osim lekara ili advokata (to mi nije struka), nekog menadzmenta (ok, to potencijalno i jeste u igri, ali i tu zavisi kakav menadzment), i sl. E zato je zapad bolji, tamo kad ti dosadi programiranje mozes da radis bilo koji drugi posao za par hiljada evra, npr. da budes neki ćata u nekoj firmici, 30+ slobodnih dana godisnje, posao stabilan, ako ostanes bez posla imas naknadu sa biroa daleko bolju nego ovde, , celokupna ekonomska situacija stabilnija, kamate nize, pa je lakse da se uzme i kredit,... U Srbiji ako radis dobro placen posao i shvatis da te to vise ne interesuje, onda ti ostaju samo lose placeni poslovi, vratis se u surovu realnost da ne zivis u Nemackoj, nego u nemackoj, kineskoj, americkoj, ruskoj, arapskoj i cijoj vec ne koloniji zvanoj Srbija.