Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ako tako gledaš razlika između Zapada i Srbije u ekonomskom smislu je nemerljivo manja danas nego što je bila tokom 90-ih i00-ih kada su tvoji roditelji skupljali za stan. Ako je argument da treba ići iz zemlje onda je to trebalo uraditi tada, a ne danas kada je Zapad u ozbiljnoj krizi na svim nivoima, a ti po sopstvenom priznanju, imaš veću platu na jugu Srbije nego što je prosečna plata u Nemačkoj.
Kao sto vi smatrate da je najbolje vreme za kupovinu stana bilo pre x godina, a sledece najbolje danas, tako i ja smatram da je najbolje vreme za odlazak u inostranstvo bilo pre X godina, a drugo najbolje danas. :)
Ja smatram da iz zemlje treba ici, i smatram da su i moji trebali da idu, ali oni su usli u brak 80-tih, tad je situacija bila daleko bolja nego i danas, ili su barem oni tad jako dobro ziveli pre nego sto je krenulo sra*e 90-tih. Mislim da su moji imali oko 1.000 ili 2.000 DEM platu, i otac i majka u jednom kratkom periodu, tad su skupili prvih nekoliko hiljada DEM stednje, koji su posle pretvoreni u evre. Verovatno je to bio razlog zasto nisu ni razmisljali o odlasku iz zemlje sto su do 1990-tih ziveli verovatno bolje nego 90% ljudi danas u Srbiji, ko je mogao da ocekuje sta ce se desavati 90-tih pa nadaje. Takodje, mislim da su razlozi i to sto su morali/hteli da vode racuna o svojim roditeljima, to sto kao pravnici bas i nisu mogli da idu (osim da rade nesto skroz van struke), a i iz nekih cudnih uverenja (npr. da na zapadu mozda ima para, ali nema zivota i sl), iako nikad tamo nisu bili, osim na ekskurzijama i kracim letovanjima. Jednostavno nikad nisu razmisljali o tome ni sekund. Ja sa druge strane bih otisao bez razmisljanja, jedino me koci to sto osecam odgovornost prema njima koji su sad penzioneri, inace bih vec sutra otisao.
Inace, ne znaci mi mnogo plata, ako nemam sistem.
Međutim, ovde govorim o ličnim uverenjima više nego o ekonomskim pokazateljima i kako oni utiču na život. Evo, zamisli da se recimo otvori neka dobra pozicija u BG i da dobijes ponudu da pređeš iz Niša ovde. Prvo što bi morao da uradiš je da iznajmiš stan. Cene jesu pale, ali bez 500 eur ne mozes naći bilo kakav normalan stan ovde. Ispravi mi ako grešim, ali mislim da bi se ti radije samozapalio, nego nekom zakupodavcu plaćao 500 eur svakog meseca. Onda je tu drugi problem, nestabilnost tržišta jer svako od nas može sa izgubi posao u nekom trenutku. Znači, čak i kada bi imao dobro
plaćen posao, ne bi uzimao kredit, jer jbg, imaš loša iskustva sa bankama. Znači opet ulaziš u istu matricu o kojoj si pisao i da imaš platu 4, 5 hiljada eur živiš u nekoj rupi i ostalo štekaš da bi kupio stan u kešu i tako godinama...u medjuvremenu imas decu, dešavaju se životne stvari a ti sve podredis ostvarenju tog dna od cigle i betona...
Ako bih morao da idem za Bg, a ako nemam para da kupim stan, ja bih onda prodao ovaj koji imam i od toga kupio neki u koji mogu da zivim, makar periferija, makar i uz manji kredit. Ili bih neki kes koji imam za ucesce iskoristio da kupim bilo sta, samo da ne placam kiriju.

Isto vazi i za inostranstvo kad bih isao. Ok, tamo bih u pocetku verovatno i morao da placam stan neko vreme, ali cim bi se stvorili uslovi prodao bih ovo sto imam u Srbiji i kupio nesto tamo.

Nisam ja toliko protiv kredita, ali sam protiv placanja kirije. Ako moram da placam kiriju, onda sto manje i sto krace. Kupiti stan sto pre, makar i na kredit. Razlog zasto ne uzimam kredit su i nestabilnost posla koji imam. Iako dobro zaradjujem, svoj posao smatram jako nestabilnim, a iskreno razmisljam i o promeni karijere, iz razlicitih razloga, sto privatnih, sto poslovnih. Problem je u tome sto van IT-ja ti u Srbiji nemas neke dobro placene poslove, cak ni u Beogradu, osim zanata (koji mi nije u planu), osim lekara ili advokata (to mi nije struka), nekog menadzmenta (ok, to potencijalno i jeste u igri, ali i tu zavisi kakav menadzment), i sl. E zato je zapad bolji, tamo kad ti dosadi programiranje mozes da radis bilo koji drugi posao za par hiljada evra, npr. da budes neki ćata u nekoj firmici, 30+ slobodnih dana godisnje, posao stabilan, ako ostanes bez posla imas naknadu sa biroa daleko bolju nego ovde, , celokupna ekonomska situacija stabilnija, kamate nize, pa je lakse da se uzme i kredit,... U Srbiji ako radis dobro placen posao i shvatis da te to vise ne interesuje, onda ti ostaju samo lose placeni poslovi, vratis se u surovu realnost da ne zivis u Nemackoj, nego u nemackoj, kineskoj, americkoj, ruskoj, arapskoj i cijoj vec ne koloniji zvanoj Srbija.

smatram da su i moji trebali da idu, ali oni su usli u brak 80-tih, tad je situacija bila daleko bolja nego i danas,

Jugoslavija je 80-ih bila u kanalu, '82 je već morala da pravi aranžmane sa MMF zbog nemogućnosti vraćanja duga. Nestašice osnovnih stvari (kupovina na bonove), konstantno visoka inflacija, rast nezaposlenosti, propali reformistički pokušaji.

Tvoji roditelji su se snašli u sistemu, ali država je bila u ekonomskom rasulu, što je delimično i bilo osnov za dalje konflikte 90-ih.

Danas čovek sa 8 razreda škole može u Beogradu da radi za 1000 evra u lošem restoranu.

Jugoslavija je 80-ih bila u kanalu, '82 je već morala da pravi aranžmane sa MMF zbog nemogućnosti vraćanja duga. Nestašice osnovnih stvari (kupovina na bonove), konstantno visoka inflacija, rast nezaposlenosti, propali reformistički pokušaji.

Tvoji roditelji su se snašli u sistemu, ali država je bila u ekonomskom rasulu, što je delimično i bilo osnov za dalje konflikte 90-ih.

Danas čovek sa 8 razreda škole može u Beogradu da radi za 1000 evra u lošem restoranu.
Kad čitam ove Peričine postove, pitam se da li je ikad bio u Nemačkoj, makar i turistički. Bukvalno, sve suprotno od onog što on navodi. Smatra da će moći da se zaposli u nekom birou i radi lagan posao za pristojne pare kao "ćata". Pa svi ovi Avganistanci, Sirijci i Turci bi isto to da rade, ali ipak ne rade. Nemcima nisu potrebne ćate, rafna snaga spremna da čiste ulice, rade na građevini, dostavljaju pošiljke, dakle svi oni poslovi koji Nemci ne žele da rade.

Nisu se snasli, samo su imali srece da barem par godina imaju Ok plate. Od 40 godina radnog staza su samo tih 3-4 godina imali dobre plate dok su radili u zemljoradnickoj zadruzi. Nakon toga su prakticno uvek imali plate ili minimalac, ili u najboljem slucaju nesto manje od republickog proseka (ali to svega par godina), i plus par godina staza koje nisu povezane. Mom ocu je njegov otac (deda) koji je bio vkv ili tako nesto kupio nov stojadin, baba nije ni radila (nije imala penziju), Mislim, sad ne znam da li su moji jugonostalgicari ili nisu, ali iz njihovih prica tad se zaista lepo zivelo, Mozda je zemlja pocela da stuca u ekonomskom i politickom smislu, ali su oni Ok ziveli barem tih par godina.
Moze da se kaze da se "snasao" onaj ko je dobio stan za 100 DEM ili ko se na vreme ubacio u neko drzavno preduzece (zadruga nije drzavno nego drustveno i davno je otisla u stecaj) ili na drugi nacin profitirao u tom periodu. To sto je neko par godina imao dobru platu ne znaci da se snasao u sistemu.
Kad čitam ove Peričine postove, pitam se da li je ikad bio u Nemačkoj, makar i turistički. Bukvalno, sve suprotno od onog što on navodi. Smatra da će moći da se zaposli u nekom birou i radi lagan posao za pristojne pare kao "ćata". Pa svi ovi Avganistanci, Sirijci i Turci bi isto to da rade, ali ipak ne rade. Nemcima nisu potrebne ćate, rafna snaga spremna da čiste ulice, rade na građevini, dostavljaju pošiljke, dakle svi oni poslovi koji Nemci ne žele da rade.
Moja drugarica bas radi u Nemackoj kao "ćata", neku administraciju u skoli stranih jezika. Doduse, ima bugarske papire, ne znam ima li to neke veze :) Tj, znam da je radila, nismo se skoro culi pa ne znam da li i dalje radi. A znam i dosta njih koji rade neke poslove u struci kao ekonomisti ili neka srodna zanimanja, sto spada u poslove koje bi Nemci i ostali ipak voleli da rade. Mislim,treba ti znanje jezika i neka diploma za takva zanimanja, ali ljudi su ih nalazili bez problema. Ne mozes sa srednjom frizerskom da odes tamo i budes ćata.

Ako neko ustedi 100k i nekretnine poskupe 20%, on je izgubio 20k evra. Ako zbog krize plata nekom padne sa 1000 evra na 800 evra on je izgubio 200 evra. A ovaj sa 100k evra sad moze da kupi jeftiniju nekretninu jer su stanovi pojeftinili. Mozda bi tad neka kosmicka pravda bila zadovoljena posto su dosadasnjom inflacijom stedise unistene. Ne kazem da je kriza/recesija dobra stvar samo kazem da moze biti bolja od inflacije. Znam, sad ces reci da ako padnu cene da ce ovi sa puno kesa pokupovati, ali oni i sad kupuju po ovim cenama, a i ne kupuju neke manje popularne lokacije. A u slucaju pada cena bi neko ko nije bogat ali je uspeo da ustedi neki kes mogao da kupi nesto, makar u Borci ili Batajnici ili gde vec

Tako je kad ti padne plara padne samo taj jedan mesec pa se nastavi po starom. A ljudi koji primaju plate ili imaju stanove ima otprilikenisto mao i pjudi koji imaju 100k ustedjevine pa je tesko odrediti koji scenario bi pogodio vise ljudi.

Tačno. S druge stranu su verovano ovako i razmišljani oni koji su pre SEKE uzeli kredite u stabilnim švajcarcima. 😬
Ti krediti u svajcarcima su bili epska prevara dostojna Dafine i Jezde. Znalo se sta ce da se desi, banke su knjizile kredite u svajcarcima a povlacile evre a Soskic prstom nije mrdnuo i ako je imao sve mehanizme da to zaustavi. Cenjeni profesor bi zbog tog svog necinjenja trebao da zaglavi robiju jer je on sa svojim "timom eksperata" direktno unesrecio silne porodice. Zasto nije reagovao moze da bude samo iz dva razloga, ili je glup ili je uzeo pare.

Bilo kako bilo, u srzi svake prevare se krije pohlepa.

Da da ... na njega sam zaboravio. Upozoravao, zasto nije zaustavio? Svi su oni kao savesni a mi smo veverice

A što mora država da bejbisituje narod? Šta on ima da zaustavlja to što je neko alav i pritom bu****?

Ja sam bio i biću protiv svih populističkih mera namenjenih bail out-ovanju alavih prezaduženih ljudi.

Ti krediti u svajcarcima su bili epska prevara dostojna Dafine i Jezde. Znalo se sta ce da se desi, banke su knjizile kredite u svajcarcima a povlacile evre a Soskic prstom nije mrdnuo i ako je imao sve mehanizme da to zaustavi. Cenjeni profesor bi zbog tog svog necinjenja trebao da zaglavi robiju jer je on sa svojim "timom eksperata" direktno unesrecio silne porodice. Zasto nije reagovao moze da bude samo iz dva razloga, ili je glup ili je uzeo pare.

Bilo kako bilo, u srzi svake prevare se krije pohlepa.
Zar nije Soskic zabranio kredite u Svajcarcima 2011.?

Sve ista priča ovih pametnih.
Puca balon..pućiće sigurno..
Nije pukao i nikom ništa...
Kažu ne kupujte idite na sigurno...mora pasti...a ne pada već 20 godina...
Ja u 6 godina kupim ... stana...
Da li sam se za***ao ...verovatno..
Da li je cena pala...NIJE
Ovi sto kao cekaju jesu li docekali...NISU...ili je samo vadilica jer nikad nisu ni imali za kupovinu

A što mora država da bejbisituje narod? Šta on ima da zaustavlja to što je neko alav i pritom bu****?

Ja sam bio i biću protiv svih populističkih mera namenjenih bail out-ovanju alavih prezaduženih ljudi.
Tu se delimicno slazem.

Jesam protiv da drzava bail outuje ljude zbog njihovih gresaka, jer onda svi placamo to sto su neki rizikovali i izgubili.

Ali sam i za to da se lose prakse seku u korenu. Ovo je od pocetka smrdelo u smislu da se uzima kredit u jednoj, pa se sve preracunava u drugu valutu, a primanja su u trecoj valuti. A banke su, koliko znam, sve obradjivale u evrima, svajcarce nisu nuzno ni imali, nego su sluzili za indeksaciju samo.

Nisam pametan sta je i kako trebalo, evo Defke kaze da je Soskic zabranio takve kredite 2011. Mozda je to trebalo uraditi ranije, cim su krenuli prvi probelmi.

Svaki radi samo svoj posao.
Jedino sto postaviš nesposobne da ga rade.....

Jesam protiv da drzava bail outuje ljude zbog njihovih gresaka, jer onda svi placamo to sto su neki rizikovali i izgubili.
Nema sta da se time bavi drzava ali mora da spreci negativne prakse. Jedno je kad neko zbog sopstvene pohlepe izgubi novac a drugo je kada je takva praksa podrzana od strane drzave (ako vec nije zabranjena)

Nisam pametan sta je i kako trebalo, evo Defke kaze da je Soskic zabranio takve kredite 2011. Mozda je to trebalo uraditi ranije, cim su krenuli prvi probelmi.
Trebalo im je odmah reci da od tog posla nema nista. Ako su neki i krenuli u tu praksu trebali su dobiti po prsticima. Tu je neko uzeo ozbiljnu lovu, cela sema je napravljena da se ljudi opljackaju i to na mega nivou. Tu nije bilo reci o sitnoj prevari nego o ozbiljnom projektu.

Mehanizam nije isti, rezultat je poprilicno slican

Ljudi su upozoravani na valutni rizik i opet su iz čiste alavosti birali CHF indeksaciju.

Kad je dogorelo, državo spašavaj (čitaj: ovi što su bili pametni plaćali su greške ovih što nisu).

To je čisto hazarderstvo sa idejom da će "država duradi nešto" kad bude došlo vreme.

Ljudi su upozoravani na valutni rizik i opet su iz čiste alavosti birali CHF indeksaciju.
Nisu upozoravani na vreme i na odgovarajuci nacin. To sto je neko okacio saopstenje na sajtu NBS ne znaci nista. Zasto drzava nije odmah reagovala i zabranila kredite u svajcarcima? Drugo bilo je tu i suptilnih fora tipa da neko kredit u evrima ne moze da uzme zbog opterecenja plate a moze u svajcarcima - bukvalno su ucenjivali ljude da uzmu kredite u chf.

Kad je dogorelo, državo spašavaj (čitaj: ovi što su bili pametni plaćali su greške ovih što nisu).
E to je posledica neodgovorne drzave, zato i tvrdim da je cela sema smisljenja u cilju prevare sto veceg broja ljudi da bi se posle ceh prelio na sve.

To je čisto hazarderstvo sa idejom da će "država duradi nešto" kad bude došlo vreme.
To se slazem ... Ali istorija nas uci da oni koji su redovno placali komunalije u vreme previranja su ispali budale!

Nisam ja toliko protiv kredita, ali sam protiv placanja kirije. Ako moram da placam kiriju, onda sto manje i sto krace. Kupiti stan sto pre, makar i na kredit. Razlog zasto ne uzimam kredit su i nestabilnost posla koji imam. Iako dobro zaradjujem, svoj posao smatram jako nestabilnim, a iskreno razmisljam i o promeni karijere, iz razlicitih razloga, sto privatnih, sto poslovnih. Problem je u tome sto van IT-ja ti u Srbiji nemas neke dobro placene poslove, cak ni u Beogradu, osim zanata (koji mi nije u planu), osim lekara ili advokata (to mi nije struka), nekog menadzmenta (ok, to potencijalno i jeste u igri, ali i tu zavisi kakav menadzment), i sl. E zato je zapad bolji, tamo kad ti dosadi programiranje mozes da radis bilo koji drugi posao za par hiljada evra, npr. da budes neki ćata u nekoj firmici, 30+ slobodnih dana godisnje, posao stabilan, ako ostanes bez posla imas naknadu sa biroa daleko bolju nego ovde, , celokupna ekonomska situacija stabilnija, kamate nize, pa je lakse da se uzme i kredit,... U Srbiji ako radis dobro placen posao i shvatis da te to vise ne interesuje, onda ti ostaju samo lose placeni poslovi, vratis se u surovu realnost da ne zivis u Nemackoj, nego u nemackoj, kineskoj, americkoj, ruskoj, arapskoj i cijoj vec ne koloniji zvanoj Srbija.
U to da li treba ići negde drugi put, više se slažem sa tobom, nego što se ne slažem.

Ali mnogo naivno razmišljaš o životu na zapadu, ako misliš da to tako lako ide, i da ćeš kao ćata moći lepo životariš i finansiraš kredit za stan.
Pogotovo ako ćeš u procesu da se odrekneš karijere koju gradiš 10 ili više godina.

Nije tačno da su na samom pocetku upozoravani....pusti to sad

Vrh