Ja nisam rekao da je normalno da neko za 2 godine skupi za stan (to retko ko moze), ali kazem da mnogi ljudi tako stede, samo sto stede godinama. Pominjao sam i moju rodjaku koja trazi stan, ona isto tako stedi godinama. Poenta je da imas ekonomsku stabilnost i da mozes da za recimo 10-15 godina skupis za neki manji stan, a da ti inflacija ne pojede veci deo novca. Ok je da imas neku inflaciju, ali ne ovoliku koliku smo mi imali.
Stan je oko 55m2, kupljen je u izvornom stanju, i nakon toga je kompletno renoviran, ali i to renoviranje je trajalo nekoliko godina. Sad nisam siguran koliko vredi, znam da je slican stan u nasoj zgradi prodat za oko 75k eur prosle godine, ali po mom misljenju losija orijentacija, komplet za renoviranje i da je u toku renoviranje, a s obzirom da je prodat prosle godine kad su cene bile nize nego sad, verujem da stan sada vredi izmedju 80k i 90k. 80k bih verovatno mogao da dobijem u svakom trenutku, a kad bih prodavao (ne planiramo da prodajemo) krenuo bih mozda sa 90k, pa bih eventualno spustao ako nema kupaca. To je oko 1.500-1.600 e/m2. U novogradnji koja je mozda na 100m od te zgrade se upravo zavrsava jedna novogradnja, i tu su prodavani stanovi u izgradnji za 1.600-1.800 prosle godine. Sad je valjda ostao samo jedan od 100ak m2 za koji traze 1.800 e/m2. A na mozda 300-400m odatle vec ima novogradnji gde u izgradnji traze 2.100-2.300 e/m2, tako da mislim da je 1.500-.1600 e/m2 za renoviran stan na toj lokaciji (moglo bi da se kaze da je siri centar) vise nego realna cena.
Opet, bilo je mnogo odricanja i za tih preostalih 70%. Ali si barem znao da kad od plate kupis 50 evra da ce i za 10-ak godina kad kupujes stan da ima priblizno istu vrednost. Mislim, u to vreme se nije ni razmisljalo o tome, verovatno su i tad rasle cene nekretnine, ali sigurno po mnogo manjim stopama nego sada. Ako ti cene nekretnina rastu