Ako neko ustedi 100k i nekretnine poskupe 20%, on je izgubio 20k evra. Ako zbog krize plata nekom padne sa 1000 evra na 800 evra on je izgubio 200 evra. A ovaj sa 100k evra sad moze da kupi jeftiniju nekretninu jer su stanovi pojeftinili. Mozda bi tad neka kosmicka pravda bila zadovoljena posto su dosadasnjom inflacijom stedise unistene. Ne kazem da je kriza/recesija dobra stvar samo kazem da moze biti bolja od inflacije. Znam, sad ces reci da ako padnu cene da ce ovi sa puno kesa pokupovati, ali oni i sad kupuju po ovim cenama, a i ne kupuju neke manje popularne lokacije. A u slucaju pada cena bi neko ko nije bogat ali je uspeo da ustedi neki kes mogao da kupi nesto, makar u Borci ili Batajnici ili gde vec.
Broj ljudi koji sada u Srbiji sede na skromnoj gomilici od 100k i čekaju razvoj situacije mislim da je mali. Osim u kratkoj fazi između vezane prodaje i kupovine. Ko planira kupovinu uzima kredit i kupuje, ili prodaje i kupuje (možda opet uz kredit).
Istina, Buffet sedi na dosta velikoj gomili keša, i on očigledno veruje u pad cene nečega što će moći da kupi za dolare. Ja sam skeptičan što se tiče budućnosti fiata bez bolne monetarne reforme (koja će opet da ojadi štediše).
Rekoh da su se proteklih decenija generacije ekonomista usvojile stanovište da se recesije mogu zaustaviti pažljivo doziranim stimulusom, a verujem da i policymejkeri na zapadu računaju da danas u "klasične štediše" spadaju mahom vremešni ljudi tipa penzioneri u Nemačkoj i Francuskoj, pa je bolje dalje šišati njih, umesto mlade koji nemaju ništa u šteku, plaćaju kiriju i ionako više ne mogu da pomisle da će biti vlasnici stana. Uostalom, i Bernanke je pisao PhD na temu velike depresije i znao je tačno šta radi 2008, ali eto, konsenzus među "onima koji odlučuju" je bio da tako mora. I mislim da su tada su postavljeni temelji za ovo što danas imamo.
Što se nas tiče, i ja se pitam ko sada investiciono kupuje na skupim gradskim lokacijama. Pojedinci koji npr. investiciono kupuju 3. stan? Ne znam, meni bi bilo rizično. Pre mi se čini da su u urbanim sredinama aktivni veliki igrači koji gomilaju kvadrate radi parkiranja novca (možda i neki procenat Rusa i programera), i za ove prve je i duži period slabog ROI-a podnošljiv.
Ali, ako se podaci iz onog nemačkog članka primene na naše tržište, to žnači da će stanovi koje neki sada kupuju za 70-80k, ne znam gde, npr. u prigradskim naseljima Niša, Kragujevca itd. u jednom momentu krenuti da osetno gube vrednost, nevezano da li će "pući balon". Jer i sa migrantima koji bi mogli da nasele te predele Srbije, teško da će sa politikom centralizacije tamo biti nekog razvitka.
A za sve lokacije sa kojih se u razumnom roku može otići na solidno plaćeno radno mesto (čitaj: mislim uglavnom na BG/NS) ja ne očekujem nikakav pad cena.
Ovo sve govorim sa pretpostavkom da će u EU i USA biti bar u nekoj meri printer go brrr i da se ekon. politika kod nas neće promeniti.