Šta je novo?

Cene nekretnina

Moguće, samo ne znam sta su kupci cekali do sada, i sami kazu da cesto nema radnika, verovatno se cekalo na nekog pojedinca da sam resi taj problem, obicno tako ljudi razmisljaju...
Najglasnijeg malo podmažeš sa drugim boljim stanom u sledećem projektu i ako se drugi ne bune to je to. Pa ko da se zeza sa završnim radovima kada se nude nove prilike.
Neki tako postanu veoma jaki ako uspeju to nekoliko puta da odrade, laka je to lova.
Ne treba zaboraviti Investitore koji su duplo prodavali stanove i koji nisu isplatili ni podizvodjace ni projektante itd... E to su ogromne zarade, a ne ove oko 30% a zezaš se sa kupcima koji ti nalaze zamerkice neke prilikom primopredaje i nešto umišljaju 😃

Видим да у условима за добијање кредита за младе постоји клаузула да се стан не може продавати нити издавати тих 6 година које су под субвенцијом. За продају није проблем, али како намеравају да контролишу издавање, ако нема уговора о закупу, а при томе је власник пријављен ту на адресу?

Видим да у условима за добијање кредита за младе постоји клаузула да се стан не може продавати нити издавати тих 6 година које су под субвенцијом. За продају није проблем, али како намеравају да контролишу издавање, ако нема уговора о закупу, а при томе је власник пријављен ту на адресу?
Neće ljudi raditi mimo propisanog zakona, kakva su ti ovo pitanja 😉

Neće ljudi raditi mimo propisanog zakona, kakva su ti ovo pitanja 😉
Не знам који је закон у питању по коме би неко био обавезан и овлашћен да ради ту контролу. Осим закона о облигационим односима, да ли постоји још неки који би се примењивао? Банка је уговорна страна, али не верујем да ће она контролисати. Држава би можда могла преко неких инспекција, али држава није страна у уговору, или грешим?

Не знам који је закон у питању по коме би неко био обавезан и овлашћен да ради ту контролу. Осим закона о облигационим односима, да ли постоји још неки који би се примењивао? Банка је уговорна страна, али не верујем да ће она контролисати. Држава би можда могла преко неких инспекција, али држава није страна у уговору, или грешим?
Evo može Šapketovo Obezbeđenje Grada Beograda. Ionako nemaju nijedno zaduženje osim da se vozikaju u novim Dunsterima. To što nemaju ovlašćenje da to rade nije ni bitno, ionako u ovoj zemlji to niko ne gleda.

Zamišljam kako bi to funkcionisalo u praksi; zvone ti na vrata i traže te, kad ono otvara vrata podstanar:

A: Dobar dan, tražimo Suzumana Suzumanovića, da li je kod kuće?
B: On je trenutno na odmoru, ja sam njegov teča.
A: Teča, kažete. A šta radite u njegovom stanu?
B: (Šta vas bole pa...)... Zamolio me je da zalijem biljke, izluftiram malo.
A: Aha, a možemo da dobijemo vašu ličnu kartu.
B: Moju ličnu kartu?
A: Da, da proverimo... Znate, u stanu ne sme da živi niko osim njega.
B: Ali ja ne živim u stanu. Zalivam biljke... Nema veze, evo vam lična karta.
A: Vi ste Mariks Mariksanović?
B: Ako tako piše, onda jesam. He, he.
A: Ali ne prezivate se isto?
B: Zato što smo treći stepen pobočnog srodstva.
A: Šta?
B: Treći ste... Hoćete možda kafu? Rakiju? Pivo?
A: Možeeee.

Zato su subvencije same po sebi pogresan pristup a kod nas i veoma problematicne jer se dele bez kriterijuma najcesce politicki motivisano i za odabrane.

Gde su sad ovi sto su pricali na ranijim stranicama da je dovoljno samo da tuzis investitora i pare ce magicno da ti se vrate? Pitali su za primer gde to nije zavrseno. Evo primera gde nije zavrseno.
Da se desilo na Vračaru, ovo bi bila vest, ovako ispade @enfario pametan kad kaže na levu obalu ni za živu glavu....

Jun mesec baš jak za stambene kredite (poguran stambenim kreditima "za mlade").
20 milijardi 154 miliona dinara, ili ti circa 172 miliona evra novoodobrenih poslova. Što je najjači mesec u poslednjih pet godina, i među top 3-4 u poslednjih 20+ (decembar prošle godine je bio takođe jak).

Poslednja izmena:
Da se desilo na Vračaru, ovo bi bila vest, ovako ispade @enfario pametan kad kaže na levu obalu ni za živu glavu....
Super! Dunav je spasio levu obalu od tebe. 😉
A evo primera za Vračar gde se sve radi po propisima i pravilima.
Screenshot_20250822-123559_Chrome.jpg

Prilozi

• Screenshot_20250822-123416_Chrome.jpg
    Screenshot_20250822-123416_Chrome.jpg
    88,5 KB · Pregleda: 13
Ima na NBG ona zgrada, pola useljena, pola jok, ugao Vojvodjanske i Gandijeve pored ove nove zgrade od Galensa cini mi se. A verovatno ih ima i jos napustenih u sirem centru Beograda. Neki ljudi verovatno jos uvek placu za svojim zivotnim ustedjevinama.

U Nisu sam cuo (od drugara) da se na vise mesta svasta desavalo, tipa zgrada gotova, ljudi se na silu uselili, nema struja, pa ima struja, pa nije prava struja, pa banke dale kredite, krediti krenuli, ljudi godinama neuseljeni, pa zgrada nije zavrsena i takvi haosi...

U Nisu sam cuo (od drugara) da se na vise mesta svasta desavalo, tipa zgrada gotova, ljudi se na silu uselili, nema struja, pa ima struja, pa nije prava struja, pa banke dale kredite, krediti krenuli, ljudi godinama neuseljeni, pa zgrada nije zavrsena i takvi haosi...
Ima toga koliko hoces samo se ne prica okolo koiko bi trebalo, sto zbog samih stanara sto zbog drugih razloga.

Znam i za jednu zgradu na Vozdovcu u Vojvode Stepe gde je investitor pobegao sa novcem, a zgrada nedovrsena, bez prozora, fasade, priključaka.
Znam za 7 zgrada u precniku od 2km oko nas gde su odstupili od projekta i sada ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu niti da se knjize. Nije bas varijanta kao da su kupci ostali bez para ali imaju nesto sto ne mogu da prometuju dalje.

Znam za 7 zgrada u precniku od 2km oko nas gde su odstupili od projekta i sada ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu niti da se knjize. Nije bas varijanta kao da su kupci ostali bez para ali imaju nesto sto ne mogu da prometuju dalje.
Mislim da moze da se prometuje, ali samo za kes. U svakom slucaju je veliki problem i smanjuje vrednost stana.

Taj ko je propisao da ne može izdavanje 6 godina taj može vršiti kontrolu.
Није нико "прописао", јер тај пропис не постоји. То ће бити у уговору о кредиту са банком. То је клаузула уговора, али како ће банка то проверавати? А није јој ни у интересу, зашто би? Држава је та која је то наметнула, јер она субвенционише кредите.

Vrh