Šta je novo?

Cene nekretnina

Zavisi od člana. Imaš ove koji mrače imaš ove koji svetle:)) Pa to čini diskusiju zanimljivom. Dobro ti nama Nemanja došao na forum!
Hvala! Mene zanima koliko je realno da mi se odobri taj famozni kredit za mlade ako je majka prijaveljena za stalno.. Ali i nije neki izbor, samo supe i 1970o;

Hvala! Mene zanima koliko je realno da mi se odobri taj famozni kredit za mlade ako je majka prijaveljena za stalno.. Ali i nije neki izbor, samo supe i 1970o;
U BG vrlo male u ostalim gradovima velike. Pogotovo ako ti je majka samo zirant to moze biti "problem" i ako uzimas full kredit sa samo 1% ucesca... Ali za manje gradove mozes imati dosta veliku sansu.

Slažem se s prethodnim mišljenjem i moram da priznam da sam pozitivno iznenađen koliko smo uznapredovali kao društvo na Forumu. Pošto su mene većina ovde skoro linčovali što sam rekao da ću iskoristiti povrat PDVa, a sada je to sasvim normalna stvar. Po meni super i to jeste pravo razmišljanje.
Pa ja ne znam koja druga skola misljenja moze da postoji. Nista ti nisi ukrao ni proneverio, nekoga prevario ili zaknuo, iskoristio si pogodnost koju ti drzava omogucava. To sto mozda to nije fer prema ljudima ovde je za neki drugi vid diskusije ali vidim da se niko nije nikada potrudio da to ispravi - znaci svi se slazu da je propis ok.
Evo ja prvi kazem da je povrat PDV-a na prve stanove notorna glupost ali Srbin voli kad je nesto ucari pa to ti je - kod mene u kraju bi rekli po seljacki "vajdica" :)

Pa ja ne znam koja druga skola misljenja moze da postoji. Nista ti nisi ukrao ni proneverio, nekoga prevario ili zaknuo, iskoristio si pogodnost koju ti drzava omogucava. To sto mozda to nije fer prema ljudima ovde je za neki drugi vid diskusije ali vidim da se niko nije nikada potrudio da to ispravi - znaci svi se slazu da je propis ok.
Evo ja prvi kazem da je povrat PDV-a na prve stanove notorna glupost ali Srbin voli kad je nesto ucari pa to ti je - kod mene u kraju bi rekli po seljacki "vajdica" :)
Drago mi je da ti tako misliš. Ima dosta ljudi koji misle da nije OK, možeš videti diskusiju pre. Čak i za mnoge druge stvari misle da nije OK iako je zakonski sve čisto kao suza ali dobro to je za neke druge filozofske rasprave. Zakon je jasan. I ako me odbiju, ja sam sasvim OK s tim. Uvek država ima pravo da te odbije.

Drago mi je da ti tako misliš. Ima dosta ljudi koji misle da nije OK, možeš videti diskusiju pre. Čak i za mnoge druge stvari misle da nije OK iako je zakonski sve čisto kao suza ali dobro to je za neke druge filozofske rasprave. Zakon je jasan. I ako me odbiju, ja sam sasvim OK s tim. Uvek država ima pravo da te odbije.
Mnogo toga nije fer ali ako je po zakonu tu nema sta ko da se buni nego moze da organizuje da menja zakon. Ovo sa PDV-om je benigno, problem su kod nas zakoni koji su svesno doneti i formulisani takoda bi pojedinci mogli da se bogate ali to je vec neka druga prica.

Ali ovo nije slučaj o kom pričaš. Ovde kupci ne žele da tuže investitora da ne bi dobili pare nazad jer je cena otišla duplo. Po meni trebali bi da pokušaju da naplaćuju penale i prinude investitore da što pre završi, e sad moguće da nisu definisali penale ugovorom.

Ali ovo nije slučaj o kom pričaš. Ovde kupci ne žele da tuže investitora da ne bi dobili pare nazad jer je cena otišla duplo. Po meni trebali bi da pokušaju da naplaćuju penale i prinude investitore da što pre završi, e sad moguće da nisu definisali penale ugovorom.
Verovatno se svi nadaju da ce prikljuciti zgradu i dovrsiti sta treba, za 950eur koliko su platili ne mogu nigde drugde naci, a za trecu lamelu pise da se vec prodaje za 2keur.

Penali su bas ohrabrujuca stvar u ovom slucaju. Samo sto penali ne mogu da se naplacuju dok ne prodje tehnicki prijem, tj useljenje. To niko nikad nije naplatio pre useljenja, tj ne da ja znam.

ma nek je i 4e po m2, puta 80 stanova nakupi se fina cifra da se pogura investitor.
Slažem se. Grupna tužba, traženje penala, podržavam itekako.
Ovo za tužbu nadje se više advokata da zajednički probaju na najbolji način to da odrade.
U jednom slučaju je par komšija bilo za to, dok sam ja bio protiv jer sam video da se Investitor trudi i da radi i dalje na rešavanju problema, dok god nisu prazna obećanja i dok se radi na rešavanju je meni ok i tada treba gurati penale u suprotnom tužba.
EDIT: Zašto kažem više advokata jer znam slučajeve gde se advokat prisno povezao sa tuženim, pa je stranci koju zastupa stalno odlagao i delovao loše po nju. Stranka suviše verovala u prestiž advokatski, sve dok joj partner nije posle nekoliko godina zamenio advokata i slučaj se rešio u njenu korist u roku od 2 meseca.

Poslednja izmena:
U suštini, ako investitor ne završi zgradu, možeš da plačeš, jer mu ne možeš apsolutno ništa. Ima da se vučeš godinama sa tužbama, da izgubiš i pare i živce, a ako si već ušao u tužbe, znači da je investitor lošeg imovinskog stanja, što znači džabe krečiš. Ja to tako vidim laički, a voleo bih da je stvarno laički i da grešim.

Ili je odvukao majstore na druge projekte gde mu je veća zarada, a ovo kad završi jer ga niko ne tuži za penale, a sa razmišljanjem "nema od tužbe ništa, ne možeš mu ništa, jak je ko crna zemlja" niko nikad i neće pokrenuti tužbu i zapravo zahtevati neku pravdu.

U suštini, ako investitor ne završi zgradu, možeš da plačeš, jer mu ne možeš apsolutno ništa. Ima da se vučeš godinama sa tužbama, da izgubiš i pare i živce, a ako si već ušao u tužbe, znači da je investitor lošeg imovinskog stanja, što znači džabe krečiš. Ja to tako vidim laički, a voleo bih da je stvarno laički i da grešim.
Ne grešiš, poverenje je to po meni presudno.
E sada ne treba gledati sve samo kroz rokove, jer ume da bude i kašnjenja zbog više sile i ako je to potpisano i od strane svih(Investitor, Izvodjač, Nadzor), onda može biti i opravdano(rat, elementarne nepogode itd...).
U ovom slučaju ako isti Investitor kasni na jednom projektu drastično a radi i prodaje druge projekte onda je to meni alarm za okupljanje advokata i tužbu.

Ili je odvukao majstore na druge projekte gde mu je veća zarada, a ovo kad završi jer ga niko ne tuži za penale, a sa razmišljanjem "nema od tužbe ništa, ne možeš mu ništa, jak je ko crna zemlja" niko nikad i neće pokrenuti tužbu i zapravo zahtevati neku pravdu.
Moguće, samo ne znam sta su kupci cekali do sada, i sami kazu da cesto nema radnika, verovatno se cekalo na nekog pojedinca da sam resi taj problem, obicno tako ljudi razmisljaju...

Vrh