Pre svega ČESTUTAM NA KUPOVINI STANA! Svaka čast i samo napred! Slažem se da je lakše kupiti u inostranstvu stan jer daju bez učešća (barem u NL) ali to je sad u Srbiji delimično rešeno s ovim kreditima od 1%. Mana tih kredita je gornji limit od 100k eura i gornji limit za godine. Za godine neka i ostane ali gornji limit na max kredit treba da se ukine.
Imam pitanje za vas oko drugog i trećeg stana koje ste napisali. Da li mislite da kupite drugi stan i da prvi prodate? Jer to radi 99% Zapadnjaka i to ide sve po šablonu i to sve agencije i banke promovišu.
Ili mislite ostane mi prvi stan u vlasništvu i kupujem drugi? E to je meni bio veliki problem. Jer svi su bili u fazonu šta ćeš s prvim Stanom, zašto ga ostavljaš, NIKO to ne radi i slične fore! Jer ako tu opciju radite to je MNOGO teže nego u Srbiji jer jednostavno 98% agenata i kreditnih savetnika uopšte ne shvata zašto ostavljaš prvi stan i kupuješ drugi. To je kod nas standard i mislim da bi situacija bila obrnuta i kad bi rekla to ostavljam svima je jasno zašto!
Ono što je kod nas mnogo lakše nego na Zapadu jeste kupovina stana na 7 rata bez kamate i "zvaničnog kredita" ! To na zapadu ne bi moglo ni u ludilu da dođeš kupiš stan i da bez bankarske garancije već samo potpis da ćeš platiti tih 7 rata kad ti dođe vreme. To tamo ne postoji i ne bi moglo. Ovde može i još nemaš trošak za kredit i nemaš registraciju i kreditnom birou. Znam da se investitor osigurao da ti uzme 10% cene stana ako ne nastaviš sa uplatama ali opet ne postoji to tamo. Ima i Dubai-ju ali EU ja bar nisam čuo.
Svako je tržište specifično za sebe. Ima nešto što je lakše, nešto što je teže.
Zelim vam da uživate u vašem novom stanu i da kupite još 1-2 ali da ovaj ne prodajete, ako ikako možete!