Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni nije jasno kako odrede ko je investicioni kupac? Drugo koliko ima kupovina koje nisu preko agencija i sajtova, nego direktno od prodavca ili investitora, ajd sad ti uhvati tu ko je i gde je investicioni kupac.
Pa valjda je investicioni kupac svaki onaj koji kupuje nekretninu, a da prethodno vec ima nekretninu u svom vlasnistvu. Ako neko ima stan, a kupuje vikendicu verovatno da nije investicioni kupac jer je namena vikendice drugacija od stana. Ali ako neko ima stan u vlasnistvu i kupuje jos jedan, onda svakako potpada pod definiciju investicionog kupca.

Cestitam na kupovini. Cisto me zanima par stvari kako funkcionise u Nemackoj sve.

Kolike su kamate okvirno i sta je taj bauspar, da li su ti potrebni neki posebni preduslovi za to, tipa prva nekretnina ili tako nesto? Kako se traze stanovi, oglasi ili agencije? Da li se kupuju i stanovi u izgradnji? Da li se pregovara prilikom prodaje ili neko procenjuje vrednost ili kako vec ide?
Hvala,hvala 😊
Izvinjavam se na kasnom odgovoru. Okvirno oko 3.5-3.8% su kamate na stambene kredite. Ja sam pronašla stan preko oglasa i imala kontakt sa agencijom koja ga je prodavala.(Posle kupila direkt od vlasnice ali to je druga tema). Kupuju se i u izgradnji ali ja sam želela useljiv pa ne znam toliko o tome. Pregovora ima meni su spustili malo cenu ~6% ali kažu da ide tako i oko 10-15%. Sve zavisi. A procenjuje banka koliko vredi nekretnina kada odlučuje koliko će ti kredita dati, to je druga priča. Bauspar je vid štednje i postoje različite opcije ali u suštini deo sume moraš da imaš na toj štednji da bi ti oni dali ostatak željene sume po jako povoljnim kamatama. 1-2%. Na primer treba ti ukupno 100.000 EUR i ti kreneš tu da uplaćuješ i kada skupiš 30.000 ili 40.000 ili više zavisi od toga šta su uslovi ostatak dobijaš po jako niskoj kamati. (Ne možeš odjednom da uplatiš taj novac već se u ugovoru definiše minimum godina) obično ljudi (tako sam i ja) paralelno uplaćuju znači ja sada plaćam kredit i imam fiksnu kamatu 10 godina, i paralelno uplacujem Bauspar koji sam tako namestila da ga “aktiviram” posle 10 godina (ili ako budu povoljne kamate onda njim da kupim drugu nekretninu). Ne znam da li sam lepo objasnila , slobodno mi piši privatno ako te još detaljnije tema zanima, da ne zatvrpavam grupu sa nečim što nije direktno vezano za temu. (No pun intended 😁)

Pa valjda je investicioni kupac svaki onaj koji kupuje nekretninu, a da prethodno vec ima nekretninu u svom vlasnistvu. Ako neko ima stan, a kupuje vikendicu verovatno da nije investicioni kupac jer je namena vikendice drugacija od stana. Ali ako neko ima stan u vlasnistvu i kupuje jos jedan, onda svakako potpada pod definiciju investicionog kupca.
Slazem se ali opet ima i dosta kupovina gde kupuju roditelji za decu, takodje ima i situacija gde se kupuje pa se onda prodaje stan u kome se zivi. Nekako to ne mozemo tek tako da odbacimo. S druge strane onih 10% investicionih mi se cini premalo. Mislim da nikada ne mozemo da dodjemo ni do priblliznih brojki ako ne uparimo nekoliko baza gradjana a od tog posla nema nista.

Pre svega ČESTUTAM NA KUPOVINI STANA! Svaka čast i samo napred! Slažem se da je lakše kupiti u inostranstvu stan jer daju bez učešća (barem u NL) ali to je sad u Srbiji delimično rešeno s ovim kreditima od 1%. Mana tih kredita je gornji limit od 100k eura i gornji limit za godine. Za godine neka i ostane ali gornji limit na max kredit treba da se ukine.
Imam pitanje za vas oko drugog i trećeg stana koje ste napisali. Da li mislite da kupite drugi stan i da prvi prodate? Jer to radi 99% Zapadnjaka i to ide sve po šablonu i to sve agencije i banke promovišu.
Ili mislite ostane mi prvi stan u vlasništvu i kupujem drugi? E to je meni bio veliki problem. Jer svi su bili u fazonu šta ćeš s prvim Stanom, zašto ga ostavljaš, NIKO to ne radi i slične fore! Jer ako tu opciju radite to je MNOGO teže nego u Srbiji jer jednostavno 98% agenata i kreditnih savetnika uopšte ne shvata zašto ostavljaš prvi stan i kupuješ drugi. To je kod nas standard i mislim da bi situacija bila obrnuta i kad bi rekla to ostavljam svima je jasno zašto!
Ono što je kod nas mnogo lakše nego na Zapadu jeste kupovina stana na 7 rata bez kamate i "zvaničnog kredita" ! To na zapadu ne bi moglo ni u ludilu da dođeš kupiš stan i da bez bankarske garancije već samo potpis da ćeš platiti tih 7 rata kad ti dođe vreme. To tamo ne postoji i ne bi moglo. Ovde može i još nemaš trošak za kredit i nemaš registraciju i kreditnom birou. Znam da se investitor osigurao da ti uzme 10% cene stana ako ne nastaviš sa uplatama ali opet ne postoji to tamo. Ima i Dubai-ju ali EU ja bar nisam čuo.
Svako je tržište specifično za sebe. Ima nešto što je lakše, nešto što je teže.
Zelim vam da uživate u vašem novom stanu i da kupite još 1-2 ali da ovaj ne prodajete, ako ikako možete!
Zahvaljujem! 😊
Ja apsolutno ne planiram da prodajem ovaj stan, jer između ostalog je kupljen i kao investicija i dušu je dao za booking izdavanje (Što bih kad dođe vreme prepustila agenciji).
Ja sam ovde našla savetnike koji znaju za
caku drugi stan - poreska optimizacija tako da nisam imala taj slučaj. Hvala na lepim željama i uzvraćam iste😊

Imala sam takođe neko razmišljanje vezano za sledeću kupovinu u Srbiji. Mislim da sam pročitala pre X strana da ste Vi iskoristili prednost “prva nekretnina” u Srbiji (iako ste već posedovali nekretninu u inostranstvu) i povrat poreza pa je to bila diskusija ovde na temi. Takođe ako bi tada bili aktuelni krediti za mlade (upadam u kategoriju još 8 godina) koliko je moralno prijaviti se za tako nešto. Na tu temu još uvek nemam formirano mišljenje te bi me zanimalo mišljenje foruma.

Moral je prevaziđena kategorija. Možemo samo o ROI da razgovaramo, tome smo vičniji.
🤣 ja se stvarno nadam da nismo dotle stigli. Iskreno me zanima jer na primer da li bih ja time oštetila državu? U tom slučaju ne bih imala moralnu dilemu jer smatram da je nas država oštetila mnogo više. (Da ne nabrajam ali samo rat da uzmemo za primer)
Da li bih zauzela mesto nekom ko bi “preko veze” dobio benefite? U oba slučaja ja ako bih ispunjavala sve uslove zašto da ne. Ali ukoliko bi postojao ograničen broj ljudi koji bi dobilo benefite i ako bi to zaista bili oni koji ispunjavaju formalno sve i nemaju neformalnu situaciju kao ja, onda se ne bih prijavila.
Btw Suzmane da se ostali ne ljute ali ti si mi omiljeni lik na forumu

Imala sam takođe neko razmišljanje vezano za sledeću kupovinu u Srbiji. Mislim da sam pročitala pre X strana da ste Vi iskoristili prednost “prva nekretnina” u Srbiji (iako ste već posedovali nekretninu u inostranstvu) i povrat poreza pa je to bila diskusija ovde na temi. Takođe ako bi tada bili aktuelni krediti za mlade (upadam u kategoriju još 8 godina) koliko je moralno prijaviti se za tako nešto. Na tu temu još uvek nemam formirano mišljenje te bi me zanimalo mišljenje foruma.
Ako mozes to da iskoristis - iskoristi. Ne vidim osnovu za moralnu dilemu jer tu niko nije ostecen, drzava je propisala neke uslove i propise i svako ko moze da ispuni uslov za to treba da ih koristi - ako ti neces ima ko hoce :)

Poslednja izmena:
Iskreno me zanima jer na primer da li bih ja time oštetila državu? U tom slučaju ne bih imala moralnu dilemu jer smatram da je nas država oštetila mnogo više. (Da ne nabrajam ali samo rat da uzmemo za primer)
Kako mislis da ostetis drzavu? Pa drzava je (ako zanemarimo cinjenicu da je ostecena sama po sebi) propisala to. Druga je stvar sto su benefiti za mlade deo predizborne kampanje a jos se i forsiraju caci samo tako. Ovo za prvu nekretninu nema sta da te brine, i onako ovde nestane vise para na dnevnom nivou nego sto ti mozes za zivota da "optimizujes"

Da li bih zauzela mesto nekom ko bi “preko veze” dobio benefite? U oba slučaja ja ako bih ispunjavala sve uslove zašto da ne. Ali ukoliko bi postojao ograničen broj ljudi koji bi dobilo benefite i ako bi to zaista bili oni koji ispunjavaju formalno sve i nemaju neformalnu situaciju kao ja, onda se ne bih prijavila.
Ajd vidi ovako, pola drzave je na nekoj subvenciji, vecinom oni koji to ne zasluzuju. Uzmi to na sta imas pravo i ne lupaj glavu oko morala.
Da ne bude kao u onom vicu - a sto se morala tice ... morala je :)

Nije mi nešto smešan, ali ima 45k lajkova, što znači da mnogima možda jeste i da verovatno može da živi od toga. (I da kupi veliku kuću i plati porez na istu.)
Ali on nema fanove na Beobuildu, može da mi pljune pod prozor.

Nije mi nešto smešan, ali ima 45k lajkova, što znači da mnogima možda jeste i da verovatno može da živi od toga. (I da kupi veliku kuću i plati porez na istu.)
Ali on nema fanove na Beobuildu, može da mi pljune pod prozor.
Obrao si bostan kad ti zena sazna da imas fanove, letece papuce po stanu 😂

Vrh