Šta je novo?

Cene nekretnina

Posle nadstešnice većina inženjera potpisuje samo ako je sve u skladu sa zakonom i pravilnicima, pogotovo za otvaranje i puštanje nečeg u rad. Sa time se više niko ne igra i većina nikome ne veruje da će biti nešto dostavljeno/odradjeno naknadno usled pritiska.
Kada se sve dostavi i odradi onda idu potpisi.

Znaci da niko vise nista ne potpisuje?
Pa jedino ako hoćeš da sve totalno stane i struja i voda i internet i hrana i proizvodnja i svi serveri, sav saobraćaj, sva održavanja, dostava hrane itd...
Ne znam kako da se bolje izrazim, svi su obazriviji jer su oni ti na neki način poslednji u lancu a koji ispadnu u nemilim dogadjajima najodgovorniji, ne možeš uvesti te ljude da oni krenu sve to da uzmu pod svoje. Drage volje bi neki Indijac ili Afrikanac to sve potpisivao.
Ok možeš unajmiti inostrane firme da preuzmu tu ,,odgovornost,, ali po zakonu su to naši ljudi koju daju zakonsku obavezu i stoje iza toga imenom i prezimenom kao odgovorni.
Zbog trenutne situacije i targetiranja mnogih ljudi neki jednostavno neće da učestvuju u tome zbog mogućeg pritiska i to je to.
Kolega/prijatelj sa kojim sa studirao mi je završio tamo gde ne treba zbog ne njegove greške, ali da ne idem dalje sa ovom temom jer nije mesto niti tema za ovo a to su cene nekretnina.
Po meni ozbiljniji Investitori obraćaju itekako pažnju na zakonske norme i pravila struke, dok neki Kurta i Murta novi Investitori ne znaju ni šta znači odgovorni Inženjer u izgradnji zgrade, a ne i kada ga nadju da ga slušaju. Uh šta ovaj priča kakve provere zna li on koliko to košta, moj kum Murta to nije radio itd...
Zato i kažem koliko znači proveren Investitor i njegova reputacija, a ne koji je proizvodjač pločica u pitanju.

U zadnje vreme po oglasima sve cesce vidjam "postoji mogucnost za dogovor oko cene". Moj drug je kupio stan gde je ispregovarao popust od 10-ak posto, doduse za veci stan, a video sam i jedan oglas za novogradnju gde je spustena cena za nekih 7-8% u odnosu na pre mozda mesec dana. Pricam o Nisu.

Sarolika je situacija a zavisi i koji deo Vracara. Ide od 3800 (obodni deo, Juzni bulevar, Maksima Gorkog, ...) do 7000 (Petrogradska, Tomasa Jeza, ...) bez PDV-a.
Ko ima para za investiranje te lokacije oko Milesevske sa novogradnjama su ekstra investicija (obavezno i dva garazna mesta). Sta god da se desi tim ciglama nece padati cena. Jedino sto moze da koci je prodaja jer zahtevaju specificnog kupca (lako moze da se desi da zbog mode neko se ipak odluci za 30-ti sprat nekog staklenika na NBGD). Na nekom periodu od 5-10 godina tu ce cena samo da poraste. Druga stvar je sto te stanove mnogo vole da iznajmljuju za strance koji su poslom duze ovde, diplomate ili njihove rodjake ... tu nije ispod 20e kvadrat za iznajmljivanje.
Pre bih staklenik na NBG nego kokošinjac na Vračaru(zbog mode) :)

Koji su najčešći motivi kupovine nekretnine?​

Kada je reč o motivima za kupovinu, najveći segment čine kupci prve nekretnine, njih 28,4%. Slede oni koji kupovinu obavljaju zbog promena životnih okolnosti, poput braka, razvoda ili proširenja porodice (17,1%), zatim kupci koji žele da zamene postojeći stan većim ili manjim (14,8%), dok 12,4% kupuje nekretninu kao investiciju.

Prema procenama agencija za nekretnine, investicioni kupci danas čine svega oko 4% tržišta.

Motivi zakupaca se razlikuju od motiva kupaca. Najčešći razlog za iznajmljivanje stana je odlazak od roditelja (21,2%), što se odnosi pre svega na mlade koji započinju samostalan život.

Jednako čest motiv je i promena postojećeg stana (21,2%), dok 11,5% zakupaca navodi da im je iznajmljivanje finansijski povoljnije od kupovine a 11,5% menja mesto stanovanja zbog posla. U strukturi zakupaca dominiraju mladi i parovi na početku samostalnog života, koji čine 48% svih podstanara.

Odakle su kupci i zakupci nekretnina u Srbiji?​

Podaci agencija za nekretnine pokazuju i odakle dolaze kupci i zakupci. Njihove klijente najčešće čini lokalno stanovništvo – 42% su ljudi iz istog grada u kojem kupuju ili iznajmljuju nekretninu. Slede klijenti iz drugih gradova Srbije (24%), dok manji deo čine strani državljani, dijaspora i povratnici iz inostranstva.

Vrh