Šta je novo?

Cene nekretnina

Opet gaslight-ovanje. Srbija je zemlja u kojoj se cene svega izjednacavaju sa zapadom, a plate su 2-3 puta manje. A onda neki koji su imali malo vise srece u zivotu i dobru polznu osnovu sole pamet drugima kako se ne trude dovoljno.
Uporedi recimo Beograd i Hanover (https://www.numbeo.com/cost-of-livi...ry2=Germany&city2=Hanover&displayCurrency=EUR). Cene nekretnina iste , a prosecne plate tamo duplo vece. Tamo je prosecna neto plata 2.500 evra neto mesecno, i tu platu mozes da imas u bilo kojoj firmi sa bilo kojim zanimanjem. Ovde moras da budes u top 5% i da imas srece da upadnes u te neke firme koje imaju malo bolje plate.
Nisu ljudi lenji, nego je zivot u Srbiji zivot u extreme hard mode-u gde uspevaju samo oni koji imaju srece (5%) i podobni (95%), zato se ljudi sele iz Srbije, jer negde u easy mode-u mogu da priuste sve ono za sta bi u Beogradu morali mnogo vise da ce cimaju u extreme hard mode-u, a da ne pricam za manje gradove.
U pravu si za ovo, zato se i sele naši ljudi ka boljem. Isto kao i što ovde dolaze ljudi iz goreg, to je prirodno.
Ja često spominjem prednosti domaćeg terena, a isto tako znam kada se ode u inostranstvo da se trudi daleko više, jer tamo nema nezadovoljstva politikom ili nepravdom nego si uključen u hard mode i egzistenciju i moraš da se prilagodiš i kidaš.
E sada, voleo bih da pre nego što ljudi odu to odrade i ovde, jer ipak bih većina njih što je otišla volela da nam je ovde bolje i da nisu morali da odu.
Uopste nije to bila tema, nego je tema bila da ne mozes da kazes "evo moj komsija pre 10 godina naucio da programira i za par godina zaradio za stan, zasto i ti ne naucis da programiras za 3 meseca i zaradis za stan?". Poenta je da neciji uspeh u zivotu u finansijskom smislu uopste vrlo cesto nije srazmeran njegovom trudu, mnogo vecu ulogu ima necija polazna osnova ili sreca.
Nije da nema, od ženine drugarice, brat rodjeni krenuo da programira(zavrsio kurs) ubrzo napredovao i uzeo sada stan kod mog drugara Investitora. On je čini mi se 95'god bavi se programiranjem nekih možda max 2god. Ok imao je za učešće od roditelja.

Trebalo je pisati pomoć za učešće od porodice, jer je to istina, ali nema veze 😉
Sada kada bih išao u detalje, porodica ga je i nagovorila da uzme stan, njega je bilo baš briga, odlična plata, žurke i rejv posle posla.
Nije ni razmišljao o kupovini stana.
Ali eto nagovorili ga.

Trebalo je pisati pomoć za učešće od porodice, jer je to istina, ali nema veze 😉
Sada kada bih išao u detalje, porodica ga je i nagovorila da uzme stan, njega je bilo baš briga, odlična plata, žurke i rejv posle posla.
Nije ni razmišljao o kupovini stana.
Ali eto nagovorili ga.
Dobro je ako je rejv a a rave nakon posla 😄

Prizemlje Mirijevo sa agencijskom naknadom 4000eur/m2
Mirijevo vs Blok65:

Mirijevo je prepuno neuknjizenih stanova, pa se vecina stanova vrti oko 2000 do 2500/m2.

Iz ovog komentara proizilazi da misliš da su te lokacije precenjene ili da je generalno užas živeti tamo. To je naravno stvar lične percepcije. Ali za parove sa medijalnim primanjima je ovo trenutno jedino rešenje, ili (možda još bolje rešenje) dalje lokacije sa većim učešćem i većom sigurnosti.

Pre par dana si govorio o investicionim ciklusima koje pratiš i na osnovu toga donosiš odluke. Da li si pratio istorijske investicione cikluse u Sovjetsom Savezu? Nije ih bilo u boom-bust smislu, nego onako kako kaže partija. Zapad je još daleko od toga, ali ima naznaka da se polako pokreće ratna privreda i puzajući autoritarizam. Ili smo već svi zaboravili Covid-pendrečenje ljudi koji su sami sedeli na klupi u parku za vreme lockdowna?

Ja sam u svakom slučaju (spržen mozak od 4chan-a, šta ću) veoma ozbiljno shvatio sve one nećeš-imati-ništa-i-bićeš-srećan build-back-better poruke koje se šalju sa najviših mesta.

Pa zato mislim da će se broj nekretnina u privatnom vlasništvu u Evropi i SAD-u kretati obrnutno proprocionalno procentu samlevenih insekata u brašnu. ;) Po mom dubokom uverenju je nastupila nova paradigma, i da u tom smislu zaista jeste "different" ovog puta. Što ne znači da neće propasti Saylor sa svojim MicroPenisStrategy (hoće) ili neki crni labud na berzi, itd. Ali mislim da će se globalni melt-up ka vrhu nastaviti. To je nezaustavljivo.

ROI u Srbiji će verovatno u narednih par godina biti još nepovoljniji, ali kao što reče M. Fridman za primer parcele sa sveže posađenim drvećem koje proizvodi odlično drvo. Pojedincu možda to ne vredi više od običnog placa, ali vrednost iz godine u godinu raste sve više. To je ponekada toliko sporo da vama ne znači, ali NEKOME znači. I ti "neki" kupuju po gradovima u Srbiji, i to će i nastaviti. A za 50 godina će i Ovča biti progutana od grada i biće prihvatljivo mesto za život (možda čak i sa kanalizacijom :))

Čekanje se po meni isplati samo onima koji su sigurni da će svoje prihode u naredne 2-3 godine znatno poboljšati, i spekulišu na to da će eventualna velika recesija bez QE na steroidima isterati na tržište nešto bolju ponudu. Po meni je to veoma riskantna opklada.

Ali što se cena stanova u apsolutnom iznosu u EUR tiče, i dalje mislim: ovako "povoljne" kao danas nikada više neće biti.
Ne mislim da je užas lokacija. Smatram samo da pri trenutnim okolnostima prevelik iznos duga za dobijeno u odnosu na zaradu. Pri trenutnim okolnostima mi se ne sviđa postojanja prevelikog duga. Ko je hazarder, slobodno.

Ja sam svoje kupovine završio i ne razmišljam o narednoj 4-5 godina sigurno pa neka ide i na 10k po m2. Ušao sam u fazu zatvaranja nekih stvari i sredjivanja nekih stvari. Nove kupovine i investiranje ne. Više faza stabilizacije i akumulacije za tržišne šokove.

Different može biti na više načina. Jedan je da trenutne cene nakon nekog kraha ne vidimo 30-40 godina. Prebacivanje folusa sa tržište asseta na tržište robe. Ja gledam US Government bonds 10y. 2026 godina je godina D koja će nam pokazati šta dalje.
Promenjen je trend koji traje od 1982 do 2020.
A da, očekujem i da zlato završi distribuciju sledeće godine.
Švab i drugari. Slažem se. To čak i ne kriju.

Poslednja izmena:
Da li je moguće kupiti i prodati nešto što se ne vidi na satelitskom snimku? Kako to ide?

Vec je sada smislenije praviti kucu na periferiji kada se uzme odnos cene i sta dobijas, posebno ako nadjes finu parcelu po OK ceni
Naravno kome ne smeta da seda u kola
Ovo bi bilo dobro da neko isprica ovde iskustva. Mislim da to ide bas presporo, plac, eventualna konverzija, projekti, dozvole, priključci itd...

Na kojoj stranici bi okvirno Mirijevo moglo da dostigne 5K?
E, nisi ti tek tako postao admin, čim postavljaš tako promućurna pitanja.

Između 2978 → 3000 broj stranica je porastao za 22 u otprilike 5 dana. Ali to je baš jak tempo, jer bi stranice rasle preko 1500 godišnje. Da uzmemo ajde tri stranice dnevno (2000. stranica je zabeležena 19.9.2024, što znači da trenutno RASTEMO!!! više od 1k stranica godišnje).

Da uzmemo da je prosečna cena u Mirijevu 2.5k/m2. Ono što je najteže oceniti je godišnja stopa rasta :poop: Ma ,neka bude da će rasti iznad inflacije par procenata, recimo 8% godišnje. To bi bila dnevna stopa rasta od ln (1,08)/365= 0,0211% dnevno. Kada forum doda stranice, cene kvadrata rastu, onda bi eleminisali faktor vremena, odnosno cene bi zavisile od broja stranica (ln p=α+β⋅ str). Cena treba da se duplira In (5000/2500),In(2)=0,6931

Xstr = 3000 + 3/0,0211% x 0,6931
Xstr = 3000 + 14218 x 0,6931 = 3000 + 9854= 12.854

12854 stranica! A pošto forum raste 3 stranice na dan (daće bog!), to je 9584/3 = 3285 dana = 9 godina!

Ako rast cena ostane 8% godišnje, a forum “guta” 3 stranice/dan, Mirijevo 5k će se desiti 2034. godine, na 12.854 stranici foruma. Da si nam ti admine živ i zdrav, pa da vidimo rezultate!

Poslednja izmena:
Vrh