Šta je novo?

Cene nekretnina

Opet gaslight-ovanje. Srbija je zemlja u kojoj se cene svega izjednacavaju sa zapadom, a plate su 2-3 puta manje. A onda neki koji su imali malo vise srece u zivotu i dobru polznu osnovu sole pamet drugima kako se ne trude dovoljno.
Uporedi recimo Beograd i Hanover (https://www.numbeo.com/cost-of-livi...ry2=Germany&city2=Hanover&displayCurrency=EUR). Cene nekretnina iste , a prosecne plate tamo duplo vece. Tamo je prosecna neto plata 2.500 evra neto mesecno, i tu platu mozes da imas u bilo kojoj firmi sa bilo kojim zanimanjem. Ovde moras da budes u top 5% i da imas srece da upadnes u te neke firme koje imaju malo bolje plate.
Nisu ljudi lenji, nego je zivot u Srbiji zivot u extreme hard mode-u gde uspevaju samo oni koji imaju srece (5%) i podobni (95%), zato se ljudi sele iz Srbije, jer negde u easy mode-u mogu da priuste sve ono za sta bi u Beogradu morali mnogo vise da ce cimaju u extreme hard mode-u, a da ne pricam za manje gradove.
U pravu si za ovo, zato se i sele naši ljudi ka boljem. Isto kao i što ovde dolaze ljudi iz goreg, to je prirodno.
Ja često spominjem prednosti domaćeg terena, a isto tako znam kada se ode u inostranstvo da se trudi daleko više, jer tamo nema nezadovoljstva politikom ili nepravdom nego si uključen u hard mode i egzistenciju i moraš da se prilagodiš i kidaš.
E sada, voleo bih da pre nego što ljudi odu to odrade i ovde, jer ipak bih većina njih što je otišla volela da nam je ovde bolje i da nisu morali da odu.
Uopste nije to bila tema, nego je tema bila da ne mozes da kazes "evo moj komsija pre 10 godina naucio da programira i za par godina zaradio za stan, zasto i ti ne naucis da programiras za 3 meseca i zaradis za stan?". Poenta je da neciji uspeh u zivotu u finansijskom smislu uopste vrlo cesto nije srazmeran njegovom trudu, mnogo vecu ulogu ima necija polazna osnova ili sreca.
Nije da nema, od ženine drugarice, brat rodjeni krenuo da programira(zavrsio kurs) ubrzo napredovao i uzeo sada stan kod mog drugara Investitora. On je čini mi se 95'god bavi se programiranjem nekih možda max 2god. Ok imao je za učešće od roditelja.

Trebalo je pisati pomoć za učešće od porodice, jer je to istina, ali nema veze 😉
Sada kada bih išao u detalje, porodica ga je i nagovorila da uzme stan, njega je bilo baš briga, odlična plata, žurke i rejv posle posla.
Nije ni razmišljao o kupovini stana.
Ali eto nagovorili ga.

Trebalo je pisati pomoć za učešće od porodice, jer je to istina, ali nema veze 😉
Sada kada bih išao u detalje, porodica ga je i nagovorila da uzme stan, njega je bilo baš briga, odlična plata, žurke i rejv posle posla.
Nije ni razmišljao o kupovini stana.
Ali eto nagovorili ga.
Dobro je ako je rejv a a rave nakon posla 😄

Vrh