Šta je novo?

Cene nekretnina

Koliko treba da košta novogradnja u Rumi? Grad je dobro pozicioniran, ima prugu i izlaz na autoput i nalazi se u turistički atraktivnom delu zemlje. Na 15 km od Rume imas i za 3,5k eur m2.
Vrdnik, Fruske Residence, Garsonjera 34 m² | Halo Oglasi https://share.google/gbqhA5Ty0uu8xhERq
Izasla mi je reklama, pa sam zato share-ovao. To je jos malo kao u Nisu. Mada sam sad pogledao i neke druge manje opstine koje su jos i skuplje i vise me nista ne cudi. U Jagodini je recimo prometovana starogradnja od 70m2 za 145k EUR, preko 2e/m2. Vise i po manjim mestima nemas bas povoljne nekretnine.

Imamo slabije trziste:
Agencije beleže pad aktivnosti – 64 odsto navodi da je tržište u poslednjih 60 dana bilo slabije nego lane.
Dalje:
Kada je reč o motivima za kupovinu, najveći segment čine kupci prve nekretnine (28,4 odsto). Slede oni koji kupuju zbog promena životnih okolnosti (17,1 odsto), zamene stana većim ili manjim (14,8 odsto) i investitori (12,4 odsto).
Motivi zakupaca se razlikuju. Odlazak od roditelja (21,2 odsto), promena postojećeg stana (21,2 odsto), povoljnija opcija od kupovine (11,5 odsto) i preseljenje zbog posla (11,5 odsto).
Gde je ostalih 25-30%?

Najčešći način finansiranja je kombinacija gotovine i stambenog kredita (37 odsto), dok se trećina odlučuje na potpunu kupovinu gotovinom (33 odsto).
I ovde im fali 30% :)

Zakljucak:
Rezultati 4zida istraživanja pokazuju da kupci i zakupci odlažu odluku čekajući povoljnije uslove i bolju ponudu. Visoke cene i neizvesnost usporavaju dinamiku, a naredni period verovatno će obeležiti oprez i traženje „dobre prilike“.
Izgleda da ovi krediti za mlade imaju samo privremeni efekat. Vise je visoka cena i politicka nestabilnost oborila trziste nego sto su ga krediti za mlade pogurali.

To je izgleda bilo to sto se tice rasta cena. Nakon 10+ godina rasta stize nam pad.

Poslednja izmena:
Onda ovo nije za srednji sloj, kao sto si rekao.
Pazi onda očigledno tumačimo srednji sloj drugačije ali po meni te standardne zgrade u BW (pogotovo) ovi najjeftiniji stanovi kao i kompleksi na NBG (osim Danube Residence I Delte) su za srednju klasu. Jer to su stanovi s prosečnom ili malo iznad prosečnom cenom po kvm. Svako ima svoje viđenje, ovo je moje. Isto i vozni park kad vidim u standardnim zgradama to je to. Golf klasa +-. Ima i premium vozila ali to su u onim skupljim zgradama mada se nađe u u običnim sigurno su uzeli veći stan ili vlasnik više voli da vozi Poršea nego da ima bolji stan. Znam konkretno jedan primer mog druga koji za auto bi dao sve a kuća mu je sporedna.

Ovo si pogodio, obojica su lopovi, s tim sto ja mislim da je Vucic daleko veci lopov.
Ali, evo sta milsis o odrzavanju grada sada i pre 15 godina, o kockama u Bulevaru koje je postavio zuti Djilas, i o ovima koje su postavili radikali na Trgu (generalno o stepenu korupcije i fuseraja).
Da li si nekada cuo da je Djilas imao tetovirane kriminalce da brane njegov rezim.
Da li si cuo kako Vucic truje pre 15 godina na nacionalnoj frekvenciji, i da li si cuo Djilasa na nacionalnoj frekvenciji ovih dana.
Da li si primetio stepen primitivizacije medija danas i pre 15 godina...

Da rezimiram, Djilas je lopov, Vucic je kriminalac, razlika je fundamentalna.
Ali, striktno govoreci i ti si lopov, ako si ikada utajio porez / uzeo robu bez racuna.
Vidi oko utaje poreza mislim da to više retko ko radi. Pre bi rekao da se radi optimizacija poreza (izraz koji koriste Big 4 konsultanti)! Daću ti plastičan primer ako mogu da biram da li ću platiti 55,5% poreza u NL ili 10% u Srbiji ja ću platiti u Srbiji! Ali porez sam platio. To rade bukvalno sve kompanije na svetu i retko ko se bavi klasičnom utajom poreza jer se ne isplati. To rade možda lokalni vulkanizeri i slično. Ali ko namešta tendere neće da se zeza sa tim. On će otvoriti firmu u Dubai-ju pa će tamo da plati 0% poreza! Ali je legalno sve prijavio. Vidi kako to radi Siniša Mali on je kažem mozak i sve radi po propisima! Da kažem jedan stari citat iz Tesne kože "mućka u skladu s pripisi!"
Da li se to te i sviđa ili ne je drugo.
Evo Bezos npr se preselio na Floridu i posle sebi isplatio akcije i samo tim "preseljenjem" uštedeo nekoliko milijardi na porezima. Nije ništa utajio što ti kažeš jer su velike sume u pitanju pa bi ga uhvatili ali bira gde mu je najbolje u tom trenutku. Što je po meni logično i sada kad možeš sam da istražiš mnogo preko interneta sam treba i koristiti.

Imamo slabije trziste:

Dalje:

Gde je ostalih 25-30%?

I ovde im fali 30% :)

Zakljucak:

Izgleda da ovi krediti za mlade imaju samo privremeni efekat. Vise je visoka cena i politicka nestabilnost oborila trziste nego sto su ga krediti za mlade pogurali.

To je izgleda bilo to sto se tice rasta cena. Nakon 10+ godina rasta stize nam pad.
Krediti za mlade su pogurali tržište u manjim mestima-Ruma, Požarevac, Sombor. Kao što sam i napisao odmah vam agenti to i predlažu ako ste u toj dobi. Na BG nije imalo uticaja jer je limit nizak. Trebali su staviti bez limita pa bi imalo uticaja na BG.
Politička nestabilnost definitivno utiče negativno na sve a ne samo na stanove.

U neformalnim krugovima za post SNS državu. Koliko sam shvatio, priča se o progresivnom oporezivanju na broj stanova i ekstra porezu na prazne stanove.
Ako ovi okoji preuzimaju vlast imaju već planove i oko progresivnog oporezivanja to uliva nadu da dolazi solidna nova ekipa na vlast ….

Nisam detaljno ispratio koji su sve nedostaci konkretno za tunel.
Samo kažem da dosta objekata u Srbiji nema Upotrebnu dozvolu a da se uveliko koriste.
Koliko sam shvatio problem je u geologiji terena koja se manifestujemkroz klizišta koja nisu adekvatno sanirana a tunel je izbušen kroz njih. Takodje ima propusta oko neke opreme i tunelu, što signalizacije što merne. Požari se žale takođe na neadekvatno oddimljavanje i ventilaciju na toj dužini tunela.
E sad da li je to sve toliko kritično ili prenaduvano ne znam, nisam stručan, ali je indikativno da su na brzinu menjali propise i da inženjeri nisu hteli da potpišu relevantne dokumente.
Mene sve to podseća na E75 kroz Grdelicu gde je mnogo toga rađeno van propisa samo da se završi pre roka pa su posle prvih kiša izbili problemi.

Onda ovo nije za srednji sloj, kao sto si rekao.
Zavisi od percepcije srednjeg sloja. Ovo jeste projektovano za srednji sloj jedino što taj srednji sloj kod nas ili ne postoji ili je toliko plitak da ne može da isprati ponudu ili gleda nešto jeftinije jer budućnost ne izgleda svetla. Lično mislim da je tražena cifra za BNV prejaka (nakon treba dodati i 35K za garazma mesta koja su obavezna) što zbog arhitekture i projektovanja što zbog kvaliteta izvođenja i upotrebljenih materijala.

Razni sa foruma ovde kazu da srednji sloj treba da ide u Batajnicu i Borcu, a ne u BW. Sad ne znam kome da verujem. Neka se dogovore sta je srednji sloj pa nek jave.

Razni sa foruma ovde kazu da srednji sloj treba da ide u Batajnicu i Borcu, a ne u BW. Sad ne znam kome da verujem. Neka se dogovore sta je srednji sloj pa nek jave.
Pa razlika izmedju Batajnice i BW je oko 2000-2500 eur/m2.
Jer u Bataji mozes da nadjes stanove i oko 1500 eur/m2 a u BW su 3500-4000 EUR.

Po meni srednja sloj kupuje u razmaku od 2000-3000 EUR, sve iznad 3000 EUR je bas mali % drustva.

Pa to sam pitao odavno :) Imaš dva srednja sloja, onaj kako to percipira vlast odvojena od tealnosti i onaj stvarni koji je na granici izumiranja. Ono što je interesantno je da se uzdiže (kako to je već nova ozbiljna tema) sloj ljudi koji pretenduju na poziciju srednjeg sloja ali osim para nemaju ni jedan drugi kvalitet za takvo pozicioniranje.

Pa razlika izmedju Batajnice i BW je oko 2000-2500 eur/m2.
Jer u Bataji mozes da nadjes stanove i oko 1500 eur/m2 a u BW su 3500-4000 EUR.

Po meni srednja sloj kupuje u razmaku od 2000-3000 EUR, sve iznad 3000 EUR je bas mali % drustva.
Pa toliko treba i BNV da bude, između 2500 i 3500 sa onim što nudi i kako je građen.

Pa BW se uvek predstavlja kao najluksuznije naselje, i ja sam misljenja da nije namenjen za srednji sloj. Borča i Bataja su poseban slučaj rekao bih, jer dosta bogatih zeli da zivi u kuci sa dvoristem, a da opet u kraju ima sve potrebno.
Hmm mozda je onda najbolje reći da srednji sloj gleda stanove na Vozdovcu (Medak, Brace Jerkovic i sl), Altini, a tu je i Mirijevo, Visnjica...

Pa BW se uvek predstavlja kao najluksuznije naselje, i ja sam misljenja da nije namenjen za srednji sloj.
Mogu da ga predstavljaju kako hoće ali tu nema ni L od luksuza. Osim što je novo i par zgrada da kažemo koje liče na nešto, ništa posebno nije u bilo kom smislu od recimo NBGD blokova uz Savu (koji su uzgred rečeno bolje prostorni projektovani)
Borča i Bataja su poseban slučaj rekao bih, jer dosta bogatih zeli da zivi u kuci sa dvoristem, a da opet u kraju ima sve potrebno.
Bataja da, Borča je baš krajnja opcija, ni tamo nema ništa što bi moglo da se reklamira kao dobro.
Hmm mozda je onda najbolje reći da srednji sloj gleda stanove na Vozdovcu (Medak, Brace Jerkovic i sl), Altini, a tu je i Mirijevo, Visnjica...
Tako nekako bez Mirijeva ...

Mogu da ga predstavljaju kako hoće ali tu nema ni L od luksuza. Osim što je novo i par zgrada da kažemo koje liče na nešto, ništa posebno nije u bilo kom smislu od recimo NBGD blokova uz Savu (koji su uzgred rečeno bolje prostorni projektovani)

Bataja da, Borča je baš krajnja opcija, ni tamo nema ništa što bi moglo da se reklamira kao dobro.

Tako nekako bez Mirijeva ...
Za BW se slazem, ali tako je kako je, kazem kako se predstavlja i kako vecina ljudi posmatra taj deo grada.
Borča mnogima nije krajnja opcija, a zainteresovanost za izgradnju kuća nikad ne opada, sada je i ponuda stanova ogranicena.
Ne razumem zasto ne Mirijevo? Mislim da stednji sloj i te kako uzima Mirijevo kao opciju.

Neko ko ne živi ovde prica kako nam je i da li su cene Ok ?
Neko ko ne brine o budučnosti dece prica o budućnosti ove države ?
Dokle....

Izasla mi je reklama, pa sam zato share-ovao. To je jos malo kao u Nisu. Mada sam sad pogledao i neke druge manje opstine koje su jos i skuplje i vise me nista ne cudi. U Jagodini je recimo prometovana starogradnja od 70m2 za 145k EUR, preko 2e/m2. Vise i po manjim mestima nemas bas povoljne nekretnine.
To je Jagodini je verovatno neka preprodaja novogradnje kod Viva.

Srednju klasu ne cini samo dohodak
Treba da popune neki zahtev?

Borča mnogima nije krajnja opcija, a zainteresovanost za izgradnju kuća nikad ne opada, sada je i ponuda stanova ogranicena.
Moze da bude, sto da ne. Ja bih pre birao podavalska sela nego Borcu ali to sam ja :)
Ne razumem zasto ne Mirijevo? Mislim da stednji sloj i te kako uzima Mirijevo kao opciju.
Mirjevo je iznudjeni kompromis zbog cene, u tu klasu spadaju i Ledine i ...

Vrh