Šta je novo?

Cene nekretnina

Koliko treba da košta novogradnja u Rumi? Grad je dobro pozicioniran, ima prugu i izlaz na autoput i nalazi se u turistički atraktivnom delu zemlje. Na 15 km od Rume imas i za 3,5k eur m2.
Vrdnik, Fruske Residence, Garsonjera 34 m² | Halo Oglasi https://share.google/gbqhA5Ty0uu8xhERq
Izasla mi je reklama, pa sam zato share-ovao. To je jos malo kao u Nisu. Mada sam sad pogledao i neke druge manje opstine koje su jos i skuplje i vise me nista ne cudi. U Jagodini je recimo prometovana starogradnja od 70m2 za 145k EUR, preko 2e/m2. Vise i po manjim mestima nemas bas povoljne nekretnine.

Imamo slabije trziste:
Agencije beleže pad aktivnosti – 64 odsto navodi da je tržište u poslednjih 60 dana bilo slabije nego lane.
Dalje:
Kada je reč o motivima za kupovinu, najveći segment čine kupci prve nekretnine (28,4 odsto). Slede oni koji kupuju zbog promena životnih okolnosti (17,1 odsto), zamene stana većim ili manjim (14,8 odsto) i investitori (12,4 odsto).
Motivi zakupaca se razlikuju. Odlazak od roditelja (21,2 odsto), promena postojećeg stana (21,2 odsto), povoljnija opcija od kupovine (11,5 odsto) i preseljenje zbog posla (11,5 odsto).
Gde je ostalih 25-30%?

Najčešći način finansiranja je kombinacija gotovine i stambenog kredita (37 odsto), dok se trećina odlučuje na potpunu kupovinu gotovinom (33 odsto).
I ovde im fali 30% :)

Zakljucak:
Rezultati 4zida istraživanja pokazuju da kupci i zakupci odlažu odluku čekajući povoljnije uslove i bolju ponudu. Visoke cene i neizvesnost usporavaju dinamiku, a naredni period verovatno će obeležiti oprez i traženje „dobre prilike“.
Izgleda da ovi krediti za mlade imaju samo privremeni efekat. Vise je visoka cena i politicka nestabilnost oborila trziste nego sto su ga krediti za mlade pogurali.

To je izgleda bilo to sto se tice rasta cena. Nakon 10+ godina rasta stize nam pad.

Poslednja izmena:
Onda ovo nije za srednji sloj, kao sto si rekao.
Pazi onda očigledno tumačimo srednji sloj drugačije ali po meni te standardne zgrade u BW (pogotovo) ovi najjeftiniji stanovi kao i kompleksi na NBG (osim Danube Residence I Delte) su za srednju klasu. Jer to su stanovi s prosečnom ili malo iznad prosečnom cenom po kvm. Svako ima svoje viđenje, ovo je moje. Isto i vozni park kad vidim u standardnim zgradama to je to. Golf klasa +-. Ima i premium vozila ali to su u onim skupljim zgradama mada se nađe u u običnim sigurno su uzeli veći stan ili vlasnik više voli da vozi Poršea nego da ima bolji stan. Znam konkretno jedan primer mog druga koji za auto bi dao sve a kuća mu je sporedna.

Ovo si pogodio, obojica su lopovi, s tim sto ja mislim da je Vucic daleko veci lopov.
Ali, evo sta milsis o odrzavanju grada sada i pre 15 godina, o kockama u Bulevaru koje je postavio zuti Djilas, i o ovima koje su postavili radikali na Trgu (generalno o stepenu korupcije i fuseraja).
Da li si nekada cuo da je Djilas imao tetovirane kriminalce da brane njegov rezim.
Da li si cuo kako Vucic truje pre 15 godina na nacionalnoj frekvenciji, i da li si cuo Djilasa na nacionalnoj frekvenciji ovih dana.
Da li si primetio stepen primitivizacije medija danas i pre 15 godina...

Da rezimiram, Djilas je lopov, Vucic je kriminalac, razlika je fundamentalna.
Ali, striktno govoreci i ti si lopov, ako si ikada utajio porez / uzeo robu bez racuna.
Vidi oko utaje poreza mislim da to više retko ko radi. Pre bi rekao da se radi optimizacija poreza (izraz koji koriste Big 4 konsultanti)! Daću ti plastičan primer ako mogu da biram da li ću platiti 55,5% poreza u NL ili 10% u Srbiji ja ću platiti u Srbiji! Ali porez sam platio. To rade bukvalno sve kompanije na svetu i retko ko se bavi klasičnom utajom poreza jer se ne isplati. To rade možda lokalni vulkanizeri i slično. Ali ko namešta tendere neće da se zeza sa tim. On će otvoriti firmu u Dubai-ju pa će tamo da plati 0% poreza! Ali je legalno sve prijavio. Vidi kako to radi Siniša Mali on je kažem mozak i sve radi po propisima! Da kažem jedan stari citat iz Tesne kože "mućka u skladu s pripisi!"
Da li se to te i sviđa ili ne je drugo.
Evo Bezos npr se preselio na Floridu i posle sebi isplatio akcije i samo tim "preseljenjem" uštedeo nekoliko milijardi na porezima. Nije ništa utajio što ti kažeš jer su velike sume u pitanju pa bi ga uhvatili ali bira gde mu je najbolje u tom trenutku. Što je po meni logično i sada kad možeš sam da istražiš mnogo preko interneta sam treba i koristiti.

Imamo slabije trziste:

Dalje:

Gde je ostalih 25-30%?

I ovde im fali 30% :)

Zakljucak:

Izgleda da ovi krediti za mlade imaju samo privremeni efekat. Vise je visoka cena i politicka nestabilnost oborila trziste nego sto su ga krediti za mlade pogurali.

To je izgleda bilo to sto se tice rasta cena. Nakon 10+ godina rasta stize nam pad.
Krediti za mlade su pogurali tržište u manjim mestima-Ruma, Požarevac, Sombor. Kao što sam i napisao odmah vam agenti to i predlažu ako ste u toj dobi. Na BG nije imalo uticaja jer je limit nizak. Trebali su staviti bez limita pa bi imalo uticaja na BG.
Politička nestabilnost definitivno utiče negativno na sve a ne samo na stanove.

U neformalnim krugovima za post SNS državu. Koliko sam shvatio, priča se o progresivnom oporezivanju na broj stanova i ekstra porezu na prazne stanove.
Ako ovi okoji preuzimaju vlast imaju već planove i oko progresivnog oporezivanja to uliva nadu da dolazi solidna nova ekipa na vlast ….

Vrh