Šta je novo?

Cene nekretnina

Koliko treba da košta novogradnja u Rumi? Grad je dobro pozicioniran, ima prugu i izlaz na autoput i nalazi se u turistički atraktivnom delu zemlje. Na 15 km od Rume imas i za 3,5k eur m2.
Vrdnik, Fruske Residence, Garsonjera 34 m² | Halo Oglasi https://share.google/gbqhA5Ty0uu8xhERq
Izasla mi je reklama, pa sam zato share-ovao. To je jos malo kao u Nisu. Mada sam sad pogledao i neke druge manje opstine koje su jos i skuplje i vise me nista ne cudi. U Jagodini je recimo prometovana starogradnja od 70m2 za 145k EUR, preko 2e/m2. Vise i po manjim mestima nemas bas povoljne nekretnine.

Imamo slabije trziste:
Agencije beleže pad aktivnosti – 64 odsto navodi da je tržište u poslednjih 60 dana bilo slabije nego lane.
Dalje:
Kada je reč o motivima za kupovinu, najveći segment čine kupci prve nekretnine (28,4 odsto). Slede oni koji kupuju zbog promena životnih okolnosti (17,1 odsto), zamene stana većim ili manjim (14,8 odsto) i investitori (12,4 odsto).
Motivi zakupaca se razlikuju. Odlazak od roditelja (21,2 odsto), promena postojećeg stana (21,2 odsto), povoljnija opcija od kupovine (11,5 odsto) i preseljenje zbog posla (11,5 odsto).
Gde je ostalih 25-30%?

Najčešći način finansiranja je kombinacija gotovine i stambenog kredita (37 odsto), dok se trećina odlučuje na potpunu kupovinu gotovinom (33 odsto).
I ovde im fali 30% :)

Zakljucak:
Rezultati 4zida istraživanja pokazuju da kupci i zakupci odlažu odluku čekajući povoljnije uslove i bolju ponudu. Visoke cene i neizvesnost usporavaju dinamiku, a naredni period verovatno će obeležiti oprez i traženje „dobre prilike“.
Izgleda da ovi krediti za mlade imaju samo privremeni efekat. Vise je visoka cena i politicka nestabilnost oborila trziste nego sto su ga krediti za mlade pogurali.

To je izgleda bilo to sto se tice rasta cena. Nakon 10+ godina rasta stize nam pad.

Poslednja izmena:
Vrh