Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa samo reforme i ciscenje MUP-a, sudstva i institucija bi uzele sledecih 10 godina.
Mozda dodju do nekretnina tamo kroz 20-30.
Ja ne mislim da to i moze i treba bas toliko da se reformise (zakone imamo, problem je samo primena i politicka nezavisnost), ali se slazem da je svakako sasvim dovoljan zalogaj za prvih par godina nove vlasti.

Plate su rasle brze od inflacije a nekretnine sporije, barem u ovom periodu od 2022. U proseku, kupovna moc nije pala.

Da li to znaci da sad ulazimo u novu fazu rasta, ne znam, ali ono sto znam da def ne radimo, je da izlazimo iz faze rasta posto smo iz nje izasli jos pre par godina. Takodje, ne vidim skoro nikakve naznake da ulazimo u neki strmiji pad niti neke valjanije argumente za to.

Ako znas ne samo ko ce da smeni SNS nego i kakva ce im biti poreska politika oko nekretnina, ti onda imas dosta bolji pregled trzista od svih nas.
Defke, pa zar sam ja tvrdio da je pad strm? Rekao sam da nema više faze rasta u realnom smislu, što i sam potvrđuješ kad kažeš da su nekretnine od 2022. rasle sporije od inflacije. To znači da kupovna moć u odnosu na kvadrat realno stoji bolje, ali to ne znači da smo u rastu, nego u stagnaciji ili realnom padu.
A što se tiče SNS i poreza, slažem se da je to najveća nepoznanica, ali upravo zato tvrdim da nema realnog scenarija za novi veliki rast. Može eventualno nominalno praćenje inflacije, sve dok tržište diše. Ali realni rast kvadrata naspram plata i inflacije, to je završeno još 2022. godine.

Mnogi kupci su se "povukli" i čekaju s kešom
Bogami dosta njih "čeka" (ne znam šta doduše), čim nam je štednja po viđenju preko 9.5 milijardi evra (cifre su iz dinara sve prebačene u evre, pa je moguće da ima manjih odudaranja).
Što znači da te silne pare "mrtvo" stoje, verovatno bez ikakve značajne kamate. Udeo kratkoročne štednje u ukupnoj deviznoj štednji: 93%. Što se tiče dinarske štednje, tu nam je oko 50% na rok do jedne godine. Eto, da vidimo kojim arsenalom potencijalno raspolažemo.

KategorijaIznos (EUR)
Devizna po viđenju9.695.574
Devizna do 1 meseca2.714.894
Devizna do 3 meseca22.102
Devizna do 6 meseci572.119
Devizna do 1 godine3.555.396
Devizna kratkoročna13.847.906
Devizna dugoročna985.294
Devizna ukupno14.833.200
Dinarska do 1 godine840.681
Dinarska kratkoročna1.441.660
Dinarska ukupno1.633.064
Ukupna štednja16.466.264

Tržište je UVEK u fazi traženja ravnoteže. Uvek! I kod rasta i kod pada.
Naravno da tržište uvek teži ravnoteži, to je osnova svake ponude i potražnje. Ali ako ostanemo samo na tom nivou, onda gubimo smisao analize ciklusa i trendova. Konkretno, u realnim cenama faza rasta jeste završena 2022. godine, i sad eventualno možemo govoriti o početku nove faze rasta ako nominalni rast ponovo prestigne inflaciju. Dakle, ravnoteža kao proces je stalna, ali to ne znači da ne postoje periodi rasta i pada koje jasno možemo identifikovati.

Tako mozes da utvrdis da li je eventualno potrebno farbanje.
Tako možeš da utvrdiš da je potrebna rekonstrukcija. Potrebni je i farbanje. I ti se vidi.
Ko hoće da vidi. Ko neće, nalaziće opravdanja i ulaziće u neke mentalne gimnastike.

Šta tu ima ko da piše na nekom forumu, valjda znaju stručnjaci iz ministarstva bolje.

"Neformalin krugovi" misliš možda forum:)) Ili studente (blokadere) koji nisu ni završili svoj fakultet pa oni kao znaju da pričaju o progresivnoj politici:))
Ne mislim :)

Ekstra porez na prazne stanove je kod nas barem gotovo nemoguće implementirati osim ako nemaš 10 stanova i više i da se apsolutno svi vode na tvoje lično ime. Sve do 4-5 stanova to je skoro nemoguće.
Slazem se ... Uvek mozes da prijavis neke rodjake na adresu.

Eto ti najbanalniji primer u svaki stan prijaviš po 1 člana svoje porodice to su već 4 stana... Taj ko ima 10 i više stanova sigurno to ne vodi na svoje ime već na firmu (što smo videli već od maga poreskog izbegavanja Siniše Malog). Tako da ne podcenjujte ljude. Ta mera bi bila isključivo kozmetičke prirode i na tržištu ne bi poboljšala ništa. Ni jedna vlast neće oporezivati dvosobne stanove i trosobne stanove (a to je 90% ako ne i više). Ako krenu u oporezivanje viška kvadrata nadrljaće pre ljudi na selima s velikim trospratnicama nego neko s dve garsonjere u BW:)) A ovaj s garsonjerama ima 10x veću vrednost.
Pojma nemam kako su to zamislili. Meni je vise interesantno da se o tome prica nego sama implementacija. Nisam ni poreski strucnjak niti me to previse pogadja da bi se tangirao.

Pa studenti blokaderi prvo ne znaju 10 meseci ni da oforme i registruju se kao stranka ili pokret ili udruženje ili šta već... Po meni daleko je more. Opet kažem realnost.
Oni nisu rekli ništa o ni jednoj tački - od ekonomije do zdravstva do školstva. Jedino što obećavaju su ŠVEDSKE institucije kao što su nam 80-ih obećavali ŠVEDSKi standard pa smo videli gde smo došli od švedskog standardna na 5dm plate.
Pa dobro, bilo bi neverovatno očekivati da se pojave kao artikulisana politička snaga sa planom i programom jer bi u toj situaciji bili rastureni za manje od 6 meseci. Ovako dok je difuzno ni vlast ne zna šta da radi sa njima.

Ne treba biti ekspert za konstataciju da je Pančevački most u lošem stanju. Koliko lošem? Kome verovati u proceni da je bezbedan za korišćenje? Ministarstvu ili nekom državnom organu? Srećno sa tim.
Meni drugar koji je živa legenda statike i ekspert za mostove kaže da je Pancevac statički solidan ali su problem pristupi kao i neodržavanje istog. Da je potrebna jedno duboko održavanje i kompletna revizija pristupnih delova ali da od tog posla trenutno nema ništa zbog raznih razloga.

Meni drugar koji je živa legenda statike i ekspert za mostove kaže da je Pancevac statički solidan ali su problem pristupi kao i neodržavanje istog. Da je potrebna jedno duboko održavanje i kompletna revizija pristupnih delova ali da od tog posla trenutno nema ništa zbog raznih razloga.
Kad se kaže most, misli se i na pristupni deo. I svako ko ima oči vidi da je potrebno održavanje.
A ako padne pristupna rampa i ti si u autobusu koji se penje na most, nikog nije briga za statiku glavnog raspona.

Pa dobro, bilo bi neverovatno očekivati da se pojave kao artikulisana politička snaga sa planom i programom jer bi u toj situaciji bili rastureni za manje od 6 meseci. Ovako dok je difuzno ni vlast ne zna šta da radi sa njima.
Ako ti nešto možeš da rasturiš za 6 meseci onda mi je prosto neverovatno da neko očekuje da onda oni mogu da pobede na izborima?! I da budu preko 50%. Mislim da je pik bio na izborima u Zaječaru i Kosjeriću a da svaki sledeći mesec će podrška sve više da slabi tim difuznim snagama kako ih ti zoveš. Jer kako glasati za nešto što ne možeš da uhvatiš ni za glavu ni za rep... Ali dobro. Nije nam dosadno a to što ekonomija trpi o tome ćemo neki drugi put.

Ako ti nešto možeš da rasturiš za 6 meseci onda mi je prosto neverovatno da neko očekuje da onda oni mogu da pobede na izborima?!
Ne mogu ja da rasturim ništa (osim sneška nekome) :) Mislio sam na ovu bagru na vlasti!

I da budu preko 50%. Mislim da je pik bio na izborima u Zaječaru i Kosjeriću a da svaki sledeći mesec će podrška sve više da slabi tim difuznim snagama kako ih ti zoveš. Jer kako glasati za nešto što ne možeš da uhvatiš ni za glavu ni za rep...
I Milosevic je konstantno imao "većinu" pa se završilo kako se završilo. Većina je varljiva kategorija naročito kad vlast udje u represivnu fazu. Onda se ne glasa "za" nego "protiv". No nije moje da se bavim političkim projekcijama, samo kažem šta se dešava, a tek će da se dešava ... svako ko misli da je povratak na staro i ljubav prema vlasti moguć je odvojen od realnosti.

Ali dobro. Nije nam dosadno a to što ekonomija trpi o tome ćemo neki drugi put.
Imali smo i većih problema ... pa ih nismo resili! :)

Svidja mi se taj narativ da ekonomija trpi zbog šačice studenata i blokadera. Malo je arhaičan, nešto me podseca na Slobu, ali to je ista škola a pamćenje naroda u klasi vinske mušice.

Tako možeš da utvrdiš da je potrebna rekonstrukcija. Potrebni je i farbanje. I ti se vidi.
Ko hoće da vidi. Ko neće, nalaziće opravdanja i ulaziće u neke mentalne gimnastike.

Šta tu ima ko da piše na nekom forumu, valjda znaju stručnjaci iz ministarstva bolje.
Da, strucnjaci iz ministarstva (ili generalno strucnjaci) znaju bolje od nekoga ko odokativno procenjuje kad je vreme za rekonstrukciju i koliko je kriticno stanje.

Nadstresnica nije odjednom svima dala inzenjerske diplome. Sad znaci posto su Toma Mona i Vesic uhapseni ja mogu ici random po gradu i utvrditi da je pola grada na ivici nove tragedije (sto je kapiram nekome ko se otrovao dnevnom politikom realnost).

Da, strucnjaci iz ministarstva (ili generalno strucnjaci) znaju bolje od nekoga ko odokativno procenjuje kad je vreme za rekonstrukciju i koliko je kriticno stanje.
Ovde postoji samo jedan mali problem. Odavno u ministarstvima ne sede stručnjaci nego poslušnici sa neretko sumnjivim diplomama i upitnim znanjem (da ne kažem totalni diletanti). To nije počelo sa ovom vlašcu ali je onda dovela to do apsurda.

Ovde postoji samo jedan mali problem. Odavno u ministarstvima ne sede stručnjaci nego poslušnici sa neretko sumnjivim diplomama i upitnim znanjem (da ne kažem totalni diletanti). To nije počelo sa ovom vlašcu ali je onda dovela to do apsurda.
I to je tesko preterivanje i banalizacija. Da, ima dosta uhleba ali ne zavrsavaju oni posao.

Tačno je da institucije ne završavaju posao, već se radi outsource konsultantskim ili inženjerskim firmama koje su povezane se ljudima koji rade u tim institucijama ili ljudima sa fakulteta, i u tom poslu se ugrade, logično
Da, drzava zaposli 5 caci inzenjera za koje svi mi placamo poreze da bi oni imali plate, a onda namesti tender (takodje od nasih para) kojim njihov posao za koji su nesposobni dobije neka caci firma i taj posao se dodatno naplati 5 puta vise, i opet ne bude uradjeno kako treba, i opet imamo novi tender za par godina.

Ипак, много поштеније би било на трајекторији 2, 3 % годишње, без обзира на последице!
Evo trajektorija. Zapadna Evropa samo ispod 2% projekcija. Istočna je tuga pregolema, iznad 7%.

global_inflation_exp.jpg

inflation_by_country_ifo.jpg

Ne mogu ja da rasturim ništa (osim sneška nekome) :) Mislio sam na ovu bagru na vlasti!

I Milosevic je konstantno imao "većinu" pa se završilo kako se završilo. Većina je varljiva kategorija naročito kad vlast udje u represivnu fazu. Onda se ne glasa "za" nego "protiv". No nije moje da se bavim političkim projekcijama, samo kažem šta se dešava, a tek će da se dešava ... svako ko misli da je povratak na staro i ljubav prema vlasti moguć je odvojen od realnosti.

Imali smo i većih problema ... pa ih nismo resili! :)

Svidja mi se taj narativ da ekonomija trpi zbog šačice studenata i blokadera. Malo je arhaičan, nešto me podseca na Slobu, ali to je ista škola a pamćenje naroda u klasi vinske mušice.
Neki ljudi pomno prate informer i misle da teroristi blokaderi ruše državu i ekonomiju. No, kad njihovo dete bude ispod neke nadstrešnice ili ih skuterom na treningu pregazi ćaci i dobije odlikovanje za to možda se tad malo zamisle ali samo možda. Možda će tad kriviti vanzemaljce.

Neki ljudi pomno prate informer i misle da teroristi blokaderi ruše državu i ekonomiju. No, kad njihovo dete bude ispod neke nadstrešnice ili ih skuterom na treningu pregazi ćaci i dobije odlikovanje za to možda se tad malo zamisle ali samo možda. Možda će tad kriviti vanzemaljce.
CIA, Soros, ustaše, balije, siptari, nemci (nasi stari neprijatelji), englezi (ološ belosvetski), bugari (iza ledja) ...

Daj prvo da potrošimo ovozemaljske pre nego sto krenemo na onozemaljske, mada Trece oko ceni da je to sve do višedimenzionalnih bića iz galaksije X (Krang likes this)

Ti si baš pravi blokader što bi se reklo. Nemaš kontak s stvarnošću. Jel vidiš da su svi priznali izbore u Kosjeriću i Zaječaru? Pogledaj samo koliko ljudi sada ima na protestima? Pogledaj druge gradove? Evo ja ti mogu reći Sombor i Požarevac - ono je teško i mučno i gledati dođe 50-100 ljudi koji zvižde u glavnoj ulici i ostali ljudi sede u kafićima i gledaju u njih kao na zoološki. Ljudi sede i jedu kokice i neće da se priključe revoluciji znači dobro im je.
Mislim da je jasno da dok god ne bude velike svetske krize (tipa 2008) ili rata i sankcija Vučić ostaje. Ono kao odlazi Beneton a dolazi neko drugi to ništa ne menja.
Pojavila se i 4. grupacija a to su ljudi koji mrze i Vučića i Blokadere. E sad ko će da pokupi glasove ove grupe to ćemo videti tek 2027.
Kao što sam rekao sad nam obećavaju švedske institucije, a 80-ih su švedski standard. Ako su blokaderi toliko za institucije, neka se lepo registruju kao stranka, kao NVO ili kao šta god, neka krenu tako a ne kao bezimena grupa.

Vrh