Šta je novo?

Cene nekretnina

Zdravo svima, nadovezala bih se na temu da li je lakše kupiti stan u inostranstvu sa inostranom platom ili u Bg sa Bg platom/u Srbiji sa srpskom platom. Prošli mesec sam kupila stan u Nemačkoj (ko hoće da čestita, nek čestita). Moje mišljenje je da je u Nemačkoj mnogo lakše kupiti stan (pogotovo drugi, treći itd…)
Razlozi: 1. Nije potrebno platiti takozvano “učešće” već samo Nebenkosten odnosno poreze, notara. I banka finansira ostalo (naravno ako proceni vrednost nekretnine kao prodavac), u mom slučajno morala sam malo doplatiti jer je banka procenila manje.
2. Kamate na stambene kredite su manje + postojanje Bauspar opcije sa jaaako niskim kamatama.
3. Od plate ti ostaje dosta više nego u Srbiji sa istim poslom i sličnim/boljim načinom života (lični primer - sigurno varira od osobe/zanimanja).
4. Razlog što je lakše kupiti drugi ili treći stan jeste jer kada već imaš stan u vlasništvu onda imaš milion nekih opcija za optimizaciju poreza i vraća ti se novac za notara itd. jer “stavljaš stan na tržište” dovde još nisam stigla pa ne znam detaljno ali može se proguglati :)

Disclaimer: Stan nije u centru Berlina ili Minhena, ali je u manjem vrlo turističkom gradu i blizu centra (pešaka).
Честитке, али по мом мишљењу, главна предност Немачке у односу на Србију је Рајнхајтсгебот, односно закон из средњег века по коме се строго и прецизно одређује садржај пива. Е онда, не може да се деси да одједном буквално сва пива почну да се праве од сточне хране, али наставе да се рекламирају као пива. Дакле јечмено, и само јечмено.

Poslednja izmena:
Teza da ćemo dole se bazira na prevelikoj dozi reddita i gledanja i čitanja N1 gde mrače od jutra do mraka.
Ima u tim tezama u malo istine. Trenutno se situacija lomi na koju ćemo stranu a mnogo zavisi u od globalnih faktora.
Ja sam vam napisao utiske iz 3 grada u Srbiji pa vi proverite sami - ukratko blagi porast cena svake nove novogradnje, sporija ali sigurna kupovina i nema više FOMO-a! Mnogi kupci su se "povukli" i čekaju s kešom dok ne vide rasplet političke situacije ali samo zbog toga a ne zbog nedostatka novca! Uskoro će se i oni vratiti u sistem.
Osim kupaca povukli su se i prodavci. Ako pogledaš oglase, osim velikih kompleksa koji taljigaju polako nemaš šta da kupiš. Ako pogledaš oglase malo detaljnije videćeš da je ponuda više nego bedna, a složićemo se da su impulsivne kupovine najgora opcija.

Teza da ćemo dole se bazira na prevelikoj dozi reddita i gledanja i čitanja N1 gde mrače od jutra do mraka.
Ja sam vam napisao utiske iz 3 grada u Srbiji pa vi proverite sami - ukratko blagi porast cena svake nove novogradnje, sporija ali sigurna kupovina i nema više FOMO-a! Mnogi kupci su se "povukli" i čekaju s kešom dok ne vide rasplet političke situacije ali samo zbog toga a ne zbog nedostatka novca! Uskoro će se i oni vratiti u sistem.
Deluje mi da su se i prodavci povukli, ne samo kupci. Ostali su samo ovi sa "ako prodje prodje" oglasima, kao i stanovima koji nisu prodati mesecima ili godinama koje niko ne zeli da kupi.

I to nije samo za centralne opstine, vec i za periferiju, okrenite oglase, ja sam sinoc gledao malo iz znatizelje. Sta god da pogledas, samo olupine i krševi na oglasima (prizemlje, potkrovlje, u legalizaciji, samo za keš).

Poslednja izmena:
Ima u tim tezama u malo istine. Trenutno se situacija lomi na koju ćemo stranu a mnogo zavisi u od globalnih faktora.

Osim kupaca povukli su se i prodavci. Ako pogledaš oglase, osim velikih kompleksa koji taljigaju polako nemaš šta da kupiš. Ako pogledaš oglase malo detaljnije videćeš da je ponuda više nego bedna, a složićemo se da su impulsivne kupovine najgora opcija.
Ja sam i gledao samo velike komplekse jer sa starogradnjama kod nas stvarno nema nikakve logike a ni ekonomske računice da se plaća. A mali investitori su po meni dosta riskantni. Veliki dosta taljigaju s prodajom što sam i opisao moje iskustvo s prodajnog dana BW za Iskru koja je za srednji sloj i standardna gradnja. Mislim da nezavisno od broja prisutnih kupaca najindikativnija činjenica mi je bila kad sam rekao da sam zainteresovan za dvosobne stanove (1-bedroom) a on otvorio i ono dve vertikale sve slobodne. Svaki stan. Bukvalno biraj sve. FOMO je nestao. Opet je tržište na strani kupaca ali bez mogućnosti cenkanja i snižavanja cena. Više da imaš vremena da odlučiš koji ćeš stan i da ne moraš sve da prelomiš za sat vremena.

A neko zna sta ce doneti politički rasplet pa zato čeka? Glupost. Ti koji cekaju nikad i ne kupe....ili lazu da imaju ...
Jednostavno

Ja sam i gledao samo velike komplekse jer sa starogradnjama kod nas stvarno nema nikakve logike a ni ekonomske računice da se plaća.
Povremeno se pojavi starogradnja sa logikom ali to je više izuzetak nego pravilo.
A mali investitori su po meni dosta riskantni.
Živa istina. Njihova likvidnost je upitna a šta će biti na kraju niko ne zna. Kod mene u kraju neki lik prodaje manji objekat na 3300 ali džaba, niti mu to vredi toliko niti može da ga završi dok ne profa barem još dva stana. Kada će da legnu papiri niko ne može da zna ... i tako manje više sve okolo.
Veliki dosta taljigaju s prodajom što sam i opisao moje iskustvo s prodajnog dana BW za Iskru koja je za srednji sloj i standardna gradnja. Mislim da nezavisno od broja prisutnih kupaca najindikativnija činjenica mi je bila kad sam rekao da sam zainteresovan za dvosobne stanove (1-bedroom) a on otvorio i ono dve vertikale sve slobodne. Svaki stan. Bukvalno biraj sve.
Problem sa velikim projektima je što ih nema svuda. Ili NBGD ili periferija bez infrastrukture. Shodno tome i cene prate to stanje.
FOMO je nestao. Opet je tržište na strani kupaca ali bez mogućnosti cenkanja i snižavanja cena. Više da imaš vremena da odlučiš koji ćeš stan i da ne moraš sve da prelomiš za sat vremena.
Tek će da nestane, jedino što će i ponuda Ada bude sve gora i gora kako sam govorio.

A neko zna sta ce doneti politički rasplet pa zato čeka? Glupost. Ti koji cekaju nikad i ne kupe....ili lazu da imaju ...
Jednostavno
Čekaju investitori da vide u kom će pravcu da ide i ko će u zatvor u međuvremenu se šuška da ako dođe do promene vlasti da će da se menja i poreska politika prema nekretninama.

Pa tek kada to vidimo (mada moguce da se to vec desava) da, mozemo reci da ulazimo u novu fazu rasta. Ali definitivno ne mozemo da sad ulazimo u poslednju fazu rasta, kada je ta poslednja faza prosla pre 3 godine. Mi prethodne tri godine nismo u fazi rasta, pa nema sta ona sad da se zavrsi.

Numbeo price-to-income indeks je trenutno na najnizem nivou od kako se prati a racunali su ovde ljudi skoro i poredjenje prosecne plate i cene kvadrata i pokazalo se da je i kad ga tako racunamo taj indeks na maksimumu. Ne znam na cemu se bazira teza da ce to sad jos strmije dole.
Slažem se da formalno nismo u fazi rasta u realnom smislu poslednje tri godine, ali upravo to je i poenta, nominalno tržište jeste izgledalo kao da ide gore, dok je realno padalo. Ljudi to i dalje doživljavaju kao rast jer kvadrati nominalno nisu pojeftinili. Zato neko može da kaže da se sad završava poslednja faza rasta, misleći na taj nominalni zamah koji se gasio.
Što se tiče price to income indeksa, tačno je da je na maksimumu i da je time priuštivost na istorijskom minimumu. Ali baš to otvara prostor za korekciju: ili plate moraju značajno da porastu, ili cene kvadrata da uspore/koriguju, jer dugoročno ovakav disbalans nije održiv. Strmiji pad je mogući scenarijo ne zato što se vidi već danas, već zato što fundamentals (odnos plate–kvadrat) to sugerišu ako se ne poklope sa ubrzanim rastom plata.

Slažem se da formalno nismo u fazi rasta u realnom smislu poslednje tri godine, ali upravo to je i poenta, nominalno tržište jeste izgledalo kao da ide gore, dok je realno padalo. Ljudi to i dalje doživljavaju kao rast jer kvadrati nominalno nisu pojeftinili. Zato neko može da kaže da se sad završava poslednja faza rasta, misleći na taj nominalni zamah koji se gasio.
Što se tiče price to income indeksa, tačno je da je na maksimumu i da je time priuštivost na istorijskom minimumu. Ali baš to otvara prostor za korekciju: ili plate moraju značajno da porastu, ili cene kvadrata da uspore/koriguju, jer dugoročno ovakav disbalans nije održiv. Strmiji pad je mogući scenarijo ne zato što se vidi već danas, već zato što fundamentals (odnos plate–kvadrat) to sugerišu ako se ne poklope sa ubrzanim rastom plata.
Moze neko da dozivljava kao fazu rasta ali to i dalje nije faza rasta.

I ne, nije tacno da je index na maksimumu. Index je nizi nego ikad, sto znaci upravo suprotno od toga sto pises. Bas zbog odnosa plata-kvadrat koji zapravo nikad nije bio povoljniji, ne znam odakle nada je da ce to jos strmije na dole.

U neformalnim krugovima za post SNS državu. Koliko sam shvatio, priča se o progresivnom oporezivanju na broj stanova i ekstra porezu na prazne stanove.
Sta su neformalni krugovi za post SNS drzavu? Redit postovi i tvitovi? Ja sam se po tim neformalnim krugovima nacitao svega, dosta toga cesto u kontradikciji jedno sa drugim. Jel iko igde u zvanicnom programu stavio to kao stavku za slucaj da osvoji vlast?

Moze neko da dozivljava kao fazu rasta ali to i dalje nije faza rasta.

I ne, nije tacno da je index na maksimumu. Index je nizi nego ikad, sto znaci upravo suprotno od toga sto pises. Bas zbog odnosa plata-kvadrat koji zapravo nikad nike bio povoljniji, ne zbam odakle nada je da ce to jos strmije na dole.
Defke, razumem šta hoćeš da kažeš i slažem se da je Numbeo indeks na istorijskom minimumu, što znači da su plate u odnosu na cenu kvadrata u boljem balansu nego ikad. Ali treba uzeti u obzir da taj indeks ne meri realnu kupovnu moć već samo odnos prosečne plate i cene kvadrata. A realna kupovna moć prosečnog domaćinstva jeste pala, jer inflacija jede sve ostale troškove. Zato ljudi i dalje imaju osećaj da su stanovi preskupi i nedostižni.
Što se faza tiče, može se reći da rast od 2020. do 2022. jeste završen i da sada gledamo neku stagnaciju ili prelaznu fazu. Da li je to nova faza rasta ili samo balansiranje uz inflaciju, tek ćemo videti. Ako plate nastave da rastu brže od cena kvadrata, ima logike da ulazimo u novi ciklus rasta, ali trenutno je tržište još u fazi traženja ravnoteže.

Sta su neformalni krugovi za post SNS drzavu? Redit postovi i tvitovi? Ja sam se po tim neformalnim krugovima nacitao svega, dosta toga cesto u kontradikciji jedno sa drugim. Jel iko igde u zvanicnom programu stavio to kao stavku za slucaj da osvoji vlast?
Nije internet u pitanju ... Toliko za sada.

Defke, razumem šta hoćeš da kažeš i slažem se da je Numbeo indeks na istorijskom minimumu, što znači da su plate u odnosu na cenu kvadrata u boljem balansu nego ikad. Ali treba uzeti u obzir da taj indeks ne meri realnu kupovnu moć već samo odnos prosečne plate i cene kvadrata. A realna kupovna moć prosečnog domaćinstva jeste pala, jer inflacija jede sve ostale troškove. Zato ljudi i dalje imaju osećaj da su stanovi preskupi i nedostižni.
Što se faza tiče, može se reći da rast od 2020. do 2022. jeste završen i da sada gledamo neku stagnaciju ili prelaznu fazu. Da li je to nova faza rasta ili samo balansiranje uz inflaciju, tek ćemo videti. Ako plate nastave da rastu brže od cena kvadrata, ima logike da ulazimo u novi ciklus rasta, ali trenutno je tržište još u fazi traženja ravnoteže.
Plate su rasle brze od inflacije a nekretnine sporije, barem u ovom periodu od 2022. U proseku, kupovna moc nije pala.

Da li to znaci da sad ulazimo u novu fazu rasta, ne znam, ali ono sto znam da def ne radimo, je da izlazimo iz faze rasta posto smo iz nje izasli jos pre par godina. Takodje, ne vidim skoro nikakve naznake da ulazimo u neki strmiji pad niti neke valjanije argumente za to.
Nije internet u pitanju ... Toliko za sada.
Ako znas ne samo ko ce da smeni SNS nego i kakva ce im biti poreska politika oko nekretnina, ti onda imas dosta bolji pregled trzista od svih nas.

U neformalnim krugovima za post SNS državu. Koliko sam shvatio, priča se o progresivnom oporezivanju na broj stanova i ekstra porezu na prazne stanove.
"Neformalin krugovi" misliš možda forum:)) Ili studente (blokadere) koji nisu ni završili svoj fakultet pa oni kao znaju da pričaju o progresivnoj politici:)) Ekstra porez na prazne stanove je kod nas barem gotovo nemoguće implementirati osim ako nemaš 10 stanova i više i da se apsolutno svi vode na tvoje lično ime. Sve do 4-5 stanova to je skoro nemoguće. Eto ti najbanalniji primer u svaki stan prijaviš po 1 člana svoje porodice to su već 4 stana... Taj ko ima 10 i više stanova sigurno to ne vodi na svoje ime već na firmu (što smo videli već od maga poreskog izbegavanja Siniše Malog). Tako da ne podcenjujte ljude. Ta mera bi bila isključivo kozmetičke prirode i na tržištu ne bi poboljšala ništa. Ni jedna vlast neće oporezivati dvosobne stanove i trosobne stanove (a to je 90% ako ne i više). Ako krenu u oporezivanje viška kvadrata nadrljaće pre ljudi na selima s velikim trospratnicama nego neko s dve garsonjere u BW:)) A ovaj s garsonjerama ima 10x veću vrednost.

Pa studenti blokaderi prvo ne znaju 10 meseci ni da oforme i registruju se kao stranka ili pokret ili udruženje ili šta već... Po meni daleko je more. Opet kažem realnost.
Oni nisu rekli ništa o ni jednoj tački - od ekonomije do zdravstva do školstva. Jedino što obećavaju su ŠVEDSKE institucije kao što su nam 80-ih obećavali ŠVEDSKi standard pa smo videli gde smo došli od švedskog standardna na 5dm plate.

Tako je, plus se ceni strukturna stabilnost Pančevačkog mosta, definiše statika i sve što uz to ide. Nadam se da nadležni iz Ministarstva prate ove vredne analize.
Ako ne prate, vreme im je da počnu da prate. Poslednja 2 ministra su u zatvoru (izbegavaju isti) i ko zna koliko pomoćnika/savetnika. Da su više pratili Beobuild možda sad ne bi glumili bolesnike po bolnicama.

Ne treba biti ekspert za konstataciju da je Pančevački most u lošem stanju. Koliko lošem? Kome verovati u proceni da je bezbedan za korišćenje? Ministarstvu ili nekom državnom organu? Srećno sa tim.

Tržište je UVEK u fazi traženja ravnoteže. Uvek! I kod rasta i kod pada.

Ne znam jos uvek, inace bih odigrao "singlic" :D
Jako mi malo verovatno deluje scenario da ce opcija koja srusi SNS, a koja ce gotovo sigurno biti dosta ideoloski i organizaciono sarolika, pored svih prioritetnijih cvorova koje treba da raspetljaju, trositi politicki kapital na reformu poreske politike u nekretninama. To realno ostaje za neku Vladu posle te, dobijenu na zaista slobodnim izborima.

Vrh