Niko nema čarobnu kuglu pa da predvidi budućnost, ali stvarno je potrebno biti ili maliciozan ili ekstremno glup, pa da ne vide određeni tržišni obrasci. Počev od Q4 `22 tržište je u stagnaciji i to se reflektovalo manjim brojem transakcija i cenom koja je nominalno rasla manje od inflacije a realno pala. To što taj pad nije bio 30-50% kao što je najavljivano na ovom forumu, pa ga možda neko nije ni detektovao, ne znači da se nije desio. E sad, imamo situaciju da se kreditna aktivnost povećava, raspoloživa novčana masa drastično raste, pa kako misliš da će se to manifestovati na cenu stanova? Ko nije kupio do sada, kajaće se kad vide cene tamo krajem `27/početkom `28. ‚, isto kao što su se kajali oni što su im bile skupe cene `19, pa kad su došli malo sebi onda kupovali po 30-40% većim cenama `22.Krediti za mlade ss uglavnom koriste za starogradnje manje vrednosti, pa njihovi prodavci taj isti novac posle iskoriste za svoj kredit. Kad se potrosi fond za ove kredite, ugasi jos neka firma, Rusi odu, a politicka situacija znamo kakva je, bice stanova na rasprodaji koliko hoces.
Jedino novac iz helikoptera moze da digne trziste. I 2020. bi palo da nije bilo stamparije. Tako da sad imamo 2 opcije: pad cena ili stampanje para kao jedini a malo verovatan nacin da odrzi trziste. Drugim recima, ako ne bude bilo stampanja para cene definitivno idu dole.Niko nema čarobnu kuglu pa da predvidi budućnost, ali stvarno je potrebno biti ili maliciozan ili ekstremno glup, pa da ne vide određeni tržišni obrasci. Počev od Q4 `22 tržište je u stagnaciji i to se reflektovalo manjim brojem transakcija i cenom koja je nominalno rasla manje od inflacije a realno pala. To što taj pad nije bio 30-50% kao što je najavljivano na ovom forumu, pa ga možda neko nije ni detektovao, ne znači da se nije desio. E sad, imamo situaciju da se kreditna aktivnost povećava, raspoloživa novčana masa drastično raste, pa kako misliš da će se to manifestovati na cenu stanova? Ko nije kupio do sada, kajaće se kad vide cene tamo krajem `27/početkom `28. ‚, isto kao što su se kajali oni što su im bile skupe cene `19, pa kad su došli malo sebi onda kupovali po 30-40% većim cenama `22.
Pokloni im, budi laf...Tamo žive rodjaci sa kojima nisam u dobrim odnosima, nemaju gde onda da žive, a i cenili bi više nego što vredi.
Cene neče iči dole...deseti putJedino novac iz helikoptera moze da digne trziste. I 2020. bi palo da nije bilo stamparije. Tako da sad imamo 2 opcije: pad cena ili stampanje para kao jedini a malo verovatan nacin da odrzi trziste. Drugim recima, ako ne bude bilo stampanja para cene definitivno idu dole.
Žive 11-12god bez kirije, to mogu da poklonim, ako budu za saradnju i razumni.Pokloni im, budi laf...
Znači misliš da će cene da porastu još 600eur pre nekog pada?Polako sa tim padom cena. Prvo treba mnogo ljudi da uzme kredit a cene linearno da porastu svuda u Srbiji još 600-700e. To ne može za par meseci.
Ja mislim da su svi vec digli cene za tih 600-700 evra.Polako sa tim padom cena. Prvo treba mnogo ljudi da uzme kredit a cene linearno da porastu svuda u Srbiji još 600-700e. To ne može za par meseci. Makar još bar 18 meseci.
1% tj država trenutno pokušava da spase tržište novcem svih nas. Ne znam šta tu nije jasno. Tu rade na strani tražnje. Paralelno se smanjuje i ponuda državnim merama
Sve su to u suštini dosta proizvoljne brojke. Od 1971. gotovo nijedna zemlja na svetu nije uspela da u proseku zadrži inflaciju na 2%. Švajcarska blizu verovatno, Nemačka, Japan.
Bilo bi zanimljivo doduše da popiješ otkaz kad inflacija prođe gornji koridor. Haha.
Spomenut sam u ovom postu, a i zanima me tvoje mišljenje.Ja mislim da su svi vec digli cene za tih 600-700 evra.
Zaboravio si eksperte za ljudsku dušu, dele se i dijagnoze ovde, odredjuju psihološki tipovi ličnosti, usvajaju i razbijaju predrasude, sve po potrebi.Kolko lupetanja ovde na 3000 strana... Kuku lele.... Sve stručnjak do stručnjaka za ekonomska kretanja, novčane mase, investicije i šerpe i lonce....
Ja bih birao samo ekskluzivne lokacije i stanove ako je investiciono.Ukoliko sada prodaju Investicioni kupci pošto misliš da ide pad cena nekretnina(i da smo na ATH) ili ako imaju gotovog keša i odlučuju gde da kupe investicioni stan, gde bi to trebalo da bude?
Gde? U Srbiji ipak? Zanima me i izvan Srbije alternativa za investicione kupce.Ja bih birao samo ekskluzivne lokacije i stanove ako je investiciono.
Greskom si spomenutSpomenut sam u ovom postu, a i zanima me tvoje mišljenje.
Ukoliko sada prodaju Investicioni kupci pošto misliš da ide pad cena nekretnina(i da smo na ATH) ili ako imaju gotovog keša i odlučuju gde da kupe investicioni stan, gde bi to trebalo da bude?
Daj aleternativu kako ne bi ovde ljudi kupovali i mislim da je to po tebi loše za ljude koji hoće da se skuće - ja ovo ne mislim ali eto treba im pomoći i dati alternativu zarad po tebi boljeg stanja u državi od kupovine investicionog stana u Beogradu.
Kupac jedino moze da proba da ponudi bezobrazno nizu cenu. Ta proba je besplatna. Pa i neka se prodavac naljuti, nece ga kupac zove na slavu.Greskom si spomenut
Ne verujem da ce investiciono kupci bas masovno prodavati. Neki hoce i oni ce verovatno negde u inostranstvu, svuda je bolje nego ovde. Neki ce nastaviti da izdaju ili da im stoje stanovi, a neki ce i prodavati. Ono sto mislim jeste da ko buds hteo da proda morace mnogo dugo da prodaju i da spustaju cene ako zele da prodaju.
Ovo ako se dokaže i objasni ljudima, onda će rasteretiti tržište investicionim kupcima.Neki hoce i oni ce verovatno negde u inostranstvu, svuda je bolje nego ovde.
Sad pojeftinjuje brašno..mleko ..ulje..kobaja....osnovna sredstva za prezivljavanje. Time ostaje više novca za kupovinu kvadrata ...zar ne?Polako sa tim padom cena. Prvo treba mnogo ljudi da uzme kredit a cene linearno da porastu svuda u Srbiji još 600-700e. To ne može za par meseci. Makar još bar 18 meseci.
1% tj država trenutno pokušava da spase tržište novcem svih nas. Ne znam šta tu nije jasno. Tu rade na strani tražnje. Paralelno se smanjuje i ponuda državnim merama
Grčka (Atina) ili DubaiGde? U Srbiji ipak? Zanima me i izvan Srbije alternativa za investicione kupce.
Ima jedan takav kod mene u kraju. Evo prodaje već 2 godine, uredno podiže cenuKupac jedino moze da proba da ponudi bezobrazno nizu cenu. Ta proba je besplatna. Pa i neka se prodavac naljuti, nece ga kupac zove na slavu.
Ali prodavac tu ima skrivenu taktiku, za 3 meseca dize cenu jos 10k preko i pokusava opet.
Jel' ima neki razlog sto bas Atina, a ne Solun ili neki turisticki grad? Pitam onako, nemam nikakvu ideju, samo me zanima zasto Atina pada na pamet. Mozda neki Peloponez, tamo ne idu Srbi, vise kinte se trosi, a jeftinije moze da se prodje, lupam.Grčka (Atina) ili Dubai