Šta je novo?

Cene nekretnina

Krediti za mlade ss uglavnom koriste za starogradnje manje vrednosti, pa njihovi prodavci taj isti novac posle iskoriste za svoj kredit. Kad se potrosi fond za ove kredite, ugasi jos neka firma, Rusi odu, a politicka situacija znamo kakva je, bice stanova na rasprodaji koliko hoces.
Niko nema čarobnu kuglu pa da predvidi budućnost, ali stvarno je potrebno biti ili maliciozan ili ekstremno glup, pa da ne vide određeni tržišni obrasci. Počev od Q4 `22 tržište je u stagnaciji i to se reflektovalo manjim brojem transakcija i cenom koja je nominalno rasla manje od inflacije a realno pala. To što taj pad nije bio 30-50% kao što je najavljivano na ovom forumu, pa ga možda neko nije ni detektovao, ne znači da se nije desio. E sad, imamo situaciju da se kreditna aktivnost povećava, raspoloživa novčana masa drastično raste, pa kako misliš da će se to manifestovati na cenu stanova? Ko nije kupio do sada, kajaće se kad vide cene tamo krajem `27/početkom `28. ‚, isto kao što su se kajali oni što su im bile skupe cene `19, pa kad su došli malo sebi onda kupovali po 30-40% većim cenama `22.

Niko nema čarobnu kuglu pa da predvidi budućnost, ali stvarno je potrebno biti ili maliciozan ili ekstremno glup, pa da ne vide određeni tržišni obrasci. Počev od Q4 `22 tržište je u stagnaciji i to se reflektovalo manjim brojem transakcija i cenom koja je nominalno rasla manje od inflacije a realno pala. To što taj pad nije bio 30-50% kao što je najavljivano na ovom forumu, pa ga možda neko nije ni detektovao, ne znači da se nije desio. E sad, imamo situaciju da se kreditna aktivnost povećava, raspoloživa novčana masa drastično raste, pa kako misliš da će se to manifestovati na cenu stanova? Ko nije kupio do sada, kajaće se kad vide cene tamo krajem `27/početkom `28. ‚, isto kao što su se kajali oni što su im bile skupe cene `19, pa kad su došli malo sebi onda kupovali po 30-40% većim cenama `22.
Jedino novac iz helikoptera moze da digne trziste. I 2020. bi palo da nije bilo stamparije. Tako da sad imamo 2 opcije: pad cena ili stampanje para kao jedini a malo verovatan nacin da odrzi trziste. Drugim recima, ako ne bude bilo stampanja para cene definitivno idu dole.

Pokloni im, budi laf...
Žive 11-12god bez kirije, to mogu da poklonim, ako budu za saradnju i razumni.
Hteli su moji da poklone i da nemaju ništa sa tim, sva sreća pa sam saznao u pravom trenutku, pa sam se umešao.
Pre bih kolegi dao da živi bez kirije ako hoće da završi knjigu ili istraživanje za Nobela, pa i prepisao ako je voljan da malo doprinese u unapredjenju poslovanja firme, nego rodjacima sa kojima ne pričam i ne poznajem ih😉

Polako sa tim padom cena. Prvo treba mnogo ljudi da uzme kredit a cene linearno da porastu svuda u Srbiji još 600-700e. To ne može za par meseci. Makar još bar 18 meseci.
1% tj država trenutno pokušava da spase tržište novcem svih nas. Ne znam šta tu nije jasno. Tu rade na strani tražnje. Paralelno se smanjuje i ponuda državnim merama

Polako sa tim padom cena. Prvo treba mnogo ljudi da uzme kredit a cene linearno da porastu svuda u Srbiji još 600-700e. To ne može za par meseci. Makar još bar 18 meseci.
1% tj država trenutno pokušava da spase tržište novcem svih nas. Ne znam šta tu nije jasno. Tu rade na strani tražnje. Paralelno se smanjuje i ponuda državnim merama
Ja mislim da su svi vec digli cene za tih 600-700 evra.

Kolko lupetanja ovde na 3000 strana... Kuku lele.... Sve stručnjak do stručnjaka za ekonomska kretanja, novčane mase, investicije i šerpe i lonce....

Sve su to u suštini dosta proizvoljne brojke. Od 1971. gotovo nijedna zemlja na svetu nije uspela da u proseku zadrži inflaciju na 2%. Švajcarska blizu verovatno, Nemačka, Japan.
Bilo bi zanimljivo doduše da popiješ otkaz kad inflacija prođe gornji koridor. Haha.

Слажем се, мада ниси оригиналан. ;) Нешто слично је давно и Ворен Бафет предлагао, за дефицит (и посредно инфлацију), наравно да нема шансе тако нешто да прође, а ако би којим невероватним случајем и прошло, методологија мерења инфлације би се мењала и чешће него што се данас мења, дакле само би још чешће сабирали бабе и жабе.

Лично сматрам да је инфлација највећа превара у историји човечанства! Фин механизам прерасподеле! Дакле дозволити некоме ко није 100% независан да контролише монетарну масу. Наравно, јасно ми је зашто се то ради и шта би се десило ако не би интервенисали и стимулисали кад има потребе! Ипак, много поштеније би било на трајекторији 2, 3 % годишње, без обзира на последице! Сви остали циљеви ЦБ (попут пуне запослености) имају примат у односу на стабилност цена!

Најгоре од свега је што ова нова монетарна политика апсолутно дестимулише суштину, а то је раст продуктивности и да економија расте брже од дуга! Све је више зомби компанија којима се само опрости са времена на време...

Ja mislim da su svi vec digli cene za tih 600-700 evra.
Spomenut sam u ovom postu, a i zanima me tvoje mišljenje.
Ukoliko sada prodaju Investicioni kupci pošto misliš da ide pad cena nekretnina(i da smo na ATH) ili ako imaju gotovog keša i odlučuju gde da kupe investicioni stan, gde bi to trebalo da bude?
Daj aleternativu kako ne bi ovde ljudi kupovali i mislim da je to po tebi loše za ljude koji hoće da se skuće - ja ovo ne mislim ali eto treba im pomoći i dati alternativu zarad po tebi boljeg stanja u državi od kupovine investicionog stana u Beogradu.

Kolko lupetanja ovde na 3000 strana... Kuku lele.... Sve stručnjak do stručnjaka za ekonomska kretanja, novčane mase, investicije i šerpe i lonce....
Zaboravio si eksperte za ljudsku dušu, dele se i dijagnoze ovde, odredjuju psihološki tipovi ličnosti, usvajaju i razbijaju predrasude, sve po potrebi.

Spomenut sam u ovom postu, a i zanima me tvoje mišljenje.
Ukoliko sada prodaju Investicioni kupci pošto misliš da ide pad cena nekretnina(i da smo na ATH) ili ako imaju gotovog keša i odlučuju gde da kupe investicioni stan, gde bi to trebalo da bude?
Daj aleternativu kako ne bi ovde ljudi kupovali i mislim da je to po tebi loše za ljude koji hoće da se skuće - ja ovo ne mislim ali eto treba im pomoći i dati alternativu zarad po tebi boljeg stanja u državi od kupovine investicionog stana u Beogradu.
Greskom si spomenut 😀
Ne verujem da ce investiciono kupci bas masovno prodavati. Neki hoce i oni ce verovatno negde u inostranstvu, svuda je bolje nego ovde. Neki ce nastaviti da izdaju ili da im stoje stanovi, a neki ce i prodavati. Ono sto mislim jeste da ko buds hteo da proda morace mnogo dugo da prodaju i da spustaju cene ako zele da prodaju.

Greskom si spomenut 😀
Ne verujem da ce investiciono kupci bas masovno prodavati. Neki hoce i oni ce verovatno negde u inostranstvu, svuda je bolje nego ovde. Neki ce nastaviti da izdaju ili da im stoje stanovi, a neki ce i prodavati. Ono sto mislim jeste da ko buds hteo da proda morace mnogo dugo da prodaju i da spustaju cene ako zele da prodaju.
Kupac jedino moze da proba da ponudi bezobrazno nizu cenu. Ta proba je besplatna. Pa i neka se prodavac naljuti, nece ga kupac zove na slavu.
Ali prodavac tu ima skrivenu taktiku, za 3 meseca dize cenu jos 10k preko i pokusava opet.

Neki hoce i oni ce verovatno negde u inostranstvu, svuda je bolje nego ovde.
Ovo ako se dokaže i objasni ljudima, onda će rasteretiti tržište investicionim kupcima.
Gde je bolji ROI? Ja bih rekao Dubaji, samo trebaš uračunati u ROI baš sve kao i sopstveno vreme. Ranije su Beogradjani ulagali u Trst i na kuće/apartmane na moru. Najgore je da ljudi samo imaju novac na računu i da ga baš u ništa ne ulože, čak mi je bolje da odu kao @enfario na Maldive sa budućom ili sadašnjom partnerkom nekad 😉
Znanje, biznis, zemlja, stanovi, berza...Trenutno je sigurica po meni stan u Beogradu, zato svi to i hoće, najlakše je definitivno, e sada kako ko prodje, zato i ima toliko APP oglasa.

Sad pojeftinjuje brašno..mleko ..ulje..kobaja....osnovna sredstva za prezivljavanje. Time ostaje više novca za kupovinu kvadrata ...zar ne?

Kupac jedino moze da proba da ponudi bezobrazno nizu cenu. Ta proba je besplatna. Pa i neka se prodavac naljuti, nece ga kupac zove na slavu.
Ali prodavac tu ima skrivenu taktiku, za 3 meseca dize cenu jos 10k preko i pokusava opet.
Ima jedan takav kod mene u kraju. Evo prodaje već 2 godine, uredno podiže cenu :)

QUOTE="Filip 01, post: 1491194, member: 21787"]
Znači misliš da će cene da porastu još 600eur pre nekog pada?
To mi lično i jeste verovatnije da bude do EXPA nego neki pad cena.
[/QUOTE]
Da. Linearno svuda. 500-600e. Tražnja se pumpa a ponuda ograničava.

Vrh