Ko bi odavde, ko ima 250K evra na racunu, prebacio sve u dinare i orocio na recimo godinu dana? Ja prvi ne bih, vise verujem evru.Oročena štednja na dinare je 4.5% EKS=NKS. na oročenih 250k e, dobit 10k e neto, skinuo sam malo zbog eventualnog rizika ako malo puknes na kursnoj razlici.
Postao si izgleda oprezni optimista u odnosu na tvoje prethodne pesimisticke objave, cim vidis samo dve krizeJa svakako vidim dve krize kod nas već. Prvu globalnu kao i @VukSaWS. Na to već imamo kod nas političku i ekonomsku krizu (naveo sam primer malih biznisa).
Verujem u teoriju ciklusa. Svaki asset ima svoj ciklus kao i nekretnine.
E sad, kroz istoriju mi imamo 2 tipa krize. Inflacionu i deflacionu
Mi obični smrtnici ne možemo da znamo koja će biti. Obično dolazi naglo i iznenada ali pre toga imamo naznake krize (kao što već imamo). Da li će tekuća kriza preći u globalnu hiperinflaciju ili u krizu likvidnosti to ne znamo.
Zato što ne znamo koji će tip biti, suludo bi bilo da prodaješ stan u nadi da ćeš kupiti veći i bolji za 5 godina.
Znam samo da ukoliko znamo da nas već očekuje kriza, bolje je da istu dočekamo što spremniji.
Neki scenario za Srbiju u krizi. Dug u odnosu na BDP je 50%. Smanji se priliv deviza i puca kurs 30%. Dug u odnosu na BDP je 65%. Fiskalni deficit se duplira sa 3,5-4% na 8-9%. Kriza minimalno traje 5 godina. U toj situaciji dug u odnosu na BDP je oko 100%. To je neki minimum koji očekujem.
Nego ako je nesto ciklicno kako onda nema sanse da znamo kad je? To mi ne zvuci logicno, upravo suprotno. Ako je ciklus onda se ponavlja i zapravo je predvidivo i zapravo bas tad imamo sanse da znamo kad je. S obzirom na to, neko ko je vernik u cikluse, logicno je da ce uraditi nesto da ostvari dobit. Recimo proda nekretninu u piku ciklusa, promeni evre u dinare i oroci, zivi kao podstanar a kamata mu placa stanarinu, i cim opali ciklicni reset, kupi bolju i dugorocno vredniju nekretninu (veca kvadratura, bolja lokacija...)