Šta je novo?

Cene nekretnina

Znači za 1 god ili 1.5god kreće stagnacija ili pad po tebi?
To je tvoje mišljenje jel tako?
Ja svakako vidim dve krize kod nas već. Prvu globalnu kao i @VukSaWS. Na to već imamo kod nas političku i ekonomsku krizu (naveo sam primer malih biznisa).
Verujem u teoriju ciklusa. Svaki asset ima svoj ciklus kao i nekretnine.
E sad, kroz istoriju mi imamo 2 tipa krize. Inflacionu i deflacionu
Mi obični smrtnici ne možemo da znamo koja će biti. Obično dolazi naglo i iznenada ali pre toga imamo naznake krize (kao što već imamo). Da li će tekuća kriza preći u globalnu hiperinflaciju ili u krizu likvidnosti to ne znamo.
Zato što ne znamo koji će tip biti, suludo bi bilo da prodaješ stan u nadi da ćeš kupiti veći i bolji za 5 godina.
Znam samo da ukoliko znamo da nas već očekuje kriza, bolje je da istu dočekamo što spremniji.
Neki scenario za Srbiju u krizi. Dug u odnosu na BDP je 50%. Smanji se priliv deviza i puca kurs 30%. Dug u odnosu na BDP je 65%. Fiskalni deficit se duplira sa 3,5-4% na 8-9%. Kriza minimalno traje 5 godina. U toj situaciji dug u odnosu na BDP je oko 100%. To je neki minimum koji očekujem.

Neki scenario za Srbiju u krizi. Dug u odnosu na BDP je 50%. Smanji se priliv deviza i puca kurs 30%. Dug u odnosu na BDP je 65%. Fiskalni deficit se duplira sa 3,5-4% na 8-9%. Kriza minimalno traje 5 godina. U toj situaciji dug u odnosu na BDP je oko 100%. To je neki minimum koji očekujem.
Precizno izracunato nema sta, ima i procente i sve.

evo cim proda ostatak ekipe iz teme onda cu i ja
Moraš da predvodiš masu. Vođa na čopor da budeš.
Prodaš u Nišu i kupiš u BG za dve godine bagatela
Će se usreći konačno.
ili ozbiljnu nestabilnost kod nas
Kod nas samo stabilnost! Juče umalo da ponesem protivpožarni aparat do prodavnice. Za svaki slučaj. @BillHicks Ako si video štrkljastog lika koji bunovno hoda sa tri piva u ruci - to sam bio ja. (Već sam gledao stanove u toj zgradi preko puta, ništa nisi propustio.)
Šta si po struci?
Agent za nekretnine.

sinoc sam bio u dzona kenedija... da vidim tu neku zgradu... ali mnogo blizu sns stand. pa ne znam da li je dobro tu da se preselim
Na ovu tvoju konstataciju nasmeja se čovek koji kaže da je sve ok...da je inflacija 4%i da sigurnim koracima napredujemo...čak stizemo Nemačku..
Ja lud ...žarkovo ?

Elem. Da malo zacrnim što se tiče asseta.
Po svim mogućim i nemogućim kriterijumima mi smo prevazišli sve nejednakosti, tržišne valuacije, p/e index bla bla u odnosu na 1929.
Plus imamo na to AI + robote koji se sve više razvijaju i koji će u dobrom % i eksponencijalno zameniti ljude. To me podseti na priču. Skratiću je. Henry Ford je imao sastanak sa sindikatima oko povećanja zarada. Nije hteo da poveća, pričao im je o automatizaciji procesa, pokretna traka, ne treba mu toliko ljudi, navodio primere kako ce svuda to biti slučaj itd.
Odgovor sindikata i običnih ljudi je bio u smislu, ok ali ko će onda kupiti te proizvode ako niko od ljudi ne radi 🙂.
Mislim da je pričica mnogo više aktuelna danas nego pre 100 godina. Ja u priče o universal basic income-u ne verujem.

Tu samo prođem kao turista s sitnu dečicu. Ja mislim na trulu starogradnju iz šezdes neke. Za to sam ti specijalac.

Po svim mogućim i nemogućim kriterijumima mi smo prevazišli sve nejednakosti, tržišne valuacije, p/e index bla bla u odnosu na 1929.
Ja ovo slusam poslednjih 5 godina od raznih "profesionalnih investitora" u berzi itd.
I svake godine novi ATH, P/E indeks ludilo, trzisne valuacije skacu...

NVIDIA 4.43 triliona market cap:
Screenshot 2025-08-14 at 09.46.27.png

Balon samo sto nije pukao, this time it's different

aha mislio si bukvalno na sns gde je. ja se vise sprdo posto je u istoj ulici, a i sinoc sam se pridruzio podrsci gradjana usput.
u toj zgradi sam nekada polagao za prvu pomoc :cool:

Ja ovo slusam poslednjih 5 godina od raznih "profesionalnih investitora" u berzi itd.

Pogledajte prilog 248386

iako sam totalno protiv saltove histerije, mislim da nvidija nije dobar pokazitelj tbh

Pa dobro, uzmimo npr S&P 500 onda:
Pogledajte prilog 248388
I onda samo ta Nvidia čini 8% tržišne valuacije indeksa 🙂. Grafici su slični jer I buble vuče tržište.
1. Stocks: all-time high
2. Home Prices: all-time high
3. Bitcoin: all-time high
4. Gold: all-time high
5. Money Supply: all-time high
6. National Debt: all-time high
7. CPI Inflation: 4% per year since Jan 2020, 2x the Fed's "target"
8. Fed: cutting interest rates next month

Divno tržište 🙂. Everything is fine. Move along
Nije 5 godina ali već oko 3.

Poslednja izmena:
Preko puta ulice. Iz 62' je zgrada. Umalo da kupim stan tu, al' bolje što nisam, sad bi mi žena kljucala po glavi. Kljuc, kljuc, kljuc, kljuc - detlić stajl.
Kennedy ti je svakako bolji izbor.

ja sam ziveo u pohorskoj svojevremeno, ima tu neka svoje prednosti. sje*******es nesto, ne potresas se mnogo, u prirodnom je stanju

I onda samo ta Nvidia čini 8% tržišne valuacije indeksa 🙂
1. Stocks: all-time high
2. Home Prices: all-time high
3. Bitcoin: all-time high
4. Gold: all-time high
5. Money Supply: all-time high
6. National Debt: all-time high
7. CPI Inflation: 4% per year since Jan 2020, 2x the Fed's "target"
8. Fed: cutting interest rates next month

Divno tržište 🙂. Everything is fine. Move along

ATH je neko iznenađenje kad štamparija radi 200 na sat? Nema tu balona, samo devalvacija papirića.

Pogledajte prilog 248386

Највећи део светске ликвидности је у рукама јако малог броја људи, вероватно, како многи и тврде, незабележено у историји. Сви ти економски показатељи, уместо да показују нека реална, спонтана економска кретања, све су више предмет манипулације од стране ове мањине. То траје од 90-тих, кад је Сорош потпопио берзе "азијских тигрова" вештим манипулисањем ликвидности на тим тржиштима.
ЕДИТ: другим речима, ако ниси у тој екипи која управља светским финансијама, не можеш ништа предвидети.

Највећи део светске ликвидности је у рукама јако малог броја људи, вероватно, како многи и тврде, незабележено у историји. Сви ти економски показатељи, уместо да показују нека реална, спонтана економска кретања, све су више предмет манипулације од стране ове мањине. То траје од 90-тих, кад је Сорош потпопио берзе "азијских тигрова" вештим манипулисањем ликвидности на тим тржиштима.
ЕДИТ: другим речима, ако ниси у тој екипи која управља светским финансијама, не можеш ништа предвидети.
Upravo o tome pričam. Svaki put kada je taj nivo dostigao nivoe apsurda u smislu nejednakosti dolazilo je do preraspodele i promene. Mi smo iznad nivoa 1929 u pogledu svega. Koliko će to trajati niko od nas nema odgovor ali potpuno je sigurno da će uskoro uslediti promene. Ova decenija je za to 🙂

Vrh