Šta je novo?

Cene nekretnina

Pričamo o tome da par živi u toj kvadraturi i da za jedan par nije neophodno da zivi u 55 kvadrata, vec moze normalno funkcionisati u 40ak sto najcesce i kupuju.
To je minimum za preživljavanje. Jednostavno nema dovoljno prostora za sve sto je potrebno i uvek se prave neki kompromisi. Minimalizam u opremanju stana može da prodje samo ako u stanu ne provodiš vreme i dodjes tu da prespavas.

Ja sam sa zenom ziveo u 30 kvadrata neku godinu. Nemoguce je za zivot za dvoje, stan je bio kao magacin, na sve strane kutije.

Nisu dzabe propisali kao za povrat PDV-a, 40 kvadrata za jednog coveka plus 15 za svakog dodatnog clana, to je meni nekako realno i minimum minimuma za prostor.
Živa istina i slična situacija. Bukvalno nemaš gde da se okreneš u stanu. Za nekog samca ili par da premoste do većeg stana i da trpe je ok ali na duži vremenski period ostavlja mentalne posledice. Onog trenutka kada dodje beba nastaje haos.

Sunovrat Beograda je poceo 90ih a cini mi se da sada kulminira. Dosta ljudi je iskoristilo ovaj mulj i napravili ozbiljnu lovu. A to im je posluzilo samo kao dodatna inekcija i opravdanje za raznorazne vrste sovinizma, bahatosti, laznog osecaja superiornosti, korupcije itd.
Jbg, sunovrat počeo i dalje traje…ljudi napravili lovu, ali i dalje ostane taj mulj o kome pricas…oni iskusni ovde uzmu lovu pa kupuju i sele se kad dodje vreme …nažalost ostavicemo iza sebe brlog i mulj, koji ako budu hteli, trebaće 2-3 generacije da se sredi…ali ako nam državu preuzmu ljudi sa Bliskog istoka i ovi Afrikaneri, njima će biti ok….

Pa bukvalno kao što sam i napisao, samo je ovaj stan još gori jer ima terasu te je samim tim manji, kamerman se maltene okreće u mestu. Imaš mesta da se okreneš i to je to, spavaća soba ne možeš ni da prodješ pored kreveta, praviš slalom kad hoćeš da izadješ iz spavaće, ulaziš direkt u kuhinju sa ulaznih vrata, kupatilo ni da se okreneš ko čovek, a ni veš mašinu ne vidim znači nema, mašina za sudove nema... Sve može, kad se dovoljno spuste standardi, izbaciš polovinu stvari koje bi ti olakšale život ili ti trebaju (zajedno sa garderobom) i to je to, a ti si to predstavio kao "soba za slikanje ili pevanje" dok je u realnosti samo normalniji prostor za funkcionisanje. Možeš ti i trosoban u 45m2, što da ne. Ne kažem da ne može samo ne treba biti pravilo. Cene nam sve veće, a kvadrature sve manje. Još malo pa ćemo razmišljati i o japanskim kapsulama.
Fizički se ne ulazi odmah u kuhinju, a kuhinja se više i ne skriva toliko kao ranije, ali ok, opet stvar misljenja.
Spavaća jeste mala, nekome je to neprihvatljivo, dok nekome nije bitno. Sto se tice aparata to zavisi i od toga ko oprema taj stan. Prijatelji koji zive u sunnyville u stanu slicne kvadrature imaju sve te nabrojane aparate i nemaju tih problema sa 'guranjem'.
Svakako idealno bi bilo da svi zive u 100 kvadrata, ali realnost je da uvek mora da bude nekih kompromisa. Svakako svi smo razliciti i svacije misljenje je ispravno.

Živa istina i slična situacija. Bukvalno nemaš gde da se okreneš u stanu. Za nekog samca ili par da premoste do većeg stana i da trpe je ok ali na duži vremenski period ostavlja mentalne posledice. Onog trenutka kada dodje beba nastaje haos.
Ok, onda je to novost za sve sa foruma. Ukoliko roditelji imaju dva deteta a ne zive u 90 kvadrata bice mentalnih posledica. Ako imate jedno dete i ne zivite u stanu od 75 kvadrata opet bice mentalnih posledica, dok par obavezno mora da zivi u 60 kvadrata. Napisao sam ono sto mislis kratko i jasno. 🙋‍♂️

Dobar momački/studentski stan.
Evo slika mog stana koji je trebao da bude moj momački. Postoji i ideja da se napravi galerij. U jednom delu je visina i preko 4.5m. To hoće moj drugar kada otkupi od mene. Gore za spavanje, na galeriji dušek i staklena ograda.
Pogledajte prilog 246610Pogledajte prilog 246611Pogledajte prilog 246612Pogledajte prilog 246613Pogledajte prilog 246614Pogledajte prilog 246615Pogledajte prilog 246616Pogledajte prilog 246617Pogledajte prilog 246618

Dobar momački/studentski stan.
Evo slika mog stana koji je trebao da bude moj momački. Postoji i ideja da se napravi galerij. U jednom delu je visina i preko 4.5m. To hoće moj drugar kada otkupi od mene. Gore za spavanje, na galeriji dušek i staklena ograda.
Pogledajte prilog 246610Pogledajte prilog 246611Pogledajte prilog 246612Pogledajte prilog 246613Pogledajte prilog 246614Pogledajte prilog 246615Pogledajte prilog 246616Pogledajte prilog 246617Pogledajte prilog 246618Pogledajte prilog 246619
Jeste lep momački stan 👏

Fizički se ne ulazi odmah u kuhinju, a kuhinja se više i ne skriva toliko kao ranije, ali ok, opet stvar misljenja.
Spavaća jeste mala, nekome je to neprihvatljivo, dok nekome nije bitno. Sto se tice aparata to zavisi i od toga ko oprema taj stan. Prijatelji koji zive u sunnyville u stanu slicne kvadrature imaju sve te nabrojane aparate i nemaju tih problema sa 'guranjem'.
Svakako idealno bi bilo da svi zive u 100 kvadrata, ali realnost je da uvek mora da bude nekih kompromisa. Svakako svi smo razliciti i svacije misljenje je ispravno.
Pa mozes da imas ves masinu u kuhinji npr. Nemam problem sa skrivanjem kuhinje vec sto je prljava obuca odmah do dela sa hranom ako se sprema uopste i sto ljudi ulaze u kuhinju umesto u hodnik. Spomenuo si bebu. Gde u ovom stanu staviti krevetac, pelene, bebinu odecu, igracke, kolica…? Lepo je to na slikama ali u realnosti…
Predstavljas kao da je to normalno i da svako ko zeli malo vise se izivljava i ima velike prohteve umesto da nam upravo bude nenormalno da troclana porodica zivi u 40m2. Sve se moze samo je pitanje odricanja. Nemas nista i bices srecan.

Ja se tu ne slazem bas. Mislim da lepo organizovan stan od oko 40ak kvadrata je idealan za parove ili parove sa malim detetom/bebom.
Življenje je tu izvodljivo ali daleko od idealnog. Navikli smo se na život tri generacije u sprčenim stanovima u komunizmu, to nam je spustilo standarde.

Supruga (tada devojka) i ja smo živeli 3-4 godine u 26m2. Daleko je to od dovoljnog. Za jednog da, za dvoje minimum 40m2. Dodje beba, može prvih godinu dana. Posle toga veći stan od 40m2. Novogradnje najčešće nemaju ni podrum. Stvari one najneophodnije te udave.
Sve ostalo je kompromis.
Realni minimum je za dvoje 40m2, za troje 55, za četvoro 70. Ako se ima para onda sve preko toga (plus parking, ostave, garaže itd). Ako se nema para onda ispod toga.
Već sam pisao. Ako vas je četvoro onda bolje bilo gde na periferiji 70+m2 nego 40m2 u centru. 90% ljudi bi pre centar u manjem stanu ali to su već kolektivni kompleksi od kojih porodica trpi.

Poslednja izmena:
Ok, onda je to novost za sve sa foruma. Ukoliko roditelji imaju dva deteta a ne zive u 90 kvadrata bice mentalnih posledica. Ako imate jedno dete i ne zivite u stanu od 75 kvadrata opet bice mentalnih posledica, dok par obavezno mora da zivi u 60 kvadrata. Napisao sam ono sto mislis kratko i jasno. 🙋‍♂️
Ja bih još dodao parking mesto kao obavezno, kada vidim svadje/nervozu koja nastaje oko toga kada se traži parking mesto.

Pa mozes da imas ves masinu u kuhinji npr. Nemam problem sa skrivanjem kuhinje vec sto je prljava obuca odmah do dela sa hranom ako se sprema uopste i sto ljudi ulaze u kuhinju umesto u hodnik. Spomenuo si bebu. Gde u ovom stanu staviti krevetac, pelene, bebinu odecu, igracke, kolica…? Lepo je to na slikama ali u realnosti…
Predstavljas kao da je to normalno i da svako ko zeli malo vise se izivljava i ima velike prohteve umesto da nam upravo bude nenormalno da troclana porodica zivi u 40m2. Sve se moze samo je pitanje odricanja. Nemas nista i bices srecan.
Ni u jednom trenutku nisam rekao da ko zeli vise da je to izivljavanje. Samo rekao da par normalno zivi u 40 kvadrata. Ko moze vise jos bolje, nemam ja problem sa tim. Zelim svima sto vise kvadrata 😀

Supruga (tada devojka) i ja smo živeli 3-4 godine u 26m2. Daleko je to od dovoljnog. Za jednog da, za dvoje minimum 40m2. Dodje beba, može prvih godinu dana. Posle toga veći stan od 40m2. Novogradnje najčešće nemaju ni podrum. Stvari one najneophodnije te udave.
Sve ostalo je kompromis.
Realni minimum je za dvoje 40m2, za troje 55, za četvoro 70. Ako se ima para onda sve preko toga (plus parking, ostave, garaže itd). Ako se nema para onda ispod toga.
Već sam pisao. Ako vas je četvoro onda bolje bilo gde na periferiji 70+m2 nego 40m2 u centru. 90% ljudi bi pre centar u manjem stanu ali to su već kolektivni kompleksi od kojih porodica trpi.
To sam upravo i napisao, da je ok 40 kvadrata za dvoje.

Nisi napisao ono što mislim nego karikiraš sa kvadraturama. Ono što sam ja napisao je da nije normalno da tročlana porodica živi u manje od 40 kvadrata. Dodao bih na to da nije normalno ni da se tako nešto dovodi u pitanje, to što nam prodaju te minimalističke fore je samo još jedan katanac na lancu ...

Nisi napisao ono što mislim nego karikiraš sa kvadraturama. Ono što sam ja napisao je da nije normalno da tročlana porodica živi u manje od 40 kvadrata. Dodao bih na to da nije normalno ni da se tako nešto dovodi u pitanje, to što nam prodaju te minimalističke fore je samo još jedan katanac na lancu ...
Moras lepo ponovo sve da citas. Ovako raspravljamo se, a ti ne vidis ono sto sam napisao. Eto slobodno se i nadovezi na poruku gde sam napisao da kompletna porodica treba da zivi u stanu koji ima manje od 40 kvadrata. Dok to ne uradis necu trositi vreme na diskusiju sa tobom.

Što se tiče poreza na nasleđivanje, to je ideološko pitanje. Imaš dva pogleda:
- Desničarski stav: porez na nasleđe je pljačka i uništava imovinsku stabilnost običnih ljudi (što ti zastupaš).
- Levičarski stav: nasleđivanje velikog bogatstva bez ikakvog rada perpetuira nejednakost i koči društvenu mobilnost.
Veliko bogatstvo je relativna stvar- u stvarnosti je uvek srednja klasa najviše pogođena a najveći bogataši se izvlače, pa čak dobijaju i subvencije od države,
Nijedna pozicija nije apsolutna istina. Na primer, većina zemalja OECD-a ima neki oblik poreza na nasleđe, ali i pragove ispod kojih se ne plaća, upravo da ne bi pogađali obične ljude, već ultra-bogate.
U Holandiji, Britaniji, Danskoj, pogađaju obične ljude.
Trampova retorika o farmama je simpatična, ali setimo se da su baš tokom njegove vladavine ogromne poreske olakšice date najbogatijima, dok prosečan Amerikanac nije osetio značajnu korist.
Prvo da, a za drugo ne mogu da se složim, po onome što sam pratio u njihovim medijima, imali su osećaj da i do njih dođe nešto, a po Galupovim istraživanjima bili su najsrećniji od sedamdesetih.

Međutim, u ovom mandatu su nezadovoljni zbog velikog povećanja H1b migracija. Tehno kompanije otpuštaju Amerikance a uvoze Indijce. Ovo se događa i van IT sektora, u raznim branšama. Slično Kanadi koja usisava talase i talase migranata iz Indije i Trećeg sveta i gubi svoj identitet.
Isto tako, veliki deo američkog agrara je u rukama korporacija, ne porodičnih farmi.
In the United States, individual farmers (or families) own and operate the vast majority of farms. While large farms dominate production value, a significant portion of the total farms, around 89%, are small family farms.

Treba uzeti u obzir i da su velike korporacije gurale zakone kojima otežavaju posao manjim proizvođačima. Videćemo da li će se ovo promeniti.

Takođe, obrazovano stanovništvo više voli tradicionalno uzgajanu hranu jer su velike korporacije sklonije nezdravim načinima proizvodnje.
I na kraju, EU ima ozbiljne probleme sa rigidnošću, ali i dalje nudi veće socijalne sigurnosti, više radničkih prava i manju ekstremnu nejednakost nego SAD. Biranje između Trampa i Brisela jeste izbor između različitih oblika disfunkcionalnosti, ali je pitanje koji je sistem dugoročno održiv za širu populaciju.
SAD i EU su dve strane istog globalističkog novčića.

SAD otvoreno podržavaju Izrael, dok EU ga kobajagi kritikuje, a Izrael bezobzirno krši sve norme međunarodnog prava i vrši ratne zločine bez ikakvih sankcija.

I tako je po svim pitanjima.

Ma znaš šta mene Božo zanima, ako je EU u 2024. uvezla 420 milijardi dolara energije (od čega je 15% došlo iz SAD), kako će postići da do 2028. uvezu iz SAD 750 mlrd energije, na šta su se tobože obavezali.

La Trampeta Mágica.
Da, brojevi se ne uklapaju. I drugi su to primetili.

Pajaci vode EU i slušaju kralja klovnova Trampa.

Ni u jednom trenutku nisam rekao da ko zeli vise da je to izivljavanje. Samo rekao da par normalno zivi u 40 kvadrata. Ko moze vise jos bolje, nemam ja problem sa tim. Zelim svima sto vise kvadrata 😀
Ja sam ono tvoje "soba za slikanje, soba za pevanje" ukapirao kao da se neko izivljava u stanu od 50m2. Pa nije baš ni normalno osim ajde ako u stanu provode minimalno vremena. Za korektan minimalni dvosoban stan potrebno je 55-60m2 i to bez ikakvog luksuziranja, samo da imaš normalne stvari i neki minimum prostora. I ne, to nije za troje jer to znači da dnevna soba postaje i spavaća i to, ma koliko nas neki ubedjivali, uopšte nije normalno niti treba da bude.

Ja sam ono tvoje "soba za slikanje, soba za pevanje" ukapirao kao da se neko izivljava u stanu od 50m2. Pa nije baš ni normalno osim ajde ako u stanu provode minimalno vremena. Za korektan minimalni dvosoban stan potrebno je 55-60m2 i to bez ikakvog luksuziranja, samo da imaš normalne stvari i neki minimum prostora. I ne, to nije za troje jer to znači da dnevna soba postaje i spavaća i to, ma koliko nas neki ubedjivali, uopšte nije normalno niti treba da bude.
Upravo to. Jedna soba za roditelje i soba za svako dete posebno. To je normalno. E sad, jedno su želje a drugo mogućnosti. (Ako misliš na troje u 55?)

Svake 2 nedelje ova tema ko dan mrmota prica o istim stvarima.
Ocekujem sledece godine 4000 stranica i opet poredjenja nas, Slovenije i Nemacke.

Sve ce biti isto, samo kvadrat nece :)

EDIT:
Jel kupuje iko ista ili samo vitlamo u prazno?
Moj drugar kupio starogradnju od nepunih 40 m2 u blizini Ruzveltove/Vukovog spomenika za 130.000 u solidnom stanju.

Kreditni kupac, itijevac.

Vrh