Šta je novo?

Cene nekretnina

Kad kažeš komfor, na šta tačno misliš? Komforan može biti ako radiš za strance remote i imaš visoka primanja, nikako ako moraš svakodnevno putovati do posla. Al ako imaš sredstava, onda je Budimpešta još komfornija. Nisam te baš razumeo…
Kakav je to komfor ako svaki dan moraš da se sporazumevaš znakovnim jezikom sa Mađarima?

Pogledajte prilog 246572
Pozdrav ljudi, znaima me jel vama ovo normalno da vam frizider zuji pored glave ? 2950eur plus pdv , 10km od grada
Gde je ovo?

@Filip 01
Setih se još nečega oko tog zdravstva bogatih. Zanimalo bi me koje su cene pregleda tamo jer npr platih spec. pregled za dete privatno pre tačno dve nedelje 11k dinara i to smo bili 13ti po redu. Takodje onaj drug iz Beča imao ponudu tamo za operaciju zuba 1700e, ovde kod nas 1100e što je nekih 35% jeftinije.

Ns drugoj temi
Meni je zanimljivo kako više niko ne spominje zemlju kao ulaganje.
Berza, zlato, kripto itd... Zemlja se više i ne spominje kod ljudi, pogotovo onih koji žive u gradovima.

Ovo se dešava, prvo svi sve prodaju da odu u grad, pa postanu mega-gradovi. Posle porezi kada su svi već na jednoj gomili i zavisni od toga.

Ja sam ukapirao, samo poredim da tim bogatijim ljudima koji idu ovde isključivo kod privatnika(koji je jeftiniji nego u razvijenijim drzavama) njima odgovara ova stavka. Dosta takvih ni ne zna kako je državno zdravstvo, čak se sada odlučuju ljudi i za privatan porodjaj, a koliko znam tu ako se neka ozbiljnija komplikacija desi ipak se odatle šalje u državnu. Dok je državno tu u katastrofa uslovima...

Koja je cena hektara zemlje prve klase u Vojvodini, koliko se kreće arenda, da proračunamo čuveni ROI.

Gde je ovo?

@Filip 01
Setih se još nečega oko tog zdravstva bogatih. Zanimalo bi me koje su cene pregleda tamo jer npr platih spec. pregled za dete privatno pre tačno dve nedelje 11k dinara i to smo bili 13ti po redu. Takodje onaj drug iz Beča imao ponudu tamo za operaciju zuba 1700e, ovde kod nas 1100e što je nekih 35% jeftinije.
VIdikovac, opstina Rakovica

I taj vidikovac postade popularan sad da li vredi... zavisi da li kupuješ za život ili investiciono. Investiciono bih rekao da verovatno ima boljih ponuda.

I taj vidikovac postade popularan sad da li vredi... zavisi da li kupuješ za život ili investiciono. Investiciono bih rekao da verovatno ima boljih ponuda.
Za zivot. Ja gledam da ima jednu spavacu do 40m2. Zena objasnjava da moze da se zatvori gipsom taj zid kod frizidera ali kako kad je bukvalno uz krevet. Ne znam ko je ovde glup ili lud ali nikad u zivotu nisam video frizider do kreveta za spavanje.

Iskreno raspored nije uklesan u kamen, to je idejno rešenje arhitekte (koje su često napakovane da ne prikazuju realno stanje tj da stan izgleda veći nego što jeste) dok često u izgradnji možeš da pomeraš zidove ako investitor hoće da izadje u susret. U ovom slučaju ja bih zamenio rernu i frižider ili jednostavno krevet pomerio na suprotan zid mada gde god da se pomeri i kako god da se reši čuće se zujanje. Baš je nekako nesrećno rešen stan za 44m2, kao da je 10m2 terasa eventualno bih gledao da pregradim stan ukoliko je moguće da bih dobio jednu odvojenu spavaću sobu. Ovo je više garnisera.

Poslednja izmena:
Već drugi član na forumu koji je izneo cifru od 500k za kupovinu stana 😉
500K je kredit stan je više ;)

I onda se sapletnem o rupu u hodniku u livenom teracu naše zgrade iz 70ih, lupim glavom o gelender i vratim u surivu realnost :)

Ali da, dva garažna mesta, 100 kvadrata po sadašnjim cenama i opremanje stana izadje možda malo manje od 500k

Vlažni snovi ...

Putovanje iz centra BG do kancelarije mi traje 10 minuta, daleko kraće nego commute u tim razvijenim gradovima sa superiornim putevima, vozovima itd. Dakle, jos jedan razlog zasto meni odgovara BG, ovo nije argument da BG ima superiorniju putnu infrastrukturu.

Kakve veze ima Budimpešta, zašto bi mi palo na na pamet da živim tamo? Imam kolegu iz okoline Subotice, pohađao mađarsko odeljenje Subotičke gimnazije. Pitao sam ga sta je sa njegovim školskim drugovima, više od polovine su studirali i ostala da zivi u NS, neki su se vratili u Suboticu i par njih je otišlo u EU. Taj moj kolega je jedini u BG. Uglavnom, niko nije otisao da trajno zivi u Mađarskoj. Ako etnički Mađari sa mađarskim državljanstvom ne idu iz Srbije u Mađarsku, zašto bih ja to razmatrao?
Aha, ja sam razumeo da pričaš iz ugla negog stranca, a ne iz tvog ugla.

Pogledajte prilog 246572
Pozdrav ljudi, znaima me jel vama ovo normalno da vam frizider zuji pored glave ? 2950eur plus pdv , 10km od grada
Lagano rešenje. Trpezarijski sto rotiras i povučeš ga do zida koji kreće od ulaznih vrata. Tu gde je krevet za spavanje stavlja se rotirana sofa, klub sto i umesto slike kači se tv/tv komoda. Krevet se okrene i ide skroz do prozora dakle pored trpezarijskog dela, izmedju trpezarijskog dela i kreveta mozes uraditi gipsani zid ili letvice koje ce vizuelno da odvoje taj deo, jer je prirodno da uz kuhinju ide trpezarija i dnevna, a ne odmah krevet za spavanje. I za kraj tu gde je stajala sofa sada ide fotelja sa dodatkom svog pomocnog stocica i podne lampe - novi kutak.🙋‍♂️

Putovanje iz centra BG do kancelarije mi traje 10 minuta, daleko kraće nego commute u tim razvijenim gradovima sa superiornim putevima, vozovima itd. Dakle, jos jedan razlog zasto meni odgovara BG, ovo nije argument da BG ima superiorniju putnu infrastrukturu.
To je zato sto ti je stan blizu posla. Iz Batajnice ili iz Borce ne bi stizao za 10 minuta ni helikopterom.

Lagano rešenje. Trpezarijski sto rotiras i povučeš ga do zida koji kreće od ulaznih vrata. Tu gde je krevet za spavanje stavlja se rotirana sofa, klub sto i umesto slike kači se tv/tv komoda. Krevet se okrene i ide skroz do prozora dakle pored trpezarijskog dela, izmedju trpezarijskog dela i kreveta mozes uraditi gipsani zid ili letvice koje ce vizuelno da odvoje taj deo, jer je prirodno da uz kuhinju ide trpezarija i dnevna, a ne odmah krevet za spavanje. I za kraj tu gde je stajala sofa sada ide fotelja sa dodatkom svog pomocnog stocica i podne lampe - novi kutak.🙋‍♂️
Hvala na odgovoru. Ali ako neko daje vec 144k za tu lokaciju, mogao je arhitekta to malo bolje da uradi.

Jbg koliko god da si bogat od loseg vazduha ne mozes da pobegnes.
Možeš jedino izvan grada.
500K je kredit stan je više ;)

I onda se sapletnem o rupu u hodniku u livenom teracu naše zgrade iz 70ih, lupim glavom o gelender i vratim u surivu realnost :)

Ali da, dva garažna mesta, 100 kvadrata po sadašnjim cenama i opremanje stana izadje možda malo manje od 500k

Vlažni snovi ...
Na Baliju vilu, jednu Filipinku da čuva decu, Tajladjanku da vas masira, neka kuvaju, deca online studiranje, ima dosta i naših ditalnih nomada za konekciju. Zato još jednu vilu pored svoje da njima izdaješ.
Ns drugoj temi

Koja je cena hektara zemlje prve klase u Vojvodini, koliko se kreće arenda, da proračunamo čuveni ROI.
Ne znam, koliko će za 20god vredeti stan a koliko I klasa u Vojvodini? Po renti mislim da je bolji stan.

Većina arhitekta sada radi u službi investitora sa ciljem maksimizacije kvadrata u objektu. Obaška što su toliko loši u projektovanju da je to za plakati ....
Nema vise egzibicija. Uglavnom ono sto dobijes u renderu u novogradnji, u 90% slucajeva ces tako srediti stan, jer druge opcije i nema. Nema puno razmisljanja, pa ni potrebe za arhitektom, osim ako neko bas zeli, jer nema egzibicija. Kod starogranje moze da bude, ali kod novogradnje je sada uglavnom sve jednostavno i prave se stanovi gde nema pregradjivanja da se iz 2.0 izvuce 2.5 i slicno.

Većina arhitekta sada radi u službi investitora sa ciljem maksimizacije kvadrata u objektu. Obaška što su toliko loši u projektovanju da je to za plakati ....
Prete neki Investitori arhitektama ako saznaju da su mogli dobiti par kvadrata više za prodaju. Pomnoze sa cenom i kazu evo koliko si mi duzan, ko ce to da mi plati. Ima svega. Zato uvek kažem poverenje je najbitnije.

Nema vise egzibicija. Uglavnom ono sto dobijes u renderu u novogradnji, u 90% slucajeva ces tako srediti stan, jer druge opcije i nema. Nema puno razmisljanja, pa ni potrebe za arhitektom, osim ako neko bas zeli, jer nema egzibicija. Kod starogranje moze da bude, ali kod novogradnje je sada uglavnom sve jednostavno i prave se stanovi gde nema pregradjivanja da se iz 2.0 izvuce 2.5 i slicno.
Potcenjujes sta moze dobar arhitekta da izvede u prostoru

Potcenjujes sta moze dobar arhitekta da izvede u prostoru
Slazem se ja, ne kazem da ne moze. Ali kad je sve skockano tako kako je skockano, u nekim stanovima nema puno opcija. Recimo ako je klima sa jedne strane, a sa druge ulaz u terasu, znaci TV mora preko puta, a garnitura ispod klime, nema tu puno filozofije. Moze mi on pomoci oko detalja, ali oko generalnog koncepta, ne bas. A ne bih bas da placam 2k evra da bih izvlacio detalje, sam cu da smislim detalje, ili zena sa Pinteresta. Da imam komplikovanu starogradnju punu hodnika, angazovao bih arhitektu, ovako ne.

Opet kazem, zavisi od samog stana. Ja kod sebe ne vidim korist od arhitekte.

Slazem se ja, ne kazem da ne moze. Ali kad je sve skockano tako kako je skockano, u nekim stanovima nema puno opcija. Recimo ako je klima sa jedne strane, a sa druge ulaz u terasu, znaci TV mora preko puta, a garnitura ispod klime, nema tu puno filozofije. Moze mi on pomoci oko detalja, ali oko generalnog koncepta, ne bas. A ne bih bas da placam 2k evra da bih izvlacio detalje, sam cu da smislim detalje, ili zena sa Pinteresta. Da imam komplikovanu starogradnju punu hodnika, angazovao bih arhitektu, ovako ne.

Opet kazem, zavisi od samog stana. Ja kod sebe ne vidim korist od arhitekte.
Ne znam ljudi, zena kaze stavi gips, zatvori krevet. Onda mozda neke merdevine do plafona, pa sa plafona da skacem na krevet. Mada ovaj frizider pored kreveta ima prednosti, nocu otvaras iz kreveta i uzimas sladoled.
Ovaj stan od 24m2 je npr bolje organizovan od onog rendera sa slike:

E sad, da li se isplati platiti arhitektu koja moze da ti izvede magiju za stan na vidikovcu, to je vec pitanje drugo.

Ne znam ljudi, zena kaze stavi gips, zatvori krevet. Onda mozda neke merdevine do plafona, pa sa plafona da skacem na krevet. Mada ovaj frizider pored kreveta ima prednosti, nocu otvaras iz kreveta i uzimas sladoled.
Ne kapiram render najbolje. Jel ima zid između kreveta i sofe ili nema?

Vrh