Šta je novo?

Cene nekretnina

Koliko karikiras. Koliko Beograd bio skup, cena m2 u centru je u proseku manja od 5k e/m2, a cene stanova u zapadnoj Evropi su daleko ispod 15k e/m2 koje si naveo. Bolje poredjenje bi bilo 4k e/m2 u Beogradu u odnosu na 6-7k e/m2 u zapadnim zemljama gde su plate 2-3 puta vece.
LOL, ne lupetaj. Cene u centru Beča (1. bezirk) su minumum 15k EUR a idu i do 25k eur po m2. A da ne govorim o Londonu i gradovima tog kalibra. Suština je da su cene nekih sitnica u BG jeftinije nego u EU 30%. Cene stanova su u odnosu na evropske metropole jeftinije 200-300% i tu može da se napravi ozbiljan kvalitativni iskorak.

Koliko karikiras. Koliko Beograd bio skup, cena m2 u centru je u proseku manja od 5k e/m2, a cene stanova u zapadnoj Evropi su daleko ispod 15k e/m2 koje si naveo. Bolje poredjenje bi bilo 4k e/m2 u Beogradu u odnosu na 6-7k e/m2 u zapadnim zemljama gde su plate 2-3 puta vece.
Po milioniti put, meni plata nije bila veca u EU nego ovde. Zapravo, nominalno jeste nekih 20%, ali usled progresivnog oporezivanja ono što dobijem kao after tax prihod je isto kao i ovde. Ono što sa tim parama mogu da uradim u Beogradu v. nekoj evropskoj metropoli koja ispunja moje kriterijume (tu ne spadaju Sofija i Bukurešt) nije ni za porediti.

Fora je u sitnicama npr kad tvrdis da hrana kod nas nije skupa, da su drugi ogromnih 10% skuplji od nas, a da smo mi sveukupno samo 300% losiji po platama od njih. Ima malo necega i u izlaganju, zapad propo i te seme. I po ovom eurostatu se vidi koliko nemaju veze i jedni i drugi.
Nisam video mnogo postova gde se tvrdi da hrana kod nas nije skupa, ali sam video mnogo postova gde je 'najskuplja u Evropi' i 'skuplja nego u Nemackoj'. Slazem se da nekada ima preterivanja u izlaganju, ali to stoji i iz cinjenice da se to smanjivanje razlike izmedju njih i nas, nije dogodilo samo zahvaljujuci nekom nasem neverovatnom rastu, vec i zahvaljujuci njihovoj stagnaciji/"propadanju".

Uopste, i idealizovanje i demonizovanje drugih zemalja je detinjasto i ne doprinosi mnogo diskusiji. Takodje, grupisanje cele Evrope, ili celog 'Zapada' u neku homogenu masu gde je 'uredjeni sistem' ili 'sve propada'. Spanija i Nemacka su recimo dva prilicno razlicita univerzuma, a ovde cesto cherry pickujemo ono sto nam odgovara iz svake u neku Frankenstajn republiku koja u stvarnosti i ne postoji.

Po milioniti put, meni plata nije bila veca u EU nego ovde. Zapravo, nominalno jeste nekih 20%, ali usled progresivnog oporezivanja ono što dobijem kao after tax prihod je isto kao i ovde. Ono što sa tim parama mogu da uradim u Beogradu v. nekoj evropskoj metropoli koja ispunja moje kriterijume (tu ne spadaju Sofija i Bukurešt) nije ni za porediti.
Pa ne mozes tvrditi da je u Srbiji bolje ziveti zato sto ti kao neko ko spada u 0.1% prihoda imas matematiku da zivis ovde. Za 99% ljudi je matematika bolja ako se odsele odavde.
LOL, ne lupetaj. Cene u centru Beča (1. bezirk) su minumum 15k EUR a idu i do 25k eur po m2. A da ne govorim o Londonu i gradovima tog kalibra. Suština je da su cene nekih sitnica u BG jeftinije nego u EU 30%. Cene stanova su u odnosu na evropske metropole jeftinije 200-300% i tu može da se napravi ozbiljan kvalitativni iskorak.
Koliko ljudi iz celog svega bi htelo da kupi stan u centru Beca, a koji broj ljudi iz celog sveta bi hteo da kupi stan u centru Beograda. Beograd je mozda malo smanjio zaostatak u odnosu na Bec u nekom smislu nominalnih iznosa plata i izgradnje nekih skupljih kompleksa, ali Beograd je za Bec isto ono sto je za tebe u Beogradu Vlasotince.
Inace, prosecan covek ne kupuje niti stan u Becu za 15k-25k e/m2, niti u Beogradu za 10k-12k e/m2. Prosecan covek ima u Becu opcije da kupi stan u manje atraktivnom delu grada za 4-5k sto je ekvivalentno beogradskim cenama od 2k-3k, pa opet dolazimo do zakljucka da prosecan covek moze mnogo lakse da resi svoje stambeno pitanje u Becu nego u Beogradu.
https://vm.tiktok.com/ZMSTqVt9R/
Jutrić, kafica, cigarica, Ljubljanica ili ipak veruj mi brate kupi stan u kondominijumu da me ulazi ko kako poželi
Verovatno prete nekom programeru, posto ovde citam da uglavnom programeri kupuju stanove, a da kriminalaca skoro da i nema.

Postoji samo odredjena količina hrane koju mogu da pojedem, šišam se jednom mesečno, kod stomatologa idem jednom godišnje samo na pregled jer su mi svi zubi zdravi. Ako su te sve stavke zbirno 30% jeftinije u Beogradu nego u nekom razvijenom evropskom gradu, onda to i nije neka ušteda. Međutim, ako u centru Beograda mogu da kupim stan za 5k eur po m2 a negde drugde bi me taj m2 koštao15k eur, onda naravno da mi se ne mili da dajem sulude pare da bih bio evropejac.
Jasno, zrtvovao si nekoliko godina zivota (prljaviji vazduh,losije zdravstvo) i pravicniji sistem samo da bi mogao da zivis u centru glavnog grada gde mozes da pojedes pljeskavicu u 1 ujutru. Ima smisla.

Jasno, zrtvovao si nekoliko godina zivota (prljaviji vazduh,losije zdravstvo) i pravicniji sistem samo da bi mogao da zivis u centru glavnog grada gde mozes da pojedes pljeskavicu u 1 ujutru. Ima smisla.
Koliko znači usporedjivati lošije zdravstvo koje svi imaju, kada malo bogatiji ljudi ovde obavljaju sve što mogu privatno. Ne znam koliko smo po tom pitanju u kvalitetu i po cenama u odnosu na razvijene zemlje.

Koliko znači usporedjivati lošije zdravstvo koje svi imaju, kada malo bogatiji ljudi ovde obavljaju sve što mogu privatno. Ne znam koliko smo po tom pitanju u kvalitetu i po cenama u odnosu na razvijene zemlje.
Sam si rekao samo ne zelis da ukapiras. Uporedjujemo losije zdravstvo koje svi imaju vs dobrog zdravstva koje svi imaju. Bogate koji se lece privatno nismo ali lepo si rekao, ako zelis da se adekvatno lecis kod nas bitno je da budes bogat. Sa druge strane postoje lecenja koje jednostavno mi ne znamo niti imamo opremu pa opet mora inostranstvo koliko god da si bogat.

Živimo život igrajući se sa papirićima. Naravno da treba kupiti bilo šta čim pre. U Srbiji je to stan u BG...što se kaže - sigurica.
Meni je zanimljivo kako više niko ne spominje zemlju kao ulaganje.
Berza, zlato, kripto itd... Zemlja se više i ne spominje kod ljudi, pogotovo onih koji žive u gradovima.
Tako što omogućava državi da postane vlasnik skoro svih nekretnina ako propiše dovoljno visoke poreze.

Na primer, oporezivanjem farmera po stopama koje individualni proizvođači ne mogu da plate država će skoro potpuno ukinuti taj način proizvodnje hrane.

Onda će proizvodnja hrane biti potpuno u rukama velikih korporacija/države.

Recimo- Blackrock, uz pomoć korumpiranih političara kao što su Starmer i Rute, progura takve propise i preko svojih firmi u kojima ima kontrolne pakete preuzme proivodnju hrane.

Kasnije isto to urade sa stanovima za većinu ljudi.

Krajem XIX veka su u V. Britaniji, pod izgovorom socijalne pravde, korumpirani političari visokim porezima uništili moć stare feudalne aristokratije i od tada efektivno bankari vladaju Britanijom.
Ovo se dešava, prvo svi sve prodaju da odu u grad, pa postanu mega-gradovi. Posle porezi kada su svi već na jednoj gomili i zavisni od toga.
Sam si rekao samo ne zelis da ukapiras. Uporedjujemo losije zdravstvo koje svi imaju vs dobrog zdravstva koje svi imaju. Bogate koji se lece privatno nismo ali lepo si rekao, ako zelis da se adekvatno lecis kod nas bitno je da budes bogat. Sa druge strane postoje lecenja koje jednostavno mi ne znamo niti imamo opremu pa opet mora inostranstvo koliko god da si bogat.
Ja sam ukapirao, samo poredim da tim bogatijim ljudima koji idu ovde isključivo kod privatnika(koji je jeftiniji nego u razvijenijim drzavama) njima odgovara ova stavka. Dosta takvih ni ne zna kako je državno zdravstvo, čak se sada odlučuju ljudi i za privatan porodjaj, a koliko znam tu ako se neka ozbiljnija komplikacija desi ipak se odatle šalje u državnu. Dok je državno tu u katastrofa uslovima...

Srbija se loše kotira u odnosu na Evropu, ali je Beograd prilično komforno mesto za život ako imaš sredstava.
Kad kažeš komfor, na šta tačno misliš? Komforan može biti ako radiš za strance remote i imaš visoka primanja, nikako ako moraš svakodnevno putovati do posla. Al ako imaš sredstava, onda je Budimpešta još komfornija. Nisam te baš razumeo…

Svake 2 nedelje ova tema ko dan mrmota prica o istim stvarima.
Ocekujem sledece godine 4000 stranica i opet poredjenja nas, Slovenije i Nemacke.

Sve ce biti isto, samo kvadrat nece :)

EDIT:
Jel kupuje iko ista ili samo vitlamo u prazno?
Htedoh da kupim ali me odbi banka za 500k kredita. Kažu - ništa ti ne verujemo :)

Poslednja izmena:
Meni je zanimljivo kako više niko ne spominje zemlju kao ulaganje.
Berza, zlato, kripto itd... Zemlja se više i ne spominje kod ljudi, pogotovo onih koji žive u gradovima.

Ovo se dešava, prvo svi sve prodaju da odu u grad, pa postanu mega-gradovi. Posle porezi kada su svi već na jednoj gomili i zavisni od toga.

Ja sam ukapirao, samo poredim da tim bogatijim ljudima koji idu ovde isključivo kod privatnika(koji je jeftiniji nego u razvijenijim drzavama) njima odgovara ova stavka. Dosta takvih ni ne zna kako je državno zdravstvo, čak se sada odlučuju ljudi i za privatan porodjaj, a koliko znam tu ako se neka ozbiljnija komplikacija desi ipak se odatle šalje u državnu. Dok je državno tu u katastrofa uslovima...
Jbg koliko god da si bogat od loseg vazduha ne mozes da pobegnes.

Kad kažeš komfor, na šta tačno misliš? Komforan može biti ako radiš za strance remote i imaš visoka primanja, nikako ako moraš svakodnevno putovati do posla. Al ako imaš sredstava, onda je Budimpešta još komfornija. Nisam te baš razumeo…
Putovanje iz centra BG do kancelarije mi traje 10 minuta, daleko kraće nego commute u tim razvijenim gradovima sa superiornim putevima, vozovima itd. Dakle, jos jedan razlog zasto meni odgovara BG, ovo nije argument da BG ima superiorniju putnu infrastrukturu.

Kakve veze ima Budimpešta, zašto bi mi palo na na pamet da živim tamo? Imam kolegu iz okoline Subotice, pohađao mađarsko odeljenje Subotičke gimnazije. Pitao sam ga sta je sa njegovim školskim drugovima, više od polovine su studirali i ostala da zivi u NS, neki su se vratili u Suboticu i par njih je otišlo u EU. Taj moj kolega je jedini u BG. Uglavnom, niko nije otisao da trajno zivi u Mađarskoj. Ako etnički Mađari sa mađarskim državljanstvom ne idu iz Srbije u Mađarsku, zašto bih ja to razmatrao?

1753986990782.png

Pozdrav ljudi, znaima me jel vama ovo normalno da vam frizider zuji pored glave ? 2950eur plus pdv , 10km od grada

Nisam shvatio, ljudi sa 5k EUR platom svaki dan idu kod frizera, popravljaju auto i idu kod stomatologa, pa su im cene usluga presude?

Srbija se loše kotira u odnosu na Evropu, ali je Beograd prilično komforno mesto za život ako imaš sredstava. .
Ako imas. Bolje biti bogat u Srbiji, nego klosar u Minhenu.

Vrh