Šta je novo?

Cene nekretnina

Prosecna plata u Beogradu je 1.100 evra, a taj ko bi imao da plati 1.600 evra lako bi mogao da kupi i svoj stan. Kirija se formira u skladu sa plateznom moci stanovnistva. Mozda je realna cena tog stana 200k evra, a ne 320k evra, pa kad podelis sa tih 200 eto ti 1.000 evra, a to sto je kupac prekupo platio nesto, to je druga prica. Plus, ku;ac verovatno nije platio 320k nego mnogo manje, s obzirom da pise da je godina izgradnje 2022, a stan je verovatno kupljen u izgradnji, a 2020/2021 su cene novgradnje na toj lokaciji bile mnogo manje. Mislim, neko mozda ima para da baci 320k za kupovinu ovog stana jer je ko zna kako dosao do tih para, pa ne pita za cenu, ali ko krvavo zaradjuje svoju platu sigurno nije lud da baci 1.600 evra za kiriju.

Malo je 1100e mesecno minus porez za nesto sto si platio 320 000e. Minimum 1600e da bi imalo poentu.
Teško će se dobiti tu 1600eur po meni. Ja bih mozda probao sa 1300 bez parkinga, i onda jos 100eur za parking, ako hocu bas maksimum. Ali da kazem neka sigurica je ukupno 1200. Posle godinu dana ces videti, ali kao sto kazem ne volim prazan hod pa gledam manju cenu, a kasnije mozes prilagoditi trzistu.Mislim da to uopste nije toliko lose. Jos ako imamo pretpostavku da se podiže cena nekretnina i renta u budućnosti.
Bolje i malo jeftinije ako znas da ces dobiti proverene podstanare.
Zato i uvek uracunavam taj prazan hod dok cekam novogradnju, pa onda jos ogromno cimanje oko sredjivanja stana i tu gubitak vremena itd...
Prednosti su placanje u ratama, ko moze povrat PDV-a i manja cena u samoj izgradnji.

Neka podstanar kupi za 320 000e, nista ga ne sprecava. Ako das toliki novac, a izdajes za 1000e, ti si bukvalno poklonio vrednost podstanaru.
Kao kad bi kupio ferari i rentao za 20 dnevno...
Racunica je da vrednost imovine podelis sa 200 i dobijas kiriju. Sve ispod toga je lose ulozen novac i poklon onome ko tu stanuje za male pare, dok nikad ne bi mogao da poseduje tu nekretninu.

Ne treba uci u tskvu investiciju ako ces dobijati 100e mesecno, prosto. Ili ce morati da padne cena ili poraste kirija za investicionu kupovinu.
Ako gledaš sa stanovišta rente, onda si u pravu. Trenutne cene stanova nude prilično nizak ROI. Mali je broj ljudi koji mogu da izdvoje 1k+ mesečno za rentu. Sa stanovišta rente, lakše se izda neki suteren za 400 eur nego ovako lep stan za 1200. Medjutim, cena stanova i dalje raste, tako da verujem da bi ljudi kupovali stanove i čuvali za neku projektovanu budućnost (deca, penzija, itd.) čak i da ih uopšte ne iznajmljuju.

Cini mi se malo to da treba 200 kirija da bi se isplatilo na danasnjem trzistu.
Pre bih rekao 250.

Evo jos ideja kako zaraditi za stan ili za izgradnju stanova:
Naplacujes odrzavanje nekoliko fontana 20k evra mesecno.

Prosecna plata u Beogradu je 1.100 evra, a taj ko bi imao da plati 1.600 evra lako bi mogao da kupi i svoj stan.
Ne mora da znači.Mozda zna da bolje ulozi novac. Nije mu cilj da kupi stan u Beogradu. Planira jos da napreduje u poslu pa u svoj biznis. Mozda ce pre u berzu da ulozi. Vazna mu je mobilnost a ne da se zarobi sa jednim stanom. Ne razmišljaju svi ljudi kao većina ovde na temi da se sav višak ulaže u beton.
Ja poznajem jedne Investitore koji su bili podstanari sve do treće zgrade koju su izgradili.

Neka podstanar kupi za 320 000e, nista ga ne sprecava. Ako das toliki novac, a izdajes za 1000e, ti si bukvalno poklonio vrednost podstanaru.
Kao kad bi kupio ferari i rentao za 20 dnevno...
Racunica je da vrednost imovine podelis sa 200 i dobijas kiriju. Sve ispod toga je lose ulozen novac i poklon onome ko tu stanuje za male pare, dok nikad ne bi mogao da poseduje tu nekretninu.

Ne treba uci u tskvu investiciju ako ces dobijati 100e mesecno, prosto. Ili ce morati da padne cena ili poraste kirija za investicionu kupovinu.
Odakle bas 200 kao tvoja brojka? Da li je to neki tvoj licni profit margin ili pratis necije generalne savete?

Ne mora da znači.Mozda zna da bolje ulozi novac. Nije mu cilj da kupi stan u Beogradu. Planira jos da napreduje u poslu pa u svoj biznis. Mozda ce pre u berzu da ulozi. Vazna mu je mobilnost a ne da se zarobi sa jednim stanom. Ne razmišljaju svi ljudi kao većina ovde na temi da se sav višak ulaže u beton.
Ja poznajem jedne Investitore koji su bili podstanari sve do treće zgrade koju su izgradili.
Apsolutno. Lično sam mišljenja da treba ulaganja deversifikovati koliko je moguće. Ulaganje samo u stanove je problematično da aspekta brzine raspolaganja novcem (i sve što donosi kontakt sa podstanarima).

Evo jos ideja kako zaraditi za stan ili za izgradnju stanova:
Naplacujes odrzavanje nekoliko fontana 20k evra mesecno.
Amateri :)
Ovako se to radi:

Oduvek sam sanjao da seckam beli luka i papriku u kuhinji od oniksa
Šank je od onixa koliko sam shvatio. Svrhu ne mogu da dokučim osim možda a I to uslovno kao protetiku za erektalnu disfunkciju. Verujem da ni vlasnik ne zna sta je onix i čemu služi samo da je skup.
Crni granit u kuhinji znači da moraš da imaš kućnu pomoćnicu zaduženu samo granitni ploču pošto se na tome vidi i najmanje zrnce prašine. To što izgleda kao nadgrobni spomenik nema nikakve veze ili ima (samo oni donji kuhinjski elementi imaju 150kg po metru kvadratnom a ploča je verovatno projektovana na 200 živo u najboljem slučaju)
Zanimliv eksperiment, selektujete iz oglasa stanove skuplje od 500K i onda gledate na šta ljudi bacaju pare i koji je to profil ljudi u stvari.

Poslednja izmena:
Oduvek sam sanjao da seckam beli luka i papriku u kuhinji od oniksa
Mene zanima koliko koriste kuhinje u tim skupljim stanovima. U mom okruženju oni koji imaju cenovno ovakve stanove i tako sredjene(ovaj je kičeraj) baš retko koriste kuhinje.
Ja jedva čekam da sredim i da se uselim u novi stan sa odličnom kuhinjom gde ću imati prostora i mesta za pravljenje klope.
Da naravno da ću tada sa uživanjem seckati po novoj kuhinji i pultu sve.

Da bi uzivao u seckanju predlažem japanske noževe iz Hatori radionice od takefu HAP40 čelika na 65 Rokvela.
Samo pazi na prste jer ode ceo a ni ne osetiš :)
U što znanje od noževi

Ja moram da narucim jedan od Dalibora Trkulje obavezno za useljenje da se prvi lukac njime iseče. Svi kazu da su predobri.

Pasivni prihod se vraca za do 20 godina, to je norma za takvu investiciju.
Znaci kreditna kupovina kao investicija ne nosi bas neki prihod, kada se uracuna i kamata banke. Da bi se to vratilo za 20 godina, onda bi kirija morala da bude dosta veca nego kad kupujes u kesu, da bi pokrio investiciju.

Ljudi svakako sipaju u vecini slucajeva u beton jer nece da se mlate sa drugim mogucnostima investicija, jer se beton vidi.

Pasivni prihod se vraca za do 20 godina, to je norma za takvu investiciju.
Ok, uračunava se i održavanje stana u ovome, renoviranje u yom periodu, zamena uredjaja i svega štonide uz to, prazan hod, porez na dobit itd...
Kada bi gledali trenutnu cenu nekretnina sa trenutnom rentom baš teško da bi to bilo ostvareno.
Medjutim treba uracunati tu inflaciju i porast cene rente u tom periodu.
Ne znam da li se tu može računati i prihodovani dobit od rente koji se može reoročavati, pa kako se gleda i na tu dobit i da li ulazi u računicu da se vrati uloženo za 20god.
Znaci kreditna kupovina kao investicija ne nosi bas neki prihod, kada se uracuna i kamata banke. Da bi se to vratilo za 20 godina, onda bi kirija morala da bude dosta veca nego kad kupujes u kesu, da bi pokrio investiciju.

Ljudi svakako sipaju u vecini slucajeva u beton jer nece da se mlate sa drugim mogucnostima investicija, jer se beton vidi.
Ja bih uračunao i kamatu naravno, kada si korporacija ili veća firma onda su ti povoljniji i uslovi za kredit, ali naravno treba doći do toga da imaš tako poverenje banke.
Kao što sam i rekao kada se poseduje atraktivna nekretnina ona može služiti za hipoteku na njoj kako bi dobio od banke nove novce za ulaganje...
Takodje kao što su kolege ovde govorile u dobrim vremenima je sve to ok i zaduživanje i ulaganje ima smisla, pogotovo kada imaš siguran posao i prihode i ne oslanjaš se samo na ovo.
Ako se svi maksimalno zaduže i ne razmišljaju o nekoj krizi, tada kada kriza i dodje onda nastaju rasprodaje, pa i bankroti prividno uspešnih ljudi.

Novu nametnutu realnost.
Umesto da se grad širi po obodu i da se radi na infrastrukturi paralelno genijalci su samo povećali gustinu grada bez da su bilo šta unapredili.
Postoje delovi grada gde kanalizaciona infrastruktura ne može da primi sav odpad iz novih zgrada a kvadrat je 4K. Pa kada su svi kod kuće a malo i kiše pada bude veselo :)
U mom kraju postavljaju nove kanalizacione cevi, pretpostavljam većeg promera.

Vrh