Šta je novo?

Cene nekretnina

Šank je od onixa koliko sam shvatio. Svrhu ne mogu da dokučim osim možda a I to uslovno kao protetiku za erektalnu disfunkciju. Verujem da ni vlasnik ne zna sta je onix i čemu služi samo da je skup.
Crni granit u kuhinji znači da moraš da imaš kućnu pomoćnicu zaduženu samo granitni ploču pošto se na tome vidi i najmanje zrnce prašine. To što izgleda kao nadgrobni spomenik nema nikakve veze ili ima (samo oni donji kuhinjski elementi imaju 150kg po metru kvadratnom a ploča je verovatno projektovana na 200 živo u najboljem slučaju)
Zanimliv eksperiment, selektujete iz oglasa stanove skuplje od 500K i onda gledate na šta ljudi bacaju pare i koji je to profil ljudi u stvari.
Eh sad, a ko vozi automobile od 100k, ko kupuje stan u centru Beograda, ko ide na letovanja na maldive... sve ima svoje.

U mom kraju postavljaju nove kanalizacione cevi,

To se već reflektovalo na cenu. Uknjižen na 21m2. Valjalo bi požuriti, dok nisu zatrpali cevi i počeli da betoniraju. Postoje indikacije da će ovakvi stanovi ići na 7k po m2. (Znam da vam to sad zvuči šaljivo, ali samo polako, vreme će nas sve demantovati.)

Znaci kreditna kupovina kao investicija ne nosi bas neki prihod, kada se uracuna i kamata banke. Da bi se to vratilo za 20 godina, onda bi kirija morala da bude dosta veca nego kad kupujes u kesu, da bi pokrio investiciju.

Ljudi svakako sipaju u vecini slucajeva u beton jer nece da se mlate sa drugim mogucnostima investicija, jer se beton vidi.
Pa isplati se ako imaš godišnji rast cene nekretnine od 5-10% i još izdaješ. Tu sad treba uračunati amortizaciju, poreze i prazan hod ali svakako si u plusu. Koliki je taj plus to treba izračunati i na kraju da li je sve vredno truda. Berza je najopuštenija varijanta ali kako to objasniti prosečnoj srbendi kome je glava stvar izdavanje stana u Beogradu (taman da selo pukne od muke).

Maldivi pun pansion, izleti uključeni u cenu, kao i prevoz. Znači sve. 1250eur. To je 1/2m2 ili 1/3m2.
pola m2 po po m2 za par godina ode stan pogotovo kad uracunas dvoje :) A isto sunce greje i tu i tamo.

To donekle i mogu da razumem (osim auta od 100K ako koje neko terensko čudo pa ti treba za po planini). Ali kako da razumem šank od onuxa :)
Sve neko moze da razume, eto meni auto mozda cak i najnormalnije od svega nabbrojanog.

muskarcima lozenje na kola je terapija za lecenje malog medjunozja budimo realni
kao sto navijacima je to terapija jer ih roditelji nisu dovoljno voleli

Ima, slažem se.

Ne znam za ovu "izrenoviranu" kuću doduše. Ne izgleda baš tako izrenovirano.

Neću više.

Sve je showoff, i maldivi i stan u centru begedeja i automobili i kuhinja... tesko da bas neko od nas zivi kao monah. Auto cak i koristis svakodnevno i mozes da ga prodas pa i ima neku vrednost.
Sve je to socijalni presing. Meni uopšte ne smeta da vozim auto star 10 godina ako je ispravan i lak-jeftin za održavanje. Plus ako se nešto i desi sa autom kupim sledeći takav za 2 plate :)

"Najviše su krediti korišćeni za kupovinu stanova, pri čemu je 25 odsto svih kupovina realizovano na ovaj način, što je 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine."

"U prvom kvartalu ove godine, kada je reč o većim gradovima, broj kupoprodajnih ugovora je porastao u odnosu na isti period prošle godine: u Nišu (24,2 odsto), Kragujevcu (2,9 odsto), Novom Sadu (1,3 odsto), dok se u Beogradu se beleži smanjenje (1,6 odsto)."

Izgleda da Niš doživljava bum, a Beograd stagnaciju.

Sve je showoff, i maldivi i stan u centru begedeja i automobili i kuhinja... tesko da bas neko od nas zivi kao monah. Auto cak i koristis svakodnevno i mozes da ga prodas pa i ima neku vrednost.
Auto je glupost. Ja sam imao leasing za Land Rover Defender i potrošio tonu novca na auto koji se pokazao preglomazan i ne narucito pouzdan obzirom da je nov auto. Jedina dobra karakteristika je sto zaista moze svuda da prođe, od 4 godine koliko sam ga vozio, išao sam mozda 20-tak puta na offroading po raznim bespućima sto je premalo da bi se takvo vozilo isplatilo. Za autoput, a narucito za grad ima daleko boljih i jeftinijih opcija.

Auto je sigurnost, dovoljno da se jednom sudariš ozbiljnije pa da ti život zavisi od tog automobila.
Tako bi trebalo gledati i stan, dok ne dodje neki ozbiljniji zemljotres većini je sasvim svejedno što žive u nekom loše dogradjenom stanu, više ih zanima što nije uknjižen. Ok veća je sigurnost da je bolje uradjeno ako je uknjižen.
@Extroniks BMW 1 340k presao 2012g, kupljen sa 100k, porodica mi se vozi u BMW X1 par godina star, nemamo silikone 🤣

off topic, ali bas me zanima kada bi sproveli anketu ko sta vozi na forumu sta bi bili rezultati
Off topic, ali baš stičem utisak da je broj koji svakodnevno koriste bajs na Nbg poprilično bedan u odnosu na mogućnosti koje pruža. (Znam brda ljudi koji nisu u sposobnosti da bez kola pređu distancu od 500m, pa tako idu na posao svaki dan svojim džipovima kojima prelaze tu bednu distancu.)

Vrh