Šta je novo?

Cene nekretnina

Znači ako si iz Niša, KGa ili NS samo centar Begeja bajo moj, to se po rodjenju dodeljuje kao rasnim Beogradjanima. Ostali orci mrš na periferiju, oću moj vikend stan u centru begeja.
Pa daj mi razlog zasto bih ziveo tamo? Covek uvek tezi boljem. Ja zivim u centru Nisa, i sve mi je na max 1-2km pesice od stana, skole, fakulteti, zdravstvene ustanove, Cair (bazen, sportski tereni...),... Zasto bih isao negde gde mi treba 20km do tog istog. Ko je celog zivota ziveo na selu navikao je da se klacka 2 sata po autobusima, pa mu je i Batajnica Ok, meni nije, obrazovao sam se i radim da bih sebi priustio bolje.
Jos jedan podizac cena centralnih lokacija...
Periferija nije dovoljno jeftina u odnosu na centar da bi se isplatila, a centar je precenjen. Ne isplati se ni jedno ni drugo, tako da ja sad ne kupujem i ne dizem cene, cekam da padnu, mada cu pre docekati da se preselim u inostranstvo, uskoro verovatno upisujem kurs Nemackog.
Moje mišljenje je drugačije. Pravili su kuće jer je bilo bolje. Više ljudi je bilo. Većina mesta u Srbiji je zarobljena u 80-im. Od tada se slabo šta ulagalo. Samo se krpilo. Ponegde neka strana fabrika i to je to.
Pa upravo o tome pisem, drzava je zaboravila na periferiju i manja mesta.

Hoće to kad svi gledaju centralne lokacije da bude jeftino. Mora da je zbog kriminalaca.
Daj izvadi analizu za prethodnih 5 godina koliko je stanova kupljeno kao prvi stan, a koliko kao drugi i vise, na koji nacin su placeni i za svakog ko kupuje vise komada ko je i sta je, pa cemo lako da odlucimo ko je u pravu.

A ne mozes, nije dostupan takav tip podatka, e pa zao mi je, nisam ubedjen.

Dok ne vidimo ove podatke, mozemo svi da iznosimo 300 teorija.

Ako neko dolazi iz Nisa, Kragujevca ili Novog Sada, ne vidim razlog zasto bi ziveo u Batajnici, to bio bio pad sa konja na magarca.
Stvar je perspektive, dobar deo ljudi u Batajnici zivi u svojim kucama sa uredjenim dvoristem i bez komsija iznad ili ispod njih, a parking ne traze nikad jer ga ima na pretek.

Njih da pitas zivot u stanu u Nisu bi im verovatno isto bio pad sa konja na magarca.

Eh da su samo jednom podigli minimalac a da ga nije ispratio talas poskupljenja svega odmah nakon saopštenja o rastu minimalca.
Ma da nisu dizali minimalac poskupljennja ne bi bilo. Putin ne bi napao Ukrajinu, ECB i FED ne bi stampali evre/dolare, ne bi bilo skoka plata usred nedostatka radne snage.

Samo taj jbni minimalac i imali bi utopiju.

Stvar je perspektive, dobar deo ljudi u Batajnici zivi u svojim kucama sa uredjenim dvoristem i bez komsija iznad ili ispod njih, a parking ne traze nikad jer ga ima na pretek.

Njih da pitas zivot u stanu u Nisu bi im verovatno isto bio pad sa konja na magarca.
Ti koji zive u Batajnici u svojim kucama su uglavnom odatle vec poreklom, tu su rodjeni, tu su odrasli, navikli su na tu sredinu, kuce su napravili dok su bile mnogo jeftinije, znaju majstore. ja bih u Beogradu bio kao padobranac, i najlaksi nacin da resim stambeno pitanje tamo bi mi bila kupovina stana na boljoj lokaciji. Imam dozvolu, ali ne volim mnogo da vozim, tako da je to jos jedan od razloga zasto ne preferiram periferiju. Da ima metroa, pa ajde, ovako nikako. Inace, ja sam odrastao u kuci, do svoje 25. godine sam ziveo u kuci, i znam prednosti kuca. Ali cak i kucu da kupujem, i nju bih gledao da nekoj boljoj lokaciji. Ok, znam da je skupo, ali mozda bi se nasla neka manja.
Na kraju dodjosmo do poente, hteli bi na Nbgd, ali tamo je skupo.
A skupo je jer svi hoce tamo.
I opet ne kapiram na sta se zale...
Da li ljudi vole centralne opstine zbog luksuza ili potrebe? Ovde se predstavlja kao da svi hoce luksuz, a ustvari je obicna potreba da zivis u nekoj normalnijoj sredini. Evo, ja zivim u centru Nisa, sve mi je blizu, i ja sam presrecan zbog toga. Da li je luksuz to sto mi je sve blizu, ili je to samo zadovoljena moja potreba da su mi neke stvari blizu?
Moje misljenje je da je luksuz kupiti stan u BgH2O Kuli, West 65 i slicnim zgradama koje su preskupe (da ne zalazim u pozadinu cele price i kvalitet tih zgrada), ali to sto zelis da zivis na normalnoj lokaciji nije luksuz, nego drzava namerno centralizuje sve da bi stvarala potrebu.

Da li ljudi vole centralne opstine zbog luksuza ili potrebe? Ovde se predstavlja kao da svi hoce luksuz, a ustvari je obicna potreba da zivis u nekoj normalnijoj sredini. Evo, ja zivim u centru Nisa, sve mi je blizu, i ja sam presrecan zbog toga. Da li je luksuz to sto mi je sve blizu, ili je to samo zadovoljena moja potreba da su mi neke stvari blizu?
Jeste luksuz, u velikom gradu

Ti koji zive u Batajnici u svojim kucama su uglavnom odatle vec poreklom, tu su rodjeni, tu su odrasli, navikli su na tu sredinu, kuce su napravili dok su bile mnogo jeftinije, znaju majstore. ja bih u Beogradu bio kao padobranac, i najlaksi nacin da resim stambeno pitanje tamo bi mi bila kupovina stana na boljoj lokaciji. Imam dozvolu, ali ne volim mnogo da vozim, tako da je to jos jedan od razloga zasto ne preferiram periferiju. Da ima metroa, pa ajde, ovako nikako. Inace, ja sam odrastao u kuci, do svoje 25. godine sam ziveo u kuci, i znam prednosti kuca. Ali cak i kucu da kupujem, i nju bih gledao da nekoj boljoj lokaciji. Ok, znam da je skupo, ali mozda bi se nasla neka manja.

Kažeš sve ti je blizu? A šta to tačno?
Jer Bg je mnogo veći, sadržaja imaš svuda, ne samo u centru. Daljina od čega te plaši?

Za razliku od ostalih iz ekipe kukaca sa tobom se moze diskutovati, ovi ostali drve stalno jedno te isto, pritom besmislice.
Ozbiljno me zanima, na sta se zalite...
Onda ozbiljno pitaj, pa ces dobiti ozbiljan odgovor.

Cena periferija raste, ja licno odbijam da idem na periferiju zato sto ne vredi toliko para, koliki kompromis se pravi. Prosto je. Ako sebi (kao obrazovanom coveku, sa obrazovamom zenom i solidno placenim poslovima) ne mogu da priustim Zemun ili NBG (ja sam sebi mogao Zemun novogradnju i meni je okej), ja cu da zapalim odavde. Ja sam imao para za starogradnju nbg ili novogradnju Zemun. Izabrao sam Zemun zbog novogradnje u garaze da me ne boli glava.

Ne pada mi na pamet da zivim 20km od posla i da prelazim mostove po sat vremena svaki dan kad idem s posla inda stavljam glavu u torbu kad su magle, snegovi i kad i druge budale zure sa posla da sto pre stignu kuci. Niti imamo metro, niti je linija vozova razvijena.
Postoje pare za koje bih ziveo u Batajnici, a te pare sigurno nisu trenutnih 2k evra za novogradnju.

Jel' si zadovoljan odgovorom?
I dalje mi nisi odgovorio gde zivis ti, jer bi bilo dobro da znam iz koje perspektive pricas i sa kime zapravo pricam.

Cena periferija raste, ja licno odbijam da idem na periferiju zato sto ne vredi toliko para, koliki kompromis se pravi. Prosto je. Ako sebi (kao obrazovanom coveku, sa obrazovamom zenom i solidno placenim poslovima) ne mogu da priustim Zemun ili NBG (ja sam sebi mogao Zemun novogradnju i meni je okej), ja cu da zapalim odavde. Ja sam imao para za starogradnju nbg ili novogradnju Zemun. Izabrao sam Zemun zbog novogradnje u garaze da me ne boli glava.

Ne pada mi na pamet da zivim 20km od posla i da prelazim mostove po sat vremena svaki dan kad idem s posla inda stavljam glavu u torbu kad su magle, snegovi i kad i druge budale zure sa posla da sto pre stignu kuci. Niti imamo metro, niti je linija vozova razvijena.
Postoje pare za koje bih ziveo u Batajnici, a te pare sigurno nisu trenutnih 2k evra za novogradnju.

I dalje mi nisi odgovorio gde zivis ti, jer bi bilo dobro da znam iz koje perspektive pricas i sa kime zapravo pricam.
Ali ovo isto mogu da kazu svi stanovnici Beograda, tj 2 miliona ljudi.
Da li svi oni mogu da stanu u centralne zone ?

Jeste luksuz, u velikom gradu
Jeste luksuz ziveti u centru u velikom gradu, da, ali u drugim zemljama ti imas periferiju koja je mnogo bolje razvijena i povezana sa centrom od beogradske periferije. Zivot na periferiji Beograda je samo skup kompromis, i ne isplati se.
Kažeš sve ti je blizu? A šta to tačno?
Jer Bg je mnogo veći, sadržaja imaš svuda, ne samo u centru. Daljina od čega te plaši?
Sve mi je blizu, sve sto postoji u Nisu mi je na max 20 min pesice. Doduse, firma mi je na periferiji grada, tj. 5-6km od mog stana. Imas i trzne centre i jos neke poslovne objekte koji su mozda na periferiji, ali za sve to alternative imas u centru.
Sto se tice Beograda, u Beogradu sve opstine koje pokrivaju to gde ima sadrzaja se izgleda smatraju "luksuznim", i ako ne mozes to da priustis tebi kazu da ides u Batajnicu ili druga mesta bogu iza nogu. A sto se tice sadrzaja, treba razlikovati dom zdravlja kao sadrzaj i recimo niz ugostiteljskih objekata koji ugoscuju turiste. A kao sto smo vec pisali, te opcije na periferiji se ne isplate. Beograd jeste najbolji grad za zivot u Srbiji, ali nije dovoljno dobar da bi ziveo u njegovim selendrama.

Ali ovo isto mogu da kazu svi stanovnici Beograda, tj 2 miliona ljudi.
Da li svi oni mogu da stanu u centralne zone ?
Ne mogu da kazu. Svih 2 miliona stanovnika Beograda ne spada u deveti decil po zaradama. Sa tobom ne vredi razgovarati, postavljas bezobrazna pitanja, dajes licemerne odgovore i ne odgovaras na postavljena pitanja. Zavrsili smo diskusiju.

Da li bi ti kao kako kazes obrazovan covek sa obrazovanom zenom prodao svoj stan u Zemunu i preselio se na periferiju ako bi ti se posao pomerio 30km ka periferiji ili bi putovao kolima? Ili ako se i tebi i zeni ponudi bolji posao na toj lokaciji npr.

Ozbiljno pitam jer moj osecaj na osnovu strukture tvojih komentara je da ne bi, jer mislim da prilicno vezujes mesto zivota sa uspehom i da bi to bilo "ispod vas"

Da li bi ti kao kako kazes obrazovan covek sa obrazovanom zenom prodao svoj stan u Zemunu i preselio se na periferiju ako bi ti se posao pomerio 30km ka periferiji ili bi putovao kolima? Ili ako se i tebi i zeni ponudi bolji posao na toj lokaciji npr.

Ozbiljno pitam jer moj osecaj na osnovu strukture tvojih komentara je da ne bi, jer mislim da prilicno vezujes mesto zivota sa uspehom i da bi to bilo "ispod vas"
Ne znam cemu taj osecaj da sam nadmen i da je nesto "ispod mene", ja samo razmisljam prakticno. Ja sam prvi izjavio da bih se preselio na periferiju kad bi se pravilo mega naselje velicine Novog Beograda sa svom infrastrukturom normalnom.

Ako se desi to sto ti kazes, ukaze se posao na periferiji i zeni i meni, preselio bih se tamo negde. Ali taj posao na periferiji ti ne garantuje da ce da se odrzi narednih 10-20 godina, manje su mogucnosti za promenu. Ako se to nesto ugasi, opet je veca sanse da ce poslova biti u Beogradu, pa se opet vise isplati biti u Zemunu. Apsolutno ne bih prodao stan, ali bih recimo kupio neku staru kucu van grada blizu novog posla, dok ne vidim kako krene posao.

Fascinantno je to da to sto ja razmisljam prakticno, vecina podvodi pod luksuz, nadmenost i bahato ponasanje.

Jeste luksuz ziveti u centru u velikom gradu, da, ali u drugim zemljama ti imas periferiju koja je mnogo bolje razvijena i povezana sa centrom od beogradske periferije. Zivot na periferiji Beograda je samo skup kompromis, i ne isplati se.

Sve mi je blizu, sve sto postoji u Nisu mi je na max 20 min pesice. Doduse, firma mi je na periferiji grada, tj. 5-6km od mog stana. Imas i trzne centre i jos neke poslovne objekte koji su mozda na periferiji, ali za sve to alternative imas u centru.
Sto se tice Beograda, u Beogradu sve opstine koje pokrivaju to gde ima sadrzaja se izgleda smatraju "luksuznim", i ako ne mozes to da priustis tebi kazu da ides u Batajnicu ili druga mesta bogu iza nogu. A sto se tice sadrzaja, treba razlikovati dom zdravlja kao sadrzaj i recimo niz ugostiteljskih objekata koji ugoscuju turiste. A kao sto smo vec pisali, te opcije na periferiji se ne isplate. Beograd jeste najbolji grad za zivot u Srbiji, ali nije dovoljno dobar da bi ziveo u njegovim selendrama.
Pa Niš je drugačiji, u Bgu su mnogi krajevi prenaseljeni i svuda imaš sadrzaja, a opet nikada neces imati sve na 15min zbog velicine grada. Ne moras biti u centru da bi imao znacajan sadrzaj. Imas i Zemun, Nbg, Vozdovac, Banovo brdo, Vidikovac, Banjicu, Borču i mnoge druge delove gde ti nikada nece biti dosadno. Ali svako bira sta mu odgovara.

Metro nam ocajnicki treba. Izgurao bi i mene i mnoge kao ja na periferiju grada, oslobodili bismo centralne opstine i vratili ih nazad ovima koji su stekli pravo na zivot tamo rodjenjem. Svi srecni svi zadovoljni.

Vrh