Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ja sam delio komentare iz perspektive nekoga ko je proveo 20ak godina u Bataji pa me opet napadate sto sam kupio stan na NBGD a ne u Bataji.

A iz debelog minusa sam krenuo kao i ti, nije svaka perspektiva zlonamerna samo zato sto neko ima vise od tebe.
Svako ima svoj put. Pitanje je koliki je ciji minus i plus. Ti si bio u Batajnici, ja sam bio u selu koje je 50km od bilo kog grada.

Ja nemam nista protiv ljudi koji imaju vise od mene. Meni je drago kad bilo ko uspe i meni je to znak da ljudi mogu to ako se potrude!

Ali to ubedjivanje da treba da budemo prezadovoljni nekim mizernim stvarima i ubedjivanje da nam je super, to mi je totalni bullshit.

Off topic: Jel istina da je grad pred bankrotom, i da nećemo imati uskoro tramvaje ili je to fake news?
Za to ne znam ali generalno cela država je pred bankrotom. Zato se diže minimalac na par meseci. Cede se svi koji ne rade za minimalac. Cede se i oni što imaju kovertu na ruke. Cedi se kroz inflaciju milion ljudi koji živi od pomoći dijaspore. Ja samo primećujem sve više praznih lokala koji su mnogo dugo radili.
Dok muzika svira svira, kad prestane da svira biće zanimljivo.
Ali imamo rast BDP-a i stabilan kurs 😁.
Ja ne navijam da bude loše ali ovo je pijani vozač koji vozi zapaljeni autobus bez kočnica sa decom nizbrdo pun gas. E pa ovde na forumu hvale vozača kako ide brzo i nezaustavljivo 😁 i da su svi ljubomorni na njega.

Poslednja izmena:
Za to ne znam ali generalno cela država je pred bankrotom. Zato se diže minimalac na par meseci. Cede se svi koji ne rade za minimalac. Cede se i oni što imaju kovertu na ruke. Cedi se kroz inflaciju milion ljudi koji živi od pomoći dijaspore. Ja samo primećujem sve više praznih lokala koji su mnogo dugo radili.
Dok muzika svira svira, kad prestane da svira biće zanimljivo.
Ali imamo rast BDP-a i stabilan kurs 😁.
Ja ne navijam da bude loše ali ovo je pijani vozač koji vozi zapaljeni autobus bez kočnica sa decom nizbrdo pun gas. E pa ovde na forumu hvale vozača kako ide brzo i nezaustavljivo 😁 i da su svi ljubomorni na njega.
Nisam ovde ikoga video da je uputio neke pohvale vozacu. To sto neko vidi da tvoje analize uglavnnom nemaju veze sa mozgom ne znaci da podrzavaju njega. To je vise neki tvoj cope, kao nije da ti lupetas nego su ostali botovi lol.

Svako ima svoj put. Pitanje je koliki je ciji minus i plus. Ti si bio u Batajnici, ja sam bio u selu koje je 50km od bilo kog grada.

Ja nemam nista protiv ljudi koji imaju vise od mene. Meni je drago kad bilo ko uspe i meni je to znak da ljudi mogu to ako se potrude!

Ali to ubedjivanje da treba da budemo prezadovoljni nekim mizernim stvarima i ubedjivanje da nam je super, to mi je totalni bullshit.
Moja poenta nije da je sve super i da cvetaju ruze, moja poenta da zivot u mestima kao sto je Batajnica nije mizeran, to je apsolutno sasvim pristojan zivot, o tome se radi.
Da li ima boljih uslova za zivot u drugim mestima ima, ali nije lepo ni da se nipodastava zivot u mestima koje nisu u precniku od 10km od Knez Mihajlove i da se to predstavlja kao neuspeh u zivotu ili neko veliko odricanje.

Mislim da je to objektivno gledanje na stvari, vecina nas ovde je prezivela u nekoj formi 90e (bilo kao deca ili malo vise odrasli) i OK je sto su nam porasli apetiti i uslovi za komfor ali ne treba praviti bauk od nekih stvari.

Ali to je cista posledica sto svi hoce da zive u centru i sto sve vise i vise ljudi dolazi u Beograd, nisu kirije postale magicno velike preko noci.
Problem svega toga je centralizacija, i sve dok ljudi smatraju da je zivot u mestima na periferiji uvreda ili mocvara tako ce biti i dalje.

A posto kada nekome kazes da mu treba 20 minuta od Batajnice do Novog Beograda problemi postaju nedostatak bioskopa/pozorista/bazena, putovanje do srednje skole 30 minuta ili sto ljudi mogu da dignu zgradu pored njih (a u medjuvremenu zive SADA u zgradi i pored njih su zgrade) tako ce biti uvek kod nas.

Ne svidja nam se sta drugi ljudi rade (dolaze u centar i dizu cenu kirija / kvadrata) a svi isto to radimo i onda kao cudjenje kako i zasto, pa mislim stvarno.
Slažem se da je centralizacija ključni problem i da ljudi često upadaju u zamku licemerja, svi žele bolji pristup sadržajima, infrastrukturnim uslugama i standardu koji centar (ili bar širi centar) nudi, a onda kukaju što to ima svoju cenu.
Ali nije baš da su problemi koje si naveo izmišljeni, oni su zapravo pokazatelj koliko decentralizacija u Srbiji nije funkcionalna. Ako ti od Batajnice treba 20 minuta do Novog Beograda, to jeste OK u teoriji, ali ako ti treba 30 minuta peške do najbližeg doma zdravlja, škole ili pošte, to nije trivijalno. Isto važi za kulturne sadržaje, gradski prevoz, urbani haos itd.
Zato ljudi ne beže iz lokalpatriotizma, već iz racionalne potrebe za funkcionalnošću. Nije stvar u tome da je život na periferiji uvreda, nego što on realno nije ekvivalentna alternativa, a često ni u planovima, ni u budžetima, ni u politici razvoja ne pokušava da bude.

Da li je siri centar Beograda pre 50 godina bio najpozeljnija lokacija? Zasto su gastarbajteri tada pravili kuce u rodnim mestima umesto da kupuju stanove u centru gradova? Da li su bili glupi, ili je to bilo vreme kad je drzava bila mnogo ravnomernije razvijena, kad je bilo manje-vise svejedno gde zivis, kad si manje-vise u bilo kom merstu mogao da imas skoro isti kvalitet zivota? Zelja za zivotom na "najboljim" lokacijama u drugim zemljama je potreba za luksuzom, kod nas je potreba za normalnim zivotom, za normalnom infrastrukturom, za dostupnoscu zdravstvene zastite i sl.
Ne, nego zato što su bili glupi i neupućeni. Sad je čak i manja razlika BG vs unutrašnjost. Doduše ne znam pre 50god ali ne verujem da je bila nešto bolja situacija osim što nisi imao Glovo tad ni u BGu.

NIje da se ne slažem ali niko ne priča da trebamo biti prezadovoljni mizernim stvarima već da se ide u skladu sa mogućnostima, a to što se ne zadovoljavaš mizernošću treba valjda da te gura napred. Jbg nismo se svi rodili sa nasledjenim stanom ili dva. Ovde obično pišu ljudi koji nisu nogom kročili na periferiju, a kamoli neki manji grad ili selo tvog tipa pa nam pametuju šta valja, a šta ne.

ali ako ti treba 30 minuta peške do najbližeg doma zdravlja, škole ili pošte, to nije trivijalno.
Onda možemo da ugasimo svetlo u svim manjim gradovima od BG-a.

Cela ova tema je kao onaj vic sa srpskim kazanom u paklu. Cuvar pored srpskog kazana spava i nema potrebe bilo sta da cuva, jer kad god neki Srbin pokusa da izadje, ovi njegovi ga povuku nazad.

Uglavnom niko ne izlazi 😀
Osim milion ljudi poslednjih 12-13-14 godina 🙂. Otišli u neki drugi kazan a ovde dodju turistički. Malo obidju Zlatibor, vikend u Beogradu pa na more, nadju neke majstore, poprave zube, odu kod frizera i u salon lepote na remont, par ručkova i ajde nazad u drugi kazan.

Iz kog stana te je potresla prica? Analiticar i dalje nece da kaze iz kog stana njega potresa prica.
Nego da ja tebe pitam, jel to hoces da kazes da su stanovnici Batajnice/Banovaca/Pazove pacenici, koji zive zivot nedostojan coveka, i da bi morali da predju na Nbgd ?
Ako mogu oni da zive, sto ne bi mogla gospoda koja nemaju pare za Nbgd ?

Kako ne razumes? Apsolutno ima veze sa temom. Jedes biftek, a drugima pricas kako je dobar klot pasulj. Jako je bitno iz koje perspektive se daju koji komentari. Ne moze neko ko ima vise stanova na dobrim lokacijama da nam prica kako je super u Batajnici i Borci i da time treba ljudi da budu prezadovoljni.
Ja vise volim klot pasulj, nisam ljubitelj mesa, pogotovo ne masnog i prezacinjenog.
Pitanje ti je na nivou onog Saleta, a poenta je ovo:
Ako imas pare jedi sta hoces, ako nemas pare jedi ono sto mozes.

Nego da ja tebe pitam, jel to hoces da kazes da su stanovnici Batajnice/Banovaca/Pazove pacenici, koji zive zivot nedostojan coveka, i da bi morali da predju na Nbgd ?
Ako neko dolazi iz Donjeg Brijanja za njega je Batajnica premija. Ako neko dolazi iz Nisa, Kragujevca ili Novog Sada, ne vidim razlog zasto bi ziveo u Batajnici, to bio bio pad sa konja na magarca. Ja ako budem nekad resio da idem iz Nisa, to ce biti verovatno inostranstvo, a u Beogradu eventualno samo centralni delovi. Beograd jeste najbolji grad za zivot u Srbiji, ali nije toliko dobar za zivot da bi se neko zrtovao da zivi u nekoj selendri 20km od centra grada, pored onolikog inostranstva.

Ma mani me sa tom metodologijom: "A da ja vas pitam" pre nego sto mi odgovoris na moje pitanje

Priča je krenula šta bi bilo da kod nas nema burazerskog kapitalizma (nek se zove kako hoće) gde nije tržište to koje odlučuje već nešto izvan njega (nebitno da li je demokratija, komunizam, demokratija).

Meni Batajnica nije nehumana za život. Ima prednosti (i ti si ih naveo), ali i te prednosti se nadovezuju na Zemun i Novi Beograd.
Eto meni sve te mane Batajnice koje sam naveo su još podebljane u naseljima sa leve strane Dunava. I zato su mi nehumana ta naselja. Naravno da i tamo ima pozitivnih stvari, ali ako se grad Beograd pogleda kao celina jasno se vidi obrazac u poslednjih sto godina da određeni delovi imaju prednost u odnosu na druge (kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji) i da cene nekretnina prate taj trend.

Te razlike su manje u zapadnoj Evropi. Kod njih razlike i ako postoje, postoje iz razloga turizma, imigranata I sličnog. Ne zbog nedostatka infrastrukture i svesnih zapostavljanja jednih delova u odnosu na druge.
Hm koja naselja leve obale?
Leva obala je raznolika, pa bih se nadovezao na priču o životu na periferiji.
Neki su napisali da nema skola, vrtica i sl. Eto Borča 3 u samom bloku ima dve osnovne škole, privatne vrtiće i državni vrtić, u ostalim blokovima ista priča (Borča 2 npr dobila novi vrtic sa ogromnim brojem mesta). Imaš svu moguću trgovinu, dovoljno parking mesta, zelenilo, stazice, vizelj park. Plansko je naselje, pa vam niko ne oduzima zelenu povrsinu ispred zgrade. U blizini soping centar, dom zdravlja u Borči 2, imate i potrosnu toplu vodu, super povezano gradskim. Mana je što nema bioskopa/pozorista, ali kao sto je neko napisao ne ide se tamo svakodnevno, valja malo i ići u druge delove grada, zasto sve mora na 5min? Eto, nije sve idealno naravno, ali nije ni strasno kao sto mislite.

Da li je siri centar Beograda pre 50 godina bio najpozeljnija lokacija? Zasto su gastarbajteri tada pravili kuce u rodnim mestima umesto da kupuju stanove u centru gradova? Da li su bili glupi, ili je to bilo vreme kad je drzava bila mnogo ravnomernije razvijena, kad je bilo manje-vise svejedno gde zivis, kad si manje-vise u bilo kom merstu mogao da imas skoro isti kvalitet zivota? Zelja za zivotom na "najboljim" lokacijama u drugim zemljama je potreba za luksuzom, kod nas je potreba za normalnim zivotom, za normalnom infrastrukturom, za dostupnoscu zdravstvene zastite i sl.
Moje mišljenje je drugačije. Pravili su kuće jer je bilo bolje. Više ljudi je bilo. Većina mesta u Srbiji je zarobljena u 80-im. Od tada se slabo šta ulagalo. Samo se krpilo. Ponegde neka strana fabrika i to je to.

Osim milion ljudi poslednjih 12-13-14 godina 🙂. Otišli u neki drugi kazan a ovde dodju turistički. Malo obidju Zlatibor, vikend u Beogradu pa na more, nadju neke majstore, poprave zube, odu kod frizera i u salon lepote na remont, par ručkova i ajde nazad u drugi kazan.
Samo da nam minimalac nisu digli ovoliko, niko ne bi odlazio.

Vrh