Šta je novo?

Cene nekretnina

Da nemam para za NBGD kupio bih u Batajnici kucu ili stan, da je kompromis jeste ali zato i manje kosta.
Ja ne znam sta sam lose rekao osim da nije toliko lose ziveti u Batajnici / periferiji, nisam sad pricao da je raj na zemlji vec da se dozivljava mnogo gore nego sto zapravo jeste.

Izgubio bi da kazemo 20% sadrzaja/komfora za 30-50% jeftiniju cenu. Nekome je deal breaker da mu dete putuje 30-40 minuta autobusom do srednje skole, ali nekome nije.
Smatram svakako da je to bolje od guzvanja u 40m2 na NBGD npr i da treba dati i tim mestima sansu, u suprotnom ce se nastaviti odumiranje periferije.

Samo smatram da dosta ljudi prica napamet stvari ovde, postoje mane i zivota na periferiji ali su dosta prenaduvane cesto ovde.
Postoje mane i zivota na NBGD / Vracaru, ali se redje provlace ovde npr.
Meni je drago sto je Nbgd mnogo dobar za život....
Strašno

Slazem se, ali vise gledam to iz zastite kapitala i potencijala jer je u bloku koji se gradi (blok 64) pa su sadrzaji i okolina pod znakom pitanja jos uvek.
A i nalazi se pored Airport City-ja, pa ce u buducnosti bilo kakva prodaja potencijalna ili izdavanje biti mnogo lakse i brze po vecim cenama zbog koncentracije posla tu.

Ima razlike, samo mislim da je prenaduvana ta razlika. Ne vodim prvi put ovakve diskusije ovde i svaki put me nervira kada ljudi predstavljaju periferiju i mesta kao Batajnicu kao nesto nehumano za zivot a nikad nogom nisu krocili u istu.

Primetices da se ovde veoma retko spominju ili vode price o opstinama koje nisu centralne u Beogradu, a kamoli ne dao bog nesto jos dalje.
Mislim da svaki kraj ima nesto da ponudi i da bi se dosta ljudi zacudilo ili iznenadilo odredjenim krajevima kako Beograda tako i periferije.

Priča je krenula šta bi bilo da kod nas nema burazerskog kapitalizma (nek se zove kako hoće) gde nije tržište to koje odlučuje već nešto izvan njega (nebitno da li je demokratija, komunizam, demokratija).

Meni Batajnica nije nehumana za život. Ima prednosti (i ti si ih naveo), ali i te prednosti se nadovezuju na Zemun i Novi Beograd.
Eto meni sve te mane Batajnice koje sam naveo su još podebljane u naseljima sa leve strane Dunava. I zato su mi nehumana ta naselja. Naravno da i tamo ima pozitivnih stvari, ali ako se grad Beograd pogleda kao celina jasno se vidi obrazac u poslednjih sto godina da određeni delovi imaju prednost u odnosu na druge (kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji) i da cene nekretnina prate taj trend.

Te razlike su manje u zapadnoj Evropi. Kod njih razlike i ako postoje, postoje iz razloga turizma, imigranata I sličnog. Ne zbog nedostatka infrastrukture i svesnih zapostavljanja jednih delova u odnosu na druge.

Ja ću se npr vratiti u svoje "selo" :) Ne treba mi starbacks, glovo, fine dining skupi restorani, škola klizanja...
Ne treba ni meni nista od toga. Volim doduse pozoriste i bioskop, ali to svakako sa malo voznje moze sebi da priusti i neko iz Banovaca par puta mesecno.

Ja sve podrzavam, sta ko voli neka radi, neka proba, neka roka.

Zavisi kakvo ti je to selo. Meni treba da ima struja iako stanu vise od dva vrapca na banderu, da se ne oladim dok stignem do bolnice ako mi bude lose, da me ne zaveje sneg itd... Samo obicne stvari koje pola sela juzno od Save i Dunava nemaju.

Ako je selo tipa Bečmen, onda je lagano seliti se u Bečmen, to je Kalifornija u odnosu na prosecno planinsko selo u Srbiji.

Priča je krenula šta bi bilo da kod nas nema burazerskog kapitalizma (nek se zove kako hoće) gde nije tržište to koje odlučuje već nešto izvan njega (nebitno da li je demokratija, komunizam, demokratija).

Meni Batajnica nije nehumana za život. Ima prednosti (i ti si ih naveo), ali i te prednosti se nadovezuju na Zemun i Novi Beograd.
Eto meni sve te mane Batajnice koje sam naveo su još podebljane u naseljima sa leve strane Dunava. I zato su mi nehumana ta naselja. Naravno da i tamo ima pozitivnih stvari, ali ako se grad Beograd pogleda kao celina jasno se vidi obrazac u poslednjih sto godina da određeni delovi imaju prednost u odnosu na druge (kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji) i da cene nekretnina prate taj trend.

Te razlike su manje u zapadnoj Evropi. Kod njih razlike i ako postoje, postoje iz razloga turizma, imigranata I sličnog. Ne zbog nedostatka infrastrukture i svesnih zapostavljanja jednih delova u odnosu na druge.
Fali nam gradnja ogromnih mega naselja sa infrastrukturom van grada. Fali nam novi Novi Beograd, projekat tog nivoa, a ne zamena kuca trospratnicama. Jedna po jedna, na svake 2-3 godine u jednoj ulici, dok se svi na zaglave u saobracaju, a fekalije isplivaju na ulicu jer trenutni sistem ne moze da progura istu. Zaboravimo izgradnju novih vrtica i skola, samo rokajmo nove zgrade, pa posle kazu moram dete da vozim u skolu. Pa moras, jer nema gde blizu da ga ispratis pesaka.

Ne treba ni meni nista od toga. Volim doduse pozoriste i bioskop, ali to svakako sa malo voznje moze sebi da priusti i neko iz Banovaca par puta mesecno.

Ja sve podrzavam, sta ko voli neka radi, neka proba, neka roka.

Zavisi kakvo ti je to selo. Meni treba da ima struja iako stanu vise od dva vrapca na banderu, da se ne oladim dok stignem do bolnice ako mi bude lose, da me ne zaveje sneg itd... Samo obicne stvari koje pola sela juzno od Save i Dunava nemaju.

Ako je selo tipa Bečmen, onda je lagano seliti se u Bečmen, to je Kalifornija u odnosu na prosecno planinsko selo u Srbiji.
To je drugo, takva sela nisu ni spominjana i slažem se. Moje "selo" jeste južnije ali je omanji grad sa 25k stanovnika, a o tome smo i pričali. Batajnica je selo/grad naslonjen na Beograd sa 35k stanovnika koje ima sve što mnoga sela nemaju, a nema ono što ima centar velikih gradova. Svako prema svojim potrebama.

Ali sam si rekao da sa povecanjem infrastrukture ce i cena biti veca jer jedno vuce drugo.
Beograd je isto skup jer turistima mozes da iznajmis stan na dan na NBGD u raspaloj zgradi staroj 70 godina a ne mozes u Batajnici jer sta ce stranac da radi u Batajnici?

Mislim da ljudi precenjuju sta bi se desilo da nema burazerskog kapitalizma, kratkorocno bi mozda cene se ohladile ili cak i izduvale 10-15%, a onda bi imao drasticni skok na periferiji kako se tamo popravlja infrastruktura i prelivaju investicije, pa bi samo smanjili relativnu razliku u ceni.
Samo sada nekome ko radi na NBGD a zivi u Batajnici bi bilo jos teze da kupi stan u Bataji, ali imao bi bazen i pozoriste/bioskop i mozda srednju skolu tamo.

Fali nam gradnja ogromnih mega naselja sa infrastrukturom van grada. Fali nam novi Novi Beograd, projekat tog nivoa, a ne zamena kuca trospratnicama. Jedna po jedna, na svake 2-3 godine u jednoj ulici, dok se svi na zaglave u saobracaju, a fekalije isplivaju na ulicu jer trenutni sistem ne moze da progura istu. Zaboravimo izgradnju novih vrtica i skola, samo rokajmo nove zgrade, pa posle kazu moram dete da vozim u skolu. Pa moras, jer nema gde blizu da ga ispratis pesaka.
Ili dalje razvijanje voza + metroa.
Ja samo ne znam zasto mislis da bi takvo novo meganaselje bilo jeftinije od npr Novog Beograda, posebno ako je sve novo i nasminkano. Pogledaj npr cene u novim blokovima (blok 65, 64), Belvilu i Stepi Stepanovic u odnosu na okolinu, sva ta nova naselja su bila jeftina samo u izgradnji a danas su papreno skupa (neka nisu bila jeftina cak ni u izgradnji).

Mislim da ljudi precenjuju sta bi se desilo da nema burazerskog kapitalizma, kratkorocno bi mozda cene se ohladile ili cak i izduvale 10-15%, a onda bi imao drasticni skok na periferiji kako se tamo popravlja infrastruktura i prelivaju investicije, pa bi samo smanjili relativnu razliku u ceni.
Nadaju se skoku cena periferiji, a padu cena centralnih opština (jer bi ljudi više kupovali periferiju i pravili kompromise) i tako bi oni došli jeftinije do stana u centru :) a orci neka žive na periferiji.

Ili dalje razvijanje voza + metroa.
Ja samo ne znam zasto mislis da bi takvo novo meganaselje bilo jeftinije od npr Novog Beograda, posebno ako je sve novo i nasminkano. Pogledaj npr cene u novim blokovima (blok 65, 64), Belvilu i Stepi Stepanovic u odnosu na okolinu, sva ta nova naselja su bila jeftina samo u izgradnji a danas su papreno skupa (neka nisu bila jeftina cak ni u izgradnji).
Iza tako velikog projekta bi trebalo da stoji samo drzava i da ga dobrim delom finansira (recimo kao ovo u Zemunu naselje novo). I onda lepo da se organizuju konkursi i da se lepo mladi ljudi nasele tamo. Smanjio bi se pritisak sa centralnih opstina jer bi se ljudi vise opredelili da idu tamo (ja recimo bih).

I neka skoci cena na periferiji, da bar ima zbog cega da skoci. Danas cena na periferiji skace, a na periferiji se nista ne unapredjuje.

Iza tako velikog projekta bi trebalo da stoji samo drzava i da ga dobrim delom finansira (recimo kao ovo u Zemunu naselje novo). I onda lepo da se organizuju konkursi i da se lepo mladi ljudi nasele tamo. Smanjio bi se pritisak sa centralnih opstina jer bi se ljudi vise opredelili da idu tamo (ja recimo bih).

I neka skoci cena na periferiji, da bar ima zbog cega da skoci. Danas cena na periferiji skace, a na periferiji se nista ne unapredjuje.
Ovde se kuka na državu da loše radi, pa kako je sve korumpirano, a onda se trazi od države da stane iza projekta i da ga finansira! Pa sta ce vam takva drzava kao partner za stanovanje. Drugo, ok da drzava zbrinjava socijalne slučajeve (socijalno stanovanje) , ali otkud to da drzava daje subvencionisane stanove mladim, zdravim i pravim ljudima koji zarađuju višestruko od proseka? Kao da nema nekih ugroženijih kategorija stanovništva

Izvinjavam se što upadam sa off-topicom :LOL:
Ima li mesta pregovaranju/sniženju cene novogradnje ako je veća kvadratura u pitanju (90+) i kupovina za keš? Za koliko bi eventualno investitor mogao da smanji cenu, ako hoće? Pitanje za Beograd

Ovde se kuka na državu da loše radi, pa kako je sve korumpirano, a onda se trazi od države da stane iza projekta i da ga finansira! Pa sta ce vam takva drzava kao partner za stanovanje. Drugo, ok da drzava zbrinjava socijalne slučajeve (socijalno stanovanje) , ali otkud to da drzava daje subvencionisane stanove mladim, zdravim i pravim ljudima koji zarađuju višestruko od proseka? Kao da nema nekih ugroženijih kategorija stanovništva
Sve si mi ti zabrinut za ugrozene kategorije

Ima li mesta pregovaranju/sniženju cene novogradnje ako je veća kvadratura u pitanju (90+) i kupovina za keš? Za koliko bi eventualno investitor mogao da smanji cenu, ako hoće? Pitanje za Beograd
Ima ako će taj keš da zadrži van računa, pa se napravi fiktivni ugovor gde mu npr 150k das preko racuna sto je ugovorna vrednost, a 100k na ruke.... Svi srecni zadovoljni....

U drugim slucajecvima nema jer danas kad neko napravi zgradu od 30 stanova, sa 30% prodatih je zatvorio finansijsku konstrukciju i ovo ostalo je sve čist ćar i mogu da drže na oglasima po 2-3 godine, ali ne drze jer na kraju stan je pitanje necijegbkrova nad glavom ili viska kapitala pa iz ovog ili onog motiva proda se po nerealnoj ceni....

Na danima prodaje znali su da daju i do 8% popusta za kes ako je 90% ili vise uplata odjednom

Ima i ovo:
-Imaš nekretninu, sačekaj min 12 meseci, prodaj i kupi van. Zato diskutujemo o cenama u inostranstvu. Ne mora samo kupovina. Može i prodaja
Mislim da je idealno sada pričati o tome. Kada na zapadu čak i 10k ima težinu a kod nas nema
Gde Sale? Evo neka su i ovde 10% skuplje nekretnine u ovom momentu.
Gledamo isključivo kao investiciju.
Dubaji? Beč? Barselona?
Ja bih Atinu na vodi kada saznam cenu, tamo bih mogao i da se preselim sa potodicom, Dubaji za posao itd...
Ali evo da ne gledamo subjektivno, da su cene nekretnina ovde obog momenta skuplje za 10-15% gde bi uložili Investicioni kupci u koju državu, grad u Inostranstvu?

Teska prica, hteli bi na Nbgd, al da cena bude kao u Bataji.
A u Bataju nece, jer ce pored njih da nikne zgradurina. A i ako ne nikne, putuje dete 30 min do srednje skole.
I nema bioskop i pozoriste u koje idu svaki drugi dan.
Mene je ova prica potresla, zivot pise drame.

A u Bataju nece, jer ce pored njih da nikne zgradurina. A i ako ne nikne, putuje dete 30 min do srednje skole.
Iz kog stana te je potresla prica? Analiticar i dalje nece da kaze iz kog stana njega potresa prica.

Iz kog stana te je potresla prica? Analiticar i dalje nece da kaze iz kog stana njega potresa prica.
Ja ne razumem sta ti mene pitaš? Ja moje stavove potkrepim argumentima, a ne svojom imovinskom kartom. Malo mi je neukusno da o tome pišem i mislim da nema apsolutno nikakve veze sa temom. Nasledio sam jedan stan, trosoban u starogradnji u 21. Bloku. Preostala 3 stana sam kupio od sopstvenih sredstava.

Ja ne razumem sta ti mene pitaš? Ja moje stavove potkrepim argumentima, a ne svojom imovinskom kartom. Malo mi je neukusno da o tome pišem i mislim da nema apsolutno nikakve veze sa temom. Nasledio sam jedan stan, trosoban u starogradnji u 21. Bloku. Preostala 3 stana sam kupio od sopstvenih sredstava.
Kako ne razumes? Apsolutno ima veze sa temom. Jedes biftek, a drugima pricas kako je dobar klot pasulj. Jako je bitno iz koje perspektive se daju koji komentari. Ne moze neko ko ima vise stanova na dobrim lokacijama da nam prica kako je super u Batajnici i Borci i da time treba ljudi da budu prezadovoljni.

Kako ne razumes? Apsolutno ima veze sa temom. Jedes biftek, a drugima pricas kako je dobar klot pasulj. Jako je bitno iz koje perspektive se daju koji komentari. Ne moze neko ko ima vise stanova na dobrim lokacijama da nam prica kako je super u Batajnici i Borci i da time treba ljudi da budu prezadovoljni.
Ja sam kupio na dobrim lokacijama stanove, dok evo već 9-tu godinu živim u stanu koji mi se od početka ne svidja, kao i lokacija.
Hteli bi da žive na najboljim lokacijama u državi, gde su najskuplje cene nekretnina i da to može sa prosečnom platom i to bez side joba da se priušti sve sa vodjenjem lepog života. Završiš školovanje, nadješ posao i u najboljem kvartu/kvartovima u državi da živiš, peške do posla i da si posle 15-16h i vikendom slobodan da uživaš 😉
Verovatno ,,najbolja osnovna škole,, da je u blizini itd...

Pa ja sam delio komentare iz perspektive nekoga ko je proveo 20ak godina u Bataji pa me opet napadate sto sam kupio stan na NBGD a ne u Bataji.

A iz debelog minusa sam krenuo kao i ti, nije svaka perspektiva zlonamerna samo zato sto neko ima vise od tebe.

Da li je siri centar Beograda pre 50 godina bio najpozeljnija lokacija? Zasto su gastarbajteri tada pravili kuce u rodnim mestima umesto da kupuju stanove u centru gradova? Da li su bili glupi, ili je to bilo vreme kad je drzava bila mnogo ravnomernije razvijena, kad je bilo manje-vise svejedno gde zivis, kad si manje-vise u bilo kom merstu mogao da imas skoro isti kvalitet zivota? Zelja za zivotom na "najboljim" lokacijama u drugim zemljama je potreba za luksuzom, kod nas je potreba za normalnim zivotom, za normalnom infrastrukturom, za dostupnoscu zdravstvene zastite i sl.

Gde Sale? Evo neka su i ovde 10% skuplje nekretnine u ovom momentu.
Gledamo isključivo kao investiciju.
Dubaji? Beč? Barselona?
Ja bih Atinu na vodi kada saznam cenu, tamo bih mogao i da se preselim sa potodicom, Dubaji za posao itd...
Ali evo da ne gledamo subjektivno, da su cene nekretnina ovde obog momenta skuplje za 10-15% gde bi uložili Investicioni kupci u koju državu, grad u Inostranstvu?
Sam si već rekao dva grada. Beč i Atina.

Vrh