Šta je novo?

Cene nekretnina

Nisu, ali 2027 i izbori ce biti litmus test ka cemu idemo, mocvari ili necemu boljem, za ogroman broj ljudi.
A mislim da ljudi danas, a posebno mladi ljudi, itekako nemaju strpljenje da cekaju bolji zivot 20-30 godina u Srbiji kao sto su nasi roditelji imali ili mozda i mi sami.

Koliko god mi imamo medijski mrak, mladi se vecinski informisu internetom i tu ipak vide da drugi ljudi zive bolje, gde ima vise mogucnosti i opcija, ubedi ti nekoga od njih sada da treba jos 20 godina Cacilenda za promene.
Potpisujem sve. Samo što je ključno pitanje, ko će ostati da sačeka tu 2027, a kamoli 2047? Ne zato što su ljudi nestrpljivi, nego zato što realno vide da su promene u ovom sistemu skoro nemoguće bez totalnog resetovanja. Nije više ni stvar u tome da li si pametan, vredan ili talentovan, sistem te melje dok ne postaneš funkcionalni apatični građanin koji ne veruje ni u šta.
I da, mladi se informišu preko interneta, ali to ih još više frustrira jer im stalno iskače kontrast sa realnošću ovde. U tom kontekstu, priča o inovacijama i razvoju u Srbiji zvuči kao ironija, ako ne i cinizam.
Možda je jedina šansa upravo ta politička bifurkacija o kojoj smo pričali, jer kako je krenulo, i tržište, i društvo, i gradovi će podeliti istu sudbinu: neki će se vaditi, većina će tonuti.

Potpisujem sve. Samo što je ključno pitanje, ko će ostati da sačeka tu 2027, a kamoli 2047? Ne zato što su ljudi nestrpljivi, nego zato što realno vide da su promene u ovom sistemu skoro nemoguće bez totalnog resetovanja. Nije više ni stvar u tome da li si pametan, vredan ili talentovan, sistem te melje dok ne postaneš funkcionalni apatični građanin koji ne veruje ni u šta.
I da, mladi se informišu preko interneta, ali to ih još više frustrira jer im stalno iskače kontrast sa realnošću ovde. U tom kontekstu, priča o inovacijama i razvoju u Srbiji zvuči kao ironija, ako ne i cinizam.
Možda je jedina šansa upravo ta politička bifurkacija o kojoj smo pričali, jer kako je krenulo, i tržište, i društvo, i gradovi će podeliti istu sudbinu: neki će se vaditi, većina će tonuti.
Mladi se informisu preko interneta vec 20 godina. Taj kontrast koji vide sa realnoscu ovde je sve manji. Delom zbog naseg napretka (koji se uglavnom desava uprkos a ne zahvaljujuci vlasti, da mi se ne nakaci 5 njih ovde), delom zbog stagnacije i u nekim sferama i nazadovanja nekih zemalja koje su bile drugi univerzum pocetkom veka.

Naravno da imamo svojih problema, ali te price o propasti i nemogucnosti napredovanja su samo posledica overdoziranja dnenvnopolitickim temama. Deo promena koje se nadam da ce ikada doci je i vecinsko prevazilazenje tog detinjastog odnosa prema politici.

Da, potpuno se slažem, grad se već segmentira po toj liniji bifurkacije. Imamo mikrozone koje postaju urbane enklave sa sopstvenim pravilima igre (novi blokovi, zatvorene zajednice, elitni kvartovi), dok ostatak klizi ka neodrživoj infrastrukturi, zagađenju, gužvi i osiromašenim javnim uslugama.
U tom smislu više ni tržište nekretnina ne može da se posmatra kao homogeno, cena kvadrata u A zonama sve manje ima veze sa prosekom grada. Znaš kako kažu, prosečna temperatura može da bude 36.6, ali ako ti je jedna noga u zamrzivaču a druga u rerni, nisi baš živ.
Bojim se da nas čeka još dublja polarizacija, i to ne samo u imovinskom smislu, nego i u kvalitetu života i mogućnosti opstanka u tim različitim zonama.

Dodao bih i - ništa neuobičajeno za kapitalizam na periferiji. Završava se prvobitna akumulacija, klasni jaz se povećava, centralne lokacije zauzima kapitalistička buržoazija i minijaturni procenat srednje klase koja služi stranom kapitalu. Tim zonama se poklanja i najviše pažnje, dok je ostatak zemlje prepušten samom sebi, u ruralnim delovima propadanje, u urbanim zonama favelizacija.

To možda nije Beograd naših roditelja ili baba i deda, ali je naš, post-tranzicioni Beograd, u kojem danas dominira investitorska paradigma. Ko se ne snađe, pravac Mirijevo 5(k).

je*******ote, koliko je beograd prljav
znaci nisam siguran, da li su kante problem, pa vade ptice i vetar, ili nedostatak kanti, ili sto sluzbe nisu azurne ili smo st***
bio sada do kneza, ne znam ni sta da mislim, to nam kao najjaka ulica

deluje mi da je sve pomalo
kako bi ovi nasi u tokiju

je*******ote, koliko je beograd prljav
znaci nisam siguran, da li su kante problem, pa vade ptice i vetar, ili nedostatak kanti, ili sto sluzbe nisu azurne ili smo st***
bio sada do kneza, ne znam ni sta da mislim, to nam kao najjaka ulica

deluje mi da je sve pomalo
kako bi ovi nasi u tokiju

Problem je što nema dovoljno tih koji treba da rade, a ovi što su tu rade preko one stvari.

A sad ako pomenem vlast da je razlog tome, biće da sam u dnevnopolitičkim temama, ali baš te neke stvari kao što je rad komunalnih službi, su direktna posledica menadžerisanja grada, odnosno u našem slučaju, nedostatka menadžerisanja.

Zato što nam je gradonačelnik debil, a gradska administracija leglo nesposobnih uhleba.

Problem je što nema dovoljno tih koji treba da rade, a ovi što su tu rade preko one stvari.

A sad ako pomenem vlast da je razlog tome, biće da sam u dnevnopolitičkim temama, ali baš te neke stvari kao što je rad komunalnih službi, su direktna posledica menadžerisanja grada, odnosno u našem slučaju, nedostatka menadžerisanja.

Zato što nam je gradonačelnik debil, a gradska administracija leglo nesposobnih uhleba.

da, ali deluje mi da i iq naseg naroda je manji od broja cipela, jer nije poenta da guras smece u vec puno smece
kao neko ko iz provincije, uvek su price o bgu bile ono bg ludilo
u stvari je samo selendra nevidjena. u mom selu se vise pazi

da, ali deluje mi da i iq naseg naroda je manji od broja cipela, jer nije poenta da guras smece u vec puno smece
kao neko ko iz provincije, uvek su price o bgu bile ono bg ludilo
u stvari je samo selendra nevidjena. u mom selu se vise pazi

Reše se te stvari za mesec dana. U Tokiju nema kanti na ulicama, ljudi nose smeće sa sobom. Ne zato što vole da nose smeće po torbama, nego zato što je kazna drakonska da ga bace na ulicu. Onda neko naš ode tamo i tripuje da su Japanci kulturna nacija, a mi st***, a zapravo je sve socijalni inženjering.

Ja živim za dan da vidim pandure i komunalce u gradu da počnu da rade svoj posao. Naprasno bi se ljudi kultivisali, grad bi zaličio na bečki dvor.

Mladi se informisu preko interneta vec 20 godina. Taj kontrast koji vide sa realnoscu ovde je sve manji. Delom zbog naseg napretka (koji se uglavnom desava uprkos a ne zahvaljujuci vlasti, da mi se ne nakaci 5 njih ovde), delom zbog stagnacije i u nekim sferama i nazadovanja nekih zemalja koje su bile drugi univerzum pocetkom veka.

Naravno da imamo svojih problema, ali te price o propasti i nemogucnosti napredovanja su samo posledica overdoziranja dnenvnopolitickim temama. Deo promena koje se nadam da ce ikada doci je i vecinsko prevazilazenje tog detinjastog odnosa prema politici.
Nas problem je veci bilo apsolutna apatija prema politici od strane dobrog dela ljudi.

Nasa realnost danas i pre 4 godine je dosta drugacija, ekonomski napredujemo ali sto se tice institucija i vladavine prava i korupcije nikad gori nismo bili, a to je velik faktor kada neko razmislja da li da gradi buducnost h nekoj drzavi.

Edit: nikad gori nismo bili iz ugla mladih, siguran sam da stariji pamte gore dane...

Sprečava ga tržište koje neće/ne može to da plati i konkurencija koja nudi jeftinije.

Međutim, da budemo iskreni, kao što je spomenuo Ekstroniks, čini mi se, već se prodaju pljeskavice po 1000 rsd. Dakle tržišta ima.

Nego kako u Kaliforniji prodaju Big Mek za dobrano ispod 1000 rsd sa cenom radnika od 1700 rsd neto na sat? I to je pre uredbe o povećanju minimalca na 20 dolara/sat.
Super, napredujemo. Došli smo do toga da ipak malo ljudi može da plati pljeskavicu 1000din i da bi posao bio totalno neisplativ. Nije realno da roštilj majstor ima veću platu od profesora. Što se Extroniksovog odgovora tiče već sam odgovorio, i u kuli beograd je m2 10k evra, da li većina ljudi može to da priušti, da li to treba da bude standardna cena? Nije ista klijentela u restoranima i u fast foodu. Opet, što se tiče big meka i ovde primer Amerike i to sam odgovorio ali nije na izmet opet. Da li je isto prodavati pljeskavice u zemlji sa 5,5 miliona ljudi i prosečnom platom 700-800e i 300 miliona sa prosečnom platom 2500e dakle mnogo jačoj ekonomiji? Nije sve tako lako kako se na forumu zamišlja.

Reše se te stvari za mesec dana. U Tokiju nema kanti na ulicama, ljudi nose smeće sa sobom. Ne zato što vole da nose smeće po torbama, nego zato što je kazna drakonska da ga bace na ulicu. Onda neko naš ode tamo i tripuje da su Japanci kulturna nacija, a mi st***, a zapravo je sve socijalni inženjering.

Ja živim za dan da vidim pandure i komunalce u gradu da počnu da rade svoj posao. Naprasno bi se ljudi kultivisali, grad bi zaličio na bečki dvor.
Bilo bi problema u početku "kuj će meni da zabrani da bacam moje smeće na moju ulicu koju plaćam porezima!" ali da, vremenom bi se to ispeglalo. I danas imaš ove što se žale ako im neko napiše retku kaznu za šetnju kučeta bez povoca ili korpe, o izmetu i šetnji u dečjim igralištima da ne pričam.

Da li je isto prodavati pljeskavice u zemlji sa 5,5 miliona ljudi i prosečnom platom 700-800e i 300 miliona sa prosečnom platom 2500e dakle mnogo jačoj ekonomiji? Nije sve tako lako kako se na forumu zamišlja.
Kakve to veze ima? I naš Mcdonalds je deo ekonomije obima za Evropu.

Svaki restoran bilo gde, ima svoje troškove. Ne idu 300 miliona amerikanaca u jedan džinovski restoran.

Super, napredujemo. Došli smo do toga da ipak malo ljudi može da plati pljeskavicu 1000din i da bi posao bio totalno neisplativ. Nije realno da roštilj majstor ima veću platu od profesora. Što se Extroniksovog odgovora tiče već sam odgovorio, i u kuli beograd je m2 10k evra, da li većina ljudi može to da priušti, da li to treba da bude standardna cena? Nije ista klijentela u restoranima i u fast foodu. Opet, što se tiče big meka i ovde primer Amerike i to sam odgovorio ali nije na izmet opet. Da li je isto prodavati pljeskavice u zemlji sa 5,5 miliona ljudi i prosečnom platom 700-800e i 300 miliona sa prosečnom platom 2500e dakle mnogo jačoj ekonomiji? Nije sve tako lako kako se na forumu zamišlja.
Inace bas pricam sa drugarom danas, imamo mi i pljeskavice od 2000 nemoj da brines:

Screenshot 2025-07-22 at 13.13.57.png
Screenshot 2025-07-22 at 13.14.29.png

Lokacija oba restorana je blok 65 :)

i u kuli beograd je m2 10k evra, da li većina ljudi može to da priušti
A koja je svrha pitanja da li većina ljudi može da priušti stan u Kuli Beograd? Mislim da ne može i da ne treba da može. Uzmi sličnu zgradu u Londonu ili Minhenu i postavi isto pitanje... da li većina Britanaca / Nemaca može da priušti stan u toj zgradi. Odgovor je isti kao kod nas. Jel treba da zaključimo da Britanija i Nemačka loše stoje. Odgovor je ne.

Kakve to veze ima? I naš Mcdonalds je deo ekonomije obima za Evropu.

Svaki restoran bilo gde, ima svoje troškove. Ne idu 300 miliona amerikanaca u jedan džinovski restoran.
Jeste, poptuno je isto, šta ima veze koliko miliona može da priušti pljeskavicu od 1000din+ sa platom 2500e ili 700e. U pravu si, magovi smo ekonomije. Da ti pomognem, da bi izračunao isplativost morao bi da uzmeš promet prosečnog Mek restorana u Americi i u Srbiji. Kada to izračunaš javi nam se sa novim saznanjima.
Inace bas pricam sa drugarom danas, imamo mi i pljeskavice od 2000 nemoj da brines:

Pogledajte prilog 245412Pogledajte prilog 245413

Lokacija oba restorana je blok 65 :)
Naručuješ li ti to? Da li je to fast food? Da li naš prosečan čovek to poručuje, a pogotovo ti sa platom 5x većom od proseka? Pazi sad, tri parčeta hleba u restoranu 150din, a oni budale stavili hleb sava 60din umesto 600din.

A koja je svrha pitanja da li većina ljudi može da priušti stan u Kuli Beograd? Mislim da ne može i da ne treba da može. Uzmi sličnu zgradu u Londonu ili Minhenu i postavi isto pitanje... da li većina Britanaca / Nemaca može da priušti stan u toj zgradi. Odgovor je isti kao kod nas. Jel treba da zaključimo da Britanija i Nemačka loše stoje. Odgovor je ne.
Koja je svrha pitanja?

Moša Marjanović, sa desne zalamača na levo, udarac iiiii - ništaaa.

Moša Marjanović, sa desne zalamača na levo, udarac iiiii - ništaaa.

Možda.

A možda i: "Majstorska finta, defanziva zatečena, ne znaju šta se dešava...šut...i.....goooool! POBEDA! Srbija konačna postaje moderna država nalik zapadnim. Vreme starih, belih muškaraca koji su pokretali ratove je zauvek prošlo" (narativ levice). O narativu burazerskog kapitalizma je već pisano.

Naručuješ li ti to? Da li je to fast food? Da li naš prosečan čovek to poručuje, a pogotovo ti sa platom 5x većom od proseka? Pazi sad, tri parčeta hleba u restoranu 150din, a oni budale stavili hleb sava 60din umesto 600din.
Naravno da ne narucujem, apsurdno je po meni ali ocigledno da uspevaju da posluju sa takvim cenama.

Fast food uvek ima nize marze jasno mi je to, samo mi bilo suludo pa sam morao da okacim

Naravno da ne narucujem, apsurdno je po meni ali ocigledno da uspevaju da posluju sa takvim cenama.

Fast food uvek ima nize marze jasno mi je to, samo mi bilo suludo pa sam morao da okacim
Pa eto odgovorio si sam sebi. Plus takvi restorani ne zive od prodaje pljeskavica. Svaka roba nadje kupca, ima neko kome je ispod casti da jede u fast foodu pa jede u restoranu ( a i ovo nije obicna pljeskavica).

To u tvom fensi buducem komsiluku. Kod mene u prvomajskoj, Sri Lancani na rostilju a pljeska 400 300din :) 1:0 za imigraciju (pljeske su uzasne doduse, al pored ima neki Rus koji je malo skupjli ali bogami izlazi na crtu i najboljima u gradu).

preporuka za usaru, u zorana djindjica.
ja tamo jedem. njima je pljeska 300g 1150 dinara na voltu, ali vredi svaku paru

To u tvom fensi buducem komsiluku. Kod mene u prvomajskoj, Sri Lancani na rostilju a pljeska 400 300din :) 1:0 za imigraciju (pljeske su uzasne doduse, al pored ima neki Rus koji je malo skupjli ali bogami izlazi na crtu i najboljima u gradu).
Uz pljesku dobijes i slinu gratis. :cool:

Ma ima i ovde kod mene u trenutnom kraju za 380 dinara velika pljeskavica, a rade srbi :D

Stepin Vajat kod 11 aprila doduse druga prica... tamo su sve samo ne Srbi 😂

Uh ne znam, ja imam mentalnj barijeru da pljeskavicu koju sam placao 100 kinti kao srednjoskolac nekome danas platim preko soma dinara. Nesto drugo od rostilja i ajde nekako.

Inace manje vise se svugde desava demografski potop bukvalno, Sri Lanka ima nizi natalitet od nas i to primetno. TFR 1.37 u 2024., nas je bio 1.63.
Tako da za koju godinu ni njih vise nece biti.
Filipini isto potop 1.55 2024. Kada ode dole, pogotovo za te nerazvijene zemlje to se vise ne vraca, oni imaju jos manje resursa i znanja da se bore sa tim problemima od razvijenih zemalja.
Jedino se jos drzi kako tako centralna Azija i subsaharska Afrika to su jedina dva dela sveta (regiona) koja imaju TFR iznad 2.1.
Mada mislim da su padovi poceli da ubrzavaju i kod njih.

Nije nesto. Ako si Beogradjanin, onda jeste.

Ako si nekad jeo dobru pljeskavicu u Nisu, Pirotu i Leskovcu, Usara jedva upada u standardnu. Bolja od beogradskih pljeskavica koje otvara svaka pošušnjara koja dodje do malo para, apsolutno. Dobra pljeskavica, ne.

Na kraju krajeva, krug teme o cenama nekretnina se uvek vrati do pljeskavice. Ne moze drugacije.

Vrh