Šta je novo?

Cene nekretnina

To u tvom fensi buducem komsiluku. Kod mene u prvomajskoj, Sri Lancani na rostilju a pljeska 400 300din :) 1:0 za imigraciju (pljeske su uzasne doduse, al pored ima neki Rus koji je malo skupjli ali bogami izlazi na crtu i najboljima u gradu).
Koji je to Rus, da nije Blinok, koji je sad zatvoren ?
Inace Torch je odlican u Prvomajskoj.

Meni ipak nije jasna ova teza precenenjenosti. Kako to funckcionise za nas koji nismo deo političkih struktura i kolektivnog mentaliteta, već želimo da se ponašamo racionalno i ispravno. Meni lično nije bitna apsolutna vrednost stana, ali mi je bitan komfor i kvalitet stanovanja. Kada bi, hipoteticki govoreći, cene pale 50% (ili koliko god da je realna vrednost), prva stvar koju bih uradio je da kupim stan koji mi po trenutnim cenama nije priuštiv, a uklapa se u moje životne afinitete- na primer četvorosoban u Marini Dorćol. Verujem da nisam jedini koji ovako (racionalno) razmislja. Onda se postavlja pitanje kako bi trziste reagovalo kada bi se pojavila tolika traznja za stanovima pogurana tim jeftinim/realnim cenama. Zar nije to samo po sebi oksimoron jer bi takva situacija opet dovela do povećanja traznje i posledično do rasta cena. Pa glavni problem danas uopste nije cena (mada cene jesu nedvosmisleno visoke u odnosu na lokalni standard), vec to sto uopste nema odgovarajućim stanova na trzistu
Vrlo racionalno rezonuješ i zapravo sam saglasan sa dosta toga, ali bih napravio bitnu distinkciju između individualne racionalnosti i sistemske disfunkcionalnosti.
To što bi ti (i još dosta ljudi) iskoristili pad cena da uđu u stan veće površine i kvaliteta je tačno, ali tržište nekretnina u Srbiji nije racionalno ni likvidno u tom smislu. Nemaš ni tržišnu reakciju ni ponudu koja bi brzo odgovorila na povećanu tražnju. Većina investitora ovde ne gradi za potrebe tržišta, nego za sopstvene bilanse, keš parkiranje, sive tokove i izvoz kapitala.
Dakle, čak i kad bi cene pale, ne bi automatski dobio bolji kvalitet ponude. Dobio bi samo jeftinije loše stanove, dok bi Marina Dorćol i slični ostali nedostupni, jer se i dalje neće masovno graditi ono što ljudi zapravo traže.
I još nešto: pad cena ne bi došao iz pada troška izgradnje, nego iz kolapsa potražnje i sloma kreditne sposobnosti. A tada bi i broj onih koji mogu da kupuju bio sužen. Drugim rečima, tvoja racionalna strategija bi važila samo za uzak sloj ljudi koji zadržavaju kupovnu moć u takvom scenariju. Ostali bi se samo povukli s tržišta.

Dobija se šta se dobija, i dalje ne sprečava ljude da sipaju pare u to.
Totalno odsustvo kriterijuma i poštovanja svoga rada ili zarađuju lakše novac nego mi.
Ja najviše zameram kupcima bez kriterijuma. Zbog njih bežanijski blokovi koštaju 3k kvadrat.
Postoji tačka na kojoj se više ne isplati kupovati na nekim lokacijama. Jednostavno urbanistički i kvalitetom života ne može da se opravda cena. Za neke lokacije za tačka je prešišana odavno. Još samo nekima da dođe iz du*** u glavu

Ovo što si rekao je 100% tačno, a na ovoj temi nekima ne dopire do neurona.

Možemo divaniti u beskraj o tome kako se ljudi iracionalno ponašaju, ali nemoguće je zamisliti alternativni univerzum gde je prosečna cena kvadrata u BG 1300 EUR, a da to ne proizvede bukvalno stampedo na poslednju stambenu jedinicu.
Ta njegova tvrdnja je jedna obicna spin hipoteza na koju si pao. Nece odjednom zgrade sa jeftinim stanovima da padnu sa neba i pobodu se u zemlju, tada bi sigurno u ovakvoj situaciji krenuo grabez. Cene padaju kada se otklone uzroci rasta. Znaci malo smanje dozivljaj ovi povezani sa vlascu koji isisavaju novac iz budzeta kroz razne tendere. To mora da presusi malo na neki nacin, kroz smenu vlasti na primer, a dosta im je bilo, jahali 15 godina. Onda malo i kriza dodje obicnim ljudima. Smanji se potraznja za izdavanjem, malo i stranci tj Rusi da se vrate kuci. Tada krece prodaja i pad cena. Uvek ce neko da kupuje, ali je manja potraznja i veca ponuda. Jednostavno mora da dodje period vece i bolje ponude, a to obicno nije period rasta cena vec pada.

Koji je to Rus, da nije Blinok, koji je sad zatvoren ?
Inace Torch je odlican u Prvomajskoj.
Zapravo na Torch mislim. Nisam siguran jel onaj vlasnik Rus ili nas, mnogo je svetao :) Bolji od mnogih izvikanijih po gradu, samo mora da nauci bolje da se organizuje.

Ja bih rekao da je veći problem što ne veruju evru. Da evro zadržava kupovnu moć dinar bi bio nebitan.

Uostalom u svetu generalno zadnju deceniju je trend bekstva iz fiat valuta u nekretnine, kripto, zlato.
To je tačno, ali mislim da je ipak nijansa važna, kod nas je to bekstvo iz lokalne nesigurnosti, a ne iz globalnog nepoverenja u fiat kao takav.
U većini zemalja, ljudi ulažu u nekretnine, kripto i zlato kao diverzifikaciju portfolija. Kod nas je to više bekstvo iz dinara, iz sistema, iz neizvesnosti. I pritom se ne radi o ulaganjima koja stvaraju dodatnu vrednost, već često samo o zamrzavanju kapitala u kvadratima.
Zato i imamo apsurd da cene rastu, a tržište ne diše, slaba likvidnost, loša ponuda, kvazi-investicije. Evro tu služi kao prividna sigurnost, ali u osnovi je to isto ponašanje: ljudi ne veruju nikome i ničemu, pa se drže cigle kao poslednje brane.

Mladi se informisu preko interneta vec 20 godina. Taj kontrast koji vide sa realnoscu ovde je sve manji. Delom zbog naseg napretka (koji se uglavnom desava uprkos a ne zahvaljujuci vlasti, da mi se ne nakaci 5 njih ovde), delom zbog stagnacije i u nekim sferama i nazadovanja nekih zemalja koje su bile drugi univerzum pocetkom veka.

Naravno da imamo svojih problema, ali te price o propasti i nemogucnosti napredovanja su samo posledica overdoziranja dnenvnopolitickim temama. Deo promena koje se nadam da ce ikada doci je i vecinsko prevazilazenje tog detinjastog odnosa prema politici.
Delimično se slažem, ali mislim da postoji opasnost da se realna sistemska blokada zameni narativom ne treba previše kukati. Mladi se informišu preko interneta, ali to im daje i mnogo jasniju sliku koliko smo i dalje strukturalno zaostali, u institucijama, urbanizmu, pravu, obrazovanju, zdravstvu, itd. Ne moraš da konzumiraš dnevnu politiku da bi shvatio da ovde stvari ne funkcionišu na nivou koji zaslužuješ kao građanin 21. veka.
To ne znači da je sve propalo, daleko od toga. Ima napretka, ali i taj napredak je često neujednačen i neodrživ. I zato mislim da nije detinjasto baviti se politikom, nego je detinjasto verovati da će se išta popraviti ako dignemo ruke i krenemo da filozofiramo o relativnosti percepcije.

Dodao bih i - ništa neuobičajeno za kapitalizam na periferiji. Završava se prvobitna akumulacija, klasni jaz se povećava, centralne lokacije zauzima kapitalistička buržoazija i minijaturni procenat srednje klase koja služi stranom kapitalu. Tim zonama se poklanja i najviše pažnje, dok je ostatak zemlje prepušten samom sebi, u ruralnim delovima propadanje, u urbanim zonama favelizacija.

To možda nije Beograd naših roditelja ili baba i deda, ali je naš, post-tranzicioni Beograd, u kojem danas dominira investitorska paradigma. Ko se ne snađe, pravac Mirijevo 5(k).
Slažem se da si dobro uhvatio suštinu post-tranzicione stvarnosti, Beograd (i Srbija) su ogledalo periferijskog kapitalizma gde se društveni ugovori nisu ni formirali, a već su poništeni. Investitorski urbanizam, selektivni razvoj, prepuštenost velikih delova zemlje stihiji, sve to stvara osećaj da društvo funkcioniše kao improvizacija, a ne kao sistem.
Ali ono što mene dodatno brine je to što se ta realnost normalizuje. Favelizacija se ne doživljava više kao problem koji treba rešavati, već kao prirodan poredak stvari. I dok su prethodne generacije još imale neku vrstu ideje o zajedničkom društvenom napretku, čini mi se da današnji narativ ide u pravcu: snađi se sam ili nestani.
To je možda najopasnija posledica ovog modela, nejednakost nije samo materijalna, nego postaje i kulturna i moralna norma.

nije mi skupo, jer je kvalitetno. A nije kao da narucujem svaki dan

sve druge pljeske su mi presele, pogotovo tu u bloku 21

doduse za iste pare u drenu dobijem piletinu sa pecurkama 😎

Ta njegova tvrdnja je jedna obicna spin hipoteza na koju si pao. Nece odjednom zgrade sa jeftinim stanovima da padnu sa neba i pobodu se u zemlju, tada bi sigurno u ovakvoj situaciji krenuo grabez. Cene padaju kada se otklone uzroci rasta. Znaci malo smanje dozivljaj ovi povezani sa vlascu koji isisavaju novac iz budzeta kroz razne tendere. To mora da presusi malo na neki nacin, kroz smenu vlasti na primer, a dosta im je bilo, jahali 15 godina. Onda malo i kriza dodje obicnim ljudima. Smanji se potraznja za izdavanjem, malo i stranci tj Rusi da se vrate kuci. Tada krece prodaja i pad cena. Uvek ce neko da kupuje, ali je manja potraznja i veca ponuda. Jednostavno mora da dodje period vece i bolje ponude, a to obicno nije period rasta cena vec pada.

Naravno da pad cena nije nešto što se "desi", već posledica kaskade u ekonomiji. Poenta je u tome što u Srbiji nema nikakve naznake da će se ijedan od tih preduslova ostvariti, tj. otkloniti uzroci rasta cena:

Kao post-socijalistička zemlja koja je prešla na burazerski kapitalizam, isisavanje novca iz budžeta je konstanta. Pad vlasti bi to delimično korigivao ka dole, bar privremeno. Već sam ranije rekao zašto ja uopšte ne verujem da će pasti, i da su naredni izbori već dobijeni. Bar ćemo zato biti pošteđeni "preletača".

Rat u Ukrajini će najverovatnije trajati još nekoliko godina. I ja u ovo nisam verovao, ali je očigledno došlo do stabilizacije sa veoma sporim napretkom Rusije. Ovo vide i Rusi/Ukrajinci u Srbiji, pa zato verujem da su delimično odgovorni i za rast cena u skupljim delovima grada.

Nova SEKA je moguća, ali ja mislim da će to samo kao posledicu imati da će se još brže reagovati na način na koji je to uradio Bernanke 2008. Štampaće se. Ionako mi se čini da će Evrozona i SAD dugoročno da se oproste od 2% inflacije. Sve od 3-8% smatram mogućim , i to dugoročno. Raslojavanje društva će se dodatno pojačati.

Zlato u međuvremenu obara sve rekorde; nije da samo Srbi ne veruju u fiat. Bitcoin je i dalje donekle volatilan, a realno bar za mene ima još nekih velikih znakova pitanja u vezi sa njim, te mi pozicija u BTC nije naročito velika, i pored iskušenja i mogućnosti da će relativno uskoro USD i EUR da propadnu na >300'000 BTC.

Jačina krize koja bi u Srbiji mogla da obori cene bi morala biti takva da će ljudi gladovati ako ne prodaju stan. Daleko jača nego 90ih. Ne verujem da će se to desiti.

A u ovakvoj situaciji kao sada broj transakcija može da padne i na 300 mesečno za Beograd bez ca cene padnu i jedan Evro. Jednostavno, ljudi neće prodavati, a kešom će kupovati i dalje oni koji su tako u mogućnosti.

Šta se tiče kirija, dolazak migranata će, osim popunjavanja radnih mesta takođe popuniti i prazne stanove.

Nuspojava je takođe da će se u budoćnosti sa masovnom imigracijom takođe smanjiti društvena kohezija, bar na nekoliko decenija. Kolektivne "narodne" mobilizacije kao za ove proteste više neće biti moguće. Imaćeš max. ulične okršaje bandi među sobom, kao u nekim metropolama na Zapadu.

Poslednja izmena:
Pozdrav, da li neko ima stan u Indjiji ili zivi tamo?

Koliko je prosperitetan grad za kupovinu kao investicija?

Znači jedino rešenje je kao Šurda. Nadješ stan koji ti se sviđa a vlasnici nisu tu i useliš se :)

Zapravo na Torch mislim. Nisam siguran jel onaj vlasnik Rus ili nas, mnogo je svetao :) Bolji od mnogih izvikanijih po gradu, samo mora da nauci bolje da se organizuje.
Nas je, popricao sam sa njim kad sam narucivao.
Ili Rus koji perfektno prica srpski :)

Pozdrav, da li neko ima stan u Indjiji ili zivi tamo?

Koliko je prosperitetan grad za kupovinu kao investicija?
Kolega je živeo tamo, hteo je i da gradi manju zgradu.
Po meni je prosperitetan grad za investiciju, pre par godina se dosta i gradilo u njemu(sada ne znam situaciju).
Izmedju BG-a i NS-a.
Evo jedne vesti zbog kojeg to mislim, a dosta industrijskih objekata se tu izgradilo, a i planira svako od tih Investitora i drugu fazu izgradnje(već su kupili zemljište).

Vrh