Stepin Vajat je i ovaj u prvomajskoj sa Srilancanima. Po meni se doduse ono pljeskavicom ne moze zvati.Stepin Vajat kod 11 aprila doduse druga prica... tamo su sve samo ne Srbi![]()
Stepin Vajat je i ovaj u prvomajskoj sa Srilancanima. Po meni se doduse ono pljeskavicom ne moze zvati.Stepin Vajat kod 11 aprila doduse druga prica... tamo su sve samo ne Srbi![]()
Za te pare da mi donesu na srebrnom tanjiru i iseckaju. KG se stidi tebe.
Koji je to Rus, da nije Blinok, koji je sad zatvoren ?To u tvom fensi buducem komsiluku. Kod mene u prvomajskoj, Sri Lancani na rostilju a pljeska400300din1:0 za imigraciju (pljeske su uzasne doduse, al pored ima neki Rus koji je malo skupjli ali bogami izlazi na crtu i najboljima u gradu).
Ajde, ajde, nije tako strasno:Uh ne znam, ja imam mentalnj barijeru da pljeskavicu koju sam placao 100 kinti kao srednjoskolac nekome danas platim preko soma dinara. Nesto drugo od rostilja i ajde nekako.
Vrlo racionalno rezonuješ i zapravo sam saglasan sa dosta toga, ali bih napravio bitnu distinkciju između individualne racionalnosti i sistemske disfunkcionalnosti.Meni ipak nije jasna ova teza precenenjenosti. Kako to funckcionise za nas koji nismo deo političkih struktura i kolektivnog mentaliteta, već želimo da se ponašamo racionalno i ispravno. Meni lično nije bitna apsolutna vrednost stana, ali mi je bitan komfor i kvalitet stanovanja. Kada bi, hipoteticki govoreći, cene pale 50% (ili koliko god da je realna vrednost), prva stvar koju bih uradio je da kupim stan koji mi po trenutnim cenama nije priuštiv, a uklapa se u moje životne afinitete- na primer četvorosoban u Marini Dorćol. Verujem da nisam jedini koji ovako (racionalno) razmislja. Onda se postavlja pitanje kako bi trziste reagovalo kada bi se pojavila tolika traznja za stanovima pogurana tim jeftinim/realnim cenama. Zar nije to samo po sebi oksimoron jer bi takva situacija opet dovela do povećanja traznje i posledično do rasta cena. Pa glavni problem danas uopste nije cena (mada cene jesu nedvosmisleno visoke u odnosu na lokalni standard), vec to sto uopste nema odgovarajućim stanova na trzistu
Ja bih to uveo u kod nas. Porez na neku vrednost 0 preko toga 30% sledeći prag 50% ...Cene u Zapadnim zemljama su veće nego ovde, a u nekim se plaćaju stravični porezi na prvi nasledni red.
Totalno odsustvo kriterijuma i poštovanja svoga rada ili zarađuju lakše novac nego mi.Dobija se šta se dobija, i dalje ne sprečava ljude da sipaju pare u to.
Postoji tačka na kojoj se više ne isplati kupovati na nekim lokacijama. Jednostavno urbanistički i kvalitetom života ne može da se opravda cena. Za neke lokacije za tačka je prešišana odavno. Još samo nekima da dođe iz du*** u glavuJa najviše zameram kupcima bez kriterijuma. Zbog njih bežanijski blokovi koštaju 3k kvadrat.
Ta njegova tvrdnja je jedna obicna spin hipoteza na koju si pao. Nece odjednom zgrade sa jeftinim stanovima da padnu sa neba i pobodu se u zemlju, tada bi sigurno u ovakvoj situaciji krenuo grabez. Cene padaju kada se otklone uzroci rasta. Znaci malo smanje dozivljaj ovi povezani sa vlascu koji isisavaju novac iz budzeta kroz razne tendere. To mora da presusi malo na neki nacin, kroz smenu vlasti na primer, a dosta im je bilo, jahali 15 godina. Onda malo i kriza dodje obicnim ljudima. Smanji se potraznja za izdavanjem, malo i stranci tj Rusi da se vrate kuci. Tada krece prodaja i pad cena. Uvek ce neko da kupuje, ali je manja potraznja i veca ponuda. Jednostavno mora da dodje period vece i bolje ponude, a to obicno nije period rasta cena vec pada.Ovo što si rekao je 100% tačno, a na ovoj temi nekima ne dopire do neurona.
Možemo divaniti u beskraj o tome kako se ljudi iracionalno ponašaju, ali nemoguće je zamisliti alternativni univerzum gde je prosečna cena kvadrata u BG 1300 EUR, a da to ne proizvede bukvalno stampedo na poslednju stambenu jedinicu.
Zapravo na Torch mislim. Nisam siguran jel onaj vlasnik Rus ili nas, mnogo je svetaoKoji je to Rus, da nije Blinok, koji je sad zatvoren ?
Inace Torch je odlican u Prvomajskoj.
Za te pare odem do Leskovca, pojedem pljeskavicu i za kusur svratim do Šuljage na komplet lepinju.ja ti kazem, vredi svaku paru
Za te pare odem do Leskovca, pojedem pljeskavicu i za kusur svratim do Šuljage na komplet lepinju.
Sad gledam njin sait i nema te pljeskavice koja košta ko bubreg. Ko zna šta ti jedeš.
To je tačno, ali mislim da je ipak nijansa važna, kod nas je to bekstvo iz lokalne nesigurnosti, a ne iz globalnog nepoverenja u fiat kao takav.Ja bih rekao da je veći problem što ne veruju evru. Da evro zadržava kupovnu moć dinar bi bio nebitan.
Uostalom u svetu generalno zadnju deceniju je trend bekstva iz fiat valuta u nekretnine, kripto, zlato.
Delimično se slažem, ali mislim da postoji opasnost da se realna sistemska blokada zameni narativom ne treba previše kukati. Mladi se informišu preko interneta, ali to im daje i mnogo jasniju sliku koliko smo i dalje strukturalno zaostali, u institucijama, urbanizmu, pravu, obrazovanju, zdravstvu, itd. Ne moraš da konzumiraš dnevnu politiku da bi shvatio da ovde stvari ne funkcionišu na nivou koji zaslužuješ kao građanin 21. veka.Mladi se informisu preko interneta vec 20 godina. Taj kontrast koji vide sa realnoscu ovde je sve manji. Delom zbog naseg napretka (koji se uglavnom desava uprkos a ne zahvaljujuci vlasti, da mi se ne nakaci 5 njih ovde), delom zbog stagnacije i u nekim sferama i nazadovanja nekih zemalja koje su bile drugi univerzum pocetkom veka.
Naravno da imamo svojih problema, ali te price o propasti i nemogucnosti napredovanja su samo posledica overdoziranja dnenvnopolitickim temama. Deo promena koje se nadam da ce ikada doci je i vecinsko prevazilazenje tog detinjastog odnosa prema politici.
+ delivery fee
Slažem se da si dobro uhvatio suštinu post-tranzicione stvarnosti, Beograd (i Srbija) su ogledalo periferijskog kapitalizma gde se društveni ugovori nisu ni formirali, a već su poništeni. Investitorski urbanizam, selektivni razvoj, prepuštenost velikih delova zemlje stihiji, sve to stvara osećaj da društvo funkcioniše kao improvizacija, a ne kao sistem.Dodao bih i - ništa neuobičajeno za kapitalizam na periferiji. Završava se prvobitna akumulacija, klasni jaz se povećava, centralne lokacije zauzima kapitalistička buržoazija i minijaturni procenat srednje klase koja služi stranom kapitalu. Tim zonama se poklanja i najviše pažnje, dok je ostatak zemlje prepušten samom sebi, u ruralnim delovima propadanje, u urbanim zonama favelizacija.
To možda nije Beograd naših roditelja ili baba i deda, ali je naš, post-tranzicioni Beograd, u kojem danas dominira investitorska paradigma. Ko se ne snađe, pravac Mirijevo 5(k).
Naručuješ na woltu, a ovo je tipa 300m od tebe. Double shame !
Vala ako i treba. Gde ima tu se i prosipa.+ delivery fee
+ service fee
+ moze nam se fee
I ispadne jedna pljeskavica 1500 dinara![]()
Ta njegova tvrdnja je jedna obicna spin hipoteza na koju si pao. Nece odjednom zgrade sa jeftinim stanovima da padnu sa neba i pobodu se u zemlju, tada bi sigurno u ovakvoj situaciji krenuo grabez. Cene padaju kada se otklone uzroci rasta. Znaci malo smanje dozivljaj ovi povezani sa vlascu koji isisavaju novac iz budzeta kroz razne tendere. To mora da presusi malo na neki nacin, kroz smenu vlasti na primer, a dosta im je bilo, jahali 15 godina. Onda malo i kriza dodje obicnim ljudima. Smanji se potraznja za izdavanjem, malo i stranci tj Rusi da se vrate kuci. Tada krece prodaja i pad cena. Uvek ce neko da kupuje, ali je manja potraznja i veca ponuda. Jednostavno mora da dodje period vece i bolje ponude, a to obicno nije period rasta cena vec pada.
Hvala, sve mi je jasno.Koja je svrha pitanja?
Nas je, popricao sam sa njim kad sam narucivao.Zapravo na Torch mislim. Nisam siguran jel onaj vlasnik Rus ili nas, mnogo je svetaoBolji od mnogih izvikanijih po gradu, samo mora da nauci bolje da se organizuje.
Kolega je živeo tamo, hteo je i da gradi manju zgradu.Pozdrav, da li neko ima stan u Indjiji ili zivi tamo?
Koliko je prosperitetan grad za kupovinu kao investicija?