Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako išta bar će se ubrzati put u inostranstvo dok će ovde ostajati penzioneri i jeftina radna snaga, kako naši tako i migranti. "Srednja klasa" smeta vlasti jer razmišlja svojom glavom.

Vrlo slikovito i precizno, analogija sa balonom na topao vazduh je odlična i zapravo pogađa suštinu: tržište nekretnina kod nas nije vođeno čistom tržišnom logikom, već je duboko prožeto sistemskom inercijom, političkim interesima i kolektivnim mentalitetom.
To što je većina u balonu, bilo direktno kao vlasnici, naslednici ili kreditozavisni, stvara ogroman društveni otpor prema priznavanju realnosti, a i prema bilo kakvom padu cena. Zato i imamo taj paradoks: svi znaju da su kvadrati precenjeni, ali svi nastavljaju da ih precenjuju, bilo kroz kupovinu, bilo kroz očekivanja.
Pitanje je samo da li će se spuštanje desiti u vidu stagnacije cena uz rast inflacije (realni pad), ili kroz kombinaciju korekcije i zastoja. Ali pukotina već ima, samo još uvek ne prave dovoljno buke da bi ometale vožnju.
Meni ipak nije jasna ova teza precenenjenosti. Kako to funckcionise za nas koji nismo deo političkih struktura i kolektivnog mentaliteta, već želimo da se ponašamo racionalno i ispravno. Meni lično nije bitna apsolutna vrednost stana, ali mi je bitan komfor i kvalitet stanovanja. Kada bi, hipoteticki govoreći, cene pale 50% (ili koliko god da je realna vrednost), prva stvar koju bih uradio je da kupim stan koji mi po trenutnim cenama nije priuštiv, a uklapa se u moje životne afinitete- na primer četvorosoban u Marini Dorćol. Verujem da nisam jedini koji ovako (racionalno) razmislja. Onda se postavlja pitanje kako bi trziste reagovalo kada bi se pojavila tolika traznja za stanovima pogurana tim jeftinim/realnim cenama. Zar nije to samo po sebi oksimoron jer bi takva situacija opet dovela do povećanja traznje i posledično do rasta cena. Pa glavni problem danas uopste nije cena (mada cene jesu nedvosmisleno visoke u odnosu na lokalni standard), vec to sto uopste nema odgovarajućim stanova na trzistu

Pa glavni problem danas uopste nije cena (mada cene jesu nedvosmisleno visoke u odnosu na lokalni standard), vec to sto uopste nema odgovarajućim stanova na trzistu
Ovo me podseca na period kada nisu mogli da se uvoze automobili pa su krsevi sa vukovarskim tablicama dostizali neverovatne cifre. Isto tako i sada, realna ponuda kvalitetnih stanova je bedna i onda imamo paradokse da se nalickane starogradnje prodaju po 4K kvadrat

Meni ipak nije jasna ova teza precenenjenosti. Kako to funckcionise za nas koji nismo deo političkih struktura i kolektivnog mentaliteta, već želimo da se ponašamo racionalno i ispravno. Meni lično nije bitna apsolutna vrednost stana, ali mi je bitan komfor i kvalitet stanovanja. Kada bi, hipoteticki govoreći, cene pale 50% (ili koliko god da je realna vrednost), prva stvar koju bih uradio je da kupim stan koji mi po trenutnim cenama nije priuštiv, a uklapa se u moje životne afinitete- na primer četvorosoban u Marini Dorćol. Verujem da nisam jedini koji ovako (racionalno) razmislja. Onda se postavlja pitanje kako bi trziste reagovalo kada bi se pojavila tolika traznja za stanovima pogurana tim jeftinim/realnim cenama. Zar nije to samo po sebi oksimoron jer bi takva situacija opet dovela do povećanja traznje i posledično do rasta cena. Pa glavni problem danas uopste nije cena (mada cene jesu nedvosmisleno visoke u odnosu na lokalni standard), vec to sto uopste nema odgovarajućim stanova na trzistu

Ovo što si rekao je 100% tačno, a na ovoj temi nekima ne dopire do neurona.

Možemo divaniti u beskraj o tome kako se ljudi iracionalno ponašaju, ali nemoguće je zamisliti alternativni univerzum gde je prosečna cena kvadrata u BG 1300 EUR, a da to ne proizvede bukvalno stampedo na poslednju stambenu jedinicu.

Cena u Bgd jeste 1300 E, ali onih iz 2013.
Gle cuda i tada je cena bila 1300 E, tadasnjih.
Jel sada malo jasnije.

Možemo divaniti u beskraj o tome kako se ljudi iracionalno ponašaju, ali nemoguće je zamisliti alternativni univerzum gde je prosečna cena kvadrata u BG 1300 EUR, a da to ne proizvede bukvalno stampedo na poslednju stambenu jedinicu.

Ja mislim i će ovaj rast od 2022 ostaviti trag na psihi ljudi.

Ponuda starogradnje je mizerna i zato što se ljudi osećaju neugodno da izađu sa ponudom (izuzev APP) i da im na račun legne fiat-novac, jer ko zna da li će dovoljno brzo naći nov stan kakav su želeli. Ako su želeli novogradnju, može lako da se dogodi kao prošlog januara: u roku od mesec-dva si izguran sa tržišta sa svojim kreditnim mogućnostima. A oni koji napuštaju Srbiju, ili traže stvarno hitnu prodaju iz drugih razloga, to će uglavnom obaviti bez oglašavanja, u krugu poznanika.

Šta mislite o ideji da se nekretnine u Srbiji isključivo mogu kupiti Bitcoinima? 😄 Ovo bi možda osetno povećalo ponudu starogradnje.

Ovako će čini mi se ljudi koji su vlasnici jedine nekretnine čak i u slučaju recesije preći da jedu hranu za kućne ljubimce pre nego što će prodati stan.

A investitorima je ova brzina prodaje očigledno okej, kakva god da je.

Vrh