Šta je novo?

Cene nekretnina

Sad ko ima stan unutar zelenog područja je što kažu chick magnet 🧲🐟
Došlo je takvo vreme i devojke su svesne da nije lako naći Top 10% posao i uštedeti za učešće.

Šalu na stranu, pametnije bi bilo da Top 1% forumaši spoje kvalifikovane forumaše sa dobrim firmama. Preporuka čini čuda :cool:
Bilo negde 2017/2018, već su "devojke" počele da komentarišu da više nije bitno da imaš stan u BeGeu, već u Ej Bloku, Central Garden, West...

Mislim da su ta poznanstva iz mladosti precenjena i da ne znače toliko u životu koliko ljudi misle. Ja sam odrastao u centru i imao dosta tih snobova oko sebe, ali nije mi ništa značilo za kasniji uspeh. Najviše korisnih poznanstava sam stekao u radu, ali to je već neka kasnija faza života.
Baš ovo.

Svakako deci je uvek zanimljivije da budu u centru nego na periferiji, i u BG se dosta živaca uštedi kad možeš da živiš pešaka.

Zavisi kojoj deci. Meni je do srednje bilo zanimljivije na Miljakovcu nego u centru, posle se obrtalo. Dodao bih i da taj Miljakovac danas ima vise sadrzaja i bolje terene/igralista nego kad sam ja bio klinac.
Upravo. Mom klincu je najzanimljivije kod babe i dede, ceo komšiluk i svi u dvorištu no limit, ne ono tipa idemo sat vremena na igralište gde fensi mame nedaju detetu da se isprlja. Kontam da je zanimljiviji centar tek kad se krene u izlaske.

tek kad se krene u izlaske.
Jee, ja sam voleo da jurim trebe po Vračaru. Znači, to je šou bio. Ma, mangup sam bio.
Da sam bio pametan da jednu zadržim k' sebi, sad bi potencijalno bio sopstvenik zlatnog betona Beograda. Na kraju me sputao strani faktor. Mora dođeš pripremljen jbg. Između dve i četiri vatre.

Zavisi u kakvom se društvu krećeš, mnogi Beograđani kojima su roditelji pomogli za učešće poznaju bar nekoliko ljudi iz provincije čiji su roditelji "prodali dedovinu" i kupili deci stanove po Beogradu
Slazem se, zavisi u kakvom drustvu se kreces.

Nema toga u mom drustvu, svi su bili puka sirotinja, kao i ja, verovatno smo se zato i druzili jedni s drugima. Trule bogatase sa sela nisam sretao, niti sam se druzio sa njima. Ja sam uvek bio u soku kad mi neko kaze, pa ti si sa sela, zar ti nemas milione. Uopste nisam kapirao zasto ljudi iz grada zamisljaju ljude sa sela kao one koji su puni para, ali dosli iz sile da studiraju, dok nisam poceo da cujem te primere o kojima ti pricas. Ja sve da prodam sto imam u selu, nema da izvucem 10k evra, a ima da se prodaje ohoho povrsinski.

"...Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,75 odsto, kao i da na nepromenjenim nivoima zadrži kamatne stope na depozitne (4,5%) i kreditne olakšice (7%), saopštila je centralna banka..."
Ma ajd' što nisu spustili, nego što kažu:
"usled efekata nepovoljnih vremenskih prilika na cenu hrane itd, međugodišnja inflacija će u narednim mesecima verovatno privremeno ubrzati i kretati se oko gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja."
Prirodne sile se poigravaju sa nama.

Poslednja izmena:
Evo i o distribuciji plata po decilima. Što kaže neko ovde, Top 10% nije dovoljno da se živi u označenom području zelenom bojom, a u istom odokativno živi 60% stanovnika

Pogledajte prilog 244211 Pogledajte prilog 244212

Sad smo u fazi da su poželjne lokacije otišle i da narod mora da pravi kompromis ako hoće da živi u glavnom gradu. Pa eto, vreme je i za građanske akcije, pritisak da se gradi infrastruktura, saobraćajne veze, javni prevoz, biciklističke staze i slično. Alternativno bežanija iz grada na pravu periferiju, prigradska naselja kao Pančevo koja su realno bolji kvalitet života nego periferija BG.

Ono što si označio kao zeleno je ono što se takođe posmatra i kao rentijerska zona. Najveći deo grada će na kraju završiti u rukama rentijera koji ne znaju šta će drugo sa novcem, pa se sve više nekretnina akumulira. Razna dijaspora, lokalna buržoazija, malo srednje klase što ima i sl. ulaže zadnji dinar u ciglu. Neće to promena vlasti ni borba protiv korupcije rešiti. Cene će na poželjnim lokacijama rasti dalje dokle god ima onih koji su spremni da plate.

Medak 3 je prelepo naselje, mozda i jedno od najzelenijih. I ne vidim svrhu da se potencira samo centar ili nbg, pa onda ljudi patetišu kako nemaju dovoljno novca za te delove, a toliko lepih krajeva ima. Mnogi ni ne rade u centru, stvarno mislite da svi ti ljudi nakon posla dolaze da setaju knezom ili kalemegdanom, ko to jos radi? A i realno sva Bg naselja su takva da vecinu stvari mozes zavrsiti u kraju.
Tacno je sve to za Medak 3, naselje je odlicno koncipirano. Ima sve sto treba normalnim ljudima, prodavnicu, skolu, vrtic, blizu je pijaca. Ono sto ne valja je odsustvo parkinga pa je parkiranje prakticno u unutrasnjem kolovoznom prstenu pa su "cesanja" maltene svaki dan. Moguc je parking u donjem delu Borivoja Stevanovica ali samo ako imate auto koji nije skuplji od par hiljada evra sa celavim gumama i nikako alu felne ;) Zgrade su u poprilicno losem stanju i ako su "novije" starogradnje jer godinama nista nije ulagano, problem znaju da budu liftovi a i ljudi (tu se doselilo svega i svacega dok je kraj bio bas jeftin). Postoji par zgrada koje su problematicne jer je teren proradio (celo naselje je na blagoj padini), same zgrade nisu ugrozene ali cevi do zgrada jesu kao i trotoari koji su se na par mesta podigli onako dobrano. Stanari se cesto zale na losu zvucnu izolaciju izmedju stanova kao i u samim stanovima. Kroz infostan se naplacuje topla voda koje nema kada vam treba (izvorno stanovi nisu imali bojlere pa je to budzeno u raznim adaptacijama).
2400 za Medak 3 je teska budalastina, bukvalno ko nema gde da utuca novac.

Sad smo u fazi da su poželjne lokacije otišle i da narod mora da pravi kompromis ako hoće da živi u glavnom gradu. Pa eto, vreme je i za građanske akcije, pritisak da se gradi infrastruktura, saobraćajne veze, javni prevoz, biciklističke staze i slično. Alternativno bežanija iz grada na pravu periferiju, prigradska naselja kao Pančevo koja su realno bolji kvalitet života nego periferija BG.

Ono što si označio kao zeleno je ono što se takođe posmatra i kao rentijerska zona. Najveći deo grada će na kraju završiti u rukama rentijera koji ne znaju šta će drugo sa novcem, pa se sve više nekretnina akumulira. Razna dijaspora, lokalna buržoazija, malo srednje klase što ima i sl. ulaže zadnji dinar u ciglu. Neće to promena vlasti ni borba protiv korupcije rešiti. Cene će na poželjnim lokacijama rasti dalje dokle god ima onih koji su spremni da plate.
Tako je oduvek trebalo. Da se širi grad, da se pre novih zgrada odmah ostavi dovoljno mesta za nove bulevare, sve unapred i planski.

Tacno je sve to za Medak 3, naselje je odlicno koncipirano. Ima sve sto treba normalnim ljudima, prodavnicu, skolu, vrtic, blizu je pijaca. Ono sto ne valja je odsustvo parkinga pa je parkiranje prakticno u unutrasnjem kolovoznom prstenu pa su "cesanja" maltene svaki dan. Moguc je parking u donjem delu Borivoja Stevanovica ali samo ako imate auto koji nije skuplji od par hiljada evra sa celavim gumama i nikako alu felne ;) Zgrade su u poprilicno losem stanju i ako su "novije" starogradnje jer godinama nista nije ulagano, problem znaju da budu liftovi a i ljudi (tu se doselilo svega i svacega dok je kraj bio bas jeftin). Postoji par zgrada koje su problematicne jer je teren proradio (celo naselje je na blagoj padini), same zgrade nisu ugrozene ali cevi do zgrada jesu kao i trotoari koji su se na par mesta podigli onako dobrano. Stanari se cesto zale na losu zvucnu izolaciju izmedju stanova kao i u samim stanovima. Kroz infostan se naplacuje topla voda koje nema kada vam treba (izvorno stanovi nisu imali bojlere pa je to budzeno u raznim adaptacijama).
2400 za Medak 3 je teska budalastina, bukvalno ko nema gde da utuca novac.
Nisam znao za to, prijatelji koji imaju stanove tamo nemaju tih problema sa vodom i zvućnom izolacijom, a i te zgrade i sami ulazi gde su oni ne deluju neuredno, cak deluju sredjenije od mnogih u centru.

Nisam znao za to, prijatelji koji imaju stanove tamo nemaju tih problema sa vodom i zvućnom izolacijom, a i te zgrade i sami ulazi gde su oni ne deluju neuredno, cak deluju sredjenije od mnogih u centru.
Zavisi od zgrade do zgrade ... Mislim da su one sa kosim krozom sto lice na kucu najlosije. One u Brace Srnic uske visoke su cini mi se najbolje i po strukturi stanova i po svemu. Prvi red uz pijacu je bezveze, em buka od pijace em svi tu parkiraju ...

Zavisi od zgrade do zgrade ... Mislim da su one sa kosim krozom sto lice na kucu najlosije. One u Brace Srnic uske visoke su cini mi se najbolje i po strukturi stanova i po svemu. Prvi red uz pijacu je bezveze, em buka od pijace em svi tu parkiraju ...
Oni su u Borivoje Stevanovića, tu su sve zgrade iste
Pa, kao i u svakom drugom kraju, zavisi kako se odrzava zgrada.

Tacno je sve to za Medak 3, naselje je odlicno koncipirano. Ima sve sto treba normalnim ljudima, prodavnicu, skolu, vrtic, blizu je pijaca
Pa onooo, zavisi sa čim ga porediš. Pijaca je generalno mala, nema ništa posebno, a one radnje po okretnici 29 umeju da budu korisne, ali većinu je pregazio duh vremena. Škola je završena neke 2003 recimo, ali su je toliko slabo održavali da se raspala cela. Ne znam ni da li može da se upadne sad u nju, jer je i tu krkljanac verovatno. Vrtića nema skoro nigde u blizni, čini mi se na Padini da ima neki, ali znam da dosta ljudi mora na Konjarnik da ide u onaj veći. Zgrada ima puno, ove u Borivoja Stevanovića (niži brojevi) možda imaju lepše okruženje, jer je odmah tu šumica, prolaz ka stanici itd. Ulazio sam u mnoge, ulazi većinom izgledaju sasvim ok. Prednost je dosta šume između zgrada, širok prolaz kroz samo naselje, ima i terena, parkića (jedan je skoro renoviran, tu ima brda dece). Takoooo. Ima svašta.
Da, velika mana je krkljanac ujutru na mostu, dok izađeš na Konjarnik da se prebaciš recimo na Nbg treba dosta vremena. Inače blizina autoputa je na papiru prednost 😅 Sad su trole ukinuli, valjda idu autobusi 29...

Pa onooo, zavisi sa čim ga porediš. Pijaca je generalno mala, nema ništa posebno, a one radnje po okretnici 29 umeju da budu korisne, ali većinu je pregazio duh vremena. Škola je završena neke 2003 recimo, ali su je toliko slabo održavali da se raspala cela. Ne znam ni da li može da se upadne sad u nju, jer je i tu krkljanac verovatno. Vrtića nema skoro nigde u blizni, čini mi se na Padini da ima neki, ali znam da dosta ljudi mora na Konjarnik da ide u onaj veći. Zgrada ima puno, ove u Borivoja Stevanovića (niži brojevi) možda imaju lepše okruženje, jer je odmah tu šumica, prolaz ka stanici itd. Ulazio sam u mnoge, ulazi većinom izgledaju sasvim ok. Prednost je dosta šume između zgrada, širok prolaz kroz samo naselje, ima i terena, parkića (jedan je skoro renoviran, tu ima brda dece). Takoooo. Ima svašta.
Da, velika mana je krkljanac ujutru na mostu, dok izađeš na Konjarnik da se prebaciš recimo na Nbg treba dosta vremena. Inače blizina autoputa je na papiru prednost 😅 Sad su trole ukinuli, valjda idu autobusi 29...

Ima vrtic preko puta cini mi se iznad Medak 2 (dobro nije u kraju ali opet nije ni daleko). Nisam bio tamo odavno, inace sam ziveo tu pre 20 godina i pisem o problemima od pre 20 godina. Ne verujem da se nesto promenilo drasticno u medjuvremenu sto se tice infrastrukture i odrzavanja zgrada. Ona pijaca jeste bezveze i mala ali bar mozes da kupis normalan paradajz a ne ovo zeleno obrano sto nam poturaju u radnjama. One radnje ispod pijace su horor, kao iz najboljih vremena krize 90-ih :)

Meni je interesantno recimo to sto u Zemunu Gornji Grad, deo Pregrevica je skuplji od svih ostalih delova. Uopste ne kapiram zasto. Tamo nema nicega, a od te blizine Dunava ne znam sta ima neko, jer izlaz na kej ne postoji. Pricalo se ranije da ce da se spoji sve od Gardosa do Pupinovog mosta, ali teska prica. I dalje, Pregrevica se prodaje kao luksuznija lokacija od ostatka Zemuna.

Meni je interesantno recimo to sto u Zemunu Gornji Grad, deo Pregrevica je skuplji od svih ostalih delova. Uopste ne kapiram zasto. Tamo nema nicega, a od te blizine Dunava ne znam sta ima neko, jer izlaz na kej ne postoji. Pricalo se ranije da ce da se spoji sve od Gardosa do Pupinovog mosta, ali teska prica. I dalje, Pregrevica se prodaje kao luksuznija lokacija od ostatka Zemuna.
kako nema nista ... ima Institut za fiziku, Visa skola Unutrasnjih poslova, Balkan ekspres restoran ... znaci i za akademika i za cacija i za devojcicu da cucla frapucino :D

Ovaj deo Zemuna bliže centru (Gospodska) ima sve sadržaje - škole, vrtić, pijaca, prodavnice i ostalo ali su većinom zgrade stare 100+ godina ili neki stanovi u kući sa TA peći po APP ceni. Izuzetak je deo oko Prvomajske i čuveno naselje Sava Kovačević ali je ono nešto dalje od tih sadržaja, a i ima lokalne probleme sa "tonjenjem" zgrada

Dobra reklama za stan u potkrovlju
Zanimljiv je taj koncept "država duradi nešto". Ako zgrada nije više u garanciji, a predpostavljam da nije, ne znam što bi to bio problem drugih sem njih samih. Kada napokon ukapiraju da je na njima da reše problem onda kreće ono klasično "meni krov ne treba, ja sam na prvom spratu" i sukob stanara dok če stan u potkrovlju biti nemoguće koristiti...

Ovaj deo Zemuna bliže centru (Gospodska) ima sve sadržaje - škole, vrtić, pijaca, prodavnice i ostalo ali su većinom zgrade stare 100+ godina ili neki stanovi u kući sa TA peći po APP ceni. Izuzetak je deo oko Prvomajske i čuveno naselje Sava Kovačević ali je ono nešto dalje od tih sadržaja, a i ima lokalne probleme sa "tonjenjem" zgrada
Zato tamo i prave samo trospratnice. Tek oko Zemunskih kapija tamo ide vise spratova.

Donji Zemun je meni najlepsi kraj za zivot u Beogradu, tamo bih voleo da zivim, često i šetam tamo. Ali tamo se retko gradi, popunjeno je sve. Mozda mi se cak i vise svidja nego Novi Beograd, nekako ima dušu iliti živinu, hijerarhiju. Zemunski kej, nema lepše. Ja sve koji mi dolaze u goste vodim na Gardoš i zemunski kej, a ne na Kalemegdan 😀

Zanimljiv je taj koncept "država duradi nešto". Ako zgrada nije više u garanciji, a predpostavljam da nije, ne znam što bi to bio problem drugih sem njih samih. Kada napokon ukapiraju da je na njima da reše problem onda kreće ono klasično "meni krov ne treba, ja sam na prvom spratu" i sukob stanara dok če stan u potkrovlju biti nemoguće koristiti...
Jedino sto treba drzava duradi je da ne daje kurti i murti da zidaju bez ikakvih standarda. Bez obzira sto ovde neki smatraju da na gledanje stana treba da dovedes iskusnog arhitektu, gradjevinca, vrhunskog pravnika itd... 😁 kao sto rekoh, da imam sve te ljude, gradio bih sam.

Jedino sto treba drzava duradi je da ne daje kurti i murti da zidaju bez ikakvih standarda. Bez obzira sto ovde neki smatraju da na gledanje stana treba da dovedes iskusnog arhitektu, gradjevinca, vrhunskog pravnika itd... 😁 kao sto rekoh, da imam sve te ljude, gradio bih sam.
Zato vecina ovog sto se sada gradi ne vredi ni trecinu cene koju traze, zali Boze utucanog betona. S druge strane tako su lepo namestili cene kartelski da nema slucajnog ispadanja.

Veliki broj ljudi koje poznajem koji su dosli u Beograd na studije i ostali, polako su poceli da se vracaju nazad u svoja mesta, iz vise razloga.

Polako su poceli i "rodjeni" beogradjani da se izmestaju iz grada, ali oni idu u okolinu, Sopot, Pazove, Ruma i sl. (ljudi u 30tim)

Ja trenutno radim hibridno i cilj mi je da nadjem drugi posao ili da se presaltam na full remote. Za mene je to spas u svakom smislu a pogotov u tome da odem takodje negde van grada. Beograd je poceo zestoko da mi smeta.

Sve je to lepo, no život u manjem mestu nije za svakog (npr nema glovo, starbaks, umetničko klizanje i td...). Poznajem ljudi koji su otišli van BG-a i uživaju (većinom izdaju stan koji imaju + rade remote i žive u kućama), a isto tako poznajem ljude koji su pokušali pa se vratili. Dosta je tu do psihe i šta zapravo čovek želi.

Veliki broj ljudi koje poznajem koji su dosli u Beograd na studije i ostali, polako su poceli da se vracaju nazad u svoja mesta, iz vise razloga.

Polako su poceli i "rodjeni" beogradjani da se izmestaju iz grada, ali oni idu u okolinu, Sopot, Pazove, Ruma i sl. (ljudi u 30tim)

Ja trenutno radim hibridno i cilj mi je da nadjem drugi posao ili da se presaltam na full remote. Za mene je to spas u svakom smislu a pogotov u tome da odem takodje negde van grada. Beograd je poceo zestoko da mi smeta.
Ovo sve pada u vodu ako nadjes zenu koja ne moze da radi remote. Mozes da mastas o hipsterskoj selidbi na selo samo u slucaju da i zena radi od kuce ili hibridno.

A sta rade ti ljudi koji se vracaju u svoje gradove? Koje su struke?

Vrh