Šta je novo?

Cene nekretnina

Medak 3, starogradnja, stan 40m2, 2400e po m2 kupljen pre neki mesec. :vops:

ima raznih ljudi
Medak 3 je prelepo naselje, mozda i jedno od najzelenijih. I ne vidim svrhu da se potencira samo centar ili nbg, pa onda ljudi patetišu kako nemaju dovoljno novca za te delove, a toliko lepih krajeva ima. Mnogi ni ne rade u centru, stvarno mislite da svi ti ljudi nakon posla dolaze da setaju knezom ili kalemegdanom, ko to jos radi? A i realno sva Bg naselja su takva da vecinu stvari mozes zavrsiti u kraju.

Ako nemaš sadržaje (čitaj snobovski restoran i tajlandsku masažu) ispred zgrade, živiš faktički u selu.
Trotoar je bolji lakmus test za "selo". Nebitno da li je Vracar ili Medak, ako ne mogu sa decijim kolicima da prodjem zbog nepostojanja ili uzurpiranja trotoara (ne samo od strane automobila) to nije humano mesto za zivot. A trenutno zivim u takvom kraju. To sto u tu kategoriju spada 90% Beograda to je vec nas problem..

Medak 3 je prelepo naselje, mozda i jedno od najzelenijih. I ne vidim svrhu da se potencira samo centar ili nbg, pa onda ljudi patetišu kako nemaju dovoljno novca za te delove, a toliko lepih krajeva ima. Mnogi ni ne rade u centru, stvarno mislite da svi ti ljudi nakon posla dolaze da setaju knezom ili kalemegdanom, ko to jos radi? A i realno sva Bg naselja su takva da vecinu stvari mozes zavrsiti u kraju.
Pa ja šetam posle posla po centru, keju, kališom. Prosto sadržaj svega što je na raspolaganju u centru i onog što je van toga je neuporedivo.
Nekima je glupo kad kažem da sam stan tražio ne manje od 30 munuta šetnje od Skadarlije. Te ''kompleks si'' komentare sam ignorisao.
Ako odem do grada da se olešim ili završim posao, neću da razmišljam da li mogu da vozim ili ne.

Stanovi se retko kupuju od jedne plate, obično parovi udruže primanja, a često i porodice ulete kao ispomoć.
Za udruzivanje primanja naravno, ali to za porodice ja stvarno ne znam kome je porodica pomogla za ovo. Iskreno, nemam takvih slucajeva u drustvu. Verovatno ih je mnogo vise medju Beogradjanima.

Pa ja šetam posle posla po centru, keju, kališom. Prosto sadržaj svega što je na raspolaganju u centru i onog što je van toga je neuporedivo.
Nekima je glupo kad kažem da sam stan tražio ne manje od 30 munuta šetnje od Skadarlije. Te ''kompleks si'' komentare sam ignorisao.
Ako odem do grada da se olešim ili završim posao, neću da razmišljam da li mogu da vozim ili ne.
Zato sam i rekao da ne dolaze svi, uvek ima onih kojima je tamo najlepše za šetnju. Ali većini ne pada na pamet iskreno, sve je stvar ukusa, a dobru šetnju i sadržaje tokom večeri nude i mnogi drugi delovi grada (ne u istoj meri, ali apsolutno zadovoljava potrebe).

Zar se iko sem turista leši u Skadarliji

Svako treba da se protegne koliko je dug i prema svojim prioritetima. Ljudi koji te prozivaju su sasvim verovatno ljubomorni.

Ja sam živeo u centru i na periferiji i oba imaju svojih mana. Centar je pogodan za mladalački život, ne toliko za porodični.
Pa znaš šta ja mislim.Kada razmišljam o budućnosti, nešto puno ne gledam sebe, ja sam svoje iživeo pa mi je dovoljno da budem posmatrač ali moja deca će u tom centru odrastati upoznavati ljude, graditi veze sa ljudima, povezivati se u neke grupe i nadam se stvoriti mnogo veći socijalni kapital nego što bi mogle ako odrastaju u Mirjevu.
Tu će se sresti sa mnogo više opcija, različitih priča i biti na čvorištu svega novog.
Tako da ako budu koristila to sebi će olakšati dalji život. Svakako ako je lipšem pre toga ostaće im stan u centru a tu će cena uvek rasti više nego van njega pa nek komadaju kako oće.
Ne znam, to je moje mišljenje al ne mislim da ima nekog posebnog prostora za diskusiju.

Za udruzivanje primanja naravno, ali to za porodice ja stvarno ne znam kome je porodica pomogla za ovo. Iskreno, nemam takvih slucajeva u drustvu. Verovatno ih je mnogo vise medju Beogradjanima.
Zavisi u kakvom se društvu krećeš, mnogi Beograđani kojima su roditelji pomogli za učešće poznaju bar nekoliko ljudi iz provincije čiji su roditelji "prodali dedovinu" i kupili deci stanove po Beogradu

Pa znaš šta ja mislim.Kada razmišljam o budućnosti, nešto puno ne gledam sebe, ja sam svoje iživeo pa mi je dovoljno da budem posmatrač ali moja deca će u tom centru odrastati upoznavati ljude, graditi veze sa ljudima, povezivati se u neke grupe i nadam se stvoriti mnogo veći socijalni kapital nego što bi mogle da ga imaju nego da odrastaju u Mirjevu.
Tu će se sresti sa mnogo više opcija, različitih priča i biti na čvorištu svega novog.
Tako da ako budu koristila to sebi će olakšati dalji život. Svakako ako je lipšem pre toga ostaće im stan u centru a tu će cena uvek rasti više nego van njega pa nek komadaju kako oće.
Ne znam, to je moje mišljenje al ne mislim da ima nekog posebnog prostora za diskusiju.
Pa eto i zasto su stanovi u tom centru skupi 🤷‍♂️ Nije samo do 'nedostatka sadrzaja'.

To je čudno. 20% je ogroman pad prometa. Podaci kažu da se promet u maloprodaji, realno jedva povećao: prva četiri meseca 2025. u odnosu na isti period prethodne godine, 4.1% nominalno i 0.8% realno. Vidi se stagnacija, ali toliki pad ne bih očekivao. April je još i ubrzao.
Nama je i dalje privatna potrošnja najvažnije gorivo BDP-a (1.1p.p. u Q1 2025)...
Ja sam čuo za radnje i restorane u širem centru da imaju dosta manji promet ove godine. "Da se stranci plaše da izađu iz hotela"- vlasnica radnje iz centra mi reče, a i manje ih ima. Čuo sam i za neke popularne restorane da im se smanjio promet drastično. Ima dosta veze i sa mikrolokacijom.

Sad ko ima stan unutar zelenog područja je što kažu chick magnet 🧲🐟
Došlo je takvo vreme i devojke su svesne da nije lako naći Top 10% posao i uštedeti za učešće.

Šalu na stranu, pametnije bi bilo da Top 1% forumaši spoje kvalifikovane forumaše sa dobrim firmama. Preporuka čini čuda :cool:

Ja znam dosta primera, većina oko mene je imala neku pomoć od porodice. Ređe slučajevi gde neko ima ušteđen čist keš koji može da da detetu, a češće se prodaju neke druge nekretnine ili zemlja, pa se taj novac iskoristi za stan u BG.

Imam samo jedan primer u okruženju gde par nije imao pomoć od porodice, već su digli kredit na konto svojih primanja i 20% učešća koje su sami skupili.

Pa znaš šta ja mislim.Kada razmišljam o budućnosti, nešto puno ne gledam sebe, ja sam svoje iživeo pa mi je dovoljno da budem posmatrač ali moja deca će u tom centru odrastati upoznavati ljude, graditi veze sa ljudima, povezivati se u neke grupe i nadam se stvoriti mnogo veći socijalni kapital nego što bi mogle ako odrastaju u Mirjevu.

Mislim da su ta poznanstva iz mladosti precenjena i da ne znače toliko u životu koliko ljudi misle. Ja sam odrastao u centru i imao dosta tih snobova oko sebe, ali nije mi ništa značilo za kasniji uspeh. Najviše korisnih poznanstava sam stekao u radu, ali to je već neka kasnija faza života.

Svakako deci je uvek zanimljivije da budu u centru nego na periferiji, i u BG se dosta živaca uštedi kad možeš da živiš pešaka.

Zavisi kojoj deci. Meni je do srednje bilo zanimljivije na Miljakovcu nego u centru, posle se obrtalo. Dodao bih i da taj Miljakovac danas ima vise sadrzaja i bolje terene/igralista nego kad sam ja bio klinac.

Vrh