Šta je novo?

Cene nekretnina

Ludim od toga. Ova tema je svela Beograd na širi centar i NBG.
Pa to je realnost. Beograd je infrastrukturno nazadovao tako da ako ne zivis u navedenim delovima grada kao da ne zivis u Beogradu nego si osudjen na bivstvovanje u mikrolokacijama. Kada bi sve opstine bile dobro povezane sa kvalitetnim sadrzaijima i infrastrukturom bila bi skroz druga prica.

Jeste malo. Za porodicu sa 2 deteta je malo.
Za penzionere je taman.
Svi osnovni troškovi (bez plaćanja rate ili kirije) za porodicu su oko 1500e van Beograda za polupristojan život. U Beogradu je to oko 2000e.
Zahvalite rastu BDP-a, spoljnom dugu, kursu i zakonodavstvu zemlje zbog toga
Ali pricali smo o 2 odrasle osobe bez dece

Svi osnovni troškovi (bez plaćanja rate ili kirije) za porodicu su oko 1500e van Beograda za polupristojan život. U Beogradu je to oko 2000e.
Ako rentaju stan i placaju kredit za auto, sa dvoje male dece ne spasava ih ni 2500e kucnog budzeta, to je bukvalno granica relativno pristijnog zivota ili dve BG medijane. U tom rezimu skupiti za ucesce je misaona imenica ako nema ko da ih pomogne. Na duze staze, umesto da se uzdignu protokom vremena samo propadaju ili se sele u inostranstvo (neko i na selo).
Posle nekog vremena se okrenes, gde si bio, sta si radio ... jedno veliko nista.

Ako rentaju stan i placaju kredit za auto, sa dvoje male dece ne spasava ih ni 2500e kucnog budzeta, to je bukvalno granica relativno pristijnog zivota ili dve BG medijane. U tom rezimu skupiti za ucesce je misaona imenica ako nema ko da ih pomogne. Na duze staze, umesto da se uzdignu protokom vremena samo propadaju ili se sele u inostranstvo (neko i na selo).
Posle nekog vremena se okrenes, gde si bio, sta si radio ... jedno veliko nista.
Evo ga jedan kratak i lep tekst

Naročito obratiti pažnju na fertilitet i troškove života kao i priuštivost nekretnina i dece. Zanimljiv je baš Japan. Zbog izvoza su napravili deflaciju što je dovelo do manjka stanovništva i povećala se domaća inflacija. Stanovništvu inflacija a kompanijama deflacija.

Trenutna politika je kao da neko želi da rastera ljude iz cele zemlje da bi moglo što više rudnika da se otvori. Ja drugo objašnjenje nemam. Nema ovo veze sa ekonomskim napretkom, ovo baš mora da mrziš svoj narod pa da dopustiš ovo stanje.

.... sledeći korak je kada se potroše pare, kurs i zamena stanovništva

Poslednja izmena:
Pa to je realnost. Beograd je infrastrukturno nazadovao tako da ako ne zivis u navedenim delovima grada kao da ne zivis u Beogradu nego si osudjen na bivstvovanje u mikrolokacijama. Kada bi sve opstine bile dobro povezane sa kvalitetnim sadrzaijima i infrastrukturom bila bi skroz druga prica.

Dobro ako je to realnost, ja veći deo života onda ne živim u Beogradu - slagali me.

Meni se cini da su ljudi prilicno digli svoje standarde u poslednjih 20 godina sta je po njima potrebno za normalan zivot.
Pa razmisli i sam o troškovima. Visoke cene hrane su ogroman problem za siromašne ljude, jer se ne moze ne jesti. Medjutim, bogatiji slojevi drustva imaju druge diskrecione izdatke, to se naručito odnosi na devojke/žene. Ne mogu one toliko pojesti (ni količinski ni novčano) koliko mogu potrošiti na dnevnom nivou za beauty rutinu, trening, kozmeticar, itd. Pogledaj koliko je salona tamo oko Bloka 65/Airport City-ja i svi su puni. Što više zarađuješ, veci su apetiti, a trosak hrane zanemarljiv u odnosu na trosal celokupnog lifestyle-a

E da. Evo jedne zanimljive pričice kad smo kod zamene stanovništva.
Poznanik radio na jednom projektu u blizini Beograda. Neka proizvodnja domaća je u pitanju. Uvezli migrante, petnaestak njih.
Mislio je da rade 6 dana nedeljno po 9 sati. Medjutim rade 7 dana nedeljno 🙂. Imaju besplatnu hranu na poslu i ne troše novac a hranu tj hoće sami da rade. Plata uredna, minimalac bez prekovremenih.
Beda beda beda beda.
Pošto ja ne vidim ko može da se takmiči sa tim a znamo da svi koji imaju tako neke poslove su povezani sa vlasti na ovaj ili onaj način, da li običnog radnika (jedno 60-70% populacije) očekuje bolji ili lošiji period u Srbiji?

I onda se sad neko ubaci i kaže samo hustle bajo moj i neka svi budu električari, vodoinstalateri i keramičari za mnogo evara. Hiljade i hiljade mesečno a troškovi ništa.

Prvi put vidim da nije loše imati seosko domaćinstvo kao backup 🥳

Pa razmisli i sam o troškovima. Visoke cene hrane su ogroman problem za siromašne ljude, jer se ne moze ne jesti. Medjutim, bogatiji slojevi drustva imaju druge diskrecione izdatke, to se naručito odnosi na devojke/žene. Ne mogu one toliko pojesti (ni količinski ni novčano) koliko mogu potrošiti na dnevnom nivou za beauty rutinu, trening, kozmeticar, itd. Pogledaj koliko je salona tamo oko Bloka 65/Airport City-ja i svi su puni. Što više zarađuješ, veci su apetiti, a trosak hrane zanemarljiv u odnosu na trosal celokupnog lifestyle-a
Pa OK ali onda nema kukanja sto se ne stedi za stan, kao sto od devojke drugarica se zali sto ustedi 40,000 RSD a kad je pitas kako samo toliko sa njenom platom, pa jbg, 20,000 mesecno privatni trener u teretani, ovo ono izvuku se pare kao.

Ako dopustis da ti lifestyle creep pojede 300-400 EUR na mesecnom nivou, jbg, sam si birao nije te niko puskom terao, i svesno ili podsvesno radis protiv ideje kupovine stana.

Pa OK ali onda nema kukanja sto se ne stedi za stan, kao sto od devojke drugarica se zali sto ustedi 40,000 RSD a kad je pitas kako samo toliko sa njenom platom, pa jbg, 20,000 mesecno privatni trener u teretani, ovo ono izvuku se pare kao.

Ako dopustis da ti lifestyle creep pojede 300-400 EUR na mesecnom nivou, jbg, sam si birao nije te niko puskom terao, i svesno ili podsvesno radis protiv ideje kupovine stana.

Prvo, medijalna plata u Beogradu nije 700 euru.
RGZ ne daje statistiku za medijalnu platu u Bg-u, ali bi mogli da izračnamo medijanu između opština (po mestu prebivališta, za april 2025) Medijana bi bila oko 124.909 RSD. Donji kvartil oko 100k
Samo što nam ovo daje prostornu medijanu, odnosno sravnjuje razlike u broju zaposlenih između opština. Nažalost, ne mogu da nađem podatke za zarade po mestu rada, iako imamo brojke za broj zaposlenih po istom kriterijumu.

Možemo da pogledamo broj zaposlenih po mestu prebivališta (za 2024. godinu imamo podatke), pa da izračunamo ponderisani prosek, odnosno vidimo da li procentualno ljudi više prebivaju na platežno jačim opštinama. Ponderisana medijana bi bila nešto veća verovatno, oko 130k, budući da ima više zaposlenih na "jačim opštinama". Šest najjačih: Novi Beograd13,09%, Palilula (Beograd)10,95%, Zvezdara10,40%, Čukarica10,32%, Zemun10,26%, Voždovac 10.21%. U ovih šest opština (65% zaposlenih) bi i prosek i medijana bili slični, oko 140k.

Bilo bi lepo videti prosečnu neto platu po mestu rada, jer pojedine opštine (Novi Beograd, Savski Venac, Stari Grad itd.) imaju znatno veći broj zaposlenih od prebivalca...
Ali dobro, nije Srbija Beograd! :kum:

Opština
Prosečna neto plata po prebivalištu
Broj zaposlenih po prebivalištuProcentualno učešće u broju zaposlenih
Mladenovac
92014​
17846​
2.52%
Barajevo
94793​
9292​
1.31%
Sopot
94931​
6686​
0.95%
Grocka
98109​
31180​
4.41%
Surčin
100623​
18069​
2.56%
Obrenovac
103383​
27201​
3.85%
Lazarevac
112022​
23731​
3.36%
Rakovica
123618​
45105​
6.38%
Palilula (Beograd)
124909​
77441​
10.95%
Zemun
128203​
72574​
10.26%
Čukarica
130473​
73008​
10.32%
Zvezdara
142020​
73562​
10.4%
Voždovac
143906​
72212​
10.21%
Novi Beograd
177418​
92553​
13.09%
Savski venac
177489​
17568​
2.48%
Vračar
186892​
26457​
3.74%
Stari grad
195035​
22688​
3.21%

Evo i o distribuciji plata po decilima. Što kaže neko ovde, Top 10% nije dovoljno da se živi u označenom području zelenom bojom, a u istom odokativno živi 60% stanovnika

1752140978370.png
1752141084850.png

Opet u mojoj originalnoj tezi trosak je 500 EUR hrana mesecno za dve osobe, 500 EUR kirija i 200 EUR rezije, sto ostavlja 800 EUR od zajednickih primanja od 2000 EUR.
Od tih 800 EUR mislim da moze da se postigne i da se 100-120 EUR sa strane za svaki mesec ostavi za letovanje (1200-1500 EUR total znaci) a da se stedi oko 400-500 EUR i da bude opet dovoljno i da se povremeno osvezi garderoba, izadje negde itd (ostaje ti oko 200-300 EUR za te potrebe
Ma da, ovo je laganica budžet. 500 jura za hranu imaš luft za nutelu jak. Ja sa dvoje dece trošim manje od toga.

Ali dobro, to k'o kad je meni komšija rekao da je imao bonus nešto 15k evra fazon. A meni izleti: u jbt, to skoro ko moja godišnja plata 😅 A on me pogleda nekim tupim, sažaljivo-tugaljivim-kučećim pogledom i kaže: au, kako ti onda misliš da kupiš stan!?

Ali sa tom zemunskom platom možeš samo izvan zelenog područja, tj. delovima Zemuna koji su van - Zemun Polje, Batajnica, Altina i to je pitanje ako si kreditni kupac

Svi se hvataju za NBG i centar grada u nekim svojim primerima, ali se preskoci da Zvezdara, Cukarica, Vozdovac (i to opet ne centarlni delovi) sa starogradnjom gura fino preko 2.5k..

Ali sa tom zemunskom platom možeš samo izvan zelenog područja, tj. delovima Zemuna koji su van - Zemun Polje, Batajnica, Altina i to je pitanje ako si kreditni kupac
ALi taj prosek je za ceo Zemun, ne samo zeleni deo. Nekako je ocekivano da ti trebaju natprosecna primanja za zivot u natprosecnom delu opstine.

Svi se hvataju za NBG i centar grada u nekim svojim primerima, ali se preskoci da Zvezdara, Cukarica, Vozdovac (i to opet ne centarlni delovi) sa starogradnjom gura fino preko 2.5k..
Zona sa cenom do 2k evra kvadrat je odavno otisla van granica zelene zone koju je ovaj fini covek gore nacrtao.

"...Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,75 odsto, kao i da na nepromenjenim nivoima zadrži kamatne stope na depozitne (4,5%) i kreditne olakšice (7%), saopštila je centralna banka..."

Vrh