Šta je novo?

Cene nekretnina

Ljudi treba da se sete da su ranije NBGD blokovi isto imali lose konotacije i nisu bas bili mesto koje se gleda pozitivno za zivot.
Vise puta sam za mladje momke cuo za lep nadimak "st*** iz bloka", interventna i sastanci sa njom su iskustva par mojih prijatelja koji bi samo kao klinci sedeli u parku.

Vremena se menjaju, treba otici i videti uzivo kako zive ljudi sada, a ne pre 5,10,15,20 godina ili to sto si cuo da ima problem neki.
Batajnica danas i pre 20 godina kada sam bio klinac su 2 razlicita sveta, kao sto verujem da je slucaj sa dosta delova Beograda.

Савски блокови 90-их. Рестрикције струје, мрак и силуете солитера, соц-брутализам. Скидање патика, више мафијашких група (Кека, син министра полиције итд...), организовано међушколско шибање (то му дође као општинско такмичење сад кад видим :LOL:), активирање кашикаре у школи, пар одлазака у ургентни. :rolleyes: Мочвара и шипражје на позицији данашњег ТЦ Пирамида, веће пешчане дине на местима већих паркова.

Од позитивних ствари исто као и сад, ширина, река, паркови, шеталишта и тај осећај слободе од јутра до мрака и да не мораш да пређеш већу улицу у кругу од 1. км. Баскет.

Сад тих негативних нема, позитивне су ту. Мада је незамисливо да неко пусти само дете цео дан (а и не пикају клинци баскет).

Ova tema je izgubila svaki smisao.

Treba je preimenovati u "Cena nekretnina u pet centralnih opština Beograda", jer je to jedino što vredi očigledno.
Postoji preveliko neslaganje ocekivanja i mogucnosti na ovoj temi, ja sam pricao o tome jos i pre 1000 stranica i vidim da se nista nije promenilo od onda.
I tada je vodjena zestoka rasprava o slicnim stvarima i kako prosecna zarada treba da omoguci komforan zivot u samom centru prestonice drzave.

Савски блокови 90-их. Рестрикције струје, мрак и силуете солитера, соц-брутализам. Скидање патика, више мафијашких група (Кека, син министра полиције итд...), организовано међушколско шибање (то му дође као општинско такмичење сад кад видим :LOL:), активирање кашикаре у школи, пар одлазака у ургентни. :rolleyes: Мочвара и шипражје на позицији данашњег ТЦ Пирамида, веће пешчане дине на местима већих паркова.

Од позитивних ствари исто као и сад, ширина, река, паркови, шеталишта и тај осећај слободе од јутра до мрака и да не мораш да пређеш већу улицу у кругу од 1. км. Баскет.

Сад тих негативних нема, позитивне су ту. Мада је незамисливо да неко пусти само дете цео дан (а и не пикају клинци баскет).
Apsolutno, ali eto, rascistile se negativne stvari, neke nove zamenile njeno mesto (umesto skidanja patika sad imas spic u saobracaju!).
Isto tako kao sto pre 20 godina mislim da nije postojao nijedan privatni bazen u Batajnici, skola nije imala fiskulturnu salu, klime su bile misaona imenica.

Treba sagledati realni potencijal lokacije i sta nudi sada, mislim da niko ko je 90ih ziveo u Savskim blokovima nije znao kako ce im zivot izgledati kroz 30 godina.

Да, али је проблем што је тај урбанистички део био ок, са све тим улицама које изгледају малтене као и данас и које су, сећам се, биле аветињски празне. Сада је наравно кркљанац и фрка за паркинг. Колико има сад тих ок локација са перспективом?

Мислим ја не патим од тих ствари, за време короне сам тражио плац у околини (Kотеж је нпр ваздушном линијом 3.5 км од Трга Републике), није ме од те идеје одвратиo неки елитизам или сл, него инфраструктура тих места.

Да, али је проблем што је тај урбанистички део био ок, са све тим улицама које изгледају малтене као и данас и које су, сећам се, биле аветињски празне. Сада је наравно кркљанац и фрка за паркинг. Колико има сад тих ок локација са перспективом?

Мислим ја не патим од тих ствари, за време короне сам тражио плац у околини (Kотеж је нпр ваздушном линијом 3.5 км од Трга Републике), није ме од те идеје одвратиo неки елитизам или сл, него инфраструктура тих места.
Pitanje za tebe i sve BeoBuildere je da li mislite da su ti problemi (urbanizam i infrastruktura) unikatni za Beograd i nasu drzavu?

Austrija:
Screenshot 2025-06-10 at 17.21.14.png

Hong Kong:
Screenshot 2025-06-10 at 17.21.20.png

Infrastruktura je podlozna promenama kao i urbanizam, po meni treba gledati trend sta se desava u poslednjih par godina, popricas sa ljudima sto zive tu pa steknes neki utisak za potencijal.

Ja licno mislim da Ostruznica/Ovca imaju fin potencijal u buducnosti npr, zbog povezanosti i blizine buduce metro stanice.

Pitanje za tebe i sve BeoBuildere je da li mislite da su ti problemi (urbanizam i infrastruktura) unikatni za Beograd i nasu drzavu?

Не осећам се компетентним да одговорим на то питање, али могу да питам другара са БГ катедре за урбанизам. :)

Bukvalno imam prijatelje, mladi bračni par, koji iz Bataje idu svaki dan na posao ka Vračaru i Jerkoviću. Kupili su kuću/stan, onu što podseća na karingtonku na ulazu u Bataju. A imaju standard za Nbg bez problema, samo što im je računica ovako bila hiljadu puta bolja. Dvorište fino, renovirali sve tip top.
Takvih ljudi imaš koliko hoćeš, zato cene skaču i po periferiji svuda.
Cene po periferiji skacu srazmerno i postepeno istim tempom zbog cena u centru (ako je nbg 3.5k, gde cu ja u Zemunu da prodajem za 2k, moram da podignem na 2.7k), a ne zbog ljudi koji se namerno sele na periferiju iako sebi mogu da priuste centar. Periferija se puni jer ljudi pomeraju svoje granice zeljenih lokacija zajedno sa poskupljenjem cena nektretnina.

Cene po periferiji skacu srazmerno i postepeno istim tempom zbog cena u centru (ako je nbg 3.5k, gde cu ja u Zemunu da prodajem za 2k, moram da podignem na 2.7k), a ne zbog ljudi koji se namerno sele na periferiju iako sebi mogu da priuste centar.
Cene skaču jer ljudi koji dođu u BG osećaju pritisak da budu na Dorćolu, Vračaru, eventualno NBG, jer ih u sportonom pitaju: "zašto se se preselio na levu obalu, mogao si ostati i ovde u selu gde nema kanalizacije".

Pa kako moze da bude isto, razlikuju se plate tamo i ovde.
Idi ti zivi u Ovci i Bataji, nemoj nama da stavljas ladne obloge na vrelo celo.
Dal' je realno da poredis po standardu i infrastrukturi Bataju/Ovcu i predgradje Ciriha? Ti koji si video sveta?

Neko je ovde kacio grafikon odnosa prosecnih plata i cena i mislim da su u periodu 2015-2021 ljudi koji rade prosečne poslove mogli kupiti ovo što je sad u rangu 2500-3200/m2, dakle širi centar pa i mnogi NBG blokovi.

U delovima grada gde je sada ta cena od recimo 2300+ živi skoro 60% stanovnika Beograda. A ono što mnoge boli jeste činjenica da samo 3-5% stanovnika tu može stan da kupi. I to nije fer. Slažem se da ima uspešnih parova, ali nije svaki - potrebno je da su oboje završili neki traženi fakultet i probili se do low menadžment ili visoko plaćenih inženjerskih pozicija i na sve to da imaju učešće i ostale uslove. Naravno, ovde poredim samo osobe koje samostalno kupuju bez pomoći

Evo jedan primer iz mog okruženja, osoba je zarađivala 1000e 2021. god, a sada 1300e (da, ovo je tipično za mnoge korporacije) je 2021. mogla kupiti širi centar ili NBG ako se zaduži 50%, a sad je to Mirijevo, Petlovo brdo.

Pa greska u koracima u startu, dosta mladih parova ili cak i solo ljudi ima ispomoc od svojih roditelja kada treba za ucesce.

Tako da je procenat daleko veci od 5%

Pa greska u koracima u startu, dosta mladih parova ili cak i solo ljudi ima ispomoc od svojih roditelja kada treba za ucesce.

Tako da je procenat daleko veci od 5%
Ja retko koga znam da ima pomoc od roditelja za ucesce. Oni koji imaju su uglavnom Beigradjani i ljudi koji ne placaju kiriju. Sto ne znaci da ih ima malo, samo se ja ne krecem u tom drustvu verovatno. Svi koje znam su sami skupljali za ucesce, kao i ja. Jos plus i salju svojim roditeljima pare, a ne da im roditelji pomazu za ucesce. Kako se kome zalomi, ali ne znam bas za veliki procenat ljudi kojima neko pomaze za ucesce.

Ja retko koga znam da ima pomoc od roditelja za ucesce. Oni koji imaju su uglavnom Beigradjani i ljudi koji ne placaju kiriju. Sto ne znaci da ih ima dosta, samo se ja ne krecem u tom drustvu verovatno. Svi koje znam su sami skupljali za ucesce, kao i ja. Jos plus i salju svojim roditeljima pare, a ne da im roditelji pomazu za ucesce. Kako se kome zalomi, ali ne znam bas za veliki procenat ljudi kojima neko pomaze za ucesce.

Pa sam si rekao, ljudi koji ne placaju kredite ni kiriju a imaju decu su itekako sposobni da sa prosecnim platama ustede i daju detetu za ucesce. A da ne pricam o onima sto su nasledili stan pa ga izdaju, to se stekne ucesce ocas posla za dete.

Tu su i varijante gde cale/keva dignu kes kredite itd.

E sad jbg, kao sto kazes kako se kome zalomi.

Cene skaču jer ljudi koji dođu u BG osećaju pritisak da budu na Dorćolu, Vračaru, eventualno NBG, jer ih u sportonom pitaju: "zašto se se preselio na levu obalu, mogao si ostati i ovde u selu gde nema kanalizacije".
Jel' zivis ti licno tamo gde nema kanalizacije?

Jel' zivis ti licno tamo gde nema kanalizacije?
Ne, u mom kvartu ima kanalaizacije, ali ja ne zarađujem prosečnu platu. Međutim, ne smatram da je život na levoj obali, Bataji i naseljima sličnog tipa toliko užasan kako ga ti doživljavaš. Kao, ako ne mogu da priuštim trosoban stan na Vračaru u svojim 30-im, pravac Nemačka. Ne razmišljaju svi tako, niti je život u Nemačkoj toliko lep i lagan, upkos tome što svako mesto ima kanalizaciju.

Izvinjavam se što nisam odgovorio. Skroz sam zaboravio ali eto sad ću. Mislim da odgovor neće imati puno veze sa temom cene nekretnina.
I mladi Holanđani i mladi Srbi (rođeni posle 2000) znaju samo za dobro to je tačno i da samo ide na bolje. Mislim da mladi Holanđani bolji standard imaju od mladih Srba, ali dosta lošiju klimu na koju ne mogu da utiču. Sad ne bi da zvučim kao neki deda koji kritikuje mlade ali eto ja ću ti reći šta ja zapažam kod mladih Holanđana što kod naših nema u tolikoj meri (ali opet da se ogradim da ne znam baš sve). Mnogi Holanđani su jako samoživi (individualci) čak previše - takva je i kultura ovde oduvek bila ali sad mislim da je previše otišlo. Npr. žive cura i dečko zajedno i sve ali bukvalno sve se deli do centa poslednjeg. Ne mislim samo na rent i režije već idu do toga da se vodi računa ko je kupio 2 hleba više... Parama su opterećeni i to do poslednjeg centa. Da slučajno ne bi platili ni cent više nekom, pa ni da bi dali sendvič nekom...
Opet mnogi između srednje škole i fakulteta uzimaju gap year - "praznu godinu" da idu da putuju po svetu, ali po nekim zabitima i nekim posleratnim zonama (Kambodže, Vijetnami, Libije, Iraci, zemlje južne Amerike, itd...) što mi je ludost, ali ajde. Onda svi mladi ovde se ne venčavaju (preferiraju da žive u grehu čak i kad imaju decu)... Ok je da živite zajedno da se probate pre braka, ali kad dobiješ decu da ste i dalje u "vezi" onda mi je to malo previše... Ljudi u mojim godinama zovu muža (dečkom) i suprugu (curom)...
Karijera i put kroz život mnogo zavisi od starta - što je slično kao i kod nas.
Ono što je isto "bolest jako bogatih društava" je da su preterano opterećeni ekologijom i zelenom agendom (dobro tu mediji imaju dosta uticaja).
Što se tiče razvoda - tu mislim da su na vrhu Evrope - čak nekad prekidaju brakove (mada to više nisu mladi) samo zato što su se odljubili i nema više leptirića... A imaju decu...
Ne znam šta si mislio da čuješ. Izneo sam dosta generalizovane stavove i moja lična zapažanja i odmah da se ogradim da ima izuzetaka i da nije sve tako. Ovo ja vidim šta se dešava.

Onda prestani da guras narod u Bataju i na levu obalu.
Nikog ja ne guram nigde, ali očekivanje da se sa dve prosečne plate može živeti komforno u centru glavnog grada je potpuno neutemeljeno. Čak i u mnogo razvijenim zemljama od Srbije, to ne bi bilo moguće. Inače, fun fact, u mojoj zgradi koja je manji objekat sa 6 stambenih jedinica, ja sam jedini čovek iz Beograda. Ostali stanari su iz CG, BiH, Kosova, čak i jedna ruska familija...vrlo ekletičan miks.

Dortmund: oko 600k stanovnika, prosecna neto plata 2,947 €, cena stana u centru grada 2,700.00 €/m2, cena stana na periferiji 2,100 €/m2
Leipzig: oko 600k stanovnika, jaci univerzitet od Beogradskog, prosecna neto plata 2.486 €, cena stana u centru grada 3,820.00 €/m2, cena stana na periferiji 2,440.00 €/m2
Uzeo sam za primer gradove gde sam nasao da je cena slicna onoj u Beogradu, a da su relativno veci gradovi (oba su duplo veca od Novog Sada, malo manja od Zagreba). Naravno da ima vecih i skupljih gradova, kao sto je recimo Minhen gde je najskuplje, ali cak i tamo je bolji property price index u odnosu na Beograd.
Zasto bi neko dolazio u Beograd za prosecnu platu od 1.100 evra kad 2-2.5 puta vecu platu moze da ima u svakom nemackom gradu, a u velikom broju njih su cene nekrentina apsolutno iste kao u Beogradu (reda velicine, negde jeftinije par stotina evra, negde skuplje, ali tu je negde), a i rente su tu negde? Zasto ziveti u naselju bez kanalizacije odakle ti treba 2 sata do grada kad za isti novac koji bi dao u tom naselju mozes kupiti stan u Nemackoj u mestu gde su plate bukvalno duplo vece, i plus imas kanalizaciju

Nije sve u parama, niti je sve u kanalizaciji.
Kao sto ovde nece ljudi da zive u Borci siguran sam da tamo isto kukaju sto ne zele da zive u Dortmundu.

Na kraju dana sve zavisi kako posmatras stvari, neko je presrecan u Batajnici a neko je nesrecan na Vracaru.

Vrh