Šta je novo?

Cene nekretnina

Van IT sektora koji je izuzetak a uskoro će i on nažalost da "dumre" zbog AI agenta i AI je tako. U principu trenutno je moguća optimizacija 80% poslova. Samo se radi fine-tuning i provere trenutno. Ostaće seniori, mali broj njih i to je to. To je u narednih 5-6 godina šta čeka IT. Mislim na korporacije firme. Tu ništa dobro ne očekujem za it u narednoj deceniji.

Druga opcija je da znaš ko je vlasnik ali da radiš 3 posla za 20-30% veću zaradu. Mahom su to poslovi gde ne znaš više šta radiš.

Imamo medju najvećim brojem zaposlenih u javnom sektoru ali su zato najsporiji :)

Извините,на брзину погледах овај линк:

И мени је био чудан проценат кеш купаца овде објављен.

Pa to i nije cudno, to je dokaz da u Srbiji nema para (ljudi nisu u stanju da dignu kredit i otplacuju ga), vec da su u pitanju vezane kupovine.

Tako da mi ni nemamo trziste nekretnina u klasicnom smislu, imamo vise naturalnu razmenu, trampim ovaj stan za onaj i tako u krug.
Zato verovatno trziste i funkcionise, jer ne daju se zaradjene pare nego se samo stanovi zamenjuju.

Evo ponude koju je dobila drugarica :)

1749039986781.png

Na srpski gdp od 14.000 per capita treba dodati i nekih 20% sive ekonomije, te mu to dodje na nekih 17.000 per capita.

Po procentu sive ekonomije u odnosu na gdp smo vodeci u svetu.

Могуће,нисам баш толико упућен.Само знам да ми је сестра прешла из фирме 1 Бгд где је имала плату 3000 е у фирму 2 за плату од 4000 е(није аш мала разлика у плати,ИТ је у питању).
Možda je promena pozicije, ali postoje naravno veće razlike od 10% i po poziciji, pohotovo za ozbiljnija zanimanja.
I prilikom zapošljavanja menadzeri imaju mogućnost nakon procene kandidata da odrede maksimum koliki mogu da daju platu i uslove. Naravno da se tokom pregovora daje sve manje.
Kod manjih privatnika su mogući razni dogovori.
Sada se polako uvodi i bonusi za projekte, ali i da se nosi celokupan posao.

Van IT sektora koji je izuzetak a uskoro će i on nažalost da "dumre" zbog AI agenta i AI je tako. U principu trenutno je moguća optimizacija 80% poslova. Samo se radi fine-tuning i provere trenutno. Ostaće seniori, mali broj njih i to je to. To je u narednih 5-6 godina šta čeka IT. Mislim na korporacije firme. Tu ništa dobro ne očekujem za it u narednoj deceniji.

Druga opcija je da znaš ko je vlasnik ali da radiš 3 posla za 20-30% veću zaradu. Mahom su to poslovi gde ne znaš više šta radiš.
Kao neko kome je dok ovo kucam na drugom monitoru kod za solidno kompleksan agentic AI pipeline, tvrdim da ne samo da IT ne mora da se toliko brine, nego i mnoge prostije profesije koje su neki vec otpisali.

Poslednja izmena:
Znači novogradnja na Krstu već dobacuje blizu 5k EUR sa PDV. To je prilično povećanje u odnosu na prošlu godinu. Baš me zanima kako će se cene kretati kvartalno YoY kad podaci najzad budu dostupni.
Meni se cini da je to app cena ali sta znam, mozda se i prodaje po toj ceni. VIdim da ima okolo oglasa novogradnje sa pdv-om za 3.5-4K tako da je ovo bas visoko za predprodaju, ali opet .. sta znam.

Tržišno istraživanje se radi na godišnjem nivou za sve pozicije i na osnovu toga se pravi budzet pri širenju poslovanja uz planirana povećanja. Toliko je odredjena pozicija na tržištu +-10% i to je to.
Kod mene u firmi se radi benchmark jednom godinje (mozda cak i jednom u dve godine). Gleda se kolike su plate u industriji za razlicite pozicije, senioritete. Firma se upravlja prema tome, ali nije bas da se firme dogovaraju medjusobno. Kolegi povecali platu jer je bio ispod benchmarka, a politika firme je da plata bude u visini benchmarka ili visa.

Извините,на брзину погледах овај линк:

И мени је био чудан проценат кеш купаца овде објављен.
Moram priznati da su bili u pravu oni sto su 2022. rekli da od 2023. krece pad.
Evo sa 3000e smo pali na 5000e na istom mestu.

Znači novogradnja na Krstu već dobacuje blizu 5k EUR sa PDV. To je prilično povećanje u odnosu na prošlu godinu. Baš me zanima kako će se cene kretati kvartalno YoY kad podaci najzad budu dostupni.
Izgleda krece sve jace i jace oslobadjanje para. Neko se bas plasi da ce nesto da se promeni ili je nesto drugo.

Apropo price za Bugarsku, gledam sad Pancevo novogradnja od 1500 do 2000e. Cena izgradnje je verovatno ista kao Bg razlika je u parceli taksama i profitu

Oslobadjanje para od strane koga, ovih sto su pokrali preko stranke, tendera i slicno? Ti sa parama su na stranji gradnje. Ljudi koji su u situaciji da kradu, ne daju 5k eur za kvadrat.
Šta može zadrigli pulenko, praseća brigada na poziciji kome je dopušteno da od javne nabavke pribavi protiv pravnu koristi osim da ulupa te pare u beton uz dobronamerni savet da ne sme da proda neko vreme a zauzvrat niko neće da ga dira dok je poslušan.
E to vam je kod nas, od premijera, ministara pa do nivoa mesne zajednice.

Ja pričam prvi. Protesti su i tako to. Smeniće se vlast. Pitanje je samo vremena kad. Ako ne dođe do hapšenja makar nekoliko hiljada ljudi nakon toga i do zaplene imovine od njih bar 3-5k onda je piši propalo. Onda nema razloga da se ostaje ovde.

Vrh