Šta je novo?

Cene nekretnina

"Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning."
Winston Churchill

Mrtva trka ko ima više, ti drugara ili hulja kumova :)
Oprosti na doskočici :)
Sada sam video da si mi uleteo doskočicu 😂Ja ih imam puno 😉i sa dosta njih sam i u poslu zajedno, samo je to sitno i sporo se napreduje...Dok sam se školovao i trenirao po raznim klubovima i bio po kvartovima i u gradu bilo mi je važno druženje i poverenje(otuda toliko drugara). I sada zajedno neki od nas treniramo, tamo se tučemo u stvari 😆
Pazi većinu drugara znam preko 20god. Ovi noviji su preko 10god 😉
Neki su mi postali kolege na poslu i zajedno radimo i vodimo poslovanje. Neki su u konkurentskim firmama trenutno, pa će kada se stvori prilika doći i oni i zameniti neke koji nisu od totalnog poverenja.
I dalje je dosta njih u komfor zoni na poslu i tu malo napreduju(licence, sertifikate itd...) i kupuju u većini slučajeva od uštedjevine stan ili pokušavaju malu firmu(paušal) ili malo proširuju firmu.
Ovi Investitori drugari su druga generacija u tom poslu i u svojoj priči su i oni saradjuju sa takvima, posle izgradnje zgrada kreće se kupovina brodova, pa poljoprivrednog zemljišta i njegovo lagerovanje.
Usled nedostatka vremena ne može(teško je) da se lepo planira ozbiljnije zajedničko ulaganje i ukrupnjavanje.
Ali biće, važno je da neko hoće to i vidi ok takav plan, jer dosta njih je samo isprogramirano da radi ono za šta je studirao, pa onda dodje porodica nedostatak vremena i to je to.
Pogotovo kada si iz radničke familije koja te nije naučila finansijsku pismenost. Dok se za ove stvari mora nešto žrtvovati i biti u tome po čitav dan i rizikovati.
Meni već sada počinje da bude dosadna kupovina stana i njegovo rentiranje.

Uopste ne zamisljam neki pad cena niti kataklizmicke potrese na trzistu ako si na to mislio, niti ih prizeljkujem.
Pa onda se slazemo. Sledeca vlast gotovo sigurno dolazi na jakoj antikoruptivnoj platormi. E sad, prvo pitanje je, koliko ce to efektivno biti sprovedeno (ne treba zaboraviti da je i SNS na vlast dosao na istoj platformi pa postao sinonim za korupciju). Medjutim, aj da budemo optimisti i kazemo da ce ovaj put to biti ozbiljnije. Mislim da ce, kad su nekretnine u pitanju, rezultat razocarati mnoge, jer u tom prostoru ima previse mitova koji ce biti razvejani.

Izašao je izveštaj RGZ za 2024. godinu.

Vrednost tržišta nepokretnosti u Republici Srbiji u 2024. godini iznosila je 7,4 milijarde evra, što je rast od 15% u odnosu na 2023. godinu, dok je broj kupoprodajnih ugovora 126.787 i predstavlja povećanje od 4,2% u odnosu na 2023. godinu.

Najveći deo ukupne vrednosti prometa na tržištu nepokretnosti investiran je u stanove, sa iznosom od 4,1 milijarde evra, što čini 55,6% ukupno prometovane vrednosti.

Ukupno 10% ugovora o prometu nepokretnosti finansirano je kreditom, što je za 3 procentna poena više nego 2023. godine, pri čemu su najvećim delom ovih sredstava kupovani stanovi. U 22% ugovora o kupovini stanova zabeleženo je kreditno plaćanje, što je porast u poređenju sa 17% u prethodnoj godini.

Udeo gradova u vrednosti tržišta stanova

Grad Beograd prednjači u ukupnoj vrednosti prometovanih stanova, sa udelom od čak 54%.

U većim gradovima zabeležen je značajan porast u broju ugovora o kupoprodaji stanova, kao i u ukupnoj vrednosti tržišta, u poređenju sa 2023. godinom:

Niš: broj ugovora +48%, vrednost +97%

Kragujevac: broj ugovora +40%, vrednost +87%

Novi Sad: broj ugovora +30%, vrednost +53%

Beograd: broj ugovora +8%, vrednost +9%

Izvinjavam se na off topicu.

Ово је добро питање. Мени чак није искључено да ће то у будућности бити организован увоз Бангладешана и некo убрзано оспособљавње за те трогодишње школе. Не зезам се. Па док се интегришу, повежу са људима да могу да раде као мајстори, језик итд. Нисам фан тога генерално, али као што сам и раније говорио, свестан сам да то неће бити питање, ако желимо да неке ствари функционишу нормално. Чак бих и подржао да се испегла аномалија, јер стварно неке пропорције нису нормалне. Е сад питање је какав би њихов квалитет био...
Na dugi rok uvoz ljudi iz zemalja Trećeg sveta je ekonomski, bezbednosti i svaki drugi društveni gubitak.

To što će domaća radnička klasa da ima solidne plate je dobra stvar dugoročno, jer se oni najviše razmnožavaju.

Podržimo domaću radničku klasu, da bi rešili demografske probleme i dobili/očuvali društvo visokog poverenja u kome žene same mogu noću da šetaju ulicom, a deca da idu u školu bez pratnje.

Upravo mi je izašla reklama na fb 🙂.
Ako si mašinac i znaš engleski, nude posao u Srbiji. Buljuk ovih van EU se javlja u komentarima.
@enfario jake plate 🙂. U principu naje*******ali smo načisto. Na forumu 2000 minimum a u stvarnosti ono što smo pričali.

Poslednja izmena:
Ti bi bar trebalo da znaš da je ta Goša bila tehnološki gigant, za razliku od većinske šrafciger industrije u Srbiji, i da to nije tek tako propalo.
Propala je devedesetih, kao i većina velikih firmi.

Posle 5. oktobra, za većinu njih je bilo kasno. Gubici, stare tehnologije, izgubljeno tržište, zastarela znanja radne snage.

Većina firmi koje su se snalazile devedesetih i dalje rade, na ovaj ili onaj način. Tigar, Tarket, Pivare, Neki proizvođači hrane. Sad, što su većina tih firmi promenile vlasništvo, neke i više puta, to je potpuno normalna stvar u tržišnoj privredi.

Blok 4 jake tenzije jake gradnje od jutros

Prava slika i prilika cene nekretnina u malom

Tacno vidim mentalni sklop kupca novogradnje u Bloku 4 koja se naslanja i zazidava vec postojecu zgradu

Poslednja izmena:
Jedno pitanje tebe Joe: Zamisli situaciju da si iz nekog manjeg mesta (ok, vec jesi), ali da si umesto studija farmacije izabrao recimo istoriju ili ekonomiju ili nesto drugo sa cim je mnogo teze naci posao. I zamisli da nisi studirao u Beogradu ili Novom Sadu, nego recimo Nisu ili Kragujevcu, a da si iz recimo Blaca, Vlasotinca i sl. Zavrsis faks, vratis se u mesto odakle si, i jedini posao koji mozes da nadjes je posao preko stranke gde bi morao da botujes ili kod nekog privatnika za platu od 600 evra. Sta bi radio da si u toj poziciji? Da li bi bio srecan sto imamo zejtin, mleko, brasno, sto nema ratova i kurs je stabilan, iako ti je plata 600 evra? Ili bi mozda zeleo nesto vise? Evo skoro su bili otkazi u Benetonu, sad se spremaju otkazi u Leoniju,..., Jer znas kako, u malim mestima ne zive samo neobrazovani ljudi koji su jedva zavrsili srednju skolu pa im je san snova da motaju kablove za 600 evra. Tu imas i obrazovane ljude koji ne mogu da nadju posao u ovom ekonomskom tigru. Da li bi ostao da zivis u tom malom mestu razmisljajuci da li ces sledece meseca imati posla za 600 evra ili neces imati cak ni taj posao, ili bi ipak otisao u inostranstvo?
Ako si u tako teškoj situaciji, onda je izbor istorije, sociologije i slično, luksuziranje.

Ne znam što si pomenuo ekonomiju, sa njom može svašta da se nađe.

No, i pored toga što si završio nešto, to te ne ograničava da nađeš solidan posao van struke.

Ja poznajem ljude koji su završili neperspektivne smerove iz ljubavi (ja sam jedan od njih) ali rade nešto što nema mnogo veze sa tim, i čak dobro zarađuju.

One moje kolege, koji su očekivali da im država reši problem, mahom nisu dobro prošli u životu.

Upoznao sam i momka iz okoline Šapca, koji je završio istoriju, ali radi kao šef pogona u nekoj stranoj fabrici.

Znam da je Šabac razvijeniji od juga Srbije, ali to je više vezano za daleko istorijsko nasleđe nego bilo šta drugo.

I primetio sam da su ljudi iz Šapca i nekih manjih gradova Srbije preduzimljiviji od ljudi iz nekih drugih gradova. Koji je razlog za to, ne znam.

Ako si u tako teškoj situaciji, onda je izbor istorije, sociologije i slično, luksuziranje.

No, i pored toga što si završio nešto, to te ne ograničava da nađeš solidan posao van struke.

Ja poznajem ljude koji su završili neperspektivne smerove iz ljubavi (ja sam jedan od njih) ali rade nešto što nema mnogo veze sa tim, i čak dobro zarađuju.

One moje kolege, koji su očekivali da im država reši problem, mahom nisu dobro prošli u životu.

Upoznao sam i momka iz okoline Šapca, koji je završio istoriju, ali radi kao šef pogona u nekoj stranoj fabrici.

Znam da je Šabac razvijeniji od juga Srbije, ali to je više vezano za daleko istorijsko nasleđe nego bilo šta drugo.

I primetio sam da su ljudi iz Šapca i nekih manjih gradova Srbije preduzimljiviji od ljudi iz nekih drugih gradova. Koji je razlog za to, ne znam.
To sto neko potpuno promeni struku treba da bude izuzetak, a ne pravilo i redovna pojava. Nasi "neutralci" pokusavaju da nametnu kao nesto normalno da covek radi potpuno van struke i da se cima i da se kida, a to nikako ne treba da bude normalno stanje. Slazem se da ako neko zeli da unapredi sebe i svoju finansijsku situaciju i treba da se iscima i da zarilja debelo u blato i da uspe i da posle bude lakse, ali ne mozemo stavljati to da bude normalna pojava za vecinu ljudi, to treba da bude izuzetak.

Имам рођака који је завршио средњу медицинску и ради у ИТ за три фирме (око милион месечно)и стално учи нове вештине,не жели да га време прегази и да остане на садашњем знању.
Такође,други случај,дечко на првом часу средње школе(рачунарско програмирање),покупи свеске,рече,"шта ја уопште тражим овде"?.Одсели се и оде у Н.С
Данас има своју фирму са великим бројем запослених.
А имам пријатеља са завршеним ФТН факултетом,ради као точиоц на пумпи,не жели да иде нигде из свог места а нудио сам му посао у Бгд.
Или машински инжењер а ради као портир,дрема у портирници.Све је до особе,амбиције,жеље...
Тако да могу замислити ове ликове инжењере које помиње enfario што раде по фабрикама за плату медицинске сестре а завршили факултет.То је старо веровање из социјализма "учи сине да не радиш ништа" које није примењиво у данашње време.

Тако да могу замислити ове ликове инжењере које помиње enfario што раде по фабрикама за плату медицинске сестре а завршили факултет.То је старо веровање из социјализма "учи сине да не радиш ништа" које није примењиво у данашње време.
Sve firme se medjusobno dogovaraju kolike plate ce da stave jedni drugima i to je javna tajna, to cak i ljudima na intervjuu kazu (sacekacemo te mi, ti razmisli, ali nece ti niko dati vise, ti slobodno probaj par meseci, ja znam tacno kolike su plate tu, tu i tu, mi se svi dogovaramo). Gde god da odes ceka te slicno. Ljudi se trude, cimaju se, ali je jednostavno sistem iskrivljen. Pa vidite kako se sredjuju dozvole za objekte i sta se desava. Kriterijumi i inzenjerska etika, inzenjerska rec je na najnizem mogucem stupnju, zato sto niko ne odgovara za ono sto upropasti.

Opet kazem slazem se da covek treba da se trudi, da radi na sebi, da ide van svojih okvira, ali ne mozes da ocekujes da to bude normalno stanje. To treba da bude izuzetak i ne moze niko da me ubedi da je normalno da 90% ljudi treba da kida, to jednostavno nije realno. Ni u jednoj zemlji u EU nije tako.

Evo i IT-ju je trebalo nekoliko godina da krenu da saradjuju medjusobno u losem smislu, sad se mnogo redje menja posao naravno zbog krize, ali i zbog toga jer su plate svuda iste. Iako su vise od prosecnih za nase standarde (ono sto bi trebalo zapravo da bude normalno za sav obrazovani kadar), opet se ciljano ide ka tome da se upropasti i to malo uspeha sto je taj sektor postigao bez icije pomoci.

A zamisli da krene da se proverava poreklo novca pa se smanji broj kes kupaca a poreska krene da radi svoj posao pa ono sto je kupljeno sumljivim parama mora da se dodatno oporezuje pa se deo toga pojavi na trzistu. Na sve to dodaj i legalizaciju koju namerno koce dok se ne rasprodaju ovi mega projekti ... zamisli samo.
Кад прочитам реч "замисли",насмејем се.Можеш да замишљаш до миле воље и да шеташ по Марсу ал од тога нема ништа.Порекло имовине се помиње двадесет година,(углавном пред изборе) али никад га нико неће спровести у дело јер тиме иде против себе и својих сарадника.Можда падне неко ко превише таласа и контрира а нема "леђа".
Не знам шта значи "легализација се намерно кочи".Без проблема сам легализовао две куће,брзо и лако, агенција све урадила,у истом дану дошао и геометар инжењер,снимили,платио,готово.Наравно да не може легализација свугде(мој комшија подигао кућу над главним водоводним водом,одмах одбијен).
Затим,намештени тендери.Увек било и биће без обзира што ми неби желели.На тим тендерима учествује мање од промил становника.Шта мени значи податак да је код власти 1 добио тендер Марко а код власти 2 Петар.Нити познајем једног ни другог и не желим да знам.Могу да се надам да ће то некад да се промени али ко много очекује,много се и разочара.
Избори требају бити што чешће да свака власт схвати да је брзо смењива .

Sve firme se medjusobno dogovaraju kolike plate ce da stave jedni drugima i to je javna tajna, to cak i ljudima na intervjuu kazu (sacekacemo te mi, ti razmisli, ali nece ti niko dati vise, ti slobodno probaj par meseci, ja znam tacno kolike su plate tu, tu i tu, mi se svi dogovaramo). Gde god da odes ceka te slicno. Ljudi se trude, cimaju se, ali je jednostavno sistem iskrivljen. Pa vidite kako se sredjuju dozvole za objekte i sta se desava. Kriterijumi i inzenjerska etika, inzenjerska rec je na najnizem mogucem stupnju, zato sto niko ne odgovara za ono sto upropasti.

Opet kazem slazem se da covek treba da se trudi, da radi na sebi, da ide van svojih okvira, ali ne mozes da ocekujes da to bude normalno stanje. To treba da bude izuzetak i ne moze niko da me ubedi da je normalno da 90% ljudi treba da kida, to jednostavno nije realno. Ni u jednoj zemlji u EU nije tako.

Evo i IT-ju je trebalo nekoliko godina da krenu da saradjuju medjusobno u losem smislu, sad se mnogo redje menja posao naravno zbog krize, ali i zbog toga jer su plate svuda iste. Iako su vise od prosecnih za nase standarde (ono sto bi trebalo zapravo da bude normalno za sav obrazovani kadar), opet se ciljano ide ka tome da se upropasti i to malo uspeha sto je taj sektor postigao bez icije pomoci.
Sta se ciljano ide? Kako mislis da to funkcionise?

Svi se udruzuju, investitori se dogovaraju, poslodavci se dogovaraju, hladnjacari se dogovaraju, evo sad i IT se dogovara. Svi oni ciljano pokusavaju da uniste industrije od kojih su se obogatili, to mislis da se desava?

Sta se ciljano ide? Kako mislis da to funkcionise?

Svi se udruzuju, investitori se dogovaraju, poslodavci se dogovaraju, hladnjacari se dogovaraju, evo sad i IT se dogovara. Svi oni ciljano pokusavaju da uniste industrije od kojih su se obogatili, to mislis da se desava?
Ne pravi se lud Defke. Radi se istrazivanje trzista svake godine i sve firme uskladjuju plate jedni sa drugima.

Ne pokusavaju da uniste industrije, nego pokusavaju da ucine uslove zaposlenima sve gorim i gorim. Industrija nece biti unistena, ali ljudi nece biti srecni sa platama.

Тачно је да у неким гранама има договарања али то важи само за нешколоване,слабо плаћене позиције.За школованог,вредног је борба и нема договора.Да се запосли и сачува добар радник је тежња сваког послодавца.
И не ради се никако истраживање већ састанци,клуб привредника и сл.Пошто има много особа са средњом школом,договоре се оквирно плаћање таквог кадра.

Vrh