Pozdrav, vidim da se diskutuje o Nisu, pa kao neko ko je od rodjenja ovde u Nisu punih 40 godina, znam bolje od svih stanje

Situacija kad sam bio student je bila pakao, u studentskoj zadruzi nisi mogao da dobijes posao bez dobre veze, takvo ocajno stanje je bilo nezamislivo za zadruge iz Bg-a, secam se sta sam sve tada davno nalazio na oglasima Beogradskih zadruga, tad sam to mogao samo da mastam ovde.. u Nisu ja kao student mlad,jak krupan nisam mogao dobiti posao selidbi, svaki dan zoves zadrugu Akter,i nemaju nista, dok su te iste selidbe dobijali preko veze likovi koje sam znao koji nisu ni studirali.. danas vecina mladih nece ni da cuju za takve poslove..
I Kad sam diplomirao ma drzavnom fakultetu, nista nije bila bolja situacija, poslove dipl.ekonomiste su po javnim firmama kao vodovod radili propali studenti DIF-a na drugoj godini, ALI ubacena na vezu iz vladajuce stranke.. radio sam poslove za ocaj platu, izmedju ostalog i u Coca Coli ali prijavljen preko Adecco i Manpower, pa za duplo manju platu i bez drugih benefita u odnosu na likove sa srednjom skolom koji su se zaposlili na vreme,naravno preko veze, tako da si bio bukvalno "kaznjen sto si studirao".. situacija je nastavila da bude ocaj za svakog bez jake veze do 2018te, kad sam krenuo online, i hvala Bogu, konacno mi ie laknulo, mogu pristojno da zivim, al to opet nema veze sa stanjem u Nisu, ja sam samo fizicki ovde, dok moji prijatelji koji traze/rade tradicionalne poslove vezano za Nis, vecini uopste nije dobro,a uglavnom skoro svi imaju fakultetske diplome drzavnih fakulteta.. danas je u Nisu neuporedivo bolje ako si neki zanatlija,imaces 3,4 puta vecu zaradu nego neko sa fakultetom... cene kvadrata ovde su totalno nerealne u odnosu na ono sto grad sa strane zaposlenja pruza.. ipak treba napomenuti da ima dosta ljudi koji ovde zivi dobro, vidim po gradu u zadnjih 5 godina veliki porast broja mocnih automobila, ima nekoliko URUS-a u gradu, a i klasicni lambo Huracan, pa i par Ferrari-a (ne bas najnoviji) su u gradu, a porshe ovaj il onaj se vidja svaki minut pa i cesce.. noviji (2020+) Audi,Mercedes,Bmw bukvalno se moze videti gde god da se okrenes, sva ta kola uglavnom pokazuju primanja od vise hiljada evra, tako da ima puno ljudi koji zive bas dobro ovde, ima sigurno i legalnih i nelegalnih tu..
Ali sto se tice ljudi koji zive od plate, velika vecina u Nisu ne zivi dobro.. u ranim 20im mi je najveca zelja bila da odem odavde(iz Srbije) a sada zbog manjka energije, (kasno da krenem iz pocetka), porodice i prijatelja ovde, itd nebih menjao grad, praktican jeste, sve ima a sve je blizu, ako su finansije ok, kao mesto je ok za zivot za onog ko je tu rodjen i ima drage ljude tu.