Šta je novo?

Cene nekretnina

I bez te njihove metodologije se moze uociti da su cene u oglasima prepumpane, ovde se samo vidi koliko otprilike :)
Ali neko ipak oglasi na osnovu tih prepumpanih cena sa oglasa i proda nekrentinu.
Zavisi jako vreme oglašavanja i da li neki potencijalni novi kupac to vidi.
Postoje kupci koji čim dobiju novi posao ili dodju do mogucstva za kredit ili nekom ostavinakom raspravom dodju do te mogućnosti da kupe nekretninu odmah je i kupe(ne istražuju tržište godinama, niti čekaju pad cene niti posećuju forume, pa čak i ne pitaju nikog za savet.
Zato neki i ostavljaju oglase i drze ih godinama sa čak korekcijom cene na više posle odredjenog perioda.
Čal šta više ako bi gledali samo neki vid maksimalne zarade kroz nekretninu svi bi trebali da drže svoje nekretnine na prodaju pod njima odgovarajućim cenama.
Ok bile bi za forum APP cene i takve komentarisane ali za njih bi bile to cene za koje bi stvarno prodali svoj stan u kojem i žive.

Između 2015. i 2024. godine, cene stanova u Evropskoj uniji porasle su u proseku za 53%, dok su u nekim zemljama čak i potrostručene.
Iznajmljivanje kuća i stanova takođe je značajno poskupelo širom Evrope, iako nešto sporije od cena nekretnina. Prema poslednjim podacima Eurostata, najam je u EU od 2010. do kraja 2024. porastao za 26,7%.

Pozdrav, vidim da se diskutuje o Nisu, pa kao neko ko je od rodjenja ovde u Nisu punih 40 godina, znam bolje od svih stanje😎
Situacija kad sam bio student je bila pakao, u studentskoj zadruzi nisi mogao da dobijes posao bez dobre veze, takvo ocajno stanje je bilo nezamislivo za zadruge iz Bg-a, secam se sta sam sve tada davno nalazio na oglasima Beogradskih zadruga, tad sam to mogao samo da mastam ovde.. u Nisu ja kao student mlad,jak krupan nisam mogao dobiti posao selidbi, svaki dan zoves zadrugu Akter,i nemaju nista, dok su te iste selidbe dobijali preko veze likovi koje sam znao koji nisu ni studirali.. danas vecina mladih nece ni da cuju za takve poslove..
I Kad sam diplomirao ma drzavnom fakultetu, nista nije bila bolja situacija, poslove dipl.ekonomiste su po javnim firmama kao vodovod radili propali studenti DIF-a na drugoj godini, ALI ubacena na vezu iz vladajuce stranke.. radio sam poslove za ocaj platu, izmedju ostalog i u Coca Coli ali prijavljen preko Adecco i Manpower, pa za duplo manju platu i bez drugih benefita u odnosu na likove sa srednjom skolom koji su se zaposlili na vreme,naravno preko veze, tako da si bio bukvalno "kaznjen sto si studirao".. situacija je nastavila da bude ocaj za svakog bez jake veze do 2018te, kad sam krenuo online, i hvala Bogu, konacno mi ie laknulo, mogu pristojno da zivim, al to opet nema veze sa stanjem u Nisu, ja sam samo fizicki ovde, dok moji prijatelji koji traze/rade tradicionalne poslove vezano za Nis, vecini uopste nije dobro,a uglavnom skoro svi imaju fakultetske diplome drzavnih fakulteta.. danas je u Nisu neuporedivo bolje ako si neki zanatlija,imaces 3,4 puta vecu zaradu nego neko sa fakultetom... cene kvadrata ovde su totalno nerealne u odnosu na ono sto grad sa strane zaposlenja pruza.. ipak treba napomenuti da ima dosta ljudi koji ovde zivi dobro, vidim po gradu u zadnjih 5 godina veliki porast broja mocnih automobila, ima nekoliko URUS-a u gradu, a i klasicni lambo Huracan, pa i par Ferrari-a (ne bas najnoviji) su u gradu, a porshe ovaj il onaj se vidja svaki minut pa i cesce.. noviji (2020+) Audi,Mercedes,Bmw bukvalno se moze videti gde god da se okrenes, sva ta kola uglavnom pokazuju primanja od vise hiljada evra, tako da ima puno ljudi koji zive bas dobro ovde, ima sigurno i legalnih i nelegalnih tu..
Ali sto se tice ljudi koji zive od plate, velika vecina u Nisu ne zivi dobro.. u ranim 20im mi je najveca zelja bila da odem odavde(iz Srbije) a sada zbog manjka energije, (kasno da krenem iz pocetka), porodice i prijatelja ovde, itd nebih menjao grad, praktican jeste, sve ima a sve je blizu, ako su finansije ok, kao mesto je ok za zivot za onog ko je tu rodjen i ima drage ljude tu.

Poslednja izmena:
Inace, u Nemackoj i Francuskoj su sindikati prejaki. Kad su masovna otpustanja u multinacionalnim kompanijama, kod nas se samo otpusta, a tamo ne moze.
Kakva zabluda!! Radim u multinacionalnoj firmi koja ima JAK sindikat i u zadnje dve godine smo pod konstantnim restrukturiranjem. Pre dve godine 10k ljudi odjednom otpušteno, a sada otpuštaju na "kašicicu" pa onda 30 iz jednog departmenta pa 50 tamo 20 vamo itd... Uloga tih sindikata je bukvalno da aminuje odluku! Niti jedno otpuštanje nisu mogli da spreče! Niti jedno. Jedino što urade je da odgode izvršenje za neka 3 meseca. Eto to je jedino!! Evo mogu vam reći kako to izgleda sada konkretno kad su izrezali ceo marketing team prošlu sredu u jednom business unitu. Znači oni su svako ponaosob obavešteni da su otpušteni, tj zvaničan dopis je da njihovo mesto "prestaje da postoji po novoj sistematizaciji". Sad se traži "mišljenje sindikata". I to će da traje negde do septembra. Onda će oni biti na garden leave-u (u prevodu primaju platu a ne dolaze na posao) do Nove godine. I posle ide otpremnina 10 dana po godini staža u ovoj firmi. Ali da bi to dobio ne smeš pre da nađeš drugi posao jer onda ne dobijaš.
Efektivno imaš pola godine da klackaš na prazno.
E sad radio sam i kod Amera u NL gde su ljudi otpuštani danas za danas (iako zakonski to u NL ne sme), ali kako onda to Ameri urade? Lepo. Dobiješ otkaz danas za danas. Drže te na platnom spisku još 2-3 meseca (garden leave) ali NE smeš da dolaziš u firmu (znači zabrana) iako plata ide. I za razliku od multinacionalne sa sindikatom otpremnina je mnogo bolja od zakonske. Dobiješ 1,5 meseci (ovde 1,5 nedelju) po godini staža u firmi. To rade da ne bi išao na sud i da potpišeš "dobrovoljni sporazumni raskid"!
Efekat je isti apsolutno. Šta je bolje ne znam. Lično meni je bolji američki veća otpremnina i pusti me da tražim dalje nego da moram čekati 6-7 meseci da bi dobio pare jer to je dosta teško psihički. Gde je sindikat sve ide po zakonu ali onda nema ni dinara preko zakona. Gde nema sindikata sve ide brže ali zato ide daleko više iznad zakonskog minimuma.
Ali sindikat NE sprečava izvršenje nemojte se zavaravati!

Slično je i kod nas samo mnogi ne znaju već maštaju o "brisanjem poda". Ako otpuštaš radnike (više od odredjenog broja) moraš da pišeš program rešavanja viška zaposlenih pa da tražiš mišlljenje nacionalnog zavoda za zapošljavanje, pa na osnovu toga radiš rešenje i td što traje pa i ovde nude sporazumni raskid uz otpremninu.

To zvuči dosta. Sad kapiram da moraš "sa konja na magarca" ako tamo popiješ otkaz.

Ženin brat (HR, multinacionalna kompanija) ostaje bez posla, zatvaraju deo u Srbiji i premeštaju je drugde.

pa HR (ljudski resorsi), a firma se bavi nekom vrstom IT usluga nisam se preterano udubljivao.

Mislim da nisi u toku kakvo je stanje u IT svetu trenutno, sa obzirom da je bilo masivnog otpustanja u poslednje 2 godine konkurencija je prilicno jaka.
Pa ne mora biti ista plata. Kad dobijaš otkaz iz Microsoft-a ili bilo koje druge velike firme gde si imao akcije. Sve ti akcije vestuju odmah a ne sukcesivno za 4 god. Znači dobiješ otprilike 100k u akcijama plus par meseci još otpremninu. Od toga isplatiš deo stana i posle možeš da radiš i u Maxiju ako treba imaš za režije i hranu. Zato se uzima stan i plaća stan dok je zlatno doba. Nije uvek tako. Nekad ide super nekad ide lose pa se uzima bilo kakav posao. Nije sada nigde lako ali proći će i lose vreme. Ali ako si radio u MS samo je pitanje koliko želiš da izađeš iz zone komfora a ne toliko da li ćeš naći posao.

Evo dve informacije iz prve ruke od prosle godine za starogradnju:

1. Stan oglasen na 285 prodat je za 245 u leto prosle godine
2. Stan sa garazom oglasen na 320K prodat je za 290K u jesen prosle godine
Svaka cast za pregovaranje, treba masterclass kurs da otvore ko god da su. Ne znam kako se to radi na ovom trzistu i u ovakvom trenutku, ali skidam kapu, to su bas ogromna smanjenja cene.

Znam da su neki ljudi na NBG lagano prodavali stanove od 30 kvadrata za 110-120k bez puno pregovaranja i vrlo malo spustanja, ako ga je i bilo uopste.

Malo se dorađuje zakon kredita za mlade. Sad jemac može da ti bude i komša (ako je baš zapeo, i ako je finansijski stabilan)...

Malo se dorađuje zakon kredita za mlade. Sad jemac može da ti bude i komša (ako je baš zapeo, i ako je finansijski stabilan)...
Čudno mi je bilo da je za žiranta važna i rodbinska veza?! Ali eto ispraviće grešku samo da se kupuje! Pametno. Još da ukinu limit na godine!

Svaka cast za pregovaranje, treba masterclass kurs da otvore ko god da su. Ne znam kako se to radi na ovom trzistu i u ovakvom trenutku, ali skidam kapu, to su bas ogromna smanjenja cene.

Znam da su neki ljudi na NBG lagano prodavali stanove od 30 kvadrata za 110-120k bez puno pregovaranja i vrlo malo spustanja, ako ga je i bilo uopste.
Prodaja vecih stanova je teza od garsonjera tu uvek ima lufta za pregovore

Nemam pojma, ja o pregovaranju ne znam nista ne bih umeo ni da kupim ni da prodam lubenicu :)

1. stan je prodavao vlasnik licno, iz nasledstva, stajao je u oglasima oko godinu i pol dana
2. stan je prodavao agent prijetelj vlasnika takodje iz nasledja, on je otisao brzo bukvalno za 3 meseca

E sad ... U prvi stan je trebalo uloziti oko 40-45K da se dovede u red a u drugi 45-50K, u tom trenutku novogradnja u okolini sa PDV-om je isla za 3000-3300.

Eee, imam jos dva primera:

3. Stan oglasen na 275K prodat za 245K prolece 2024
4. Stan oglasen na 135K prodat za 115K jesen 2024

Vrh