Šta je novo?

Cene nekretnina

Preterivanje. I Ja sam iz manjeg mesta i radio mnoge stvari što si naveo pa opet mislim da preteruješ. Ako je lako biti poslodavac pogotovo u ovoj zemlji slobodan si da probaš. (samo bez izgovora treba mi milion evra da počnem).
Ne treba ti milion evra. Generalno jeste tesko biti poslodavac u Srbiji jer su nam losi i zakoni i ekonomska politika i jos mnogo toga. Ali dovoljno je da recimo imas politicku vezu i da preko stranke dobijas sigurnica poslove, i onda je lako zaposljavati.

Sad diskutujemo o tome da li je rad za 60k mesecno gde se mnoga tvoja radnicka prava ne postuju robovski posao ili nije. Cak i da nije robovski, i da jeste preterivanje, sve je to ispod granice ljudskog dostojanstva. Cak i da ignorisemo pelene i gadjanje radnika stolicama i prekovremeni rad, ne treba ignorisati konstatni mobing kojem si stalno izlozen, a koji je prihvacen kao dobar dan.

Preterivanje. I Ja sam iz manjeg mesta i radio mnoge stvari što si naveo pa opet mislim da preteruješ. Ako je lako biti poslodavac pogotovo u ovoj zemlji slobodan si da probaš. (samo bez izgovora treba mi milion evra da počnem).
Ne treba mi izgovor. Ne zelim da budem poslodavac, pogotovo gad poslodavac. Neki ljudi prosto nisu za to, ja sam odlucio da ceo zivot budem zaposleni, radim 8 sati dnevno i da posle radnog vremena ne razmisljam nista.

Ne treba mi izgovor. Ne zelim da budem poslodavac, pogotovo gad poslodavac. Neki ljudi prosto nisu za to, ja sam odlucio da ceo zivot budem zaposleni, radim 8 sati dnevno i da posle radnog vremena ne razmisljam nista.
Super, samo onda nemoj preterano da razmišljaš o poslodavcima i radnicima. Najlakše je kukati i ne razmišljati.

Ne treba ti milion evra. Generalno jeste tesko biti poslodavac u Srbiji jer su nam losi i zakoni i ekonomska politika i jos mnogo toga. Ali dovoljno je da recimo imas politicku vezu i da preko stranke dobijas sigurnica poslove, i onda je lako zaposljavati.

Sad diskutujemo o tome da li je rad za 60k mesecno gde se mnoga tvoja radnicka prava ne postuju robovski posao ili nije. Cak i da nije robovski, i da jeste preterivanje, sve je to ispod granice ljudskog dostojanstva. Cak i da ignorisemo pelene i gadjanje radnika stolicama i prekovremeni rad, ne treba ignorisati konstatni mobing kojem si stalno izlozen, a koji je prihvacen kao dobar dan.
Opet preterivanje. Da li si radio nekad u nekoj firmi pošto se da zaključiti da nisi? Defke je u pravu, bolje je ikakav posao nego nikakav posao. A to što je bilo nikakvog posla pa sada radimo "robovlasnički" obrati se našim dedama i očevima koji su nam takvu zemlju ostavili i koji nam ovu vlast drže na vlasti već decenijama. Tebi bar, koliko god ne želeo da priznaš, je danas mnogo bolje nego pre.

Bio si u dosta fabrika, kojim dobrom?
Svaki dan forumasi nesto novo saznaju o tebi. Vise nisi samo investitor.
Da li se bavis i polaganjem kamena temeljaca za gradnju fabrika sirom Srbije? :)
Poslovno(inženjering), nekad provedem po par meseci svakodnevno u fabrici u kojoj se radi(renoviranje, adaptacija, dogradnja itd...), a nekad budem od početka izgradnje dok ne počne sa radom i par meseci posle toga.
Nisam nikad bio na polaganju kamena temeljca iako sam trebao nekoliko puta.
Imas prava samo onoliko koliko si firmi bitan. Ako jesi, trpece te i cutace, ako nisi, odmah zabijanje s ledja, nema cekanja. To ti je realnost.
Živim tu realnost i svestan sam da je tako.

Opet preterivanje. Da li si radio nekad u nekoj firmi pošto se da zaključiti da nisi? Defke je u pravu, bolje je ikakav posao nego nikakav posao. A to što je bilo nikakvog posla pa sada radimo "robovlasnički" obrati se našim dedama i očevima koji su nam takvu zemlju ostavili i koji nam ovu vlast drže na vlasti već decenijama. Tebi bar, koliko god ne želeo da priznaš, je danas mnogo bolje nego pre.
Zavisi od perspektive za "ikakav" i "nikakav". Tesko da to moze tek tako da se generalizuje (oni mucenici sto kopaju kobalt golim rukama po Africi bi verovatno sutra napustili posao ako bi mogli da na drugi nacin obezbede sebi jedan obrok). S druge strane sto je veci ocaj to veca poluga poslodavca, "jer ako neces ti uvek ima ko hoce" (na svu srecu ta situacija se lagano menja)

Zavisi od perspektive za "ikakav" i "nikakav". Tesko da to moze tek tako da se generalizuje (oni mucenici sto kopaju kobalt golim rukama po Africi bi verovatno sutra napustili posao ako bi mogli da na drugi nacin obezbede sebi jedan obrok). S druge strane sto je veci ocaj to veca poluga poslodavca, "jer ako neces ti uvek ima ko hoce" (na svu srecu ta situacija se lagano menja)
Kako misliš da se ta situacija lagano menja?
Ako pričamo o nisko kvalifikovanim poslovima, imamo uvoz radne snage iz drugih država, koliko znam voze i gradske autobuse, na gradilištima ih odavno vidjam, kao i kod dostave hrane i po restoranima kao kuvare itd...
Takodje očekujem i tu brzu smenu mnogih tih zanimanja u narednim periodu ekspanzije robotike i AI.

Ne treba ti Afrika, nismo ni mi bili daleko. I kod nas si kopao rukom i motikom za dnevnicu od koje možeš gaće da kupiš. Možda nije u BGu ali po unutrašnjosti itekako. I oni bi umesto kopanja 12h na 40+c pre motali kablove 8h za iste pare. Prodji malo po unutrašnjosti pa da vidiš šta oni misle o ovde ozloglašenim "motačima kablova". Zato nam treba više izbora, a ne manje. Situacija se menja ali ne na sreću već zbog toga što mnogo ljudi napušta zemlju i što opet ima koliko toliko tih motačnica pa ljudi bar imaju gde da rade no izgleda ovde na forumu (da ne kažem bgu) mnogi misli da je dovoljno da u untrašnjosti postoji pekara i prodavnica i eto posla za sve.

Ovo je toliko bezobrazno da nemam reci, kao da dolazi pravo sa odredjene akademije gde se uci odredjeni nacin komunikacije. Ovo je recenica u fazonu, zasto se ne zadovoljite mrvicama koje padnu sa naseg bogatog stola?

Da li ti stvarno mislis da smo mi svi kolektivno ludi i ne vidimo sta nam se desava pred ocima?

Jel' si video ti Defke pravu unutrasnjost? Jel' si radio u hladnjaci u tri smene? Jel' si nekad uzeo budak u ruke i da li znas sta je budak? Jel' si prodavao kupinu za 10 dinara kilo u otkupu? Jel' si radio kao inzenjer za 600e u motacnicama ili kao motac kablova za 450e? Da li imas bilo kakvo zivotno iskustvo ovakvo iz unutrasnjosti da potkrepis svoje tvrdnje?
Da, na skoro sva pitanja.

Poslednja izmena:
Kako misliš da se ta situacija lagano menja?
Menja se tako sto postoji manjak radne snage kod nas za te poslove. Kako to poslodavci resavaju je vec druga stvar.

Ako pričamo o nisko kvalifikovanim poslovima, imamo uvoz radne snage iz drugih država, koliko znam voze i gradske autobuse, na gradilištima ih odavno vidjam, kao i kod dostave hrane i po restoranima kao kuvare itd...
Takodje očekujem i tu brzu smenu mnogih tih zanimanja u narednim periodu ekspanzije robotike i AI.
To si definitivno u pravu, u narednih 5-10 godina zbog AI automatizacije gomila poslova ce odumreti. Sta ce ti ljudi da rade i kako ce da se prehrane ne znam, znam samo da kad imas armiju gladnih i jednu harizmaticnu budalu koja im servira lepu pricu zasto su gladni svasta moze da se desi.

Ne treba ti Afrika, nismo ni mi bili daleko. I kod nas si kopao rukom i motikom za dnevnicu od koje možeš gaće da kupiš. Možda nije u BGu ali po unutrašnjosti itekako. I oni bi umesto kopanja 12h na 40+c pre motali kablove 8h za iste pare. Prodji malo po unutrašnjosti pa da vidiš šta oni misle o ovde ozloglašenim "motačima kablova". Zato nam treba više izbora, a ne manje. Situacija se menja ali ne na sreću već zbog toga što mnogo ljudi napušta zemlju i što opet ima koliko toliko tih motačnica pa ljudi bar imaju gde da rade no izgleda ovde na forumu (da ne kažem bgu) mnogi misli da je dovoljno da u untrašnjosti postoji pekara i prodavnica i eto posla za sve.
Ne moras meni da objasnjavas, proveo sam dovoljno vremena van Beograda video sve to uzivo, i to i jos strasnije stvari. Licno mislim da izborima ne moze nista da se resi ako stalno ista ekipa dolazi na vlast a to je neminovnost jer drze sve poluge za "organizovanje izbornog procesa"

Prosecna cena starogradnje u Beogradu je 2.400 evra (https://www.cenenekretnina.rs/), to su realizovane prodaje. Prosecna oglasena cena stanova u Beogradu (starogradnja) je 3.100 evra (https://www.4zida.rs/prodaja-stanova/beograd, informacija je na dnu stranice)
Prosecna cena starogradnje na Novom Beogradu je 2.700 evra, a prosecna oglasena cena 3.300 evra.
Prosecna cena starogradnje na Vracaru je 3.200 evra, a prosecna oglasena cena 4.100 evra.
Prosecna cena starogradnje na Starom Gradu je 3.350 evra, a prosecna oglasena cena 4.400 evra.
I tako dalje, verovatno je slicna situacija za druge opstine.
U proseku, oglasene cene su za 25-30% vece od realizovanih.
Pa nek to tumaci ko kako hoce.

Inace, u Nemackoj i Francuskoj su sindikati prejaki. Kad su masovna otpustanja u multinacionalnim kompanijama, kod nas se samo otpusta, a tamo ne moze.
Nisam upoznat kako tamo funkcioniše, naravno da ne mislim da smo mi u rangu sa najrazvijenijim zemljama koje bolje brinu o stanovništvu.
Bavim se pogledom na strukturu korporacija koje preovladjuju i koje postaju jace od država.
Kod njih moraš da radiš i da imaju korist od tebe i to proveravaju(možeš i tu da pronalaziš načine da se provučeš, ali teže).
Kolega jedan inženjer radio u baš užurbanoj firmi gde je sve bilo za juče, dao otkaz i zaposlio se u velikoj firmi Continental.
Dobio zadatak(programiranje) odradio ga za jedan dan i krenuo da kaže da je odradio nekom šefa odeljenja, kolege ga preduhitrile i odvele na ručak da mu objasne da se to radi nedelju dana.
Pazi ja sam svestan svega, ne treba gledati u nekim stvarima ni samo radne sate, niti možeš neki koeficient da gledaš i na osnovu toga da daješ platu, znam i jednu i drugu stranu i mislim da u velikoj većini slučajeva nije fer odnos. Jedan radi za dvoje, troje a svi slično imaju itd... Ukoliko vide da odlično i brzo radiš dobićeš mnogo više posla, ali tada treba i pregovarati veću platu ili bonuse.
Nekad je pojavljivanje ili savet jednog čoveka vrednije od mesec dana rada nekog drugog.
U državnim firmama je jako teško dobiti otkaz, zato i propadaju izmedju ostalog.
Negde sam pročitao da Apple svake godine daje otkaz 5-10% najgorim zaposlenim i dovodi nove, to je meni za poslovanje firme odlično, možda malo surovo ali na neki način po meni odlično za sve.
Otišli smo offtopic od ove teme tako da se zaustavljam ovde i ne bi trebali da nastavljamo.

Pa nek to tumaci ko kako hoce.
Šta tu ima sa se tumači. Zvekneš jaču cenu da izvučeš što više možeš. Velika potražnja, pa ljudi i zvekeću na veliko.
A i podaci su ti malo pobrkani. Prosečna cena iz decembra, i neki nespretan navod sa 4 zida: "tokom proteklih godina pokazalo se da je prosečna cena kvadrata stanova u starogradnji 3090 €/m²"
Ne previše relevantno.

Šta tu ima sa se tumači. Zvekneš jaču cenu da izvučeš što više možeš. Velika potražnja, pa ljudi i zvekeću na veliko.
A i podaci su ti malo pobrkani. Prosečna cena iz decembra, i neki nespretan navod sa 4 zida: "tokom proteklih godina pokazalo se da je prosečna cena kvadrata stanova u starogradnji 3090 €/m²"
Ne previše relevantno.
Samo sam hteo da pokazem koliko su cene u oglasima naduvane. Naravno da je tesko upariti podatke jer se cene menjaju, ali nema tu vecih odstupanja koji menjaju sustinu.

One što su realizovane je neka prošlost sada su narasle cene.
U oglašenim je uvek stavljena veća cena.
Pre bih rekao da je 10% manje od proseka oglašenih neka realna cena.
Tako barem ja gledam i tako stavljam nekretnine za prodaju. Spustim do 15%(od ohlašenih) ako se ne prodaju i onda bude prodato.

Pa šta sad, i ja bi oglasio za 20% jaču cenu. Posle bi se neko cenkao, ja bi se trudio da izvučem najviše što mogu i to je to.
Dobro, ja sam dosta lud, pa bi verovatno prodao nekom ko mi je simpa, ali u oglasima su mudriji. Tako to ide.
Slazem se, samo kazem sta treba uzimati kao realne cene, realizovane cene, a ne oglasene. Jer neki koriste oglasene cene kao neki indikator realne vrednosti sto je totalno pogresno.

Rece da nisi iz Bgd da bi ziveo u Niš ..zar ne. Posle si rekao da ti je rodbina iz Niš...samim time pobijas sebe i potvrduješ moje da nisi iz Bgd i da smo svi dosli od nekle ..zar ne?
Kevina sestra, tj moja tetka je otisla u Nis sa Kosova, a ja sam iz Bga, tu sam rodjen

Na 4zida je prosecna cena novogradnje 2678, manje od starogradnje, sto svakako nema veze sa zivotom. Ko zna kakva je metodologija.

Na 4zida je prosecna cena novogradnje 2678, manje od starogradnje, sto svakako nema veze sa zivotom. Ko zna kakva je metodologija.
Bitno da je metodologija za racunanje potrosacke korpe, inflacije i GDP-a ispravna, kao i mnoge druge metodologije.

I bez te njihove metodologije se moze uociti da su cene u oglasima prepumpane, ovde se samo vidi koliko otprilike :)

Bitno da je metodologija za racunanje potrosacke korpe, inflacije i GDP-a ispravna, kao i mnoge druge metodologije.

I bez te njihove metodologije se moze uociti da su cene u oglasima prepumpane, ovde se samo vidi koliko otprilike :)
Pa dobro, znaci nekretnine su zapravo 20% jeftinije, sva ova drama na temi je bespotrebna.

Vrh