Šta je novo?

Cene nekretnina

Prosecna plata u Srebiji je 920e.

Ti si meni prvi odgovarao na post, ne ja tebi, kako ja mogu menjati pocetnu tezu?

To sto je minimalac veci ne vidim kako uopste igra ulogu, ako je prosek na kraju toliko nizi, znaci samo da u Srbiji ljudi u proseku rade za dosta vise od minimalca. Ti si uzeo da pricas o minimalcu kao nekom najbitnijem faktoru ja ga nisam nijednom ni spomenuo.
Ljudi ja stvarno NE VIDIM nikakav rezon oko diskusije oko minimalca! Minimalac je MINIMALAC (kao što i samo ime kaže)! Skroz je nominalna vrednost nebitna, da li je 450e u Srbiji ili 4000 eura u Švajcarskoj, ti sa Minimalcem NE MOŽEŠ NIŠTA! To je minimalac, bukvalno samo za kosti od Matijevića! Ti ljudi NE kupuju stanove, ti ljudi su u najboljem slučaju ili u državnim stanovima ili u nekom svom stanu koji su nasledili od čukun dede...
Ti ljudi nigde na svetu ne učestvuju u kupovini stanova! Već krpe se do kraja meseca i rade 2-3 posla... To je MINIMALAC!

Ljudi ja stvarno NE VIDIM nikakav rezon oko diskusije oko minimalca! Minimalac je MINIMALAC (kao što i samo ime kaže)! Skroz je nominalna vrednost nebitna, da li je 450e u Srbiji ili 4000 eura u Švajcarskoj, ti sa Minimalcem NE MOŽEŠ NIŠTA! To je minimalac, bukvalno samo za kosti od Matijevića! Ti ljudi NE kupuju stanove, ti ljudi su u najboljem slučaju ili u državnim stanovima ili u nekom svom stanu koji su nasledili od čukun dede...
Ti ljudi nigde na svetu ne učestvuju u kupovini stanova! Već krpe se do kraja meseca i rade 2-3 posla... To je MINIMALAC!
Mislim da je iznos minimalca relevantan jer znacajan deo stanovnistva,makar formalno, prima taj minimalac. Mozda ti ljudi ne kupuju stanove, ali moraju makar nesto da jedu pa neumitno ucestvuju na trzistu jer bi, makar u teoriji, taj minimilac trebalo da podmiri osnovne (minimalne) potrebe takvog zaposlenog. Mozda ne utice na cenu stnaova, ali bi trebalo da korelira sa cenom hleba, ulja, brasna, jaja, mesa, itd.

Prosecna plata u Srebiji je 920e.

Ti si meni prvi odgovarao na post, ne ja tebi, kako ja mogu menjati pocetnu tezu?

To sto je minimalac veci ne vidim kako uopste igra ulogu, ako je prosek na kraju toliko nizi, znaci samo da u Srbiji ljudi u proseku rade za dosta vise od minimalca. Ti si uzeo da pricas o minimalcu kao nekom najbitnijem faktoru ja ga nisam nijednom ni spomenuo.
Ja vidim poslednju prosečnu od 880e. Ja sam spomenuo minimalac ti prosečnu platu. U Srbiji ima više nadstrešnica i stanovnika jbg pa ima i više ljudi sa većim platama, otuda veći prosek. Da li je 14% više toliko enormno veliko da živimo mnogo bolje i pored skupljih cena neka svako odluči za sebe.

Vama sa 5-10k platom normalno da je minimalac nebitan, a to je ono što popriličan broj ljudi prima (zato postoji medijalna plata). Minimalac je odlika standarda tj šta sve možeš sa minimalnom platom. Ne moraju se kupovati stanovi ali od nečeg se mora živeti pa ako je negde veći od našeg, a cene jeftinije zaključak se nameće sam.

Ja sam mislio da nas ubi prejak minimalac, objasnjavaliu nam ovde kako stranci odlaze odavde jer ne mogu vise da isplate te basnoslovne sume, sad ispade da Bosna ima veci minimalac (i pored toga manju prosecnu platu). Hmmm.

Ja vidim poslednju prosečnu od 880e. Ja sam spomenuo minimalac ti prosečnu platu. U Srbiji ima više nadstrešnica i stanovnika jbg pa ima i više ljudi sa većim platama, otuda veći prosek. Da li je 14% više toliko enormno veliko da živimo mnogo bolje i pored skupljih cena neka svako odluči za sebe.
Niko nije rekao da zivimo 'mnogo bolje' ali se razlika povecala u odnosu na pre par godina (a smanjila u odnosu na ove sto su ispred).

Ja sam mislio da nas ubi prejak minimalac, objasnjavaliu nam ovde kako stranci odlaze odavde jer ne mogu vise da isplate te basnoslovne sume, sad ispade da Bosna ima veci minimalac (i pored toga manju prosecnu platu). Hmmm.
Strane firme odlaze iz Srbije zbog krize u automobilskoj industriji.

najjace iz cele price je sto se mi poredimo sa bosnom :cool:
Sto pa nisu ni oni sugavi :)

Ako poredis sa ovim boljim: "pa naravno da ih stizemo kad smo toliko ispod, svako raste sa dna"
Ako poredis sa ovim gorim: "a necemo valjda sa njima da se poredimo?"

Strane firme odlaze iz Srbije zbog krize u automobilskoj industriji.
Ne ne, meni je ovde vise puta objasnjeno da je zbog enormnog dizanja minimalca, kakva sad automobilska kriza.

Sto pa nisu ni oni sugavi :)

Ako poredis sa ovim boljim: "pa naravno da ih stizemo kad smo toliko ispod, svako raste sa dna"
Ako poredis sa ovim gorim: "a necemo valjda sa njima da se poredimo?"

to je ono da li je casa pola puna ili polu prazna
a casa spolja uprljana govnima

enivej ja sam samo ubacio bosnu, nisu sugavi, ali njihova pozicija nimalo nije zavidna

To Sale zagovara kao što i sam znaš ;) Ja sam uvek za veći minimalac. Ali je činjenica da je ovaj deo Balkana sa jeftinom radnom snagom i da verovatno zbog toga neke firme dolaze kod nas umesto u Bosnu (pored toga što imaju lošiju infrastrukturu) te zbog toga oni imaju i veći procenat nezaposlenosti. Ali polako kako ističu subvencije i krize u svetu odlaze nam firme. Šta će dalje biti videćemo. To već stručnjaci trebaju sagledavati šta je bolje, a ne mi sa foruma :) Mada mi imamo i migrante koji dolaze.

Inflacija u Srbiji u 2024. godini je bila oko 4,5%, a rast plata od januara 2024. do januara 2025. je bila 12%

Da li postoji negde statistika koja razdvaja plate privatnog i javnog sektora?

Da li ja ovo čitam dobro - kod nas je prosečna plata u privatnom sektoru za 7k manja nego u javnom? Komedija ako je tako.

Koliko je porastao standard onima kojima je inflacija pojela vrednost ustedjevine? Imas 50k evra ustedjevine kojom mozes da kupis neki stan. Ali inflacija pojede vrednost novca i sad taj stan koji si mogao da kupis za 50k evra kosta 100k evra, ali je tebi zato plata povecana sa 450 evra na 900 evra, ali i dalje ne mozes da ustedis nista od nje? Da li je tu neko opljackan? I za tebe je to progres?
To važi i za Nemca. I njegovih 50.000 evra ušteđevine za stan je pojela inflacija. Ili misliš da je Srbija naštampala evre i dolare i napravila svetsku inflaciju, a u drugim zemljama cene nekretnina miruju?

Zašto misliš da su cene kriptovaluta eksplodirale?

Da li ja ovo čitam dobro - kod nas je prosečna plata u privatnom sektoru za 7k manja nego u javnom? Komedija ako je tako.
Pa nije toliko iznenadjujuce, posto u privatnom sektoru ima vise novca na ruke itd. Vidi se po zaradama preduzetnika i zaposlenih kod njih koje su uvek znatno nize. Razlika izmedju javnog i privatnog sektora se zapravo solidno smanjila od kako je to pocelo da se objavljuje 2018, sa ~20% razlike na ~7% razlike (https://www.cekos.rs/prosecne-neto-zarade-plate-januar-2018-godine).

Mislim da je iznos minimalca relevantan jer znacajan deo stanovnistva,makar formalno, prima taj minimalac. Mozda ti ljudi ne kupuju stanove, ali moraju makar nesto da jedu pa neumitno ucestvuju na trzistu jer bi, makar u teoriji, taj minimilac trebalo da podmiri osnovne (minimalne) potrebe takvog zaposlenog. Mozda ne utice na cenu stnaova, ali bi trebalo da korelira sa cenom hleba, ulja, brasna, jaja, mesa, itd.
Dobro ..ok ...i šta sad ..?
MInimalac su većina koja glasa za vlast koja drži cenu evra tj.dinara i najvaznije cenu nekretnina. Ne da ni RGZ da objavi prodajne cene .
Na to se misli ?

Rad na i plaćanje drzavnih praznika je velika stavka u prosečnom dohotku za određeni mesec...

Zato ne volim demokratiju u kojoj i neko ko izjavi ovo, ima pravo glasa...

Poljoprivrada kao delatnost nije prirodna pojava pa da je nesto trend ili logično... Ovo što nazivaš trendom je posledica uvoznih lobija, kartela, monopola, dogovora velikih igrača.... Znam da znaš i da samo troluješ....
Zamisli, neko sa više znanja o svetu od tebe ima pravo glasa.

Ono što nazivam trendom zna svako ko išta zna o poljoprivredi, istoriji ii ekonomiji.

Nekada je 90% ljudi radilo u primarnoj proizvodnji hrane. Sa razvojem poljoprivredne mehanizacije i znanja o poljoprivredi produktivnost je postala tolika da su ljudi masovno prešli u gradove i počeli da rade u industriji i uslugama.

Mali poljoprivredni posedi, osim u slučaju nekih specifičnih slučajeva, ne mogu da budu dovoljno konkurentni na tržištu jer ne mogu da postignu konkurentnost koju donosi ekonomija obima.

U Srbiji je dodatni problem što su mnoga sela nastala iz zbegova, pa nisu ekonomski održiva i iz drugih razloga.

Pošto znam da u tim procesima ima socijalnih problema, rekao sam da država treba da olakša tranziciju poljoprivrednicima, ali to si preskočio.

A po tebi se trend i logika odnose isključivo na prirodne pojave? Da li uopšte znaš šta te reči znače?

Vama sa 5-10k platom normalno da je minimalac nebitan, a to je ono što popriličan broj ljudi prima (zato postoji medijalna plata). Minimalac je odlika standarda tj šta sve možeš sa minimalnom platom. Ne moraju se kupovati stanovi ali od nečeg se mora živeti pa ako je negde veći od našeg, a cene jeftinije zaključak se nameće sam.
Mi smo na temi Cene Nekretnina, znači diskutujemo kuda će ići cena nekretnina a ne na temi šta mogu da kupim za minimalac!
Ako je negde minimalac veći i cene su veće i to je ČINJENICA! Misliš da bi u Švakcarskoj minimalac bio 4k eura da ne mora, a da je u Nemačkoj preko granice samo 1300! Znači ima razloga. I nemojte gledati cene samo namirnice, jer to je svuda mali % potrošnje. Gledaj ostalo sve! Po meni ljudi sa minimalcem i oni koji imaju +10% više od minimalca ne učestvuju na tržištu nekretnina ni u Srbiji ni na Zapadu! Tako da - ako je nutela jeftinija u NL nego u Srbiji to ne znači da si s minimalcem bogatiji!

Vrh