Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da su ti poređenja loša i u zavisnosti od toga šta uzmeš kao reper za poređenje dobijaš različite uvide. Recimo akcizna roba kao što su cigare je kod nas daleko jeftinija nego u Nemačkoj, više od 100%. Da li je to nešto pozitivno i dobro? Ja mislim da nije.
Sa druge strane, kvalitet domaće hrane je još uvek prilično dobar i ako stvari kao što su sveže meso, povrće, sir to je sve u Srbiji jeftinije nego u Nemačkoj za ekvivalentan nivo kvaliteta. Za industrijske namirnice razlike su manje, ali opet ne toliko kao što pojedini ovde tvrde. Idi na Numbeo i uradi poređenje Beograda sa okolnim gradovima (Zagreb, Sofija, Ljubljana, Tirana) i pogledaj u kategoriji groecery prices, Beograd je jeftiniji 10-20%. Ako uradiš istu komparaciju sa gradovima razvijenih evropskih zemalja (Minhen, Amsterdam, Stocholm) namirnice u tim gradovima su 60+% skuplje u tim gradovima nego u Beogradu. Ne kažem da su ovi podaci 100% tačni i istiniti, ali ako neko uzima primer Nutelle kao ultimativni prametar i na osnovu toga tvrdi da je sve kod nas skuplje nego na zapadu, to je očigledna zamena teza i trvijalizacija diskusije. Za usluge poput sišanja, kozmetičkih usluga i slično, kod nas je sve to 2 ili 3 puta jeftinije. Ti si spomenuo proslavu dečijeg rođendana u igraonici, a i sam znaš kako se to kod nas slavi sa elaboratnim tortama na sprat, fancy outfitima, dekorom kao za svadbu i slično. U svakom slučaju, kada bi to isto organizovao u nekom gradu na Zapadu, bilo bi višestruko skuplje.
Mislim da grešiš. Evo recimo znam za primer jednog našeg velikog(najvećeg) izvoznika meda kome su isporuku vratili iz Norveške. Ta isporuka je trebal biti uništena ali ti zapadnjaci ionako preteruju sa tim toksinima i kontrolama (ko je pomenuo alfatoksin) pa je prepakovano kod nas i prodato na teglu u jednom trgovinskom lancu. Da ne pominjem nekontrolisanu upotrebu pesticida i antibiotika. Voće, povrće, meso, prerađevine se na mesečnom nivou vraćaju u zemlju zbog neispravnosti

Mislim da grešiš. Evo recimo znam za primer jednog našeg velikog(najvećeg) izvoznika meda kome su isporuku vratili iz Norveške. Ta isporuka je trebal biti uništena ali ti zapadnjaci ionako preteruju sa tim toksinima i kontrolama (ko je pomenuo alfatoksin) pa je prepakovano kod nas i prodato na teglu u jednom trgovinskom lancu. Da ne pominjem nekontrolisanu upotrebu pesticida i antibiotika. Voće, povrće, meso, prerađevine se na mesečnom nivou vraćaju u zemlju zbog neispravnosti
Srpska granica aflatoksina u mleku je, i ovako povisena, duplo niza nego u tom pomenutom Japanu ili u USA (https://www.researchgate.net/figure...-and-milk-products-followed-in_tbl1_274727346). I pored toga to je kod nas postala takva prica da ljudi neironicno veruju da pijemo cist otrov.

S obzirom da smo bili iza Albanije i nekih Afričkih zemalja 2000, a sada smo na svetskom nivou srednje razvijena zemlja, relativno dobro smo prošli.
Mene iskreno zanima sklop misli koji dovodi do ovakvih zaključaka. Naš jedini merodavni uspeh je što za ovih 20god nismo započeli nijedan rat (hvala Bogu). Kao da smo odjednom sve provalili i krenuli enormno da se razvijamo i to bolje od drugih. Apsolutno se ostavlja po strani da smo za 10 godina imali ne jedan, ne dva već 3 rata i kao šlag na tortu SEK-u. Kao kad bih rekao jbt koliko ova današnja deca brzo napreduju i pametnija su, moje dete ima već 5 godina i svakog dana nauči novu reč i nešto novo, ja preko 40 i nisam naučio nijednu. Ovim tempom za 10 godina će me stići po znanju.

NIje sve 2 ili 3 puta skuplje. Onaj drugar iz Beča ovde platio neku popravku zuba 1300e, u Beču su mu tražili 1700e. Nije ni sve akcizno jeftinije kod nas, recimo gorivo. Cigare su jeftinije jer se proizvode kod nas, a i moraju da budu jeftinije da ljudi ne bi poludeli jer rade ni za šta tako da cigare i alkohol moraju da budu jeftini zbog nekog socijalnog mira npr da se ne bune što nam je gorivo medju najskupljima u svetu. Za sveže meso je takodje upitan kvalitet. Nemam šta da gledam numbeo, nisam od onih koji je bio u drugim zemljama samo na internetu. Ono što mene zanima je u proseku ista cena, nešto je jeftinije, nešto skuplje ako gledamo samo namirnice. Kućna hemija i kozmetika kod nas skuplja... ali da ne dužimo već smo pričali o ovome i već si pokušao da dokažeš kako smo jeftiniji jer ti kupiš sir od proizvodjača po jeftinoj ceni koja je manja od cene u marketu u Nemačkoj. Odlično poredjenje nema šta. Ne znam koliko bi rodjendan koštao na zapadu, ja pravim neki standardni rodjendan nikakvo iživljavanje i fenseraj pa mi je opet preskupo.
Ja ću ti reći koliko bi dečiji rođendan u igraonici u NL koštao. Računaj 20e po detetu/odraslom za igraonicu (nije samo za tebe već si sa još 200 dece) i u to je uključeno 1 sokić i 1 porcija pomfrita sa kečapom ili majonezom. NEMA torte - to sam nosiš i svu ostalu hranu nosiš sam. Tako da ispadne oko 25e po detetu/odraslom nikakva fenserica!
Pišem i odraslom jer svaka odrasla osoba PLAĆA kao i dete! U proseku 300e ti treba za dečiji rođendan.

pa u westu kosta 1000e za 30 klinaca

Pokrenućeš dalju lavinu ovime

Sad će Mića da dođe da ti kaže ko te j što živiš u BG, da si se preselio u unutrašnjost napravio bi kafansku feštu za 200 evra

Defke će da izvadi statistiku igraonica da je 20% jeftinije u BG nego u Amsterdamu, a da su igraonice 5% bolje po nivou usluge nego što su bile pre 10 godina

Džo će da kaže jes da nije mnogo jeftinije ali ne znaš ti šta je beogradska klima, kad ti zaigra srce na 40 stepeni leti

Onda ćemo da poredimo cenu pomfrita i kečapa po zemljama

pa u westu kosta 1000e za 30 klinaca
Samo što pretpostavljam da u Westu imaš celu igraonicu za sebe! Da imaš animatorke i cure koje brinu o deci i konobare koji služe sve. A ne u NL ja sam i konobar i animator i čistim sto za sobom i sve. I otac i baba i deda i čistačica i ne znam više šta nisam. Znam da kod nas po manjim gradovima (za BG ne znam) je da se igraonica iznajmljuje na 2h i imaš igraonicu za sebe.
U NL je pravilo da obično zoveš onoliko dece koliko imaš godina (dobro naravno uz neka manja odstupanja).

Sad će Mića da dođe da ti kaže ko te j što živiš u BG, da si se preselio u unutrašnjost napravio bi kafansku feštu za 200 evra

Defke će da izvadi statistiku igraonica da je 20% jeftinije u BG nego u Amsterdamu, a da su igraonice 5% bolje po nivou usluge nego što su bile pre 10 godina

Džo će da kaže jes da nije mnogo jeftinije ali ne znaš ti šta je beogradska klima, kad ti zaigra srce na 40 stepeni leti

mogu ljudi, to mi je ok
u pravu si dzole ovde sve dobijes, i mi matori mozemo da pijemo pivce

naravno da nisam ovo rekao da bih uporedjivao nl i srbiju
nego da se falim kako dam vise od 1000e klincu za dva sata provoda
jer sam uspesan
i zivim u bg
a ne u zemun ko neki

Slažem se da je glupo porediti cene kečapa ili igraonica ili bilo čega po zemljama. Jednostavno gde si tu plaćaš te cene. Pogotovo to važi za nekretnine! Neke stvari možeš kupiti jeftinije ili uraditi jeftinije (npr. zubar u Srbiji, nameštaj u Nemačkoj a ne u NL i slično). Ali opet kuću ne možeš da uvezeš i tu se priča završava. Ako hoćeš kupiš ako ne - jednostavno ne kupiš. Ili se preseliš na jeftiniju lokaciju. Barem po Srbiji ima da biraš od severa do juga. Za ove praznike sam išao više po Srbiji a ni malo po BG (zbog situacije). I moja zapažanja su da osim Novog Beograda, BW, Vračara i centra BG (što je jedna Srbija) sve ostalo je druga Srbija (po cenama, platama i svemu ostalom). Svuda ostalo su cene više manje slične pa i kvadrati. Sela su još jeftinija ali ajde...

Slažem se, čim izađeš iz BG šireg centra, stvar postane srednje žalosna što se tiče kvaliteta života.

Ja ću ti reći koliko bi dečiji rođendan u igraonici u NL koštao. Računaj 20e po detetu/odraslom za igraonicu (nije samo za tebe već si sa još 200 dece) i u to je uključeno 1 sokić i 1 porcija pomfrita sa kečapom ili majonezom. NEMA torte - to sam nosiš i svu ostalu hranu nosiš sam. Tako da ispadne oko 25e po detetu/odraslom nikakva fenserica!
Pišem i odraslom jer svaka odrasla osoba PLAĆA kao i dete! U proseku 300e ti treba za dečiji rođendan.
Upravo si opisao 90% igraonice u BG-u. Tamo čak i ima nešto uključeno u cenu igraonice, ovde nemaš ništa tako da je možda i jeftinije u NL. Ode hiljadarka dok si rekao pops. I da i ovde mnoge igraonice nemaš pravo da zakupiš cele već ko dodje dodje jbg.

Pa isto je i suludo porediti igraonice u West naselju kao neku referencu ako cemo pravo.
Naselje puno burzuja, IT ekipice i rusa / stranaca i onda kao wow evropske cene :oops:

Isto ili slično ti je u skoro svakog drugoj igraonici ako ćeš da liči na nešto, znači da nije igraonica dva tobogana i to je to. Kad budeš imao dete videćeš i sam. Veruj mi, tražio sam baš dosta.

Sa svim.mogučim potrebnim uslovima i sertifikatima ovde nista jeftinije nije sa sumnjivim papirima na dodem ti do 2029 da ispunim.
Znam

Skroz si skrenuo temu sa efikasnosti zaduživanja, na ekonomsku propast Japana, pa sad na to da naš dug nije toliko strašan. I sad prećutno postoji kontekst da sam ja rekao da je nas dug strašan, kao što nisam.
Da povežem sa temom cene nekretnina, ono što hoću da kažem.

Ovde se povremeno provlači visokolajkovana teza da smo prezaduženi (Salev85 je vatreni pobornik te teze, ali i drugi su to tvrdili), da je dinar precenjen i da samo što nismo pukli i onda će cene nekretnina da se strmoglave slično onome što se desilo od 2008 do 2015.

Ja sam pokušao da pokažem da je sada kontekst drugačiji i da to ne može lako da se desi.

Zato sam dao primer Japana (koji je mnoge trigerovao) koji je ekstreman jer su rekorderi u zaduženosti. Međutim postoje mnoge evropske zemlje, koje iako nisu zadužene kao Japan, daleko su zaduženije od nas a ne ponašaju se ništa racionalnije od nas, naprotiv.

U 2008, svet je bio znatno drugačiji nego što je sada na više nivoa.

Srbija ima drugačiju strukturu privrede (ne zbog Vučića), koja je zdravija nego što je bila 2008. Zaostali neefikasni giganti čije gubitke država mora da pokriva zbog desetina hiljada radnika ne postoje više. Postoji IT sektor, koji je bio na nivou embriona 2008 i neke naznake razvoja firmi sa ekonomijom znanja. I najveći deo ekonomije su neke prosečno uspešne firme kao svuda u svetu.

Sa druge strane, zemlje kao što su Nemačka, Italija, Japan, Francuska, Britanija, SAD, iako su dosta razvijenije od nas, imaju još više problema nego što su imali 2008.

Ukoliko bi se desila kriza velika kao 2008, a s obzirom na trgovinski rat koji je tek počeo, to jeste realna mogućnost, teško da bi države u Evro zoni izbegle politiku jeftinog novca.

Onda to znači da je naš dug i u krizi snošljiv, onda to znači da je lakše braniti kurs i onda to znači da čak i pored krize ne postoji dovoljno jak monetarni pritisak da cene nekretnina počnu znatnije da padaju.

Svakako da bi naša ekonomija imala mnoštvo problema, ali, na primer, za razliku od perioda do pre 6-7 godina, sada ne postoji ogromna nezaposlenost, čak je i teško naći radnike.

I da dođe do znatnog ekonomskog usporavanja, ne verujem da bi došlo do velike nezaposlenosti a to je jedan od glavnih pritisaka za populističke mere koje su dugoročno štetne.

U najgorem slučaju, došlo bi do male korekcije cena u nominalnim iznosima.

Naravno, u realnim iznosima bi cene padale, ali i sad su jeftinije u zlatu (kao što je Defke postavio), a da ne govorimo o bitkoinima. U slučaju ponovnog QE, kriptovalute će ponovo da rastu.

A trenutno imamo unutrašnju političku krizu, koja se preliva na ekonomiju, zbog čega nisam srećan i iako je nastao udar na cene izdavanja, kriza je suviše kratka da bi se to osetilo na cenama stanova.

Naravno, ako bi politička kriza potrajala dovoljno dugo, onda bi došlo i do pada cena nekretnina, ali to je sasvim drugi razlog od onoga koje navode pobornici prezaduženosti. A i u tom slučaju ne znam šta bi moralo da se desi da cene padnu 10%. i zadrže se dole.

Zanimljivi uvidi. Jel smatraš da se zemlje EU vode ekonomskim principa u odlučivanju ili je po sredi nešto drugo? Da li smo postali toliko bolećivi i empatični prema doseljenicima iz trećeg sveta da bismo se svesno zadužili i plaćali smeštaj, da bismo nedugo zatim sanirali štetu koju ti isti ljudi generišu time što ne radeći ništa (korisnici socijalne pomoći) ili čine krivična dela (korisnici zavoda za izvršenje krivičnih sakncija)?
Mislim da postoji zla namera u vezi budućnosti Evrope.

Pa isto je i suludo porediti igraonice u West naselju kao neku referencu ako cemo pravo.
Naselje puno burzuja, IT ekipice i rusa / stranaca i onda kao wow evropske cene :oops:
Nemoj na IT....oni kupuju parking za 60.000 evra na 25 godina
Dva parkinga umesto kuče na 25km od BW...ali ok..sta ja znam

Vrh