Šta je novo?

Cene nekretnina

A ne. Ja sam se naučio. Evo, cenjeni kolega je izgubio 60+ minuta za jedan post. Ne bacaj bisere pred svinje. Ako želiš kulturno pisanje moraćeš da tražiš moje poruke starije od oktobra 2024.
Tada je jedno 6-7 botića kao na klik skočilo na mene, Igor je brisao poruke, svašta je bilo.
Da kulturno objašnjavam u detalje kao ranije i da gubim sate i sate nema šanse. Samo djon razumete ❤️.
A nema šta da pišem ponovo kad je sve rečeno. Jedino se uključim na debilane Japan vs Ex-yu i slično.

A ne. Ja sam se naučio. Evo, cenjeni kolega je izgubio 60+ minuta za jedan post. Ne bacaj bisere pred svinje. Ako želiš kulturno pisanje moraćeš da tražiš moje poruke starije od oktobra 2024.
Tada je jedno 6-7 botića kao na klik skočilo na mene, Igor je brisao poruke, svašta je bilo.
Da kulturno objašnjavam u detalje kao ranije i da gubim sate i sate nema šanse. Samo djon razumete ❤️.
A nema šta da pišem ponovo kad je sve rečeno. Jedino se uključim na debilane Japan vs Ex-yu i slično.
Sale, nemoj zameriti ali od svih stvari koje se mogu zameriti trenutnoj garnituri, a veruj ima toliko toga, ti izabereš temu navodne prezaduženosti i onda razglabaš to na najpatetičniji mogući način "zamena stanovništva u realnom vremenu" i slično. Na kraju se ispostavi da imamo milion problema, ali da svi relevatni parametri ukazuju da nismo prezaduženi. Dakle, slažeš li se da si makar p tom osnovu apsolutno u krivu?

Važi važi. Šta god da vam objasnim ima da spinujete. Ukratko. Slično smo imali nizak dug pre seke. Onda je sve puklo pa i kurs i hop. Preko noći se pogoršao koliko je skliznuo kurs. Pa opadnu doznake, pa sdi itd. I za par godina nije 40+% nego 70+%.
Isto će biti i sada.
Mi smo siromašna zemlja da plaćamo 2+ milijarde evra samo na kamatu sa tendencijom porasta.

Što se tiče zamene. Ukratko pošto me mrzi dvadeseti put da objašnjavam
25-35 godina populacija imamo oko milion ljudi. To ti je fertilno stanovništvo. Ono emigrira oko 20-25k u proseku godišnje.
10 godina uvoza po 30k migranata i to je to. Da niko više ne udje posle, imaćemo 50+% fertilne populacije iz uvoza.

Itd itd itd. Pretraži moje stare poruke. Sve ima ko hoće da čita. Ko hoće da prodaje skupe kvadrate ili ima neku korist od toga ne mora da čita i to je to.

Poslednja izmena:
da naučiš kako da budeš rdja od rdje
Taj zanat sam izučio još u dvadesetim. Da malo odmorim mozak od dečinje sada.

IMG_20250501_210408.jpg

Sta si bese rekao, da ce cene nekretnina da padaju ?

Ljudi koji pricaju da se ovde lepo zivi malo posmatraju stvari Beogradocentricno. Jeste sada mozda najbolji period za zivot u poslednjih 30-40 godina, ali s obzirom da smo krenuli sa dna, ali ovde se i dalje zivi daleko losije nego na zapadu, pa i daleko losije u odnosu na zemlje iz okruzenja. Nedavno sam se video sa drugaricom koja zivi u Luksemburgu, sokirana je cenama ovde. To sto sad neko moze lepo da zivi jer je nasledio babin stan u krugu dvojke i izdaje ga za vise para nego sto zaradi prosecan motac kablova u Leoniju ne znaci da se u Srbiji zivi dobro. U Srbiji se sve pare pumpaju u Beograd, tu su centrale skoro svih vecih firmi u Srbiji, tu je najveci univerzitet u zemlji,..., Beograd je bukvalno drzava u drzavi, pa je glupo pricati o tome kako se super zivi ako posmatras drzavu u drzavi. Prosecan stanovnik Srbije van Beograda i jos par vecih gradova, ako nije u stranci, mora da radi u ovim robovlasnickim firmama za 500 evra, a posto drzava pumpa cene nekretnina on cak i u svom mestu teze moze da obezbedi sebi nekrentinu.

Ako vec gledamo nekretnine, posto je to tema, pre 20-30 godina su ljudi masovno gradili kuce od 200-300-400 kvadrata sa nekim obicnim poslom. Ne, ne pricam o gastarbajterima, nego o obicnim ljudima koji su radili po domacim fabrikama koje su se posle ugasile. Iz mog odeljenja u osnovnoj skoli vecina je imala kuce sa prizemljem i barem jednim spratom, a mnogi i sa 2 sprata, a roditelji su im radili najprostije manuelne poslove u fabrikama. Ispada da u vreme kad smo ziveli mnogo losije nego sada smo mogli da mnogo lakse obezbedimo nekretninu. Znaci, pre 20-30 godina si mozda radio za manje plate, ali si mnogo lakse mogao da sebi obezbedis nekretninu, ako imas nekog na selu hrana ti nije toliki problem,... Jeste se mozda manje putovalo, jer je za to bilo potrebno da imas malo vece plate, i sto je bilo mozda teze kupiti neke stvari, tipa garderobu si cesto nasledjivao i sl, Sad garderobu mozes naci relativno jeftino, cak i socijalni slucajevi za male pare mogu da se oblace pristojno u second handu, mozes da ides svake godine na letovanje, barem u Paraliju, ali od nekretnina se oprosti. Da li sada od motanja kablova u Leoniju ili Juri mozes da za nekoliko godina sagradis kucu od 200m2? Iskreno, nisam siguran koliko se u manjim mestima danas zivi bolje nego pre 20-30 godina.

Ljudi su lakse gradili kuce od 200-300 kvadrata jer su ih gradili u napustenim mestima sa 0 infrastrukture.
Gradi i ti sad na 100-200km od Beograda kucu pa ces videti koliko ces jeftinije od Beograda proci.

Ni pre 20-30 godina prosecan covek nije mogao od posla da gradi kucu, to su bila zaduzivanja od rodbine do guse pa vracanje kako znas i umes.

A onda se pokrene ovde prica o komforu itd, pa jbg sad, taj obican covek je ziveo jedno 4x losiji zivot od tebe, kola bila luksuz, infrastruktura katastrofa, telefon i laptop misaona imenica a putovanja na crnu goru i to mu je domet.
A o remote poslu od kuce da i ne pricam.

Danas je ipak i cena stanovanja skupa jer sve ostalo je postalo dostupnije prosecnom coveku a svi hoce u Beograd pa dobrih lokacija sve manje.

zekstro tada nije bio ni laptop ni mobilni

ali ako si imo pejdzer

imo si i zene
Najbolje se zivelo u vreme mog pradede. Sa 5 hektara prehrane porodicu od 20 clanova. Mesecni troskovi su im petrolej za lampe i duvan. Jednom u pola godine kupe 20 kvadrata platna da baba sasije svima odecu po sablonu iz Burde.

Najbolje se zivelo u vreme mog pradede. Sa 5 hektara prehrane porodicu od 20 clanova. Mesecni troskovi su im petrolej za lampe i duvan. Jednom u pola godine kupe 20 kvadrata platna da baba sasije svima odecu po sablonu iz Burde.

zivljenje toliko relativno, da ono ne znam sada sta je tu referentno :D

malo treba da budes srecan i spokojan tako da nisam bas kadar ds pricam o tome

ali se osecam jako kompetentno da bacam lose fore

Vrh