Šta je novo?

Cene nekretnina

Opet da pitam kao pre nekog vremena. Koliko bi eventualna promena vlasti u Beogradu i na republici uticale na cenu nekretnina, kratkorocno i srednjerocno?
Za pocetak "promesale bi se karte" sto kaze narod, stari peraci para bi trebalo da se prilagode novim uslovima, neki bi uspesno preleteli, neki manje uspesno. Uglavnom, dok se ne uspostavi nova hijerarhija, verovatno bi morali malo da prikoce.

Takodje, uvek postoji nada da bi se (barem teoretski) pojavila vlast koja malo vise misli o interesu naroda, pa bi se mozda pokrenula pitanja progresivnih poreza i pametnijih mera od Tjaci kredita za 100k(u). Niko nije naivan da ocekuje da ce novi biti savrseni, niti cemo biti Svajcarska, ali treba pormesati karte. Ove smo videli, sa njima nas samo ceka vece raslojavanje i gaslajtovanje da nam je bolje nego u Nemackoj.

Koliko naprasno izjavljuješ neke stvari. Potrošili su ga na kreiranje gotovo najbolje infrastrukture na svetu. Socijalnu stabilnost, tehnološke inovacije. Idi tamo, ako nisi bio, pa ćeš videti stvari od kojih se pada u nesvest. Oni su svojim dugom kreirali najnaprednije, najbezbednije društvo možda na celom svetu. Znaš ti koliko ljudi na svetu direktno ili indirektno zavisi od njihovog rada.
Slušaj ti pitanje. Eh, kad bi mi stvarali sa našim zaduživanjem ono što i oni, gde bi nam kraj bio.

Sve to što pričaš su stvorili do osamdesetih godina, a tada im je dug bio oko 60%. Zbog nekoliko faktora Japan upada u ekonomsku krizu devedesetih i bira pogrešan put da se izvuče iz svega toga. A to je zaduživanje na bazi štampanja para. Ono što je zanimljivo za temu je da je kriza počela pucanjem balona nekretnina, mada postoje i važniji problemi koji su to izazvali. Japanska ekonomija je od 1991 u stanju koju bi aglosaksonci nazvali Death spiral. I njihovo društvo, takođe.

Dakle, ja vrlo dobro znam šta pričam jer poznajem relativno solidno svetsku ekonomsku istoriju, dok si ti taj koji izvlači zaključke na bazi nedovoljnog poznavanja materije. Socijalna stabilnost je tek priča za sebe i nema veze sa zaduživanjem, kao i ostale karakteristike njihovog društva.

Njihov dug nije nikakav problem. 90% i više duga i u njihovim rukama, sa punom monetarnom suverenošću (za razliku od nas). Oni mogu da štampaju jene skoro do mile volje. Nama da stane priliv evra na par meseci, i već se paniči. Ja bi pre rekao da su oni primer najefikasnijeg pozajmljivanja koje smo skoro videli ikada.
Svaki dug je problem. Njihov dug je ogroman problem. Taj dug nikada neće moći da vrate, ali se suzdržavaju od proglašenja bankrota jer niko nema hrabrosti za to.

Ono što mnogi govore za dinar- da je precenjen, sa daleko više sigurnosti se može reći za jen.

Inače, zbog povoljnih kamata u jenima, mnogi finansijski spekulanti su ze zadužili u jenima i kupovali strane vrednosne papire. Na taj način je Japan izgubio finansijsku suverenost jer u zavisnosti od globalnih dešavanja dolazi do rasta ili pada vrednosti jena, a čak i mala pomeranja prave velike probleme za Japan zbog njihove ogromne zavisnosti od spoljne trgovine.

Da ne govorimo da su pod političkom i vojnom suverenošću SAD, zbog čega dodatno gube i monetarnu i ekonomsku suverenost.

Problem je demografija usled previše striktnih imigracionih pravila, društvene klime koja stavlja prioritet na karijeru itd. I ljudi su dugovečni, pa su socijalni transferi veliki. Žive ljudi po 100 godina, šta ćeš, mora da se odvoje pare i za to.

Možeš da obrazložiš, da se ne bi previše mučio da te opovrgnem.
Baš zato što imaju striktna imigraciona pravila i očuvali su društvenu stabilnost, ali i to se, na žalost menja pa sve više primaju stanovništvo Trećeg sveta, koje se teško uklapa. Gledao sam davno japanskog ekonomistu koji je obilazio Evropu i govorio da je to ludost i da oni nikako ne smeju to da urade.

Inače, demografski problemi su složeni i imaju više uzroka. Jednom sam pomenuo penzione sisteme, ali me nisi razumeo.

Pre nego što su postojali penzioni sistemi, ljudi su imali više dece i da bi neko brinuo o njima kad budu stari. Što više dece, to veća šansa za bezbrižniju starost.

U nekim kulturama su najmlađu ćerku ostavljali kući da ih služi kad ostare, ako su imali više ćerki itd.

Zbog smrtnosti dece su nekada imali puno dece, a kada je smrtnost smanjena imali su puno dece po inerciji- otud veliki rast stanovništva najpre u Evropi, a kasnije u drugim delovima sveta, kako se evropska medicina širila.

Takođe, zbog ogromnih mogućnosti kontrole rađanja mladi ljudi ne postaju često roditelji zbog strasti i ljubavi kao nekada.

Žene zbog karijere odlažu zasnivanje porodice dok ne bude prekasno.

I ima još razloga.

To što ljudi duže žive je problem za sve zemlje ne samo za Japan.

Glavni Japanski problem je što je izuzetno siromašan prirodnim resursima i ne može da pegla teškoće sa izvozom nafte, gasa, rare Earth i ostalog, kao Rusija, SAD, Kina itd, a mora da uvozi skoro sve.

Dakle, ja vrlo dobro znam šta pričam jer poznajem relativno solidno svetsku ekonomsku istoriju, dok si ti taj koji izvlači zaključke na bazi nedovoljnog poznavanja materije.
Čestitam ti na impresivnom znanju i podrobnoj analizi ekonomske situacije Japana. Puno sam naučio, i nadam se da ću u budućnosti donositi bolje zaključke.
Doduše, ne vidim da si dao bilo kakav odgovor na efikasnost zaduživanja između Japana i Srbije, ali dobro. Svakako ću se povući iz diskusije, pošto si ti očigledno u materiji. Sačekaću da Japan proglasi bankrot, a za njima i USA. Ostaćemo sami među retkim pobednicima.

Poslednja izmena:
Ljudi o cemu se ovde vise prica uopste :LOL: napravite temu 'Ekonomski tigar vs ostali', kao i onaj zlatiborac. Bio sam u Nemackoj, bio sam u Madjarskoj skoro, u prodavnicama imas veci raspon cena nego ovde, jeftino je stvarno jeftino, popust je stvarno popust. Stvari koje su skuplje su malo skuplje nego kod nas
Zašto govoriš o Nemačkoj. Reci mi kakve su cene u Sofiji, Tirani, Podgorici, Prištini....dakle tim megapolisima koje treba da tek dostignemo po stepenu ekonomske razvijenosti. Jel tamo postoje pravi popusti i jel jeftino stvarno jeftino? Jedini akrtikal koji sam primetio da je osetno jeftiniji negde u okruženju u odnosu na nas je cena goriva u Bosni. Sve ostalo je manje-više tu negde.

Niko ne priča da oni dominiraju kao nekad (osim što ti skrećeš na tu temu). Hipoteza ovde je da se mi efikasnije zadužujemo, a to ste dobili izgleda tako što ste uporedili dve zemlje i njihove sadašnje tačke zaduženosti, sa rastom BDP-a u Japanu u poslednjih 30 godina, i valjda rastom BDP-a u Srbiji u nepoznatom periodu.
Simple economics. A isto to je urađeno i za Nemačku, kako bi se pokazalo da je ih sustižemo. Ali se ispostavilo da i nije sve baš tako jednostavno kao: BDP 4% vs BDP 1% = kidamo!
Moja hipoteza je da naš dug nije toliko strašan kada se uporedi sa tim šta se sve radi u svetu.

S obzirom da smo bili iza Albanije i nekih Afričkih zemalja 2000, a sada smo na svetskom nivou srednje razvijena zemlja, relativno dobro smo prošli.

Da li smo mogli bolje da iskoristimo pare od zaduživanja? Mogli smo daleko bolje.

U stvari, sad kad smo dostigli nivo razvijenosti svetskog proseka, moraćemo da budemo pametniji i odgovorniji za svaki sledeći procenat rasta.

U našu korist idu gluposti koje je uradila Evropa, a mi ne smemo to da ponovimo.

Pre svega to je tzv "Zelena Agenda" koja je ozbiljno oštetila mnoge evropske zemlje, pa smo sad imali nestanak struje od deset sati u Španiji i Portugaliji jer nemaju dovoljno Termocentrala na ugalj, Hidrocentrala, Nuklearnih centrala, gasnih centrala da im održavaju inerciju sistema. Pre neki dan su se hvalili kako dobijaju skoro svu struju iz zelenih izvora i onda najveći nestanak struje, možda u istoriji.

Druga stvar je imigracija iz Trećeg sveta, koja je čist gubitak. Ti ljudi troše više nego što doprinose, a zadužuju se da bi im plaćali smeštaj i razne beneficije.

Zanimljivo za temu je da navala migranata u nekim gradovima Evrope pravi probleme zbog nedostatka stanova, pa cene nekretnina rastu.

A onda, sa druge strane država gradi smeštaj za migrante. Lošije zaduživanje od toga je teško zamisliti. Zadužuješ se da bi imao veći trošak u budućnosti.

Moja hipoteza je da naš dug nije toliko strašan kada se uporedi sa tim šta se sve radi u svetu.
Skroz si skrenuo temu sa efikasnosti zaduživanja, na ekonomsku propast Japana, pa sad na to da naš dug nije toliko strašan. I sad prećutno postoji kontekst da sam ja rekao da je nas dug strašan, kao što nisam.
Sve to što pričaš su stvorili do osamdesetih godina, a tada im je dug bio oko 60%.
Ovo prihvatam kao relevantno za kontekst priče. Upali su nakon toga u krizu i štampali su pare da se vade. Ništa nepoznato. Duguju sami sebi doduše. A što se tiče bankrota: kada ili ako kriza udari, mi ćemo biti ti koji će kucati na sva vrata da nam pozajme devize. Videćemo šta će oni da rade.

Poslednja izmena:

S obzirom da smo bili iza Albanije i nekih Afričkih zemalja 2000, a sada smo na svetskom nivou srednje razvijena zemlja, relativno dobro smo prošli.

Da li smo mogli bolje da iskoristimo pare od zaduživanja? Mogli smo daleko bolje.

U stvari, sad kad smo dostigli nivo razvijenosti svetskog proseka, moraćemo da budemo pametniji i odgovorniji za svaki sledeći procenat rasta.

U našu korist idu gluposti koje je uradila Evropa, a mi ne smemo to da ponovimo.

Pre svega to je tzv "Zelena Agenda" koja je ozbiljno oštetila mnoge evropske zemlje, pa smo sad imali nestanak struje od deset sati u Španiji i Portugaliji jer nemaju dovoljno Termocentrala na ugalj, Hidrocentrala, Nuklearnih centrala, gasnih centrala da im održavaju inerciju sistema. Pre neki dan su se hvalili kako dobijaju skoro svu struju iz zelenih izvora i onda najveći nestanak struje, možda u istoriji.

Druga stvar je imigracija iz Trećeg sveta, koja je čist gubitak. Ti ljudi troše više nego što doprinose, a zadužuju se da bi im plaćali smeštaj i razne beneficije.

Zanimljivo za temu je da navala migranata u nekim gradovima Evrope pravi probleme zbog nedostatka stanova, pa cene nekretnina rastu.

A onda, sa druge strane država gradi smeštaj za migrante. Lošije zaduživanje od toga je teško zamisliti. Zadužuješ se da bi imao veći trošak u budućnosti.
Zanimljivi uvidi. Jel smatraš da se zemlje EU vode ekonomskim principa u odlučivanju ili je po sredi nešto drugo? Da li smo postali toliko bolećivi i empatični prema doseljenicima iz trećeg sveta da bismo se svesno zadužili i plaćali smeštaj, da bismo nedugo zatim sanirali štetu koju ti isti ljudi generišu time što ne radeći ništa (korisnici socijalne pomoći) ili čine krivična dela (korisnici zavoda za izvršenje krivičnih sakncija)?

Zašto govoriš o Nemačkoj. Reci mi kakve su cene u Sofiji, Tirani, Podgorici, Prištini....dakle tim megapolisima koje treba da tek dostignemo po stepenu ekonomske razvijenosti. Jel tamo postoje pravi popusti i jel jeftino stvarno jeftino? Jedini akrtikal koji sam primetio da je osetno jeftiniji negde u okruženju u odnosu na nas je cena goriva u Bosni. Sve ostalo je manje-više tu negde.
??

Javna je tajna da EU voli ilegalce zato što je njihov status toliko prekaran da su spremni da prihvate najgore moguće uslove za rad bez da se bune. Ovo je manje-više slučaj sa Evropom još od kraja WW2. Cena radne snage u Evropi je previsoka, a radnička prava su prejaka, tako da je ilegalni radnik iz trećeg sveta optimalan izbor.

kaze ovaj 60% kesh do 70% kesh... samo 2023. 80% kesh...
A ovaj zivi u nekoj drugoj zemlj da arhitekta uklapa estitiku sa okolinom :) i gađa se cenama :) 5k eur zvezdara :) Mirijevo, pripremi se!!!

EDIT; Ne znam ko je ovaj ali tako lepo prica da covek pozeli da proda stanove u posedu po ovim cenama. Za njega je infrastruktura prodavnica a ne kanalizacija i recimo metro.

Poslednja izmena:
7:56 je ključni momenat. Voditelj izvrištao.
Hahhaha, koliko je dobra emisija. Kaže voditelj, pa Čukarica ima Sajam, prođete Sajam i tu ste u centru. A agent mu kaže: Pa, prođite Sajam. Prođite Sajam 😂
Koliko je prisutna etika? 😂😂😂
Mnogo dobra emisija, obavezno pogledajte.

Poslednja izmena:
Dobra mu pitanja postavljaju, ali realno nema zadovoljavajućeg odgovora. Samo ti probudi bes kad ga slušaš, a nije on čovek kriv što je tržište nenormalno. Oni se smeju cenama od 5k evra za Zvezdaru, a ti stanovi se svi rasprodaju.

Čestitam ti na impresivnom znanju i podrobnoj analizi ekonomske situacije Japana. Puno sam naučio, i nadam se da ću u budućnosti donositi bolje zaključke.
Doduše, ne vidim da si dao bilo kakav odgovor na efikasnost zaduživanja između Japana i Srbije, ali dobro. Svakako ću se povući iz diskusije, pošto si ti očigledno u materiji. Sačekaću da Japan proglasi bankrot, a za njima i USA. Ostaćemo sami među retkim pobednicima.
Sledeći put kad odeš u Džapan kaži im da si video na internetu da propadaju i ponesi neke dinare da kupiš neko ostrvce. :)

Javna je tajna da EU voli ilegalce zato što je njihov status toliko prekaran da su spremni da prihvate najgore moguće uslove za rad bez da se bune. Ovo je manje-više slučaj sa Evropom još od kraja WW2. Cena radne snage u Evropi je previsoka, a radnička prava su prejaka, tako da je ilegalni radnik iz trećeg sveta optimalan izbor.
Kakvi crni iliegalci, pa drzava obezbedjuje smestaj i sve ostale benefite tim ljudima i cesto imaju bolji tretman nego drzavljani. Oni su deo sistema i prepoznati kao takvi. Nemacka nije Amerika pa da deli granicu od 3000 km sa nekom zemljom treceg sveta. Jedino ako ne mislis da neko ilegalno udje iz Svajcarske ili Austrije.

u japanu ima jedna do jaja fora
zene kada ih pipkaju muskarci u busu, imaju app pa ih prijave

takodje kako se secam jedino kod njih vlada deflacija godinama
a i brate oni niski, treba im i manje kvadrata realno
od trosobnog naprave desetosobni penthaus

Kakvi crni iliegalci, pa drzava obezbedjuje smestaj i sve ostale benefite tim ljudima i cesto imaju bolji tretman nego drzavljani. Oni su deo sistema i prepoznati kao takvi. Nemacka nije Amerika pa da deli granicu od 3000 km sa nekom zemljom treceg sveta. Jedino ako ne mislis da neko ilegalno udje iz Svajcarske ili Austrije.

Da pravimo razliku između dve kategorije, jedno su uvezeni radnici planski, što se radi takođe jako dugo, a drugo su ilegalni radnici, koji se takođe broje milionima.

EU realno nema dovoljno radne snage, uvoze radnu snagu 80 godina, to je dovelo do nuspojava formiranja zajednica migranata u tim zemljama koje onda privlače druge ilegalne migrante i tako dalje.

Svakako hoću da kažem da ne treba biti naivan i misliti da je "woke" kultura razlog prisustva tolikih migranata u EU, već upravo iskorišćavanje prekarne radne snage zemalja trećeg sveta.

Šta ću tamo, da gledam kako se muče u mrtvoj spirali.
Preseliš se. Otvoriš YT kanal i svaki dan pričaš kako je tamo, pokazuješ stvari, zašto sam se preselio iz Srbije, igraš nintendo, ideš u Disneyland, brze vozove, restorani sa robotima, pikazuješ cene po marketima, ideš tradicionalne njihove hotele gde te peru, popneš se na planinu i izgubiš se pa snimaš kako te spašavaju helikopterom a ti meriš koliko im treba i tako 🙂.
Mi gledamo kako propadaš tamo.

I dalje mi je neverovatno da neko poredi Japan od 125 miliona ljudi sa ex-yu zemljama.

Ovo je dobra ilustracija kako se kupuje i ko kupuje oduzete stanove. Info je od pre 6 godina, ali situacija ni danas nije mnogo bolja.

Zaista strašne priče.

Međutim, ono što me zanima je kako ljudi dođu u situaciju da im izvršitelj proda stan, a oni ne prodaju stan pre toga?

Razumem da neki ne mogu iz specifičnih razloga, ali verujem da mnogi mogu sami da prodaju.

Dobra mu pitanja postavljaju,
Natovarili su ga, jadnik. Da ovako vode političke teme gde bi im kraj bio.
Kaže voditelj: slušaj priču, došao čovek kupio 12 stanova. Kao da je došao čovek kupio 12 flaša piva 😂😂😂
Dođu naši ljudi iz dijaspore i obezbede se. To im je najbolji vid obezbeđenja, kupe po.. to 2-3 stana, to je već učestalo. A voditeljka: kojih 12 stanova, malih? Velikih?

Poslednja izmena:
Ja sad ozbiljno pitam.
Kako je moguće da se neko usudi i da poredi našu domaću privredu sa japanskom i nemačkom privredom?
Kako je moguće da neko ozbiljno pokušava da napravi paralelu i da priča pogrdno o njihovoj ekonomiji i da ističe da smo bolji bez ikakvog srama (izgubljena decenija.....lol, mi smo maltene izgubili poslednjih 50 godina od 60?
Ovo su već teške dijagnoze i na to ne treba da se odgovara.
Stvarno se i ja pitam ko je to ko kaže da smo bolji od Japana i Nemačke.

Možda imaš izmišljenog prijatelja?

Koja je to teška dijagnoza?

Vrh