Šta je novo?

Cene nekretnina

Racunaj u odnosu racunaj u procentima racunaj u apsolutnim vrednostima to je nezanemarljivo priblizavanje.
Da li je nezanemraljivo približavanje zavisi od toga koji podatak izaberemo. Meni, evo, ne deluje da je "nezanemarljivo", ako posmatramo recimo GDP per capita usklađen u current international $. Što bi me zanimalo koliko je plata skočila više kod nas prethodnih godina, ako sam svake godine kroz prizmu "međunarodnog koša", možda mogao da kupim manje od jednog Nemaca..

Evo, da uzmemo od 2006. godine:

Nemačka:
2006 - 34,748.8$
2023 - 69,205.9$

Srbija:
2006 - 10,465.5$
2023 - 28,748.5$

Relativno smanjenje postoji (tempo kovergencije da kažemo), ali "apsolutne vrednosti", kako kažeš, pokazuju da se razlika povećala sa 24 283$ na ~40 457$

Ili ajde da uzmemo Adjusted gross disposable income of households per capita:

Nemačka:
2008 - 23,200€
2022 - 33, 350€

Srbija:
2008 - 8488€
2022 - 13311€

Relativno konvergiramo, ali apsolutno zaostatak raste — i to je ono što se stvarno oseća u džepu. Ali dobro, da imamo određeni "catch-up" growth - imamo. Samo što nam to nije dovoljno ni da uhvatimo korak ni sa Bugarskom, a smanjenje razlike sa Nemačkom se zasniva otprilike na tome što se uzme naš impresivni skok prosečne neto plate, ili šta već.

Poslednja izmena:
Da, ispravka ali to je suština :) Koliko ce biti cena starogradnja preko puta hotela YU?
Ali ovo je kao da se porede hotel sa 5* u Grčkoj koji je 3000eur 10dana i prekoputa njega neki apartman u suterenu u starogradnji gde se dodatno placa klima i bez racuna bude 300eur.
Bukvalno klase ne mogu da se porede, ovo bi trebalo da bude nešto najprestižnije u Srbiji.
EDIT: Mislim da se tako nekako i reklamira život sa 5* 😂

Inace, ima licitacija za oduzete stanove, tipa nemas vise kako da placas kredit, banka zapleni stan i ide na licitacju, a da prisustvujes tim licitacijama ti treba ozbiljna veza, drugar je uzeo stan sa jednom spavacom sobom, oko 45 kvadrata, bas kod Beogradjanke, 2019, preko licitacije za nesto manje od 40 000 eura, ulozio malo manje od 20 000 da ga sredi bas lux i izdaje ga stan na dan

Inace, ima licitacija za oduzete stanove, tipa nemas vise kako da placas kredit, banka zapleni stan i ide na licitacju, a da prisustvujes tim licitacijama ti treba ozbiljna veza, drugar je uzeo stan sa jednom spavacom sobom, oko 45 kvadrata, bas kod Beogradjanke, 2019, preko licitacije za nesto manje od 40 000 eura, ulozio malo manje od 20 000 da ga sredi bas lux i izdaje ga stan na dan
Naravno da ima, nego se o tome ćuti! Retko ko će reći da se tako obagatio ili odakle mu sve prihodi.
Uglavnom to advokati u dogovoru sa svojima sve odrade, to jest Izvršitelji javljaju(drugar mi radio za Izvršitelja).
Mora negde da se objavi i to se dobro sačeka zadnji čas i što pre se organizuje licitacija, da skoro niko ne sazna ili kao meni prestanu telefoni da rade 😂
Eh pa za praznike dok plebs odmara sve se odradi.
Retko ko to i sazna ili zna da postoji.
I onda kao ovde na forumu poješće te mrak ili to je namenjeno xyz osobama itd...
Priče poput mog drugara pre mnogo godina koji mi kaže ne možeš da otvoriš pekaru jer to Albanci svi drže(pri tome lik u navijačima, ragbista, na tribini ga svi znaju 😂) eto to ti je neka propaganda koja se ustalila medju plebsom i za ništa se ne pitaš, još smeš da kukaš(Kinezi ne smeju) i radi. AI roboti dok se ne unaprede.
Nije da nema sabotiranja kada se nešto radi to jest ulazi u teren ili posao, meni je Poreska u firmi bila da sve češlja , znam ime i prezime osobe koja je organizovala to putem konekcija 😂
Samo onako razmišljam da li su ovde neki protiv kupovine nekretnine svih ovih godina jer izdaju stanove pa da održavaju posao😂 To bi hit bilo decenijama na forumu koji čita 100ljudi redovno po temi da se trudiš jer si stanodavac, da bi imao posla 😂
Nažalost čak i to mogu da zamislim

Nije sija nego vrat, ne prete ti, samo obave posao protiv zakona da niko i ne zna, tj. bez licitacije. I onda neko tako dodje do bogatstva i soli drugima pamet kako nisu sposobni. Pa da, napredovali smo, ranije te biju ako se pojavis na licitaciji, sad su kulturniji pa te i ne obaveste kad je licitacija i samo kulturno zavrse posao.

Nije sija nego vrat, ne prete ti, samo obave posao protiv zakona da niko i ne zna.
Nije protiv zakona, zna onaj ko baš to traži, ali eto iskulirali me svi na temi sa novom idejom do jeftinijeg stana 😉
Ko će sa time da se bavi, bolje u agenciju, ugoste te kao kralja, lepa devojka donosi kafu i vodu i svi nasmejani.
Pa realno, a ovde medju vukove.

Nije protiv zakona, zna onaj ko baš to traži, ali eto iskulirali me svi na temi sa novom idejom do jeftinijeg stana 😉
Ko će sa time da se bavi, bolje u agenciju, ugoste te kao kralja, lepa devojka donosi kafu i vodu i svi nasmejani.
Pa realno, a ovde medju vukove.
Jeste protiv zakona da licitaciju obavis tako da sprecis potencijalne druge ucesnike da se ukljuce u pricu. To sto je neke stvari tesko dokazati, i sto uopste i ne znas da se neka licitacija desila jer je obavestenje izdato u novinama koje niko ne kupuje i slicno. Sama cinjenica da takve stanove kupuju ljudi povezani sa policijom, sudom, advokatima i sl govori o tome ko sme da kupuje te stanove. Ja znam za par slucajeva ljudi koji su kupili stanove na licitaciji, svi ljudi su iz ovih sfera.

Jeste protiv zakona da licitaciju obavis tako da sprecis potencijalne druge ucesnike da se ukljuce u pricu. To sto je neke stvari tesko dokazati, i sto uopste i ne znas da se neka licitacija desila jer je obavestenje izdato u novinama koje niko ne kupuje i slicno. Sama cinjenica da takve stanove kupuju ljudi povezani sa policijom, sudom, advokatima i sl govori o tome ko sme da kupuje te stanove. Ja znam za par slucajeva ljudi koji su kupili stanove na licitaciji, svi ljudi su iz ovih sfera.
Mislim da se radi sve po zakonu, ali su upućeni u sve , a ovde na javnom forumu se boje ljudi da pričaju o tome, pa o da komentarišu.
Znam i za slučaj o izdržavanju starijih pa da ti prepišu stan, pričao sam.
Mora se potrudi za stan, razmišljam sebe sa 20god da sam otišao u Ameriku pa na sve ove načine bih pokušavao sa partnerkom za prvu nekretninu, uglavnom je to prvi korak za razne stvari.
Pokušao bih sve da iskoristim, zamisli da de plašiš tih stvari onda je stvarno išao strah u kosti totalno i ostaje da se radi i luka i me pita za ništa.

Mislim da se radi sve po zakonu, ali su upućeni u sve , a ovde na javnom forumu se boje ljudi da pričaju o tome, pa o da komentarišu.
Znam i za slučaj o izdržavanju starijih pa da ti prepišu stan, pričao sam.
Mora se potrudi za stan, razmišljam sebe sa 20god da sam otišao u Ameriku pa na sve ove načine bih pokušavao sa partnerkom za prvu nekretninu, uglavnom je to prvi korak za razne stvari.
Pokušao bih sve da iskoristim, zamisli da de plašiš tih stvari onda je stvarno išao strah u kosti totalno i ostaje da se radi i luka i me pita za ništa.
Ne radi se po zakonu, radi se samo tako da izgleda kao da je po zakonu. Ne kazem da je to uvek slucaj, ali tamo gde su dobri dilovi zna se ko dobija. Pa i izvlacenje novca iz budzeta je po zakonu, a to sto neko nesto pretplati 10 puta i ne uradi se kvalitetno nema veze, niko nece biti kaznjen, u papirima ce sve biti u redu...

Da se maknemo od Nutella diskusija!

Ko želi da investira u nekretnine a nema keš za stan kod nas eto mu prilike i da mu "kaplje" svaki mesec ili kvartal, ALI pogledajte samo dividende... Oko 3% (osim naravno onog jednog koji trguje i mulja sa hipotekarnim kreditima kao 2008)!
Što je realan prinos i od stana ako se isključi kapitalna dobit (koja je i ovde isključena)!

To je bilo pre! Sada imaš sajt E Aukcije i bukvalno svaka prodaja se oglasi 30 dana unapred i to iz CELE Srbije. Oglašava se sve od zaplenjene stare pegle do stanova. Sajt za pretragu je užasan, mislim da je namerno tako napravljen.
Aukcija se obavlja skroz elektronski tako da može da učestvuje ko god hoće iz svoje sobe! I fizička i pravna lica!

Cena zavisi i od toga koja je aukcija. Ima tačno definisano koliko se spušta cena u odnosu na procenjenu vrednost (mislim da je -30% na prvoj aukciji)!

Ako te to interesuje i imaš novu čip ličnu kartu kreni u pretragu:) samo tu nećeš naći baš puno BGa! Ne ide se na doboš tako lako i brzo. I banke to izbegavaju.

Neki prijatelji mi žive tamo preko 7godina, dok su drugi bili par puta i gledaju tamo da kupe investicionu nekretninu, ne znam da li si me razumeo najbolje.
Lično meni ne bi bio problem da odem da živim tamo sa sadašnjom porodicom(bio je čak i plan kada sam bio mali pre 30god i da se preselim tamo).
Nego zbog šire porodice, firme i drugih obaveza kada na neki način drugi zavise od tebe je ovaj plan sada skoro nemoguć.
U svakom slučaju prvo bi bila kupovina nekretnine za početak investiciona, pa možda kasnije i za život.
Evo dodji ti do Telepa, pa ćemo brzo i do Adica da ti pokažem bogatstvo 😉
Fico legende jesi bio pored Futoske pijace skoro, na ulici se prodaje na kartonskim kutijama smece, toga nema ni u favelama po Indiji…ja sam mislio da je to ostalo u dnevnicima 90-tih…ekonomski tigar za 100 porodica u Srbiji i par hiljada podguznih muva…

Vrh