Šta je novo?

Cene nekretnina

Umesto to detaljno da pratimo kada se nešto prodaje to jest izadje tender, zahtev za ponude(kako god) i tamo da se okupi ko je u mogućnosti i podnosimo ponude mi pričamo o ceni Nutele 😂
EDIT: te ponude mislim da se mogu i elektronski podnositi

Imamo redovne linije Beograd-Dubai, dosta prijatelja mi je zainteresovana za investiciono ulaganje tamo(neki i žive tamo), trenutno je jedan prijatelj i otišao da fizički vidi par lokacija za koje je zainteresovan.
Problem su mu distrakcije i kaže teško je imati 100% fokus na investiciju jer te mame razni sadržaji koje hoćeš da vidiš.
Dobro si napisao, živi u Dubaiju. Možda zato ima keša. Hvala Vučiću što nam je omogućio da odemo u Dubai... Jel ta logika? :ROFLMAO: :love:
Ma brate, evo dođi malo do Munzea da vidiš šta je bogatstvo. Pogotovo su nam bogati penzioneri, svi nose rolekse. Idi begaj!
Ljudi ne kapiraju da tako živi 5-10% Srbije. Ostali nekako krpe kraj sa krajem, a 30% je teška beda. Nije Srbija BGH20 ili Dedinje. Ovo je država sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi.

Dobro si napisao, živi u Dubaiju. Možda zato ima keša. Hvala Vučiću što nam je omogućio da odemo u Dubai... Jel ta logika? :ROFLMAO: :love:
Ma brate, evo dođi malo do Munzea da vidiš šta je bogatstvo. Pogotovo su nam bogati penzioneri, svi nose rolekse. Idi begaj!
Neki prijatelji mi žive tamo preko 7godina, dok su drugi bili par puta i gledaju tamo da kupe investicionu nekretninu, ne znam da li si me razumeo najbolje.
Lično meni ne bi bio problem da odem da živim tamo sa sadašnjom porodicom(bio je čak i plan kada sam bio mali pre 30god i da se preselim tamo).
Nego zbog šire porodice, firme i drugih obaveza kada na neki način drugi zavise od tebe je ovaj plan sada skoro nemoguć.
U svakom slučaju prvo bi bila kupovina nekretnine za početak investiciona, pa možda kasnije i za život.
Evo dodji ti do Telepa, pa ćemo brzo i do Adica da ti pokažem bogatstvo 😉

Upravo tako, ova tema je portal u neku paralelnu Srbiju, sa kojom ja nemam nikakav dodir u stvarnom zivotu :) ovde se poredi Bg sa Becom, lagano se "side jobovima" namakne nekoliko 100k jura godisnje... da cita neko ko nije video ni zemlju ni grad mislio bi da se samo ceka najezda Nemaca koji cekaju za vizu da rade u Srbiji.

lol tebra, lol :D "nezanemarljivo smo se približili", how yes no. Nekome ko ne zna da gleda ukupne podatke možda tako izgleda. Opet spinuješ i preskačeš post gde je 1000e u Beogradu bolje nego 5000e na zapadu i da oni koji kažu drugačije su kukači. Pravo pitanje je da li smo mi napredovali ili su oni malo nazadovali pa se to projektuje prosečnim "čitačima brojeva lol" kao da smo se nezanemarljivo približili jer smo uspešni.

Dakle ja sam napisao za one koje znaju neostrašćeno da čitaju

a ti odgovaraš dalje

Takodje netačno. Danas zaradjuje 5 puta više, a ne 3 puta. I sa tih 5 puta više može isto bolje da živi kao kad je zaradjivao 10 puta više jer su nama troškovi više porasli. Tako da kad se sve sabere i oduzme umesto da nemac živi 5 puta bolje od nas, sada živi 4,8 puta bolje od nas što meni jeste zanemarljivo. Nije zanemarljivo Vama koji radite za 5-10k platu pa ste u fazonu "šta hoćete kmetovi, vidite da ste se približili Nemcima".
Ali u Nemackij plata nije skocila 40% sa 2500 i tu sve sto pises dalje nema smisla.

U Srbiji je prosecna plata sad oko 900 u Nemackoj 3100, znaci dosta bloze tri puta vecoj nego 5 puta vecoj.

PPP po glavi stanovnika je 30k nasoram 72k znaci malo ispod 2,5x manje.

Racunaj u odnosu racunaj u procentima racunaj u apsolutnim vrednostima to je nezanemarljivo priblizavanje.

Poslednja izmena:
Mislim da smo pričali da je svaka kupovina nekretnine u kojoj se ne živi okarakterisana kao investiciona kupovina(nije bitno da li se to kupuje zbog dece i ne planira prodaja u narednih xy godina).
Nakon toga bi značilo da svako ko ima investicionu nekretninu postaje Investitor, sa time ne mogu da se baš složim i to bi drugačije definisao.
Više mi je neka definicija da je Investitor taj koji je odgovoran da završi ceo postupak izgradnje objekta(nekretnina) i kasnije može da ih po potrebi prodaje izdaje itd...
Postoji i finansijer kao druga ličnost pri Investitoru, manjinski akcionari, ulagači, fondovi itd...
Takodje i kod Investitora imamo vlasnike ili suvlasnike, fondove kao i zakonske zastupnike, prokuriste u sklopu Investitorske firme itd...

Ali u Nemackij plata nije skocila 40% sa 2500 i tu sve sto pises dalje nema smisla.

U Srbiji je prosecna plata sad oko 900 u Nemackoj 3100, znaci dosta bloze tri puta vecoj nego 5 puta vecoj.

PPP po glavi stanovnika je 30k nasoram 72k znaci malo ispod 2,5x manje.

Racunaj u odnosu racunaj u procentima racunaj u apsolutnim vrednostima to je nezanemarljivo priblizavanje.
Da, u pravu si nisam računao neto za SFRJ Njemačku mada je naša bliža 850e. Doduše i oni imaju 13tu platu što onda dodje negde tačno izmedju 3 i 5 puta veću tj oko 4 puta veću platu. Eto, pogrešio sam.

Mislim da smo pričali da je svaka kupovina nekretnine u kojoj se ne živi okarakterisana kao investiciona kupovina(nije bitno da li se to kupuje zbog dece i ne planira prodaja u narednih xy godina).
Nakon toga bi značilo da svako ko ima investicionu nekretninu postaje Investitor, sa time ne mogu da se baš složim i to bi drugačije definisao.
Više mi je neka definicija da je Investitor taj koji je odgovoran da završi ceo postupak izgradnje objekta(nekretnina) i kasnije može da ih po potrebi prodaje izdaje itd...
Postoji i finansijer kao druga ličnost pri Investitoru, manjinski akcionari, ulagači, fondovi itd...
Takodje i kod Investitora imamo vlasnike ili suvlasnike, fondove kao i zakonske zastupnike, prokuriste u sklopu Investitorske firme itd...
Nije mi jasno kako nije investitor onaj ko kupuje nekretninu da ne živi u njoj i potencijalno izdaje? Svaka kupovina ukoliko nije za lične potrebe je investicija. Dakle, svako ko ulaže u neki prihod, bilo pasivni ili aktivni je investitor kako god želeo da ga drugačije nazoveš. Onda i onaj ko kupuje zlato nije investitor već je investitor onaj ko proizvodi zlato.

UNDP-ov HDI indeks pruža ipak malo reprezentativniju i kompletniju sliku razvijenosti i trenda stepena razvoja nekog društva. I HDI, naravno, ima dosta mana, kao i svako statističko merenje kompleksnih pojmova kao što su kvalitet života i životni standard. Čini mi se da je sa ovakvim političkim i ekonomskim sistemom, naš maksimum dostignut u godini pred pandemiju COVID-19 i da je u suštini to to. Jedino IT sektor koji poseduje potencijal za daljim zdravim i opipljivim rastom, mada Beograd svakako neće u tom smislu biti kao Budimpešta, Prag, Varšava ili Talin. To što se otvorilo gomila magacina i trgovinskih lanaca poslednjih 15-ak godina je potpuno normalna stvar, mi doživljavamo ono što su neke od okolnih zemalja uradile još 90-ih godina. Isto i sa hotelima, kongresima, stranim turistima, nekretninama... Ništa čudno ni specijalno s obzirom na geografiju i na solidno nasleđenu infrastrukturu iz Jugoslavije. Za neko konačno sustizanje životnog standarda Slovačke, Mađarske i Hrvatske, biće potrebno više napora i reformi nego za prethodnih 25 godina. Kvalitetna i ozbiljna industrija (s obzirom da nas gledaju kao periferiju i da nema naznaka da će se to promeniti), duboke institucionalne reforme, izuzetno velika ulaganja u nauku i životnu sredinu.
IMG_4622.png
https://hdr.undp.org/data-center/specific-country-data#/countries/SRB

Nije mi jasno kako nije investitor onaj ko kupuje nekretninu da ne živi u njoj i potencijalno izdaje? Svaka kupovina ukoliko nije za lične potrebe je investicija. Dakle, svako ko ulaže u neki prihod, bilo pasivni ili aktivni je investitor kako god želeo da ga drugačije nazoveš. Onda i onaj ko kupuje zlato nije investitor već je investitor onaj ko proizvodi zlato.
Ima mnogo različitih tipova Investitora.
Meni lično ne može da se naziva neko Investitor ako izdaje jedan/dva/tri stana a većinskim delom su mu prihodi od plate za rada kod nekog.
Kada bi se moglo živeti i nastaviti sa poboljšanjima/ulaganjima samo od prihoda od investicionih stvari i da ne moraš da radiš(budeš zaposlen) za nekog drugog onda ok.
Jedno je da si ti u nekom malom trenutku Investitor - onda su svi Investitori kada kupuju nešto, svaki ulazak u prodavnicu.

Kada udješ u prodavnicu kupuješ za lične potrebe, ako udješ u prodavnicu da preprodaš na pijaci onda si investitor jer si investirao u robu na kojoj želiš da zaradiš dakle investirao si u posao. Postoje veliki i mali investitori, razlika izmedju njih je kapital. Onda ni taj što pravi zgrade nije investitor jer pravi za drugog. To što vi sa 2,3,5... stana ne želite da se nazivate investitori,a kupujete za investiciju je drugo.

Па у сваком је тако, користиш или (покушаваш да) зарађујеш.
Инвеститор код нас има неку негативну конотацију, па нико не би да буде инвеститор (а свако би да зарађује).

Па у сваком је тако, користиш или (покушаваш да) зарађујеш.
Инвеститор код нас има неку негативну конотацију, па нико не би да буде инвеститор (а свако би да зарађује).
Pazi, možemo reći onda da su skoro svi Investitori, ako se neko školuje sve je to investicija.
Investiranje nekih devojaka ciljano u sebe da bi se bolje udale ili zbog izgleda dobijale razne benefite isto možemo reći investicijom, može i obrnuto.
Otißao sam ja u offtopic pa se zaustavljam 😉

Znaci ubrazava, popusta nigde :) Ali meni je to jasno. Ako je YU 7000... zasto onda da Lastavice budu 3000?
Ima u temi samog projekta neko je okacio ponudu i mogucnosti kupovine.
Maksimalni popust koji daju 5% ako im odmah das pun iznos u kesu, 4% ako ima dajes 90% cene u kesu odmah, 3.5% ako im dajes 50% u kesu ostalo na rate, 3% ako im dajes 50% u kesu ostalo na kredit.

Sve u svemu popusta ko i da nema.

Vrh