Prosecna plata 2006. je bila oko 22k RSD, a evro oko 87 dinara, sto je oko 250 evra. Sad je prosecna neto plata oko 108k RSD, sto po kursu od 117 dodje oko 920 evra. 920 evra je 3.7 puta vece od 250, tj. plata je od 2006 povecana 270%, a ne 450%. Cak i u dinarima bez konverzije je 380%. Jeste to vece od ovih 180% povecanja CPI koje je neko racunao (ako ne dovodimo u pitanje koliko CPI realno odrazava rast troskova zivota), ali, ako kreces od nule, nije to neko znacajno povecanje, jer smo samo dosli do toga da imamo evropske cene i duplo manje plate nego Evropljani (u proseku, od nekih zemalja imamo i 3-4 puta manje plate, a iste cene). Sa kakvog smo dna posli, ovo je zanemarljivo povecanje.
Mislim, 2000. je prosecna plata bila oko 30 evra (oko 2k RSD po kursu od 60 dinara za evro), tako da smo mi za tih nekoliko godina imali daleko veci rast nego sada, ako tako posmatramo stvari.
Takodje, Bugari su recimo od 2020. imali rast plata 87% (
izvor), Madjari 82% (
izvor), Rumuni 78% (
izvor), Hrvati 55% (
izvor), Crna Gora 53% (
izvor), Slovenci 34% (
izvor), a mi 73% (
izvor), Austrtijanci i Nemci su imali rast plata od 10-15%. Znaci, mi smo imali slican rast kao zemlje slicnog stepena razvijenosti koje krecu od manje ili vece nule, i tad mozes imati veliki rast. Ako od tog rasta oduzmemo to sto imamo vecu inflaciju od ostalih zemalja i stepen korupcije i nedostatka demokratije, mislim da nemamo nista za pohvalu.
Kao sto neko rece, jesmo ostvarili neki rast, ali on nije nista specijalan, i on je uprkos, a ne zahvaljujuci sistemu.