Šta je novo?

Cene nekretnina

E sad, moj najomraženiji porez je porez na imovinu.
Za to postoji 2 razloga.
1. Utvrđuje se u % na osnovu prometovanih nekretnina u tekućoj godini. Konkretno u Srbiji imamo 3,6 miliona mesta za stanovanje.

Godišnje se prometuje 20-30k na nivou cele zemlje što je manje od 1% svih jedinica u zemlji. Na osnovu broja prodatih jedinica se utvrdjuje tržišna vrednost. Na nekontrolisanim tržištima u pogledu porekla imovine (kod nas) i monopolskim tržištima gde se prostim dogovorom nekoliko učenika diktira ponuda i cena (kod nas) to je pogubno i pljačka običnih ljudi.
Evo, uskoro ćemo imati još manji promet a porast cene. To znači da će država naplaćivati veću stopu poreza zbog smanjene ponude a povećane cene. Očekujte u naredne dve-tri godine da će vam se maltene duplirati porez na imovinu počev od ove godine.

2. Toliko je puta plaćen porez u Srbiji za obične gradjane. Zaradiš 100k rsd neto. Poslodavca košta to 170k. Pdv je 20%. Akcize neka utiču na ukupan iznos 5%.
Ti praktično možeš da kupiš stvari za 75k u startu. Država je naplatila već 100k.
I na tako kriminalnu stopu poreza, napraviš, kupiš neku nekretninu pa makar koštala i 30k....i opet te dočeka porez. Užasna poreska politika za ljude koji žive ovde.

(ne mislim na gastarbajtere koji ne plaćaju porez u Srbiji i ne mislim na nelegalne novce. Samo ko živi i radi ovde)

Zato je po meni porez na imovinu obesmišljen u Srbiji. Prvo uzmeš ljudima sve što zarade (više od pola u startu) i onda im utvrdiš porez na cene koje dobrim delom kupuju ljudi koji ne žive ovde, korupcija, crni novac, bukvalno bilo ko na planeti može da kupi nekretninu u Srbiji bez ikakve kontrole novca itd. I ja na to da plaćam porez?
A znamo svi kakva je situacija u zemlji. Ne moramo da se foliramo. Dok god je ovakva, ja sam protiv plaćanja poreza na imovinu.
Da li si protiv ili ne ali mogu da ti potvrdim da je tako i u Holandiji što se tiče poreza na nekretninu. Čak su i mnogo detaljniji jer gledaju ne samo neki deo grada (kao naši Zonu) pa je tu cena kvadrata ista. Već gledaju iste ili slične kuće što bliže tvojoj i onda plaćaš porez na to.
I tu idu još dalje jer plaćaš i smeće i još neke opštinske gluposti kao % vrednosti svoje nekretnine a ne kao fixni trošak kao kod nas. Tako da ima daleko gore nego što je kod nas.
Naravno ima i bolje gde se ne plaća porez ali...

Нови Сад се гради у висину​

Нови Сад – На новосадском тржишту станова, стање је – динамично. Продају се и купују све квадратуре станова. Мање квадратуре чешће него оне веће, али је динамика добра. Све у свему, доста се купује у Новом Саду, а сад поготово због субвенционисаних кредита за младе, каже за „Политику” Гордан Лемајић, члан Управног одбора „Кластера некретнине” и власник "Солис некретнине".

Просечна цена у Новом Саду, према његовим речима, креће се између 2.000 и 2.200 евра по квадрату стана, што пре свега зависи од локације. На периферији града, на локацијама као што су, како наводи, Ветерник, Салајка, Сајлово, просечна цена по квадратном метру износи 1.500–1.600 евра, а у центру Новог Сада достиже и 4.000 евра.

„Тако да кад све саберемо, одузмемо и поделимо, дођемо до просечне цене од 2.000 до 2.200 евра за квадратни метар. Е сад, људи који баратају са мање новца одлучују се за периферију града, док они који могу да приуште некретнину ближе центру узимају скупље”, наводи саговорник.

Лемајић сматра да је Нови Сад са својим улицама и градским превозом добро организован, тако да се са периферије до центра може стићи за мање од пола сата, а када гужве нема и за петнаестак минута.
Ceo tekst je u Politici, koju ja ne otvaram, ako neko hoće da ga pročita neka ga tamo potraži

Ako se gledaju cene po oglasima za prodaju i izdavanje, za stanove od 30-50m2, neka gruba racunica:
  • Pancevo: prodaja 1.500 e/m2, a izdavanje 7-8 e/m2, sto dovodi do toga da ti treba mozda 15-20 godina da od kirije povratis vrednost stana
  • Vracar: prodaja 4.000 e/m2, a izdavanje 15 e/m2, sto dovodi do toga da ti treba 20-25 godina da od kirije povratis vrednost stana.
Sto se tice Panceva, uzeo sam primer grada koji je blizu Beograda i odakle se moze putovati za Beograd na posao recimo, posto je neko malopre pomenuo Staru Pazovu.
Sto se tice Beograda, uzeo sam primer jedne opstine, jer ako se gleda ceo Beograd, slika je bas sarena. Ako se pogleda za neke druge opstine, odnos cena za izdavanje i kupovinu je manje-vise slican (ako su stanovi u toj opstini skuplji, skuplja je i kirija i obrnuto, ali odnos je manje-vise slican). Pritom sam gledao cene iz oglasa, ne gledam one cene po kojima se stvarno proda ili izda. I ne gledam to sto ti vrednost stana u proseku raste u dugom roku, pa i ako je losiji ROI tebi za 20 godina i dalje imas stan, nego cisto analiziram trziste. I ne gledam to sto zivot na losijoj lokaciji znaci i vise potrosenog vremena i troskove goriva, jer nekom mozda i odgovara zivot na periferiji ili u gradu tipa Pancevo jer mu je odatle blizi posao i sl.

Ne pratim mnogo oglase za izdavanje, ali s obzirom na to da su nekretnine preskupe izgleda da su se mozda mnogi ljudi preorijentisali na manje atraktivne lokacije, i da zato ovi na boljim lokacijama moraju da spuste cene ako zele da izdaju stan, pa je zato losiji ROI na boljim lokacijama (osim ako ne izdaju stan na dan). Ne pratim mnogo oglase za izdavanje, ali mnogi tvrde, a i ja sticem utisak, da su kirije sad nize nego pre recimo 2 godine, neka me neko ispravi ako gresim, mada me to i ne cudi mnogo s' obzirom na to da je mnogo vise oglasa za izdavanje nego ranije.

Ne kazem da ce sve ovo oboriti cene, i ne racunam to da ce Rusi mozda da masovnije odu u narednom periodu, ne racunam to da nam je kriza pred vratima i sl, samo kazem da mislim da je pritisak na impulsivnu i FOMO kupovinu sve manji. Ljudi ce i dalje kupovati nekretnine, ali iz razloga sto imaju para i ne znaju sta ce sa njima ili iz razloga sto im zaista treba stan, ali vise necemo vidjati slucaj da neko impulsivno kupi stan jer cene rastu 20% godisnje i jer moze da izdaje Rusima stan za 1.000 evra, a pre toga se izdavalo za 500.

Ako se gledaju cene po oglasima za prodaju i izdavanje, za stanove od 30-50m2, neka gruba racunica:
  • Pancevo: prodaja 1.500 e/m2, a izdavanje 7-8 e/m2, sto dovodi do toga da ti treba mozda 15-20 godina da od kirije povratis vrednost stana
  • Vracar: prodaja 4.000 e/m2, a izdavanje 15 e/m2, sto dovodi do toga da ti treba 20-25 godina da od kirije povratis vrednost stana.
Sto se tice Panceva, uzeo sam primer grada koji je blizu Beograda i odakle se moze putovati za Beograd na posao recimo, posto je neko malopre pomenuo Staru Pazovu.
Sto se tice Beograda, uzeo sam primer jedne opstine, jer ako se gleda ceo Beograd, slika je bas sarena. Ako se pogleda za neke druge opstine, odnos cena za izdavanje i kupovinu je manje-vise slican (ako su stanovi u toj opstini skuplji, skuplja je i kirija i obrnuto, ali odnos je manje-vise slican). Pritom sam gledao cene iz oglasa, ne gledam one cene po kojima se stvarno proda ili izda. I ne gledam to sto ti vrednost stana u proseku raste u dugom roku, pa i ako je losiji ROI tebi za 20 godina i dalje imas stan, nego cisto analiziram trziste. I ne gledam to sto zivot na losijoj lokaciji znaci i vise potrosenog vremena i troskove goriva, jer nekom mozda i odgovara zivot na periferiji ili u gradu tipa Pancevo jer mu je odatle blizi posao i sl.

Ne pratim mnogo oglase za izdavanje, ali s obzirom na to da su nekretnine preskupe izgleda da su se mozda mnogi ljudi preorijentisali na manje atraktivne lokacije, i da zato ovi na boljim lokacijama moraju da spuste cene ako zele da izdaju stan, pa je zato losiji ROI na boljim lokacijama (osim ako ne izdaju stan na dan). Ne pratim mnogo oglase za izdavanje, ali mnogi tvrde, a i ja sticem utisak, da su kirije sad nize nego pre recimo 2 godine, neka me neko ispravi ako gresim, mada me to i ne cudi mnogo s' obzirom na to da je mnogo vise oglasa za izdavanje nego ranije.

Ne kazem da ce sve ovo oboriti cene, i ne racunam to da ce Rusi mozda da masovnije odu u narednom periodu, ne racunam to da nam je kriza pred vratima i sl, samo kazem da mislim da je pritisak na impulsivnu i FOMO kupovinu sve manji. Ljudi ce i dalje kupovati nekretnine, ali iz razloga sto imaju para i ne znaju sta ce sa njima ili iz razloga sto im zaista treba stan, ali vise necemo vidjati slucaj da neko impulsivno kupi stan jer cene rastu 20% godisnje i jer moze da izdaje Rusima stan za 1.000 evra, a pre toga se izdavalo za 500.
Sve je to istina. Čak i na "jeftinijim lokacijama" imaš šansu da cena se poveća više nego na skupljim lokacijama (tipa Vračar)! Tako da ROI može biti značajno bolji nego na skupljim lokacijama. Jedina prednost skupljih lokacija je što ako kriza dođe može da se proda uvek za keš (a ne kompenzacije, čekanja i slične gluposti). Dok to na jeftinijim lokacijama nikad ne možeš ili teže. I druga prednost je što se te skuplje lokacije uvek traže i uvek idu. Jeftinije ne baš... Tako je isto i na berzi, više možeš zaraditi na nekim jeftinim akcijama nego na velikim poznatim, ali... možeš i da izgubiš više...
Moje je mišljenje ako imaš para kupi premium lokaciju. Ako ne... Onda šta možeš.

Sve je to istina. Čak i na "jeftinijim lokacijama" imaš šansu da cena se poveća više nego na skupljim lokacijama (tipa Vračar)! Tako da ROI može biti značajno bolji nego na skupljim lokacijama. Jedina prednost skupljih lokacija je što ako kriza dođe može da se proda uvek za keš (a ne kompenzacije, čekanja i slične gluposti). Dok to na jeftinijim lokacijama nikad ne možeš ili teže. I druga prednost je što se te skuplje lokacije uvek traže i uvek idu. Jeftinije ne baš... Tako je isto i na berzi, više možeš zaraditi na nekim jeftinim akcijama nego na velikim poznatim, ali... možeš i da izgubiš više...
Moje je mišljenje ako imaš para kupi premium lokaciju. Ako ne... Onda šta možeš.
Ja nikad nisam rekao da su periferija i jeftinije lokacije bolje nego centar i skuplje lokacije. Niti sam rekao da ne treba kupiti stan, niti sam rekao da se kupovina stana ne isplati. Samo kazem da je sad matematika za kupovinu stana mnogo losija nego pre nekoliko godina, sto je u sustini dobro, jer to destimulise spekulante i one koji hoce brzu zaradu i moze stabilizovati trziste.

Ti si pre 5 godina mogao da kupis solidan stan od recimo 50m2 za 2k e/m2, tj. za 100k evra i da ga tad izdajes (i to po mnogo nizoj kamatnoj stopi ako nemas kes i treba ti kredit), i da ti sad takav stan kosta 200k i da ga lagano izdajes za 800 evra mesecno
Ako sad kupis isti takav stan za 200k evra, da li ces moci za 5 godina da dobijes 400k evra za njega i da ga izdajes za 1.600 evra mesecno, ili ces morati da cekas 20-30 godina da bi dosao do te cene stana i te kirije? I plus, ako kupujes na kredit, kamata je dosta visa. Isplati se kupiti takav stan ako ti treba, ako imas kes i ne znas sta ces sa njim, ali je racunica eksponencijalno losija.

Poslednja izmena:
7aa6495b-e579-4460-96ce-c5be89f321c7.jpeg

Vrh