G.I.Joe
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 19.05.2023.
- Pohvaljen
- 4.632
Da li si protiv ili ne ali mogu da ti potvrdim da je tako i u Holandiji što se tiče poreza na nekretninu. Čak su i mnogo detaljniji jer gledaju ne samo neki deo grada (kao naši Zonu) pa je tu cena kvadrata ista. Već gledaju iste ili slične kuće što bliže tvojoj i onda plaćaš porez na to.E sad, moj najomraženiji porez je porez na imovinu.
Za to postoji 2 razloga.
1. Utvrđuje se u % na osnovu prometovanih nekretnina u tekućoj godini. Konkretno u Srbiji imamo 3,6 miliona mesta za stanovanje.
![]()
Konačni rezultati Popisa: Koliko u Srbiji ukupno ima stanova i koliko prosečan stan ima kvadrata?
Prema konačnim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, u Srbiji ima ukupno 3.613.352 stana. Prosečan stan u Republici Srbiji ima 74,7 kvadrata, objavio je Republički zavod za statistiku, a prenosi N1.www.danas.rs
Godišnje se prometuje 20-30k na nivou cele zemlje što je manje od 1% svih jedinica u zemlji. Na osnovu broja prodatih jedinica se utvrdjuje tržišna vrednost. Na nekontrolisanim tržištima u pogledu porekla imovine (kod nas) i monopolskim tržištima gde se prostim dogovorom nekoliko učenika diktira ponuda i cena (kod nas) to je pogubno i pljačka običnih ljudi.
Evo, uskoro ćemo imati još manji promet a porast cene. To znači da će država naplaćivati veću stopu poreza zbog smanjene ponude a povećane cene. Očekujte u naredne dve-tri godine da će vam se maltene duplirati porez na imovinu počev od ove godine.
2. Toliko je puta plaćen porez u Srbiji za obične gradjane. Zaradiš 100k rsd neto. Poslodavca košta to 170k. Pdv je 20%. Akcize neka utiču na ukupan iznos 5%.
Ti praktično možeš da kupiš stvari za 75k u startu. Država je naplatila već 100k.
I na tako kriminalnu stopu poreza, napraviš, kupiš neku nekretninu pa makar koštala i 30k....i opet te dočeka porez. Užasna poreska politika za ljude koji žive ovde.
(ne mislim na gastarbajtere koji ne plaćaju porez u Srbiji i ne mislim na nelegalne novce. Samo ko živi i radi ovde)
Zato je po meni porez na imovinu obesmišljen u Srbiji. Prvo uzmeš ljudima sve što zarade (više od pola u startu) i onda im utvrdiš porez na cene koje dobrim delom kupuju ljudi koji ne žive ovde, korupcija, crni novac, bukvalno bilo ko na planeti može da kupi nekretninu u Srbiji bez ikakve kontrole novca itd. I ja na to da plaćam porez?
A znamo svi kakva je situacija u zemlji. Ne moramo da se foliramo. Dok god je ovakva, ja sam protiv plaćanja poreza na imovinu.
I tu idu još dalje jer plaćaš i smeće i još neke opštinske gluposti kao % vrednosti svoje nekretnine a ne kao fixni trošak kao kod nas. Tako da ima daleko gore nego što je kod nas.
Naravno ima i bolje gde se ne plaća porez ali...